Użytkownik uleczka58 napisał w wiadomości: > Chciałabym zrobić sobie konfiturę z dzikiej rózy..... ale mam problem niewiem > jak ona wygląda ? czy to ta róża
dziękuję tineczko chciałam sie upewnić:)) byłam na spacerze w pobliżu krzaków jeżyn i własnie widziałam takie róze.Tzn. że mogę nazbierać te płatki a przepis znalazłam na WZ. Pozdrawiam Ula
moja na działce wygląda tak samo jak na zdjęciu tutaj zamieszczonym http://wielkiezarcie.com/przepis9245.html w zasadzie róża już dawno przekwitła, ale pojedyncze kwiaty u mnie też pojawiły się ponownie
Oj dziewczyny, moja róża jest całkowicie inna. Ma kolor jasno różowy, bardzo intensywnie pachnie- czuć ją z daleka. Płatki ma delikatne, po rozkwitnięciu zaraz się zrywa płatki gdyż zaraz opadają.Te róże na zdjęciu wg mnie nie nadają się. Pojedyńcza ma duże owoce, które po przymrozku radzę zerwać na wino. Druga róża nie ma tego wyglądu, zaznaczasz, że jeszcze kwitną, nie nadają się. Ale to moje zdanie.Jeśli chcesz to przyślę Ci pędy róży na konfitury. Dodam, że moja róża już dawno przekwitła, to tylko kilka dni na zebranie płatków.
Mylisz się. Do ucierania jest właśnie różowa. Ma bardzo silny zapach. Kwitnie bardzo krótko, tak jak pisałem dzisiaj zakwita a jutro już zrywasz płatki.
Chciałabym zrobić sobie konfiturę z dzikiej rózy..... ale mam problem niewiem jak ona wygląda ? czy to ta róża
Użytkownik uleczka58 napisał w wiadomości:
> Chciałabym zrobić sobie konfiturę z dzikiej rózy..... ale mam problem niewiem
> jak ona wygląda ? czy to ta róża
No to musisz poczekać do przyszłego roku
Bahus
To ta roza i powinna kwitnac do jesieni. Ta na zdjeciu jest pojedynczo platkowa, ale sa rowniez wielo platkowe, liscie prawie takie same:)
a tu ta "grubsza" :)
dziękuję tineczko chciałam sie upewnić:)) byłam na spacerze w pobliżu krzaków jeżyn i własnie widziałam takie róze.Tzn. że mogę nazbierać te płatki a przepis znalazłam na WZ. Pozdrawiam Ula
moja na działce wygląda tak samo jak na zdjęciu tutaj zamieszczonym http://wielkiezarcie.com/przepis9245.html
w zasadzie róża już dawno przekwitła, ale pojedyncze kwiaty u mnie też pojawiły się ponownie
Oj dziewczyny, moja róża jest całkowicie inna. Ma kolor jasno różowy, bardzo intensywnie pachnie- czuć ją z daleka. Płatki ma delikatne, po rozkwitnięciu zaraz się zrywa płatki gdyż zaraz opadają.Te róże na zdjęciu wg mnie nie nadają się. Pojedyńcza ma duże owoce, które po przymrozku radzę zerwać na wino. Druga róża nie ma tego wyglądu, zaznaczasz, że jeszcze kwitną, nie nadają się. Ale to moje zdanie.Jeśli chcesz to przyślę Ci pędy róży na konfitury. Dodam, że moja róża już dawno przekwitła, to tylko kilka dni na zebranie płatków.
Jasnoróżowy? e, takiej się nie uciera.......chyba......moja jest taka jak na zdjęciu zamieszczonym przy przepisie.
Mylisz się. Do ucierania jest właśnie różowa. Ma bardzo silny zapach. Kwitnie bardzo krótko, tak jak pisałem dzisiaj zakwita a jutro już zrywasz płatki.
Potwierdzam, jak się zagapię to nie mam juz co zrywać. A pachnie tak...