Witam Chciałabym upiec chleb...samodzielnie...i tu mam pewien problem. W przepisie jaki mam nie ma mowy o formie w jakiej chleb ma być pieczony. Czy koniecznie musi to być keksówka? Czy jeżeli wyłożę chleb bezpośrednio na natłuszczoną płaską blachę - taką jak do frytek - to również się upiecze? Bardzo zależy mi na Waszej poradzie .... Pozdrawiam ciepło Kasia
Sposób w jaki chleb się wypieka zależy od rodzaju ciasta. Jeśli według przepisu ciasto ma być lużniejsze, to po wyłożeniu na płaską blaszkę w trakcie pieczenia poprostu się rozleje i będzie placek, a nie chleb. Pieczenie w keksówce, lub innej foremce jest bezpieczniejsze pod tym względem. Chleb będzie miał ładny kształt. Jeżeli chleb nadaje się do wypiekania bezpośrednio na blaszce (ciasto jest bardziej zwarte), to raczej powinno to być podane w przepisie. Powodzenia!
Wiesz co... nie tak prosto z tą odpowiedzią, bo to wszystko zależy od tego jaki chleb będziesz piekła. Są chleby (luźne ciasto), które piecze się tylko w formach typu keksówka i takie, co dają się wyrobić w kształt bochenka (zwarte ciasto). Wszystko zależy od przepisu. Tak się zastanawiam co to może być za przepis, że nie podają jak postępować z ciastem...? A może lepiej skorzystaj z przepisów gdzie właśnie wspominają na koniec o ułożeniu bochenka na blaszce?
dziękuję bardzo. W przepisie mam napisane tylko tyle - "przenieść ciasto na natłuszczoną blachę"....hmm...i jak dla mnie baaardzo początkującej osoby w kuchni to jest nie do końca jasne...o jakiejś konkretnej formie tu niby mowy nie ma więc chyba płaska blacha, ale wolałabym się upewnić u ekpertów :)
Chciałabym upiec chleb...samodzielnie...i tu mam pewien problem. W przepisie jaki mam nie ma mowy o formie w jakiej chleb ma być pieczony. Czy koniecznie musi to być keksówka? Czy jeżeli wyłożę chleb bezpośrednio na natłuszczoną płaską blachę - taką jak do frytek - to również się upiecze?
Bardzo zależy mi na Waszej poradzie ....
Pozdrawiam ciepło
Kasia
Sposób w jaki chleb się wypieka zależy od rodzaju ciasta. Jeśli według przepisu ciasto ma być lużniejsze, to po wyłożeniu na płaską blaszkę w trakcie pieczenia poprostu się rozleje i będzie placek, a nie chleb. Pieczenie w keksówce, lub innej foremce jest bezpieczniejsze pod tym względem. Chleb będzie miał ładny kształt. Jeżeli chleb nadaje się do wypiekania bezpośrednio na blaszce (ciasto jest bardziej zwarte), to raczej powinno to być podane w przepisie. Powodzenia!
http://wielkiezarcie.com/przepis28177.html
Tu naprzykład masz przepis według którego chleb wypieka się bespośrednio na blaszce.
A tu w foremce http://wielkiezarcie.com/przepis26180.html
Wiesz co... nie tak prosto z tą odpowiedzią, bo to wszystko zależy od tego jaki chleb będziesz piekła. Są chleby (luźne ciasto), które piecze się tylko w formach typu keksówka i takie, co dają się wyrobić w kształt bochenka (zwarte ciasto). Wszystko zależy od przepisu. Tak się zastanawiam co to może być za przepis, że nie podają jak postępować z ciastem...? A może lepiej skorzystaj z przepisów gdzie właśnie wspominają na koniec o ułożeniu bochenka na blaszce?
No proszę, nim ja się rozpisałam już pojawiła się konkretna odpowiedź a teraz moja wypadła głupowato
Wcale nie wypadła głupowato. Poprostu myślałyśmy o tym samym w tym samym czasie.
dziękuję bardzo. W przepisie mam napisane tylko tyle - "przenieść ciasto na natłuszczoną blachę"....hmm...i jak dla mnie baaardzo początkującej osoby w kuchni to jest nie do końca jasne...o jakiejś konkretnej formie tu niby mowy nie ma więc chyba płaska blacha, ale wolałabym się upewnić u ekpertów :)