Jak wiemy grillowanie kroluje w naszym zyciu letnim, bo wygodne, bo nie nagrzewa mieszkan i do tego wspaniale "socjalne". Grillujemy mieso, ryby, warzywa i generalnie wszystko co sie da .... No wlasnie "co sie da" a moze podzielmy sie naszymi doswiadczeniami, eksperymentami i nowo odkrytymi smakami grillowania. Ja kilka dni temu zaskoczylam moich mezczyzn grillowanymi owocami - jablka, gruszki i ananas .... glownie ananas przypadl im do gustu, jakkolwiek mieli glupie miny jak plastry ananasa kladlam na grill ... Po degustacji stwierdzili, ze grillowane owoce sa jeszcze lepsze niz swieze, a co Wy Zarloczki grillujecie ???
Z owoców banany w skórce,a po upieczeniu dodaję odrobinę masła,łyż rumu i posypuję brązowym cukrem.PYCHA Uwielbiam też cukinię poprószona wegetą i pieczarki no i oczywiście kromki chlebka
Potwierdzam, banany sa super!! Slyszalam od zaprzyjaznionego brazylijczyka, ze powinny byc do tego celu jeszcze lekko zielone. Oprocz tego kukurydza, najpierw ugotowana w mleku a potem na grilla z nia... cale kolby :)
Wiem lucky, ze nie kochasz kukurydzy.. jednak taka co urosla u mojego bauera na polu..nie moze byc juz zgnila i przetworzona ;) Jak mi wyglada na swieza, to czasem taka robie :)
Witajcie, ja też griluję banany w folii. Wychodzą wyśmienite. Poza tym: - połówki cukinii posmarowaną czosnkiem i oliwą w folii - pieczarki (usuwam nogę, nakładam nieco serka topionego i potem wkładam nogę spowrotem, ale może być bez) - szparagi polane oliwą i przyprawami - pomidory (górę przecinam na krzyż i wpycham trochę serka, zawijam pomidora w folię, ale u góry zostawiam dziurę) Polecam!
O, jaki fajny i na czasie temat...:))) Ja jestem fanką grillowania w sezonie letnim i żeby nie było monotonnie grillujemy, co się da...:))) Z mięs moje ulubione to karkówka wcześniej zamarynowana w plastrach i skrzydełka także z marynaty z dodatkiem keczupu i miodu. Czasem trafi się dobra swojska kaszanka - pycha! Obowiązkowo do grilla musi być jako pewniak sałatka ziemniaczana z czosnkiem (ziemniaki, jajka, ogórki, czosnek) dzielona na dwie części: jedna ze śmietaną z dodatkiem majonezu i musztardy i druga z oliwą z oliwek z dodatkiem octu balsamicznego. Od pewnego czasu zamiast tradycyjnych szaszłyków mięsnych przygotowuję szaszłyki warzywne (młoda cukinia, bakłażan, papryka,pieczarki). Takie warzywka z grila po upieczeniu na talerz, skrapiam octem(wiem, że niezdrowy ale konieczny...), posypuję pokruszonym serem feta, na to bazylia, sól, pieprz i do pełni szczęścia jeszcze czosnkowa grzanka.... Młodą cukinię można pokroić wzdłuż w plastry i jakiś czas potrzymać w marynacie przyrządzonej z oliwy i przyprawy do grilla. Ziemniaki pieczone, polane sosem sojowym, pikantne białe kiełbaski. Jakoś nie mam zwyczaju grillowania owoców choć słyszałam, że są smaczne...:)))
Marylko, potato skins wiesz jak sie robi? Bo to na tej samej zasadzie tylko zamiast w piekarniku ja je wrzucam na grilla. Zamiast boczku czasami daje broccoli.
Janku, potato skin, czyli skory ziemniaczane :) robi sie tak, ze z przekrojonego ziemniaka wydlubuje sie srodek, zostawiajac tylko wlasnie grube skory i napelnia sie je nadzieniem a potem piecze :))
U nas królują grzanki robione z bułki (jedni mówią na nią wrocławska inni weka) lub chleba tostowego, posmarowane masełkiem czosnkowym. Do tego sos ziołowo czosnkowy i jakaś sałatka z dużą ilością pomidorów. Dopiero później jakieś mięsa, kiełbaski czy kaszanki
Oczywiście jak grilowanie to kiełbaski, mięsko(głównie filety z kurczaka) z sosem czosnkowo koperkowym, skrzydełka w marnacie z maślanki, jest też chleb "panierowany" w oleju z czosnkiem i ziołami, ziemniaki z boczkiem i masłem ziołowym, próbowałam też banany ale akurat mnie nie przypadły do gustu ale chętnie wypróbuję inne owoce intryguje mnie ananas, który uwielbiam...:-)))
U nas grillujemy bagietki z masłem czosnkowym, rybki, najlepiej słodkowodne z pieprzem cytrynowym i ziołami, nadziewane ziemniaczki i pieczarki, które wcześniej ciut przygotowujemy :) a potem dajemy zawinięte w folii. Uwielbiamy grillowany czosnek w głowkach i cukinię z ziołami i przerózne szaszłyki - zarówno z warzyw jak i mięsne. Dodając do nich cebulkę- staram sie wybierac takie małe głowki, które troszke obgotowuję a potem nadziewam całe i takie grilluję. Ale mi narobiłaś smaka Marylko, tym wątkiem, mniam, mniam.
Ewus, ja tez kocham bagietki z maslem czosnkowym i cale glowki czosnku sa swietne. Na szaszlyki wybieram tez te mini cebulki ale ich nie obgotowuje, zwykle kroje na pol wzdluz i one sie tak fajnie przypiekaja i otwieraja .... mniam :))
Ja polecam grillowane banany , najlepiej nadaja sie te dojrzale. trzeba je przeciac wzdluz i do srodka powkladac gorzka czekolade. takie banany klade juz na sam koniec grillowania poniewaz temperatura nie jest juz tak bardzo wysoka i nie trzeba ich przekladac , robia sie po prostu same:)) . dla zwolennikow bananow jest to niebo w gebie:))
Jak wiemy grillowanie kroluje w naszym zyciu letnim, bo wygodne, bo nie nagrzewa mieszkan i do tego wspaniale "socjalne". Grillujemy mieso, ryby, warzywa i generalnie wszystko co sie da .... No wlasnie "co sie da" a moze podzielmy sie naszymi doswiadczeniami, eksperymentami i nowo odkrytymi smakami grillowania.
Ja kilka dni temu zaskoczylam moich mezczyzn grillowanymi owocami - jablka, gruszki i ananas .... glownie ananas przypadl im do gustu, jakkolwiek mieli glupie miny jak plastry ananasa kladlam na grill ... Po degustacji stwierdzili, ze grillowane owoce sa jeszcze lepsze niz swieze, a co Wy Zarloczki grillujecie ???
Z owoców banany w skórce,a po upieczeniu dodaję odrobinę masła,łyż rumu i posypuję brązowym cukrem.PYCHA
Uwielbiam też cukinię poprószona wegetą i pieczarki no i oczywiście kromki chlebka
Banany zdecydowanie wyprobuje - to brzmi jak doskonaly deser. Dzieki Bena :)
Potwierdzam, banany sa super!! Slyszalam od zaprzyjaznionego brazylijczyka, ze powinny byc do tego celu jeszcze lekko zielone.
Oprocz tego kukurydza, najpierw ugotowana w mleku a potem na grilla z nia... cale kolby :)
Ups, nie jadam kukurydzy :))) ale moze ktos inny skorzysta :))))
Wiem lucky, ze nie kochasz kukurydzy.. jednak taka co urosla u mojego bauera na polu..nie moze byc juz zgnila i przetworzona ;) Jak mi wyglada na swieza, to czasem taka robie :)
Witajcie, ja też griluję banany w folii. Wychodzą wyśmienite. Poza tym:
- połówki cukinii posmarowaną czosnkiem i oliwą w folii
- pieczarki (usuwam nogę, nakładam nieco serka topionego i potem wkładam nogę spowrotem, ale może być bez)
- szparagi polane oliwą i przyprawami
- pomidory (górę przecinam na krzyż i wpycham trochę serka, zawijam pomidora w folię, ale u góry zostawiam dziurę)
Polecam!
Glumando...ja nie gotuje kukurydzy i wychodzi wspaniala...tu moj przepis http://wielkiezarcie.com/przepis32496.html
Pozdrawiam
Ja juz probowalam banany jakis czas temu ale mnie nie smakuja,ale to kwestia smaku.IIu ludzi tyle roznych smakow i upodoban
O, jaki fajny i na czasie temat...:))) Ja jestem fanką grillowania w sezonie letnim i żeby nie było monotonnie grillujemy, co się da...:)))
Z mięs moje ulubione to karkówka wcześniej zamarynowana w plastrach i skrzydełka także z marynaty z dodatkiem keczupu i miodu.
Czasem trafi się dobra swojska kaszanka - pycha! Obowiązkowo do grilla musi być jako pewniak sałatka ziemniaczana z czosnkiem (ziemniaki, jajka, ogórki, czosnek) dzielona na dwie części: jedna ze śmietaną z dodatkiem majonezu i musztardy i druga z oliwą z oliwek z dodatkiem octu balsamicznego.
Od pewnego czasu zamiast tradycyjnych szaszłyków mięsnych przygotowuję szaszłyki warzywne (młoda cukinia, bakłażan, papryka,pieczarki). Takie warzywka z grila po upieczeniu na talerz, skrapiam octem(wiem, że niezdrowy ale konieczny...), posypuję pokruszonym serem feta, na to bazylia, sól, pieprz i do pełni szczęścia jeszcze czosnkowa grzanka....
Młodą cukinię można pokroić wzdłuż w plastry i jakiś czas potrzymać w marynacie przyrządzonej z oliwy i przyprawy do grilla.
Ziemniaki pieczone, polane sosem sojowym, pikantne białe kiełbaski.
Jakoś nie mam zwyczaju grillowania owoców choć słyszałam, że są smaczne...:)))
Ja takze robie Pizze, chlebus z czosnkiem i oliwa, pieczarki z maselkiem zawiniete w folie do stekow.
jeszcze mi sie przypomnialo...wspaniale sa szaszlyki z ostra wloska kielbaska:))
I ziemniaczki nadziewane boczkiem i serkiem zoltym...
Zainteresowaly mnie te ziemniaki, czy mozesz napisac jak to robisz ?? Tak bardziej technicznie :))
Marylko, potato skins wiesz jak sie robi? Bo to na tej samej zasadzie tylko zamiast w piekarniku ja je wrzucam na grilla. Zamiast boczku czasami daje broccoli.
Ciekawe jak się te "potato skins" robi. Może Maryla wie ale ja niestety.Widać to tajemnica.
Eh, życie życie...;-)))
Janku, potato skin, czyli skory ziemniaczane :) robi sie tak, ze z przekrojonego ziemniaka wydlubuje sie srodek, zostawiajac tylko wlasnie grube skory i napelnia sie je nadzieniem a potem piecze :))
Podam przepis
http://wielkiezarcie.com/przepis33628.html
podalam przepis jak ktos jest zainteresowany
U nas królują grzanki robione z bułki (jedni mówią na nią wrocławska inni weka) lub chleba tostowego, posmarowane masełkiem czosnkowym. Do tego sos ziołowo czosnkowy i jakaś sałatka z dużą ilością pomidorów. Dopiero później jakieś mięsa, kiełbaski czy kaszanki
Oczywiście jak grilowanie to kiełbaski, mięsko(głównie filety z kurczaka) z sosem czosnkowo koperkowym, skrzydełka w marnacie z maślanki, jest też chleb "panierowany" w oleju z czosnkiem i ziołami, ziemniaki z boczkiem i masłem ziołowym, próbowałam też banany ale akurat mnie nie przypadły do gustu ale chętnie wypróbuję inne owoce intryguje mnie ananas, który uwielbiam...:-)))
Zdecydowanie polecam ananas :) jest naprawde super :)))
ale fajny "czasowy" wątek, bardzo przydatny :)
U nas grillujemy bagietki z masłem czosnkowym, rybki, najlepiej słodkowodne z pieprzem cytrynowym i ziołami, nadziewane ziemniaczki i pieczarki, które wcześniej ciut przygotowujemy :) a potem dajemy zawinięte w folii. Uwielbiamy grillowany czosnek w głowkach i cukinię z ziołami i przerózne szaszłyki - zarówno z warzyw jak i mięsne. Dodając do nich cebulkę- staram sie wybierac takie małe głowki, które troszke obgotowuję a potem nadziewam całe i takie grilluję.
Ale mi narobiłaś smaka Marylko, tym wątkiem, mniam, mniam.
Ewus, ja tez kocham bagietki z maslem czosnkowym i cale glowki czosnku sa swietne. Na szaszlyki wybieram tez te mini cebulki ale ich nie obgotowuje, zwykle kroje na pol wzdluz i one sie tak fajnie przypiekaja i otwieraja .... mniam :))