Cipeczki z jabłuszkiem od Eli Składniki Przepis -35 dag mąki -1 dag drożdży -pół łyżki cukru -szczypta soli -10 dag śmietany -20 dag masła -1 jajo -1żółtko -jabłka obrane i pokrojone w zależności od wielkości-w ósemki lub ,,szesnastki''(ze 4-5)- jeśli są bardzo duże -dodatkowo trzeba przekroić je na pół. Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier roztarty z drożdżami, znowu posiekać nożem, następnie resztę składników i szybko zagnieść. Uformować kulę i włożyć na noc do lodówki.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm ,wykrawać krążki (wielkości - ok.10 cm.),wkładać jabłuszko i skleić brzegi -(tak jak lepimy pierożki )ale tylko po bokach, środek zostawiamy nie sklejony.
Układać na blasze na papierze posmarowanym tłuszczem i piec na złoto w temp.180 st. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.(dość obficie)
Napewno, zeby zatrzymac proces rosniecia ciasta od razu. Kazda pizzeria ma swoje placki w chlodni i wyjmuje do natychmiastowego pieczenia:) Spojrzyj rowniez na mala ilosc drozdzy, maja one za zadanie lekkiego spulszczenia ciasta przy pieczeniu w przeciwnosci do tradycyjnych ciast drozdzowych. Najlepszy chleb z drozdzami ma sie po wstawieniu ciasta do lodowki na noc. Rano ma urosnac w temperaturze pokojowej i do pieca:) Pozdrawiam
Nadal nie rozumiem. Po co w takim razie przechowywać, żeby nie rosło? Nie można upiec od razu? Tak jak to się robi z ciastami drożdżowymi? Kompletnie bezzasadny element procesu.
Np. po to, zeby klient w pizzerii nie musial czekac zbyt dlugo..maja przygotowane ciasto na pizze i schlodzone w lodowce. Ja mam przepis na ciasto drozdzowe, ktore przygotowuje sie z zimnym maslem, zimnym mlekiem i na koniec wklada do lodowki... a one w niej rosnie jak zwariowane! Tak przygotowuje sie ciasto drozdzowe-kruche.
anay - tu nie ma co sie wydawac, to jest przepis na takie drozdzowe ciasto, ktore jest kruche. Widocznie nie jadlas nigdy takiego, ani tez nie przygotowywalas sama. Nie wszystko, czego sami nie wyprobowalismy jest niedobre. Jest takie przyslowie w jezyku niemieckim: "Was der Bauer kennt nicht - frisst er nicht" to znaczy, po przetlumaczeniu: "Czego gospodarz nie zna - tego nie zre" Dodam jeszcze ze, osobiscie mroze zawsze polowe takiego ciasta, gdy potrzebuje, wyciagam na noc z zamrazarki a rano jest pékaty woreczek w lodowce! ciasto odmrozone i wyrosniete..czeka tylko na uzycie. Pozdrawiam.
Jesc pewnie i jadlas tylko o tym nie wiedzialas. Wlasne wiele nadziewanych ciasteczek jest z takiego casta :-)To ciasto smakuje niemal jak kruche jest jednak pulchniejsze,nie rozsypuje sie i przez to daje sie latwiej formowac jak kruche. Wlasnie drozdze maja to ciasto lekko spulchnic i nadac mu pewna miekkosc i elastycznosc. Dlatego tez traktowane sa w tym ciescie "po macoszemu" bo przecierz tylko chodzi o ten efekt spulchniajacy nie zas o to by wyroslo jak drozdzowe.
anay, witaj! Ten proces jest bardzo zasadny, jak upieczesz od razu te ciastka, to beda ci..y, a nie cipeczki:) Przepis jest autorki, ktora nie moze sie wypowiedziec, niestety. Tak jak inni tu napisali, proces robi to ciasto na mniej drozdzow, elastyczne itd. Jak od razu sie je wykona ( po wyjeciu z lodowki ) to dadza sie formowac. Jak nie rozumiesz, to zrob i napisz o swoich doswiadczeniach:) Pozdrawiam
Moze ktos ma przepis na te ciasteczka,znikł mi z ulubionych a chciałam dzis je zrobic.
zaczep mnie na gg juz szukam ;)
http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=96171&post=96174
:)
znalazłam na forum
Cipeczki z jabłuszkiem od Eli
Składniki Przepis
-35 dag mąki
-1 dag drożdży
-pół łyżki cukru
-szczypta soli
-10 dag śmietany
-20 dag masła
-1 jajo
-1żółtko
-jabłka obrane i pokrojone w zależności od wielkości-w ósemki lub ,,szesnastki''(ze 4-5)-
jeśli są bardzo duże -dodatkowo trzeba przekroić je na pół. Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier roztarty z drożdżami, znowu posiekać nożem, następnie
resztę składników i szybko zagnieść.
Uformować kulę i włożyć na noc do lodówki.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm ,wykrawać krążki
(wielkości - ok.10 cm.),wkładać jabłuszko
i skleić brzegi -(tak jak lepimy pierożki )ale tylko po bokach, środek zostawiamy nie sklejony.
Układać na blasze na papierze posmarowanym tłuszczem
i piec na złoto w temp.180 st.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.(dość obficie)
Smacznego!!!!
? ciasto drożdżowe do lodówki? a jaki to ma sens?
Napewno, zeby zatrzymac proces rosniecia ciasta od razu. Kazda pizzeria ma swoje placki w chlodni i wyjmuje do natychmiastowego pieczenia:) Spojrzyj rowniez na mala ilosc drozdzy, maja one za zadanie lekkiego spulszczenia ciasta przy pieczeniu w przeciwnosci do tradycyjnych ciast drozdzowych. Najlepszy chleb z drozdzami ma sie po wstawieniu ciasta do lodowki na noc. Rano ma urosnac w temperaturze pokojowej i do pieca:) Pozdrawiam
Nadal nie rozumiem. Po co w takim razie przechowywać, żeby nie rosło? Nie można upiec od razu? Tak jak to się robi z ciastami drożdżowymi?
Kompletnie bezzasadny element procesu.
Np. po to, zeby klient w pizzerii nie musial czekac zbyt dlugo..maja przygotowane ciasto na pizze i schlodzone w lodowce.
Ja mam przepis na ciasto drozdzowe, ktore przygotowuje sie z zimnym maslem, zimnym mlekiem i na koniec wklada do lodowki... a one w niej rosnie jak zwariowane! Tak przygotowuje sie ciasto drozdzowe-kruche.
to nie wydaje mi się żeby było kruchodrożdżowe.
anay - tu nie ma co sie wydawac, to jest przepis na takie drozdzowe ciasto, ktore jest kruche. Widocznie nie jadlas nigdy takiego, ani tez nie przygotowywalas sama. Nie wszystko, czego sami nie wyprobowalismy jest niedobre. Jest takie przyslowie w jezyku niemieckim: "Was der Bauer kennt nicht - frisst er nicht" to znaczy, po przetlumaczeniu: "Czego gospodarz nie zna - tego nie zre" Dodam jeszcze ze, osobiscie mroze zawsze polowe takiego ciasta, gdy potrzebuje, wyciagam na noc z zamrazarki a rano jest pékaty woreczek w lodowce! ciasto odmrozone i wyrosniete..czeka tylko na uzycie. Pozdrawiam.
Faktycznie, nie żarłam takiego ciasta.
Jesc pewnie i jadlas tylko o tym nie wiedzialas. Wlasne wiele nadziewanych ciasteczek jest z takiego casta :-)To ciasto smakuje niemal jak kruche jest jednak pulchniejsze,nie rozsypuje sie i przez to daje sie latwiej formowac jak kruche. Wlasnie drozdze maja to ciasto lekko spulchnic i nadac mu pewna miekkosc i elastycznosc. Dlatego tez traktowane sa w tym ciescie "po macoszemu" bo przecierz tylko chodzi o ten efekt spulchniajacy nie zas o to by wyroslo jak drozdzowe.
Rownierz kulebiaki robi sie czesto z ciasta krucho-drozdzowego
anay... tego przyslowia ja nie wymyslialm... ja ci je doslownie przetlumaczylam..
anay, witaj! Ten proces jest bardzo zasadny, jak upieczesz od razu te ciastka, to beda ci..y, a nie cipeczki:) Przepis jest autorki, ktora nie moze sie wypowiedziec, niestety. Tak jak inni tu napisali, proces robi to ciasto na mniej drozdzow, elastyczne itd. Jak od razu sie je wykona ( po wyjeciu z lodowki ) to dadza sie formowac. Jak nie rozumiesz, to zrob i napisz o swoich doswiadczeniach:) Pozdrawiam
Mi sie wydaje ze to jest ciasto nie drozdzowe lecz krucho-drozdzowe a ono jest zupelnie inne od drozdzowego
A poszukaj proszę męską wersję tych ciasteczek...
Bahus
Mozna je tylko inaczej uformowac:))))
tak zgadzam się , no i oczywiście więcej drożdży , żeby lepiej rosło ciasteczko;)))
a ja myslalam, ze same beda rosly, nawet bez drozdzy:)))))
http://wielkiezarcie.com/przepis30062.html a moze byc ten przepis?? ostatecznie pokroj jablka w sztabki i zawin w ciasto ;)
Jak tu Ciebie Bahusie brak ...
Dziekuje wszystkim...teraz to zapisze sobie w swoim zeszyciku kulinarnym zeby znów mi nie przepadło...i ide sie brać za "Cipolki"
robiłam te "cipeczki" nie tylko z jabłkami. Bardzo są dobre i fajnie wyglądają również z dżemem lub marmoladą. polecam i pozdrawiam
ja je tez wiele razy juz robiłam-rodzince bardzo smakuja..dzis wersja jabłkowo brzoskwiniowa:)