Forum

Kuchenne porady

Zupa na zimno - szukam pomyslu

  • Autor: marta.kiluk Data: 2008-09-08 18:22:33

    Witam,
    Szukam pomysłu na zimna, nie słodka zupę która można podać na zimno w upalny dzień zamiast barszczu czy strogonowa na imieninowym obiedzie. Ja znam tylko chłodnik, ale czy wypada podać gościom chłodnik?

  • Autor: Teresa.Marcjan Data: 2008-09-08 18:26:36

    Użytkownik marta.kiluk napisał w wiadomości:
    > Witam,Szukam pomysłu na zimna, nie słodka zupę która można podać na zimno w
    > upalny dzień zamiast barszczu czy strogonowa na imieninowym obiedzie. Ja znam
    > tylko chłodnik, ale czy wypada podać gościom chłodnik?

    W moich przepisach,  jest zupa jarzynowa na zimno, raczej nie będzie słodka bo są w niej między innymi:pomidory, czosnek,papryka.

    http://wielkiezarcie.com/przepis35612.html

  • Autor: basiaaa Data: 2008-09-08 19:38:56

    http://wielkiezarcie.com/przepis35612.html
    link podświetlony

  • Autor: nadia Data: 2008-09-08 20:12:42

    Moze botwinka? http://wielkiezarcie.com/przepis23552.html

  • Autor: anay Data: 2008-09-08 20:33:46

    Ależ cóż za pytanie - oczywiście, że wypada.  Chłodnik, ten tradycyjny, polski, z ogórkami, burakami to pyszna zupa.
    Jeśli nie to, możesz spróbować zupy vichyssoise (klasyczny przepis - zimna zupa z porów i ziemniaków), chłodnik z miętą (czyli de facto tzatziki zaprawione bulionem  - bulionu 2 x więcej niż jogurtu i doprawione cytryną), a ostatnio trafiłam na arcyinteresujący przepis, podała mi go znajoma, jednak nie miałam okazji zrobić jeszcze na chłodnik z kwasu chlebowego:

    4 szklanki kwasu chlebowego, 200g pieczonego indyka, kilka plasterków wędzonej szynki, 2 ogórki, po 2 łyżki siekanego koperku i szczypiorku, łyżka posekanych zielonych listków gorczycy, łyżeczka musztardy, 1/2 szklanki śmietany, 3 jaja na twardo, p1/2 łyżeczki miodu, łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz.  Z obranych jaj wyjąć żółtka i utrzeć na gładką masę z musztardą, miodem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i śmietaną.  Zmiksować z kwasem chlebowym i doprawić do smaku.  Obrane ogórki oraz szynkę, indyka i białka jaj pokroić w kostkę, połączyć z przygotowanym wcześniej płynem, dodać zieleninę.  Mocno schłodzić  Podawać z gorącymi grzankami z ciemnego pieczywa usmażonymi na maśle.
    :)  Noszę się ze zrobieniem, noszę. Może będziesz pierwsza.

  • Autor: Janek Data: 2008-09-08 21:05:27

    Wrzuć w naszą wyszukiwarkę "gaspacho"  ...odskoczysz od tradycji.
    Może zdziwisz się ale wypróbowalem wszystkie i polecam każdą!
    Smacznego
    Janek

  • Autor: marta.kiluk Data: 2008-09-09 22:26:09

    Dzieki wszystkim za podpowiedzi:) chyba wypróbuje 1 zupkę

Przejdź do pełnej wersji serwisu