Witam, Szukam pomysłu na zimna, nie słodka zupę która można podać na zimno w upalny dzień zamiast barszczu czy strogonowa na imieninowym obiedzie. Ja znam tylko chłodnik, ale czy wypada podać gościom chłodnik?
Użytkownik marta.kiluk napisał w wiadomości: > Witam,Szukam pomysłu na zimna, nie słodka zupę która można podać na zimno w > upalny dzień zamiast barszczu czy strogonowa na imieninowym obiedzie. Ja znam > tylko chłodnik, ale czy wypada podać gościom chłodnik?
W moich przepisach, jest zupa jarzynowa na zimno, raczej nie będzie słodka bo są w niej między innymi:pomidory, czosnek,papryka.
Ależ cóż za pytanie - oczywiście, że wypada. Chłodnik, ten tradycyjny, polski, z ogórkami, burakami to pyszna zupa. Jeśli nie to, możesz spróbować zupy vichyssoise (klasyczny przepis - zimna zupa z porów i ziemniaków), chłodnik z miętą (czyli de facto tzatziki zaprawione bulionem - bulionu 2 x więcej niż jogurtu i doprawione cytryną), a ostatnio trafiłam na arcyinteresujący przepis, podała mi go znajoma, jednak nie miałam okazji zrobić jeszcze na chłodnik z kwasu chlebowego:
4 szklanki kwasu chlebowego, 200g pieczonego indyka, kilka plasterków wędzonej szynki, 2 ogórki, po 2 łyżki siekanego koperku i szczypiorku, łyżka posekanych zielonych listków gorczycy, łyżeczka musztardy, 1/2 szklanki śmietany, 3 jaja na twardo, p1/2 łyżeczki miodu, łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz. Z obranych jaj wyjąć żółtka i utrzeć na gładką masę z musztardą, miodem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i śmietaną. Zmiksować z kwasem chlebowym i doprawić do smaku. Obrane ogórki oraz szynkę, indyka i białka jaj pokroić w kostkę, połączyć z przygotowanym wcześniej płynem, dodać zieleninę. Mocno schłodzić Podawać z gorącymi grzankami z ciemnego pieczywa usmażonymi na maśle. :) Noszę się ze zrobieniem, noszę. Może będziesz pierwsza.
Witam,
Szukam pomysłu na zimna, nie słodka zupę która można podać na zimno w upalny dzień zamiast barszczu czy strogonowa na imieninowym obiedzie. Ja znam tylko chłodnik, ale czy wypada podać gościom chłodnik?
Użytkownik marta.kiluk napisał w wiadomości:
> Witam,Szukam pomysłu na zimna, nie słodka zupę która można podać na zimno w
> upalny dzień zamiast barszczu czy strogonowa na imieninowym obiedzie. Ja znam
> tylko chłodnik, ale czy wypada podać gościom chłodnik?
W moich przepisach, jest zupa jarzynowa na zimno, raczej nie będzie słodka bo są w niej między innymi:pomidory, czosnek,papryka.
http://wielkiezarcie.com/przepis35612.html
http://wielkiezarcie.com/przepis35612.html
link podświetlony
Moze botwinka? http://wielkiezarcie.com/przepis23552.html
Ależ cóż za pytanie - oczywiście, że wypada. Chłodnik, ten tradycyjny, polski, z ogórkami, burakami to pyszna zupa.
Jeśli nie to, możesz spróbować zupy vichyssoise (klasyczny przepis - zimna zupa z porów i ziemniaków), chłodnik z miętą (czyli de facto tzatziki zaprawione bulionem - bulionu 2 x więcej niż jogurtu i doprawione cytryną), a ostatnio trafiłam na arcyinteresujący przepis, podała mi go znajoma, jednak nie miałam okazji zrobić jeszcze na chłodnik z kwasu chlebowego:
4 szklanki kwasu chlebowego, 200g pieczonego indyka, kilka plasterków wędzonej szynki, 2 ogórki, po 2 łyżki siekanego koperku i szczypiorku, łyżka posekanych zielonych listków gorczycy, łyżeczka musztardy, 1/2 szklanki śmietany, 3 jaja na twardo, p1/2 łyżeczki miodu, łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz. Z obranych jaj wyjąć żółtka i utrzeć na gładką masę z musztardą, miodem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i śmietaną. Zmiksować z kwasem chlebowym i doprawić do smaku. Obrane ogórki oraz szynkę, indyka i białka jaj pokroić w kostkę, połączyć z przygotowanym wcześniej płynem, dodać zieleninę. Mocno schłodzić Podawać z gorącymi grzankami z ciemnego pieczywa usmażonymi na maśle.
:) Noszę się ze zrobieniem, noszę. Może będziesz pierwsza.
Wrzuć w naszą wyszukiwarkę "gaspacho" ...odskoczysz od tradycji.
Może zdziwisz się ale wypróbowalem wszystkie i polecam każdą!
Smacznego
Janek
Dzieki wszystkim za podpowiedzi:) chyba wypróbuje 1 zupkę