Forum

Kuchenne porady

frytki

  • Autor: iwonna Data: 2008-09-21 17:52:56

    Chciałabym zrobić frytki, tylko nie z półproduktów ,ale z zmieniaków,może

    ktoś z forumowiczów wie jaki jest obecnie najlepszy gatunek 

    ziemniaka/nazwa/ dostępny na naszym rynku ,który nadawałby się na frytki.

    Bo niestety, ostatniio robiłam frytki,ale były długo surowe ,a po chwili 

    zrobiła się papka,straciły swój kształt i były nie smaczne.

    A może do oleju  trzeba , coś dodać w czasie smażenia tych frytek? :)

  • Autor: anay Data: 2008-09-21 18:08:48

    oglądałam raz świetny program z serii "chemia w kuchnii" gdzie facet wyjasniał jak to jest z frytkami.
    Z tego co mówił, najlepsze wychodzą jak smaży się je w bardzo bardzo gorącym oleju, niezbyt długo, następnie wyjmuje, osącza na papierze i smaży drugi raz - wtedy ponoć są chrupiące na zewnątrz i pyszne delikatne w środku.

  • Autor: Teresa.Marcjan Data: 2008-09-21 18:27:32

    Użytkownik anay napisał w wiadomości:
    > oglądałam raz świetny program z serii "chemia w kuchnii" gdzie facet
    > wyjasniał jak to jest z frytkami.Z tego co mówił, najlepsze wychodzą jak smaży
    > się je w bardzo bardzo gorącym oleju, niezbyt długo, następnie wyjmuje, osącza
    > na papierze i smaży drugi raz - wtedy ponoć są chrupiące na zewnątrz i pyszne
    > delikatne w środku.

    Właśnie tak postępuję,  tylko nie wiedziałam że tak się je przygotowuje, żeby były chrupiące. ja po prostu podsmażam je krótko w   b gorącym  oleju.. - frytkownica włączona ma maksimum... a  osączam i zostawiam, by gdy przyjdą żarłoczki z pracy w jak najkrótszym czasie były gotowe.

  • Autor: ekkore Data: 2008-09-21 19:27:12

    Z racji, że mieszkam na terenie, gdzie do dyspozycji mam dwa gatunki ziemniaków, więc konkretnego typowo frytkowego gatunku nie mogę zaproponować. Lubię domowe frytki i je robię, szczególnie jesienią, gdy ziemniaki nie mają jeszcze znamion przechowywania.

    Do przygotowania frytek muszą być ziemniaki, które nie są sypkie (tzn po ugotowaniu zostają twarde, a nie rozsypują się). Na moich przykładach nadaje się irga, nie nadaje ten drugi dostępny gatunek (jako, że go nie lubię i nie kupuję, nazwa mi wyleciała)- w każdym razie żółte. Nie nadaja sie ziemniaki zagraniczne, dostępne w marketach - one po usmażeniu się robią ciapowate.

    Po pokrojeniu ziemniaków należy je najpierw podsmażyć przez jakieś 10 minut (jeżeli mała porcja to krócej). Następnie wyjąć z tłuszczu (podnieść sitko w elektrycznej frytkownicy) i pozostawić na dwie minuty. Po tym czasie ponownie zanurzyć w tłuszczu i smażyć aż będą rumiane

  • Autor: tineczka Data: 2008-09-21 19:40:30

    Ja mam taki sposob na pyszne frytki domowej roboty: ziemniaki pokrojone w zdluz na jednakowe pol centymetrowe dlugie kawalki ( zapalki) , wlozyc do miski ( nadajacej sie do mikrofalowki) wymieszac dokladnie z olejem , przykryc papierem do pieczenia, na najwyzszej mocy gotowac 6 minut. Frytki maja byc elastyczne, ale sie  nie lamac. Wyjac na druszlak, dokladnie wyplukac pod kranem zimna woda. Osuszyc papierem kuchennym dokladnie i odstawic na 10 minut do wystygniecia. W duzym garnku albo w glebokiej patelni rozgrzac olej na srednim ogniu, do goracego wrzucic oziebione, suche frytki i smazyc 2 minuty, wyjac na papier, osuszyc z oleju. Przed podaniem na wiekszym ogniu podgrzac olej i do goracego wlozyc frytki i smazyc 3 minuty do ich zrumienienia, wyjmowac lyzka cedzakowa do miski, osolic, wymieszac i podawac od razu.
    Uwaga: zawsze trzeba miec przykrywe odpowiedniej wielkosci do przykrycia naczynia w razie zapalenia sie oleju.
    Do oleju mozna dodac ( nie sol ) pokrojony czosnek przy ostatnim smazeniu frytek. Powodzenia i pozdrawiam  

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2008-09-21 19:50:55

    Tutaj mozesz poczytac...

  • Autor: anay Data: 2008-09-21 21:19:16

    Użytkownik Dorota zza plota napisał w wiadomości:
    > Tutaj mozesz poczytac...

    LEPIEJ TAK...

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2008-09-22 08:47:36

  • Autor: tineczka Data: 2008-09-22 09:49:11

    Dorotko, fajny artykul:) A te nazwy  gatunkow wymienione przez Monike, to chyba jakis zart?

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2008-09-22 12:03:21

    Nie rozumien Cie tineczko dlaczego ma byc to zartem? Nie wiem jakie odmiany sa w Szwecji i dopuki tam nie mieszkam jest to dla mnie sprawa drugorzedna. Nie mam rowniez powodu kwestionowac wiedzy o nazwach podanej przez Monike. Dlatego Twoj komentarz brzmi, dla mnie, jak bezpodstawna insynuacja. Przykre.

  • Autor: tineczka Data: 2008-09-22 20:00:33

    Ja napisalam "chyba" ,,,,, W komentarzach pod twoim artykulem sa pytania o gatunkach ziemniakow sprzedawanym na rynku polskim. Co ma rynek tamten do szwedzkiego, nie rozumiem. U nas  kazde opakowanie z kartoflami jest oznaczone nazwa odmiany i producentem. Na kilogramy luzem . zawsze sie wie jak kartofel sie nazywa. Jednak wymieniane gatunki przez Monike, to nie sa kartofle uprawiane na skale krajowa. Wymienione ( wiekszosc )  gatunki choduja ludzie na swoich dzialkach w mniejszej skali. Jest to zwiazane z wydajnoscia pewnego gatunku i odpornoscia na choroby.  Na duza skale choduje sie niewielka ilosc gatunkow. Ja naprzyklad choduje gatunki ziemniakow , ktorych w sklepie nie kupie.  Znalazlam wiecej polskich nazw na rodzaje ziemniakow ogolnouzytkownych: Alma, Aster, Bard, Colette,  Denar, Drop, Kalina, Krasa, Lord. Ciekawa jestem , czy te wszystkie gatunki choduje sie na  duza skale i czy mozna je kupic w klepach? Przykre, ze przyjelas moje pytanie tak jak przyjelas, to nie byla zadna insynuacja, po prostu nie wyobrazam sobie , zeby na rynku mozna kupic taka mase odmian ziemniakow chodowanych na duza skale. Pozdrawiam serdecznie.

  • Autor: Glumanda Data: 2008-09-21 22:35:52

    http://wielkiezarcie.com/przepis16533.html zobacz tutaj, bardzo ciekawy przepis na frytki. Zwroc uwage na to czy ziemniaki sa maczne, czy tez takie jak do salatek. W Niemczech sa podzielone na kategorie : Maczne, Salatkowe i polsalatkowe. (tzn pozostajace w calosci po ugotowaniu, nie rozgotowuja sie).

  • Autor: anneau Data: 2008-09-23 23:15:43

    och frytki! jak ja dawno nie robilam frytek :)

    Ale też...niespecjalnie szukałam jakiegoś konkretnego gatunku...Ani przepisu. Ziemniaki - jakie pod ręką, obrać, pokroić i do oleju :)
    Tylko czasem wychodzą suche i twarde, a niekiedy miękkie - takie jak lubię. Chyba jednak rzecz w rodaju "kartofli" - jak je nazywają na Podlasiu.

  • Autor: anneau Data: 2008-09-23 23:17:56

    aaa. I tak mi się przypomniał jeden z odcinków programu TV, gdzie pokrojone ziemniaki maczał w (nie pamietam jak długo) w wodzie z cukrem...

  • Autor: tineczka Data: 2008-09-24 19:55:47

    moczenie w wodzie pokrojonych ziemniakow nie jest glupie, dodatek cukru ciekawy,,,,

  • Autor: anneau Data: 2008-09-24 20:19:48

    juz wiem. znalazłam :). To Makłowicz pichcił te fryty z cukrem. "cukier pomoże utworzyć na ziemniakach chrupiąca skórkę". - i że to niby jest przepis na frytki po belgijsku :)

  • Autor: renataz36 Data: 2008-09-24 20:34:12

    Użytkownik anneau napisał w wiadomości:
    > juz wiem. znalazłam :). To Makłowicz pichcił te fryty z cukrem. "cukier
    > pomoże utworzyć na ziemniakach chrupiąca skórkę". - i że to niby jest
    > przepis na frytki po belgijsku :)

    Tez to pamiętam Makłowicz wtedy robił frytki z dziećmi w przedszkolu:)

  • Autor: anneau Data: 2008-09-24 21:30:50

    Tak :) I jeszcze mus z topioną czekoladą  a dzieciaki kręciły go na karuzeli :D

  • Autor: mahika Data: 2008-09-26 20:50:48

    czasem zanim wrzuce frytki do gorącego oleju obsypuje je lekko mąką kukurydzianą i są chrupiące i mają ładny kolor.

  • Autor: bietka Data: 2008-09-27 12:43:05

    Mogę polecić tę frytkownicę do której wlewa się tylko łyzkę oleju  http://www.ceneo.pl/productReviews.aspx   Frytki wychodzą smaczne,miękkie w środku i chrupkie zarazem.Pyszne też zrobiłam opiekane ziemniaczki.

  • Autor: smakosia Data: 2008-09-27 20:21:58

    Aktywny link: http://www.ceneo.pl/productReviews.aspx

  • Autor: polietta Data: 2008-09-29 22:58:02

    O! No właśnie też słyszałam o tej frytkownicy... Nie mam żadnej, jeśli taka dobra (może zdrowsze te frytki chociaż ;)) albo co?) - to może warto zakupić?

  • Autor: makusia Data: 2008-09-29 20:27:26

    mam zamiar ją kupić .. tylko czy te frydki na pewno są chru[piące?

  • Autor: bietka Data: 2008-09-30 06:03:51

    Nalezy je tylko dobrze osuszyć ręcznikiem.Są miękkie w środku i chrupkie w środku ale trochę jakby inny smak,bardziej pieczone.Mojej rodzinie bardzo smakują a oni frytkowi są.Wspaniale smakują też pieczone ziemniaczki.Wczoraj odgrzewałam kopytka.Mozna też przygotować inne potrawy mięsno-warzywne.Dołączone są przepisy.
    Można też przygotować kupne frytki wówczas bez oleju.

  • Autor: makusia Data: 2008-10-01 17:31:34

    dziękuję bietka za odpowiedź..chyba się skuszę :)bardzo lubimy frytki , tylko ten tłuszcz..

  • Autor: renataz36 Data: 2008-10-01 18:22:15

    dziewczyny o jaką frytownice chodzi bo klikając na ten link otwiera mi się główna strona CENEO

  • Autor: bietka Data: 2008-10-02 19:50:31

        o taką      http://www.ceneo.pl/showPicture.aspx?productID=1382746    

    nie wiem czemu link nie jest aktywny.Wpisz w wyszukiwarce-Tefal ActiFry   

  • Autor: makusia Data: 2008-10-19 16:54:26

    muszę się Wam pochwalić , kupiłam tą frytkownicę i jestem zadowolona , więc mogę polecić , można w niej smażyć i gotować , świetna rzecz, frytki są inne niż te na oleju( ale to wiadomo) co nie umniejsza ich smaku , sa pyszne i chrupiace,dzisiaj upiekłam piersi z kurczaka razem z mrożonymi frytkami , pychotka i to bez tłuszczu!!

  • Autor: zielona70 Data: 2008-10-19 19:19:58

    Użytkownik makusia napisał w wiadomości:
    > muszę się Wam pochwalić , kupiłam tą  frytkownicę
    > pychotka i to bez tłuszczu!!
    ...Nie mam takiego sprzętu,ale smażenie bez oleju???Więc na czym?

  • Autor: makusia Data: 2008-10-19 20:15:22

    Hej, dodałam tylko łyżeczkę oleju do przypraw :) zobacz sobie tutaj http://www.youtube.com/watch?v=WBaURWboAE4

  • Autor: iwonna Data: 2008-10-21 21:25:09

    Witam:)

    Chciałam się zapytac jak długo trwa proces smażenia w takiej  frytkownicy,

    przy użyciu surowych ziemniaków ,a jak długo ,gdy smaży się mrożone frytki.

    Pozdrawiam

     

  • Autor: makusia Data: 2008-10-22 09:58:11

    iwonna , przepisuję z książeczki dołączonej do frytownicy  1kg frytek (1 łyżka oleju) od 40 do 45 minut , mrozone  750g ( bez dodawania oleju) 35-40 minut

    czas zależy od wagi ziemniaków , z tym że w tej frytownicy nie piecze sie tylko frytek , można smażyc , gotować warzywa mięso...jest dołaczona książeczka z przepisami:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu