Forum

Kuchenne porady

Podajcie mi proszę sprawdzony przepis na lazanię!!!

• Autor: morisek11 Data: 2008-08-25 16:19:52

Witam!!!dzisiaj na godzinę 19 mam dostac gości i postanowiłam zrobić lazanię.Mam wszystkie składniki oczywiście oprócz sprawdzonego przepisu.Podajcie mi proszę jakis przepis.Dzięki Wielkie!Pozdrawiam!!!

• Autor: Teresa.Marcjan Data: 2008-08-25 17:04:41

Użytkownik morisek11 napisał w wiadomości:
    > Witam!!!dzisiaj na godzinę 19 mam dostac gości i postanowiłam zrobić
    > lazanię.Mam wszystkie składniki oczywiście oprócz sprawdzonego
    > przepisu.Podajcie mi proszę jakis przepis.Dzięki Wielkie!Pozdrawiam!!!

Leniwa lasagne;

potrzebujemy:
    makaron w płatach...A NAJLEPIEJ ZROBIć CIASTO JAK NA MAKARON....
    1 kg pieczarek
    60 dag zmielonej łopatki (lub innego mięska)
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    2 słoiki sosu pomidorowego knorra,
    pieprz ziołowy
    sól (morska?)
    ser tarty corregio - 1 opakowanie

przygotowanie:
    cebulę zetrzeć na grubej tarce (albo pokroić w drobną kostkę), wrzucić na rozgrzany tłuszcz na patelnię - niech się szkli pod przykryciem. pokroić pieczarki w drobną kosteczkę, i w miarę krojenia dorzucać do cebuli. dusić, aż całość będzie jednolicie uduszona, co chwilę dłuższą trwa.
    gdy grzybki się duszą w najlepsze, na drugą patelnię wrzucić mięsko mielone, zetrzeć do niego czosnek, i sypnąć nieco pieprzu ziołowego, czarnego, i pół szczypty soli. niech się podsmaża. rozdrobnić na grudki.
    kiedy mięso i pieczarki są już gotowe, możemy zabrac się za układanie w naczyniu (najlepiej prostokątnym, ale ogrągła głęboka patelnia też się sprawdza) - warstwami. makaron, pieczarki, ser, sos, makaron, mięso, ser, sos... i tak do wyczerpania składników, albo zapełnienia naczynia.
    jeśli makaron lub pieczarki zostaną, proponuję upchnąć je z boków stosu makaronowo-mięsno-grzybnego, a całość polać pozostałym sosem pomidorowym. po wierzchu posypać serem. z doświadczenia wiem, że te resztki w sosie cieszą się wielkim powodzeniem :))
    piec w temp ok 180 około 30 minut w piekarniu z termoobiegiem, bez - nieco dłużej.

• Autor: ka_cha_ Data: 2008-08-25 17:06:03

dobra jest ta lazania wielkiezarcie.com/przepis23606.html tylko najpierw bym radziła podpiec same spody prócz tego co będzie na samym dnie. a jeśli chodzi z kupnej lazani to niestety nie znam żadnego, które bym mogła polecić:-((

• Autor: mati2 Data: 2008-08-25 19:20:21

Morisek zajrzyj do moich przepisów polecam lasagne z mięsem , może kiedyś wypróbujesz.Pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu