Forum

Gawędy o jedzeniu

platki rozy ucierane

  • Autor: tineczka Data: 2008-08-09 20:09:13

    Przypomnialo mi sie nadzienie do paczkow mojej babci. Ucierala platki rozy z cukrem do nadziewania  paczkow. Niestety zabrala przepis ze soba. Nie mam pojecia , czy dodawala kwasku cytrynowego i jeszcze czegos? Wiem tylko , ze ucierala je w makutrze i wkladala do sloikow. A co dalej??? Ma ktos ten przepis? Bede wdzieczna! Pozdrawiam

  • Autor: agik Data: 2008-08-09 20:22:23

    Robiliśmy takie na zajęciach ZPT w podstawówce, hi
    Ucieralismy je właśnie w makutrze z kwaskiem cytrynowym ( chyba spełniał rolę konserwującą, bo nie przypominam sobie, zebyśmy to pasteryzowali. Zresztą pasteryzacja "zabiłaby" piękny zapach chyba...)

  • Autor: tineczka Data: 2008-08-09 20:27:13

    Ja tez pamietam ten niesamowity zapach tej "konfitury". Oczywiscie masz racje, kwasek cytrynowy zakonserwuje i da kolor. Cukier chyba rowniez byl?

  • Autor: agik Data: 2008-08-09 20:33:03

    Był, ale o cukrze sama wspomniałaś, to nie dodawałam już tego...Chyba jeszcze dodatkowo spełniał rolę "papieru sciernego" ( oprócz makutry), bo z tego, co pamiętam, płatki musiały być dość długo ucierane i naprawdę dokładnie zmiażdżone.

  • Autor: tineczka Data: 2008-08-09 20:42:48

    Oj , tak agik, dlugo siedzialam kazdego sezonu i ucieralam te platki:)) Moj brat protestowal i nie chcial robic tego ucierania, ale paczki zjadal nagminnie:)

  • Autor: Regina Florczak Data: 2008-08-09 20:27:43

    Konfitura z płatków dzikiej róży


     0.5 kg płatków róż
    2.5 szkl. cukru
    2 cytryny
    Obetnij białe nasady płatków, które mają gorzki smak. Płatki dokładnie umyj i wysyp na ściereczkę, aby obeschły. Dopiero teraz odważ właściwą ilość. W dużym garnku, najlepiej 5-litrowym, zagotuj dwie szklanki wody i wsyp do niej płatki. Mieszanina będzie się pieniła, dlatego potrzebny jest tak duży garnek. Gotuj płatki na średnim ogniu przez 5 minut. Wyciśnij sok z cytryn. Wsyp do garnka cukier, wlej sok z cytryn, wymieszaj i znowu doprowadź do wrzenia. Od tego czasu, co jakiś czas mieszając, gotuj płatki na wolnym ogniu około 45 minut. W tym czasie cukier powinien się rozpuścić, a masa stopniowo gęstnieć. Kiedy na powierzchni zaczną się pojawiać pierwsze bąble, a później utworzy się coś w rodzaju piany, możesz sprawdzić, czy konfitura jest gotowa. Wylej jej kroplę na spodeczek, jeżeli dość szybko zastygnie i pokryje się cienką, suchą warstewką, możesz już zestawić garnek z ognia. Wlej konfiturę do słoików i szczelnie zakręć. Z podanych ilości powinieneś otrzymać dwa półlitrowe słoiki. Konfitura nadaje się do nadziewania pączków, naleśników, do tortów i deserów (np. owoców z bitą śmietaną).



     II sposób

    25 dag płatków róży cukrowej, czyli dzikiej róży
    25-30 dag cukru
    sok z jednej cytryny

    Płatki róż rozwiniętych zebrać rano, gdy tylko obeschnie rosa. starannie oddzielić od kwiatu tylko same płatki, sypać je do wymytej i wyparzonej miski do ucierania. Drewnianą, także wyparzoną pałką ucierać płatki z cukrem,skrapiać sokiem z cytryny . Ucierać do chwili aż cukier całkowicie się rozetrze razem z płatkami na gładką, dość gęstą masę. Tak przygotowaną konfiturę- surówkę z róży włożyć do bardzo małych słoików, uprzednio wymytych i wyparzonych, suchych. Słoiki natychmiast uszczelnić. Konfitura-surówka z róży może być wykorzystana jako bardzo aromatyczny dodatek do tortów, do sernika oraz przekładańca drożdżowego

    Smacznego

  • Autor: tineczka Data: 2008-08-09 20:39:11

    Regino , to wlasnie jest ten przepis, ten drugi:) Surowa ma byc.W tym czasie, jak babcia je ucierala w makutrze nie bylo swiezych cytryn do kupienia i uzywala kwasek cytrynowy. Zadna konfitura , bo ja mam przepisy na wiele. Dziekuje i zrobie, bo codziennie zbieram kwiaty dzikiej rozy. Susze cale kwiaty i mam je w lazienkach do dekoracji i dla zapachu:) Pozdrawiam

  • Autor: basiaaa Data: 2008-08-09 20:45:14

    Reginko !!! Dodaj konfitury z  płatków róży do swoich przepisów .Nie będziemy więcej ich szukać . Pozdrowienia .

  • Autor: nonka4 Data: 2008-08-09 21:49:36

    http://wielkiezarcie.com/przepis9245.html

  • Autor: tineczka Data: 2008-08-09 22:16:42

    NONKA 4 DZIEKUJE, O TO MI WLASNIE CHODZILO, POZDRAWIAM SERDECZNIE! TINECZKA

  • Autor: tineczka Data: 2008-08-10 17:05:02

    wczoraj nie dalo sie u mnie pisac malymi literami, mozliwe, ze co "narobilam":) to nie byl krzyk:))

  • Autor: nonka4 Data: 2008-08-10 22:05:07

    nie ma za co)))

Przejdź do pełnej wersji serwisu