Forum

Kuchenne porady

Piekę piernika-prosze o pomoc!!!

• Autor: kopii Data: 2008-09-19 18:14:23

Jestem w trakcie robienia piernika z tego przepisu-http://wielkiezarcie.com/przepis28951.html
    W przepisie jest podane, że należy upiec 3 placki. Niestety mam trochę ograniczony czas ze względu na małe dziecko i chciałabym upiec ciasto w jednej blaszce i potem przekroić na 3. Proszę podpowiedźcie czy moge sobie tak skrócić pracę? Czy to wyjdzie? Pozdrawiam, Sylwia  

• Autor: dankarz Data: 2008-09-19 18:28:57

Pewnie że wyjdzie, spokojnie możesz piec duży piernik i przekroić na trzy, może trochę dłużej to będzie trwało ale upiecze się .

• Autor: Dorota zza plota Data: 2008-09-20 07:28:03

Najwyzej moze byc,ze gotowe cisto trudno bedzie przekroic na cienkie placki i przekroisz raz a nie dwa razy, ale to zalezy od przepisu.Niektore pierniki kroja sie swietnie inne gorzej. Oczywiscie najlepiej sie kroi zimne ciasto. jesli masz termoobieg w piekarniku to mogla bys upiec wszystkie placki na raz - zakladajac, ze masz tyle blach.

• Autor: kopii Data: 2008-09-20 11:59:56

Upiekłam wczoraj na jednej blaszce. To ten typ piernika, który gorzej się kroi. Przekroiłam na pół i przełożyłam powidłami i masą (oczywiście nie całą). Przez noc trochę zmięknął, ale nie wiem jak długo moge go trzymac w temp. pokojowej bo przecież w środku jest masa maślano-budyniowa (a pierników w lodówce chyba się nie przechowuje). Niestety masa troszkę mi się rozjeżdża. Jak dla mnie w smaku jest super:-) 

• Autor: smakosia Data: 2008-09-21 21:37:31

A może masz balkon? Tam by teraz Twojemu piernikowi było całkiem dobrze

• Autor: kopii Data: 2008-09-22 07:35:15

Dziękuję wszystkim za porady. Piernika trzymałam w pojemniku do ciasta. Super zmięknął przez co i masa świetnie się trzymała. Następnym razem zrobię go co najmniej 2 dni przed konsumpcją. Przepis polecam.

• Autor: Dorota zza plota Data: 2008-09-20 07:32:08

link aktywny: http://wielkiezarcie.com/przepis28951.html

Przejdź do pełnej wersji serwisu