Proszę o rade jak ubic smietankę kremówkę aby miała puszystą konsystencję (chodzi o przełożenie tortu). Czym usztywniacie śmietnę? Wydaje mi się że usztywniacze typu smietan fix nadają jej chemiczny posmak. Z góry dziękuję.
Ja zawsze doawłam żelatynę, ale od jakiegoś czasu stosuję śmietan fix i jakoś nie czuję w tym chemii, a poza tym z czegoś trzeba być zadowolonym. A śmietan fix używam dlatego, że jest prosty w "użyciu" wsypujesz i miksujesz i nie musisz nic rozpuszczać w wodzie i czekać, aż ostygnie, pozdrawiam.
W zasadzie śmietan-fix nie nadaje chemicznego posmaku. Ja tam nie czuję.To już Śnieżka będzie takim produktem napewno, ale śmietan-fix możesz użyć spokojnie. Ja kupuje 10opakowań w kauflandzie za trochę ponad 1zł i się sprawdza :))
Jeśli nie chcesz używać śmitan - fixu ani żelatyny proponuje podgrzać śmietanę i rozpuścic w niej białą czekoladę a następnie schłodzić ją w lodówce, najlepiej zostawić ją na całą noc. A następnie ubić. Śmietana wychodzi dużo sztywniejsza niż normalnie.
smietanka(500 ML) ktora bedziesz ubijac napewno musi byc dobrze schlodzona,jak jest juz sztywna dodaje cukier puder(1 szkl) i zelatyne(2 lyzki). nie nalezy jej tez zbyt dlugo ubijac gdyz moze sie nam zaczac rozchodzic.
Myszko82, Ja zawsze do tortów i deserów śmietankę ubijam tak: 1 litr śmietanki 30% (używam najczęściej z Jogsera - 4 woreczki) + 4 łyżki cukru + 1 cukier waniliowy + 4 śmietan-fixy z dr Oetkera
Śmietankę schładzam w zamrażarniku 15-20 minut. Do miski wsypuję cukier, cukier waniliowy oraz schłodzoną śmietanę. Miksuję minutkę na wysokich obrotach. Później nie przestając miksować dosypuję śmietan-fiksy. Ubijam do momentu aż osiagnie fajną konsystencję. Zapewniam, że śmietanka jest świetna i długo dobrze wygląda - nie rozpływa się i nie podchodzi wodą. Ewentualne dekoracje ze smietany na torcie dobrze się trzymają. I nie czuć nic a nic chemicznego posmaku :) Pozdrawiam.
Proszę o rade jak ubic smietankę kremówkę aby miała puszystą konsystencję (chodzi o przełożenie tortu). Czym usztywniacie śmietnę? Wydaje mi się że usztywniacze typu smietan fix nadają jej chemiczny posmak. Z góry dziękuję.
Ja zawsze doawłam żelatynę, ale od jakiegoś czasu stosuję śmietan fix i jakoś nie czuję w tym chemii, a poza tym z czegoś trzeba być zadowolonym. A śmietan fix używam dlatego, że jest prosty w "użyciu" wsypujesz i miksujesz i nie musisz nic rozpuszczać w wodzie i czekać, aż ostygnie, pozdrawiam.
W zasadzie śmietan-fix nie nadaje chemicznego posmaku. Ja tam nie czuję.To już Śnieżka będzie takim produktem napewno, ale śmietan-fix możesz użyć spokojnie.
Ja kupuje 10opakowań w kauflandzie za trochę ponad 1zł i się sprawdza :))
A ja gorąco polecam ten przepis na bitą śmietanę do tortu wielkiezarcie.com/przepis22385.html .
Ja też używam śmietan-fixu ale tylko i wyłącznie z Dr. Oetkera i nie czuję chemicznego posmaku.
smietanka(500 ML) ktora bedziesz ubijac napewno musi byc dobrze schlodzona,jak jest juz sztywna dodaje cukier puder(1 szkl) i zelatyne(2 lyzki). nie nalezy jej tez zbyt dlugo ubijac gdyz moze sie nam zaczac rozchodzic.
Myszko82,
Ja zawsze do tortów i deserów śmietankę ubijam tak:
1 litr śmietanki 30% (używam najczęściej z Jogsera - 4 woreczki) + 4 łyżki cukru + 1 cukier waniliowy + 4 śmietan-fixy z dr Oetkera
Zapewniam, że śmietanka jest świetna i długo dobrze wygląda - nie rozpływa się i nie podchodzi wodą. Ewentualne dekoracje ze smietany na torcie dobrze się trzymają. I nie czuć nic a nic chemicznego posmaku :)
Pozdrawiam.
Ja zawszę dodaję śmietan-fix oetkera i jakoś tej chemii nigdy nie czułam.