Sok z kwaszonych buraków ćwikłowych: Przeznaczone na sok pitny buraki ćwikłowe, należy kwasić z różnymi przyprawami, dobierając je tak, jak do kwaszenia kapusty sałatkowej. Zalewa z buraków ukwaszonych jest dobrym materiałem na sok pitny. Należy ją wykorzystywać do tych celów wówczas, jeśli występuje w nadmiarze. Należy ją przecedzić przez gęste sito lub tkaninę, dosłodzić, dodając 2 dag cukru na 1 litr zalewy, i sok zużytkować od razu lub utrwalić przez pasteryzację.
Również dobry sok uzyskuje się wykorzystując zalewę i kwaszone buraki. Najłatwiej przerobić je na sok w wirówce do soków (sokowirówka) lub przez rozdrobnienie i przeciskanie przez praskę. Do pozostałej miazgi dodaje się nieco przegotowanej wody, miesza i po pewnym czasie wyciska sok powtórnie. Oba soki z pierwszego i drugiego wyciskania zlewa się razem i miesza z zalewa z kwaszenia, po czym cedzi przez gęste sito lub tkaninę. Do 1 litra soku dodać 20 - 30 g cukru i wymieszać. Sok ten dość dobrze znosi pasteryzację Pasteryzuje się je więc w temperaturze 900C - 15 minut butelki lub słoiki 1/2 litrowe, a większe 18 - 20 minut, po czym schładza.
Tak samo jak z buraków ćwikłowych przygotowuje się sok z boćwiny kwaszonej.
A kwasi się : tak jak ogórki z dodatkiem wody, soli i przypraw. Korzenie buraków ćwikłowych oczyszcza się z ziemi i pozbawia liści, myje, płucze, obiera ze skórki, układa w naczyniach. Drobne buraki układa się całe, natomiast większe kroi się na kawałki lub w kostkę. Przygotowuje się solankę:
1 l wody,
5 dag soli,3 g kwasu cytrynowego.
Buraki zalewa się zalewą, naczynie z zawartością, przykryte folią umieszcza w ciepłym pomieszczeniu na taki czas, gdy występują wyraźne oznaki fermentacji. następnie naczynie przenosi się do chłodnego pomieszczenia. Z dokładnie ukwaszonymi.. postępujemy jak na początku. czyli robienie soku.
Sok z parowanych buraków ćwikłowych: Buraki ćwikłowe oczyścić, umyć, opłukać, obrać ze skóry i poszatkować na wiórki, tak jak kapustę do kwaszenia. Do 1 kg krajanki dodać 15 g soli kuchennej, wymieszać i po 1 - 2 godzinach parować..............najlepiej w parowarze. ale mozna też włożyć mniejsze naczynie do większego, napełnionego wodą..i parowac je do miękkości, a następnie przeuścić przez praskę lub sokowirówkę. Otrzymany sok odstawić, a do resztek dodać odrobinę wody , wymiedszać i przecedzic przeciśnąć na sicie lub w gęstej tkaninie. Oba soki połączyć.... Do 1 litra soku dodacz buraków dodać 5 - 7 gram kwasku cytrynowego lub winowego. Kwas należy rozpuścić w małej ilości soku i roztwór wlać do pozostałego soku. Jeśli nie mamy kwasu cytreynowego lub winowego, wówczas do 1 litra soku z buraków nalezy dodać 0,5 litra soku z kwasnych wiśni lub nie mniej niż 0,25 litra soku z żurawin. Pasteryzować w 950 C 20 - 25 minut. po czym schłodzić.
Umyte buraki obrać, umyć, pokroić w cząstki. Garnek kamienny lub duży słój starannie wymyty, wyparzyć. Natrzeć garnek wewnątrz roztartym czosnkiem. Włożyć buraki, zalać przegotowana wodą, dodać cukier, skórkę razowego chleba. Naczynie przykryć, i pozostawić do zakwaszenia. Ukwaszony barszcz odcedzić, zlać do słoików, słoje zamknąć i wstawić do pasteryzacji na 15 - 20 minut. Uzyskany kwas można wykorzystać do zakwaszania barszczu z buraków lub jako znakomity orzeźwiający napój.
A tu masz też łatwy przepis na barszcz, ale także napój z buraków, jest on w moich przepisach:
Tereniu jesteś kochana... podaj gdzieś w przepisach ten sok... chociaż te trzy pierwsze...!!!Dziękuję.. pozdrawiam... i podziwiam że tyle już wkleiłaś tych pyszności...mniamniuśnych...!! Ania.
Użytkownik ania205 napisał w wiadomości: > Tereniu jesteś kochana... podaj gdzieś w przepisach ten sok... > chociaż te trzy pierwsze...!!!Dziękuję.. pozdrawiam... i podziwiam > że tyle już wkleiłaś tych pyszności...mniamniuśnych...!! Ania.
Aniu wejdź w moje przepisy lub ściągaj z tego wątku
MA KTOS JAKIS SPRAWDZONY SPOSOB NA SOK Z BURACZKOW ??? NIE MAM SOKOWNIKA !!
A jaki konkretnie chcesz zrobić ten sok?
JEJKU
TE DWA PIERWSZE PROSZE :)
Sok z kwaszonych buraków ćwikłowych:
Przeznaczone na sok pitny buraki ćwikłowe, należy kwasić z różnymi przyprawami, dobierając je tak, jak do kwaszenia kapusty sałatkowej.
Zalewa z buraków ukwaszonych jest dobrym materiałem na sok pitny.
Należy ją wykorzystywać do tych celów wówczas, jeśli występuje w nadmiarze. Należy ją przecedzić przez gęste sito lub tkaninę, dosłodzić, dodając 2 dag cukru na 1 litr zalewy, i sok zużytkować od razu lub utrwalić przez pasteryzację.
Również dobry sok uzyskuje się wykorzystując zalewę i kwaszone buraki.
Najłatwiej przerobić je na sok w wirówce do soków (sokowirówka) lub przez rozdrobnienie i przeciskanie przez praskę. Do pozostałej miazgi dodaje się nieco przegotowanej wody, miesza i po pewnym czasie wyciska sok powtórnie. Oba soki z pierwszego i drugiego wyciskania zlewa się razem i miesza z zalewa z kwaszenia, po czym cedzi przez gęste sito lub tkaninę.
Do 1 litra soku dodać 20 - 30 g cukru i wymieszać. Sok ten dość dobrze znosi pasteryzację
Pasteryzuje się je więc w temperaturze 900C - 15 minut butelki lub słoiki 1/2 litrowe, a większe 18 - 20 minut, po czym schładza.
Tak samo jak z buraków ćwikłowych przygotowuje się sok z boćwiny kwaszonej.
A kwasi się : tak jak ogórki z dodatkiem wody, soli i przypraw. Korzenie buraków ćwikłowych oczyszcza się z ziemi i pozbawia liści, myje, płucze, obiera ze skórki, układa w naczyniach. Drobne buraki układa się całe, natomiast większe kroi się na kawałki lub w kostkę. Przygotowuje się solankę:
- 1 l wody,
- 5 dag soli,3 g kwasu cytrynowego.
Buraki zalewa się zalewą, naczynie z zawartością, przykryte folią umieszcza w ciepłym pomieszczeniu na taki czas, gdy występują wyraźne oznaki fermentacji.następnie naczynie przenosi się do chłodnego pomieszczenia. Z dokładnie ukwaszonymi.. postępujemy jak na początku. czyli robienie soku.
A JAK SIE ROBI PAROWANY SOK Z BURAKOW
Sok z parowanych buraków ćwikłowych:
Buraki ćwikłowe oczyścić, umyć, opłukać, obrać ze skóry i poszatkować na wiórki, tak jak kapustę do kwaszenia.
Do 1 kg krajanki dodać 15 g soli kuchennej, wymieszać i po 1 - 2 godzinach parować..............najlepiej w parowarze. ale mozna też włożyć mniejsze naczynie do większego, napełnionego wodą..i parowac je do miękkości, a następnie przeuścić przez praskę lub sokowirówkę. Otrzymany sok odstawić, a do resztek dodać odrobinę wody , wymiedszać i przecedzic przeciśnąć na sicie lub w gęstej tkaninie. Oba soki połączyć....
Do 1 litra soku dodacz buraków dodać 5 - 7 gram kwasku cytrynowego lub winowego. Kwas należy rozpuścić w małej ilości soku i roztwór wlać do pozostałego soku. Jeśli nie mamy kwasu cytreynowego lub winowego, wówczas do 1 litra soku z buraków nalezy dodać 0,5 litra soku z kwasnych wiśni lub nie mniej niż 0,25 litra soku z żurawin.
Pasteryzować w 950 C 20 - 25 minut. po czym schłodzić.
- 1 łyżka cukru,
- skórka razowego chleba,
- ząbek czosnku,
- 2 - 4 litrów wody.
Uzyskany kwas można wykorzystać do zakwaszania barszczu z buraków lub jako znakomity orzeźwiający napój.
A tu masz też łatwy przepis na barszcz, ale także napój z buraków, jest on w moich przepisach:
http://wielkiezarcie.com/przepis34809.html
http://wielkiezarcie.com/przepis34809.html
aktywny, by można było łatwo wstawic komentarz po wypróbowaniu
Tereniu jesteś kochana... podaj gdzieś w przepisach ten sok...
chociaż te trzy pierwsze...!!!Dziękuję.. pozdrawiam... i podziwiam
że tyle już wkleiłaś tych pyszności...mniamniuśnych...!! Ania.
Użytkownik ania205 napisał w wiadomości:
> Tereniu jesteś kochana... podaj gdzieś w przepisach ten sok...
> chociaż te trzy pierwsze...!!!Dziękuję.. pozdrawiam... i podziwiam
> że tyle już wkleiłaś tych pyszności...mniamniuśnych...!! Ania.
Aniu wejdź w moje przepisy lub ściągaj z tego wątku