Witam!!!dzisiaj na godzinę 19 mam dostac gości i postanowiłam zrobić lazanię.Mam wszystkie składniki oczywiście oprócz sprawdzonego przepisu.Podajcie mi proszę jakis przepis.Dzięki Wielkie!Pozdrawiam!!!
Użytkownik morisek11 napisał w wiadomości: > Witam!!!dzisiaj na godzinę 19 mam dostac gości i postanowiłam zrobić > lazanię.Mam wszystkie składniki oczywiście oprócz sprawdzonego > przepisu.Podajcie mi proszę jakis przepis.Dzięki Wielkie!Pozdrawiam!!!
Leniwa lasagne;
potrzebujemy: makaron w płatach...A NAJLEPIEJ ZROBIć CIASTO JAK NA MAKARON.... 1 kg pieczarek 60 dag zmielonej łopatki (lub innego mięska) 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 słoiki sosu pomidorowego knorra, pieprz ziołowy sól (morska?) ser tarty corregio - 1 opakowanie
przygotowanie: cebulę zetrzeć na grubej tarce (albo pokroić w drobną kostkę), wrzucić na rozgrzany tłuszcz na patelnię - niech się szkli pod przykryciem. pokroić pieczarki w drobną kosteczkę, i w miarę krojenia dorzucać do cebuli. dusić, aż całość będzie jednolicie uduszona, co chwilę dłuższą trwa. gdy grzybki się duszą w najlepsze, na drugą patelnię wrzucić mięsko mielone, zetrzeć do niego czosnek, i sypnąć nieco pieprzu ziołowego, czarnego, i pół szczypty soli. niech się podsmaża. rozdrobnić na grudki. kiedy mięso i pieczarki są już gotowe, możemy zabrac się za układanie w naczyniu (najlepiej prostokątnym, ale ogrągła głęboka patelnia też się sprawdza) - warstwami. makaron, pieczarki, ser, sos, makaron, mięso, ser, sos... i tak do wyczerpania składników, albo zapełnienia naczynia. jeśli makaron lub pieczarki zostaną, proponuję upchnąć je z boków stosu makaronowo-mięsno-grzybnego, a całość polać pozostałym sosem pomidorowym. po wierzchu posypać serem. z doświadczenia wiem, że te resztki w sosie cieszą się wielkim powodzeniem :)) piec w temp ok 180 około 30 minut w piekarniu z termoobiegiem, bez - nieco dłużej.
dobra jest ta lazania wielkiezarcie.com/przepis23606.html tylko najpierw bym radziła podpiec same spody prócz tego co będzie na samym dnie. a jeśli chodzi z kupnej lazani to niestety nie znam żadnego, które bym mogła polecić:-((
Witam!!!dzisiaj na godzinę 19 mam dostac gości i postanowiłam zrobić lazanię.Mam wszystkie składniki oczywiście oprócz sprawdzonego przepisu.Podajcie mi proszę jakis przepis.Dzięki Wielkie!Pozdrawiam!!!
Użytkownik morisek11 napisał w wiadomości:
> Witam!!!dzisiaj na godzinę 19 mam dostac gości i postanowiłam zrobić
> lazanię.Mam wszystkie składniki oczywiście oprócz sprawdzonego
> przepisu.Podajcie mi proszę jakis przepis.Dzięki Wielkie!Pozdrawiam!!!
Leniwa lasagne;
potrzebujemy:
makaron w płatach...A NAJLEPIEJ ZROBIć CIASTO JAK NA MAKARON....
1 kg pieczarek
60 dag zmielonej łopatki (lub innego mięska)
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 słoiki sosu pomidorowego knorra,
pieprz ziołowy
sól (morska?)
ser tarty corregio - 1 opakowanie
przygotowanie:
cebulę zetrzeć na grubej tarce (albo pokroić w drobną kostkę), wrzucić na rozgrzany tłuszcz na patelnię - niech się szkli pod przykryciem. pokroić pieczarki w drobną kosteczkę, i w miarę krojenia dorzucać do cebuli. dusić, aż całość będzie jednolicie uduszona, co chwilę dłuższą trwa.
gdy grzybki się duszą w najlepsze, na drugą patelnię wrzucić mięsko mielone, zetrzeć do niego czosnek, i sypnąć nieco pieprzu ziołowego, czarnego, i pół szczypty soli. niech się podsmaża. rozdrobnić na grudki.
kiedy mięso i pieczarki są już gotowe, możemy zabrac się za układanie w naczyniu (najlepiej prostokątnym, ale ogrągła głęboka patelnia też się sprawdza) - warstwami. makaron, pieczarki, ser, sos, makaron, mięso, ser, sos... i tak do wyczerpania składników, albo zapełnienia naczynia.
jeśli makaron lub pieczarki zostaną, proponuję upchnąć je z boków stosu makaronowo-mięsno-grzybnego, a całość polać pozostałym sosem pomidorowym. po wierzchu posypać serem. z doświadczenia wiem, że te resztki w sosie cieszą się wielkim powodzeniem :))
piec w temp ok 180 około 30 minut w piekarniu z termoobiegiem, bez - nieco dłużej.
dobra jest ta lazania wielkiezarcie.com/przepis23606.html tylko najpierw bym radziła podpiec same spody prócz tego co będzie na samym dnie. a jeśli chodzi z kupnej lazani to niestety nie znam żadnego, które bym mogła polecić:-((
Morisek zajrzyj do moich przepisów polecam lasagne z mięsem , może kiedyś wypróbujesz.Pozdrawiam