Forum

Kuchenne porady

ma ktos pomysl :)

  • Autor: Narwen Data: 2008-09-23 17:59:20

    DROGIE ZARLOCZKI
    MA KTOS JAKIS SPRAWDZONY SPOSOB NA SOK Z BURACZKOW ??? NIE MAM SOKOWNIKA !!

  • Autor: Teresa.Marcjan Data: 2008-09-23 18:10:12

    A jaki konkretnie chcesz zrobić ten sok?

    • parowany z buraków ćwikłowych,
    • sok z kwaszonych buraków ćwikłowych,
    • sok z burków  ćwikłowych i kapusty kwaszonej,
    • sok z kwaszonych buraków i kwaszonej kapusty,
    •  sok z buraków ćwikłowych i kwaszonych ogórków,
    •  sok z żurawin, kwaszonej kapusty i buraków ćwikłowych,??????

  • Autor: Narwen Data: 2008-09-23 18:23:16

    JEJKU
    TE DWA PIERWSZE PROSZE :)

  • Autor: Teresa.Marcjan Data: 2008-09-23 19:37:26

    Sok z kwaszonych buraków ćwikłowych:
    Przeznaczone na sok  pitny buraki ćwikłowe, należy kwasić z różnymi przyprawami, dobierając je tak, jak do kwaszenia kapusty sałatkowej.
    Zalewa z buraków ukwaszonych jest dobrym materiałem na sok pitny.
    Należy  ją wykorzystywać  do tych celów wówczas, jeśli występuje w nadmiarze. Należy ją przecedzić przez gęste sito lub tkaninę, dosłodzić, dodając 2 dag cukru na 1 litr zalewy, i sok zużytkować od razu lub utrwalić przez pasteryzację.

    Również  dobry sok uzyskuje się wykorzystując zalewę i kwaszone buraki.
    Najłatwiej przerobić je na sok w wirówce do soków (sokowirówka) lub przez rozdrobnienie i przeciskanie przez praskę. Do pozostałej miazgi dodaje się nieco przegotowanej wody, miesza i po pewnym czasie wyciska sok powtórnie. Oba soki z pierwszego i drugiego wyciskania zlewa się razem i miesza z zalewa z kwaszenia, po czym cedzi przez gęste sito lub tkaninę.
    Do 1 litra soku  dodać 20 - 30 g cukru i wymieszać. Sok ten dość dobrze znosi pasteryzację
    Pasteryzuje się je więc w temperaturze 900C - 15 minut butelki lub słoiki 1/2 litrowe, a większe 18 - 20 minut, po czym schładza.

    Tak samo jak z buraków ćwikłowych przygotowuje się sok z boćwiny kwaszonej.

    A kwasi się : tak jak ogórki z dodatkiem wody, soli i przypraw. Korzenie buraków ćwikłowych oczyszcza się z ziemi i pozbawia liści, myje, płucze, obiera ze skórki, układa w naczyniach. Drobne buraki układa się całe, natomiast większe kroi się na kawałki lub w kostkę. Przygotowuje się solankę:

    • 1 l wody,
    • 5 dag soli,3 g kwasu cytrynowego.
    Buraki zalewa się zalewą, naczynie z zawartością, przykryte folią umieszcza w ciepłym pomieszczeniu na taki czas, gdy występują wyraźne oznaki fermentacji.
    następnie naczynie przenosi się do chłodnego pomieszczenia.  Z dokładnie ukwaszonymi.. postępujemy jak na początku.  czyli robienie soku.

  • Autor: Narwen Data: 2008-09-23 19:41:19

    A JAK SIE ROBI PAROWANY SOK Z BURAKOW

  • Autor: Teresa.Marcjan Data: 2008-09-23 19:53:48

    Sok z parowanych buraków ćwikłowych:
    Buraki ćwikłowe oczyścić, umyć, opłukać, obrać ze skóry i poszatkować na wiórki, tak jak kapustę do kwaszenia.
    Do 1 kg krajanki dodać  15 g soli kuchennej, wymieszać i po 1 - 2 godzinach parować..............najlepiej w parowarze. ale mozna też  włożyć mniejsze naczynie do większego, napełnionego wodą..i parowac je do miękkości, a następnie przeuścić przez praskę lub sokowirówkę. Otrzymany sok odstawić, a do resztek  dodać odrobinę wody , wymiedszać i przecedzic przeciśnąć na sicie lub w gęstej tkaninie. Oba soki połączyć....
    Do 1 litra soku dodacz buraków dodać 5 - 7 gram kwasku cytrynowego lub winowego. Kwas należy rozpuścić w małej ilości soku i roztwór wlać do pozostałego soku. Jeśli nie mamy kwasu cytreynowego lub winowego, wówczas do 1 litra soku z buraków nalezy dodać 0,5 litra soku z kwasnych wiśni lub nie mniej niż 0,25 litra soku z żurawin.
    Pasteryzować w 950 C 20 - 25 minut. po czym schłodzić.

  • Autor: Narwen Data: 2008-09-23 19:55:36

    JESTES BOSKA :))

  • Autor: Teresa.Marcjan Data: 2008-09-23 20:00:04

    Barszcz kwaszony z burakówbardzo łatwe
    SkładnikiPrzepis
    - 2 kg buraków,
    - 1 łyżka cukru,
    - skórka razowego chleba,
    - ząbek czosnku,
    - 2 - 4 litrów wody.
    Umyte buraki obrać, umyć, pokroić w cząstki. Garnek kamienny lub duży słój starannie wymyty, wyparzyć. Natrzeć garnek wewnątrz roztartym czosnkiem. Włożyć buraki, zalać przegotowana wodą, dodać cukier, skórkę razowego chleba. Naczynie przykryć, i pozostawić do zakwaszenia. Ukwaszony barszcz odcedzić, zlać do słoików, słoje zamknąć i wstawić do pasteryzacji na 15 - 20 minut.
    Uzyskany kwas można wykorzystać do zakwaszania barszczu z buraków lub jako znakomity orzeźwiający napój.

    A tu masz też łatwy przepis na barszcz, ale także napój z buraków, jest on w moich przepisach:

    http://wielkiezarcie.com/przepis34809.html

  • Autor: asia_minor Data: 2008-09-23 20:13:16

    http://wielkiezarcie.com/przepis34809.html
    aktywny, by można było łatwo wstawic komentarz po wypróbowaniu

  • Autor: ania205 Data: 2008-09-23 19:36:59

    Tereniu jesteś kochana... podaj gdzieś w przepisach ten sok...
    chociaż te trzy pierwsze...!!!Dziękuję.. pozdrawiam... i podziwiam
    że tyle już wkleiłaś tych pyszności...mniamniuśnych...!! Ania.

  • Autor: Teresa.Marcjan Data: 2008-09-23 20:26:34

    Użytkownik ania205 napisał w wiadomości:
    > Tereniu jesteś kochana... podaj gdzieś w przepisach ten sok...
    > chociaż te trzy pierwsze...!!!Dziękuję.. pozdrawiam... i podziwiam
    > że tyle już wkleiłaś tych pyszności...mniamniuśnych...!! Ania.

    Aniu wejdź w moje przepisy lub ściągaj z tego wątku

Przejdź do pełnej wersji serwisu