DROGIE ZARŁOCZKI TYM RAWZEM ZOSTALAM SZCZESLIWA POSIADACZKA ŁUBIANKI JEŻYN NIE DOSC ZE MECZE KALAREPKE TO TERAZS SASIADKA PRZYNIOSLA MI JEZYNKI POSTANOWILAM ZABRAC SIE I ZROBIC SOK CZY KTOS WIE MOZE Z WAS KOCHANE ZARLOCZKI JAK TO ZROBIC BEZ SOKOWNIKA ?? CZY TAK SAMO JAK SOK Z WISNI ?? POMOZCIE PLISSSSSSSSSSSSSSSSSSS
Czemu tak krzyczysz?:))zrób tak jak malinki,moja babcia zasypuje cukrem w słoiku, nakrywa gazą,stawia na oknie w ciepłym nasłonecznionym, miejscu,gdy zrobi się soczek ,przecedza zagotuje,wrzący nalewa w słoiczki i do góry dnem,do wystygnięcia.
Mam pytanie... jeżeli nie widzisz dobrze, to jak udaje ci sie odczytac co inni piszą, a przeciez używają małych liter.... a na marginesie na poprawe wzroku jest bardzo dobry sok z czarnych jagód lub nalewka dobra (ale juz tez za poźno na zbiory).
MOJA DROGA ISNIEJE COSIK TAKIEGO JAK PROGRAM "ZoomText MAGNIFIER" DZIEKI NIEMU WIDZE TO CO WY PISZECIE ALE CIEZKO GO PRZESTAWIC ABY PISAC I JEST TO DOSC KLOPOTLIWE A JA DOPIERO POZNAJE TEN PROGRAM :)) NA POPRAWE WZROKU HMNNN ZA POZNO JEDYNIE OPERACYJNIE ALE DUZE RYZYKO :((( A POKI CO O LASCE NIE MUSZE CHODZIC WIEC NIE BEDE RYZYKOWAC NA PROZNO
W przyszłym roku mozesz jednak zrobic sobie nalewkę z jagód....
Półtora litra jagód zasypać 1 kg cukru. Codziennie przez 6 tygodni wstrząsać słojem, postawić go na słonecznym parapecie. Po tym czasie odlac sok a owoce zalać 1 litrem spirytusu i zostawić na 6 tygodni. Czasem tez wstrząsnąc słojem. Po tym czasie zlać nalew a owoce zalać 1 litem wody źródlanej i zostawić na 3 dni (oczywiście wstrząsac słojem, by nie wypaść z rytmu ;-)). Następnie zlac wodę, połaczyć ze wczesniejszym nalewem. Pić dwa razy dziennie po 1 łyżce. Znam osoby, które bardzo chwalą sobie tę kurację...
Sok zużyć według własnych upodobań.... ja owoce używam do ciasta, ktemów dla dorosłych...
robilam wczoraj ;) jezyny wrzucam do garnka i zagotowuje. zlewam sok. owoc zasypuje cukrem i dodaje nieco soku z cytryny. zagotowuje i zamykam w sloiczkach. potem do garnka przelewam sok, dodaje cukru i cytryny i zagotowuje. Zawsze wyjdzie i dzem i sok. Ilosc cukru - zawsze probuje czy mi smakuje. ale generalna zasada 1:1
nie wlewam wody. pod wplywem ciepla owoce puszczaja sok. a jak go zleje i robie tylko dzem, to po dodaniu cukru zagotowuje owoc ciagle mieszajac. nie gotuje go dlugo - tylko tyle zeby sie zagotowalo.
Droga Narwen mam do Cibie wielka prosbe. Przestan w komentarzach do przepisow uzywac drukowanych liter i czerwonego koloru! Nie da sie tego wogole czytac Pozdrawiam.
DROGIE ZARŁOCZKI
TYM RAWZEM ZOSTALAM SZCZESLIWA POSIADACZKA ŁUBIANKI JEŻYN
NIE DOSC ZE MECZE KALAREPKE TO TERAZS SASIADKA PRZYNIOSLA MI JEZYNKI
POSTANOWILAM ZABRAC SIE I ZROBIC SOK
CZY KTOS WIE MOZE Z WAS KOCHANE ZARLOCZKI JAK TO ZROBIC BEZ SOKOWNIKA ??
CZY TAK SAMO JAK SOK Z WISNI ??
POMOZCIE PLISSSSSSSSSSSSSSSSSSS
zasypać cukrem.Ja robię zazwyczaj 1:1,
mogę polecić nalewkę http://wielkiezarcie.com/przepis11262.html
A PO ZASYPANIU CO DALEJ ??
Czemu tak krzyczysz?:))zrób tak jak malinki,moja babcia zasypuje cukrem w słoiku, nakrywa gazą,stawia na oknie w ciepłym nasłonecznionym, miejscu,gdy zrobi się soczek ,przecedza zagotuje,wrzący nalewa w słoiczki i do góry dnem,do wystygnięcia.
NIE KRZYCZE ROZYCZKO PO PROSTU ZAWSZE PISZE Z CAPSLOKIEM :)))
DZIEKI ZA PODPOWIEDZ :))
prosze o nie pisanie z caps lockiem poniewaz kazdy odczyta twe wypowiedzi jako krzyk :)
dziekuje :)
ALE JA ZAWSZE PISZE Z CPSLOKIEM BO MALYCH LITEREK NIE WIDZE ZE WZGLEDU NA MIZERNY WZROK :((
Z RESZTA JUZ ZA TO PRZEPRASZALAM NIEBIESKA ROZYCZKE
Mam pytanie... jeżeli nie widzisz dobrze, to jak udaje ci sie odczytac co inni piszą, a przeciez używają małych liter.... a na marginesie na poprawe wzroku jest bardzo dobry sok z czarnych jagód lub nalewka dobra (ale juz tez za poźno na zbiory).
MOJA DROGA ISNIEJE COSIK TAKIEGO JAK PROGRAM "ZoomText MAGNIFIER" DZIEKI NIEMU WIDZE TO CO WY PISZECIE ALE CIEZKO GO PRZESTAWIC ABY PISAC I JEST TO DOSC KLOPOTLIWE A JA DOPIERO POZNAJE TEN PROGRAM :))
NA POPRAWE WZROKU HMNNN ZA POZNO JEDYNIE OPERACYJNIE ALE DUZE RYZYKO :((( A POKI CO O LASCE NIE MUSZE CHODZIC WIEC NIE BEDE RYZYKOWAC NA PROZNO
a nie lepiej ustawic dobrze rozdzielczosc na monitorze???
W przyszłym roku mozesz jednak zrobic sobie nalewkę z jagód....
Półtora litra jagód zasypać 1 kg cukru. Codziennie przez 6 tygodni wstrząsać słojem, postawić go na słonecznym parapecie. Po tym czasie odlac sok a owoce zalać 1 litrem spirytusu i zostawić na 6 tygodni. Czasem tez wstrząsnąc słojem. Po tym czasie zlać nalew a owoce zalać 1 litem wody źródlanej i zostawić na 3 dni (oczywiście wstrząsac słojem, by nie wypaść z rytmu ;-)). Następnie zlac wodę, połaczyć ze wczesniejszym nalewem. Pić dwa razy dziennie po 1 łyżce. Znam osoby, które bardzo chwalą sobie tę kurację...
Sok zużyć według własnych upodobań.... ja owoce używam do ciasta, ktemów dla dorosłych...
MUSZE ZAPISAC :)) KONIECZNIE
robilam wczoraj ;)
jezyny wrzucam do garnka i zagotowuje. zlewam sok. owoc zasypuje cukrem i dodaje nieco soku z cytryny. zagotowuje i zamykam w sloiczkach. potem do garnka przelewam sok, dodaje cukru i cytryny i zagotowuje. Zawsze wyjdzie i dzem i sok.
Ilosc cukru - zawsze probuje czy mi smakuje. ale generalna zasada 1:1
A ILE WODY WLEWASZ ??? TZN JAKA PROPORCAJ WODY DO OWOCÓW ??
nie wlewam wody. pod wplywem ciepla owoce puszczaja sok. a jak go zleje i robie tylko dzem, to po dodaniu cukru zagotowuje owoc ciagle mieszajac. nie gotuje go dlugo - tylko tyle zeby sie zagotowalo.
JUZ ROBIE WIELKIE DZIEKI SHANNA
Droga Narwen mam do Cibie wielka prosbe. Przestan w komentarzach do przepisow uzywac drukowanych liter i czerwonego koloru! Nie da sie tego wogole czytac
Pozdrawiam.
JEJKU NIE CHCE MI SIE POWTARZAC W KOLOKO TEGO SAMEGO JAK NIE CHCESZ TO NIE CZYTAJ A JA NIE ZMIENIE TEGO JAK PISZE KONIEC I KROPKA