Forum

Gawędy o jedzeniu

choresterol

  • Autor: ulek1 Data: 2008-10-03 13:21:57

    a moze wpadniemy na pomysł dań dla ludzi co mają za wysoki choresterol?? co wy NA TO ??

  • Autor: anari74 Data: 2008-10-03 18:04:32

    jestem ZA

  • Autor: bytomianka Data: 2008-10-03 19:15:41

    Też jestem ZA

  • Autor: -izka- Data: 2008-10-03 19:22:49

    Jak najbardziej jestem za

  • Autor: saba48@vp.pl Data: 2009-01-18 22:43:30

    sama mam za wysoki -jestem za

  • Autor: Janek Data: 2009-01-19 00:16:13

     Jestem za, jeszcze dla cukrzykow coś też by się przydało.
     Aha i dla tych co białka nie mogą.
     Są też tacy nie nie mogą soli spożywać.

  • Autor: ewka63 Data: 2010-03-19 11:45:45

    dla cukrzyków juz jest od dawna :)

  • Autor: tineczka Data: 2008-10-03 20:43:33

    no nie wiem czy da sie taki dzial zalozyc, bo nastepny diabetycy, bezglutenowcy, laktozowcy, z kamieniami nerkowymi,  z brakiem apetytu, z anemia ,,,,hi, po prostu gotowac zdrowo. Minimum tluszczu, zapomniec o smalcu, boczku, hehehe, a jak tluszcz to zdrowy. Kazdy czlowiek z podwyzszonym cholesterolem ma inny problem. Jedni maja wrodzona tendencje do tego, drudzy zajadaja sie nieprawidlowo. Konieczna jest dieta obnizajaca poziom cholesterolu i nie ma innej drogi. Najlepiej pogadac z dietetyczka i stosowac sie do jej rad. Pozdrawiam!

  • Autor: anay Data: 2008-10-03 21:09:48

    i co w tym złego, żeby takie działy powstały?
    wic w tym, żeby wrzucane tam przepisy były NAPRAWDĘ przemyślane i pasujące.

    droga autorko postu,
    mam u siebie co najmniej jeden taki przepis - specjalnie dla mojego papa.
    zaraz Ci zalinkuję.

  • Autor: tineczka Data: 2008-10-03 21:46:47

    anay, jest juz dawno dyskusja o roznych dzialach i nic oprocz grzybow nie dalo sie przeprowadzic:) powiedz mi konkretnie jak tak naprawde mozna bedzie miec pewnosc , ze dania beda przemyslane i pasujace? W dziale dan dla dzieci ponizej 1-go roku znajdziesz rozne cuda:)))

  • Autor: ulek1 Data: 2008-10-04 10:53:15

    to czekam z niecierpliwoscią !!!

  • Autor: anay Data: 2008-10-03 21:11:26

    właściwie, po przemyśleniu sprawy to nie wiem czy poszukujesz takich przepisów, ale proszę bardzo :)
    http://wielkiezarcie.com/przepis35132.html

  • Autor: tineczka Data: 2008-10-03 22:12:26

    ja po przeczytaniu przepisu widze dwa niebezpieczenstwa : ilosc miesa i ser zolty, chcialabym , zeby jakis madry dietysta wypowiedzial sie na temat diety w chorobach tego typu:)

  • Autor: crisen Data: 2008-10-03 22:15:40

     Tineczko masz rację .Poza tym nawet jakby to przeszło to wielki znak zapytania czy chcieli by to jadać i zmienić swoje upodobania  smakowe. Wiele jest książek oraz artykułów w różnych czasopismach o tych sprawach. Zainteresowani jak będą chcieć to sami dadzą sobie radę z dietetycznym jadłospisem. Nie uszczęśliwiajmy więc nikogo na siłę. Każdy wie co może gotować i jeść. Zostańmy nadal WŻ  i nie zmieniajmy się w Dietetyczne Żarcie. Myślę ,że można jeść wszystko ale trzeba zachować umiar .Pozdrawiam!!! 

  • Autor: Mama Rozyczki Data: 2008-10-03 23:39:58

    Nie wiadomo tak naprawde,jak to jest  z tym cholesterolem,ja mam niski cholesterol,jem wszystko w rozsadnych ilosciach,nawet od czasu do czasu ,boczek pieczony,smalec swojej roboty,natomiast moj maz,juz ma podwyzszony,dlatego do pracy robie mu kanapki z benakolem i wedlina drobiowa.Fakt ze male pudeleczko  benakolu ,kosztuje 10 zl,ale spadl mu po nim cholesterol,mysle jednak ze ten caly cholesterol to mamy w genach.
    Crisen masz racje,wszystko trzeba jesc z umiarem.,jednak ze smazenia na smalcu zrezygnowalam calkowicie.Natomiast moja babcia, smazyla na smalcu,jadla kaszanke,salceson wlasnej roboty,do samej smierci miala bardzo sprawny umysl.

  • Autor: megi65 Data: 2008-10-04 09:29:54

    Mama różyczki ! Zgadzm sie z tobą zkazdym słowem... )) moi dziadkowie na wsi zjadali swoje wyroby wieprzowe i do tego wiaderaka!!! smalcu  w rok rok .. [pozostałoaśc po świnoibiciu ] . Do tego było śmietanaka ..ponad 30% i masełko pełnotłuste ! Pamietam maślaneczke z pływającymi kawałakmi masełka!!!! W podeszłych latach cholesterol mieli w normie i.. umysł rześki .. ! Kiedy mi pani doktor zasugerowała  aby masełko zamienić na ..margarynke z reklamy .. powiedziałam ..dziekuje ! Na kanapce musze mieć masełko .... nie wyorazam sobie pomidorka z .. margaryncią  i smak  ciacha w - z.. tylko śmietanaka kremóweczka .. z nutka serka homogenizowanego ! Owszem smaze na oleju i do sałatek dodaje oliwe .. Mozna wsztustko ale z umiarem ! Nie mam zamiaru byc niewolnicą ..diety antycholeserowej .. Zycie jest takze smakiem ... i bede sie nim cieszyć...dopóki  będe pamietac... hhehheeh ! Pozdrawiam  !!!

  • Autor: anna702 Data: 2009-01-26 18:54:28

    czesc Megi....nie zgadzam sie z Toba absolutnie z kilku powodow:
    po pierwsze kiedys ludzie wogole  nie kontrolowali poziomu cholesterolu we krwi i wiekszosc umierala na zawal lub wylew przed 70-tka
    moja babcia zawsze b. lubila kielbaske i smalec i jak dostala pierwszego wylewu to miala 400 poziom cholesterolu
    na wsi ludzie ciezko pracowali wiec tez spalali te wszystkie kalorie, ale dzisiaj jest inaczej i trzeba sie dostosowac do glownie siedzacego trybu zycia
    po drugie zywnosc byla duzo zdrowsza, teraz jest wszystko "napompowane" konserwantami i barwnikami i trzeba bardzo uwazac co sie je
    po trzecie nie bojcie sie masla! jedzone w malych ilosciach jest zdrowe, zawiera duzo vit. D, wspomaga prace jelit noi jest naturalne, czego nie mozna powiedziec o margarynie pelnej barwnikow i innych niebezpiecznych tluszczow. 

  • Autor: Gość @@@@@ Data: 2008-11-23 11:07:43

    Witam Wszystkich.

    Użytkownik Mama Rozyczki napisał cyt. "Nie wiadomo tak naprawde,jak to jest  z tym cholesterolem" .......... a może tak? http://www.omgili.com/newsgroups/pl/misc/dieta/fvdh095e41inewsgazetapl.html&q=Cholesterol%3F%3F%3F%3F%3F...... a dowody to .......  "menu naszych dziadków"  chyba najlepsze :).

    Pozdrawiam.

  • Autor: anna702 Data: 2009-01-26 18:33:55

    witam wszystkich troche moze pozno teraz odpisywac,ale sprobuje....to wszystko zalezy od wieku i od sklonnosci danej osoby do takiej czy innej choroby, ale jest odpowiednie odzywianie do odpowiedniego wieku, plci i stanu zdrowia. Nie wszystko jest dla kazdego dobre i odwrotnie. Mimo to jesli jestesmy ok. 30-stki powinnismy zaczac odzywiac sie z umiarkowaniem, a i sa rzeczy ktorych absolutnie nie wolno robic: np. smazenie na masle czy na margarynie, lub na oleju slonecznikowym poniewaz wytwarzaja sie wolne rodniki substancje rakotworcze. Do smazenia tylko olej rzepakowy, arachidowy i z oliwek. Mieso 2-3 razy w tygodniu, ograniczyc zolte sery i slodkosci. warzywa i owoce do woli! Szklanka czerwonego wina do k olacji oczyszcza arterie.

  • Autor: ewka63 Data: 2010-03-19 12:22:41

    Oczywiście, jest bardzo dużo ludzi, którzy cholesterol mają podwyższony choć jedzą chudo. Ale trzeba sie wtedy pilnować. Poziom cholesterolu regulują również grejfruty, TŁUSTE ryby morskie, jabłka. A co do diety boczkowo-golonkowej, wszystko z umiarem :)

  • Autor: ewka63 Data: 2010-03-19 12:19:16

    Niestety, ale w diecie dla osób z wysokim poziomem cholesterolu nie można stosować żółtego sera w żadnej postaci i ilości, smażona cebulka tez nie jest wskazana, nawet na oleju. Potrawy powinny byc gotowane, pieczone w folii lub na parze, duszone bez dodatku tłuszczu. Jeśli olej lub oliwa to tylko surowa.

  • Autor: Janek Data: 2009-01-19 00:13:47

     Jestem za, jeszcze dla cukrzykow coś też by się przydało.
     Aha i dla tych co białka nie mogą.
     Są też tacy nie nie mogą soli spożywać.

  • Autor: CZOS Data: 2009-01-20 17:32:06

    Ja jestem od około 10 lat laktowegetarianinem i miewam za wysiki cholesterol. Powód jest bardzo prosty. Mój organizm na stres tak reaguje. Jesteśmy bardzo rózni i różne mamy organizmy. Tak, że proponuję w diecie uwzględnić posiłek pod nazwą STRES. Konsumować jak najmniej. Pozdrawiam.

  • Autor: Sila Data: 2009-03-18 10:55:44

    Witajcie :) poniewaz duzo zbieram wycinkow z gazet o zdrowym jedzeniu to przepisze wam z tabeli owocow : ARONIA- wzmacnia odpornosc,zwieksza elastycznosc naczyn krwionosnych,obniza poziom zlego cholesterolu,wyrownuje cisnienie tetnicze.Sprzyja regeneracji skory,jej ujedrnianiu,opoznia proces starzenia :)

  • Autor: bahus Data: 2009-03-28 20:30:50

    Użytkownik Sila napisał w wiadomości:
    > Witajcie :) poniewaz duzo zbieram wycinkow z gazet o zdrowym jedzeniu to
    > przepisze wam z tabeli owocow : ARONIA- wzmacnia odpornosc,zwieksza
    > elastycznosc naczyn krwionosnych,obniza poziom zlego cholesterolu,wyrownuje
    > cisnienie tetnicze.Sprzyja regeneracji skory,jej ujedrnianiu,opoznia proces
    > starzenia
    :)


    Nie mogłaś napisać tego jakieś 20 lat temu?
    Bahus

  • Autor: marzena8v Data: 2010-03-18 17:48:10

    Dobry pomysł tylko widzę że nikt jakoś sie nie rwie do tego tematu,każdy woli tłuste mięska i smalczyk a zapomina o zdrowym jedzeniu,do czasu aż koło czterdziestki dostanie duszności jak mój mąż ,kaszanka i smalczyk poszła w odstawkę ,oliwa z oliwek i olej rzepakowy teraz króluje i zamiast smietany jogurcik naturalny ,już waga spada,a na kolacje jabłuszka więcej rybek w różnej postaci ,powinno pomóc tylko trzeba wytrwać i juz nie wracać do złych nawyków.Najgorsze są na colesterol ciasteczka kruche bo jest i cukier i żółtka no i tłuszcz,pozdrawiam

  • Autor: majolika Data: 2010-09-26 19:07:50

    Dzięki za pomysł- chodzi-jak widzę- o przepisy, a nie o dietę.A może w dziale dietetyczne wyodrębnić podgrupę, czy podgrupy.Myslę, że wielu z nas to się przyda(mnie niestety też(((

Przejdź do pełnej wersji serwisu