Dotychczas chyba nie miałam jakiegoś specjalnego nabożeństwa do pierników. A może nie trafiałam na te co trzeba? Nie wiem.. Teraz piernik na długo będzie miał dla mnie smak szczególnie wart wspominania... :))))... Chyba to jakaś tradycyjna receptura. Piernik jest dość zwarty, lecz nie za twardy, słodki, ale trochę wytrawny, dużo w nim orzechów i migdałów. Polewa na bazie mlecznej czekolady. No i teraz mi pomóżcie... jakiego przepisu szukam?
Rzeczywiscie, najwyzszy czas na zaczecie pierniczenia:))) Te "stare" pierniki musza dojrzewac miesiacami, nic nie pomoge, bo nie jestem specjalistka od piernikow, ale chetnie poczytam:)
Till, niestety nie pomogę Ci i mimo, że uwielbiam "WŻ-owe pierniczenie" każdego roku, to jednak w temacie jestem baaardzo ograniczona. Będę śledziła ten wątek, bo sama jestem ciekawa czy znajdzie się osoba, która by coś wiedziała o tym pysznie opisanym pierniku
W sobote od rana chodził za mną piernik ( i nie pisze tu o swoim meżu) więc go zrobiłam . Wyszedł pyszny . Podobny do Twojego opisu z tą rożnicą ,ze zamiast migdałów dałam rodzynki i nie polewalam ciasta czekoladą bo nie było takiej potrzeby . W spizarni mam jeszcze kawałek piernika a ja juz myśle,zeby go znowu zrobić. Tutaj jest przepis : http://wielkiezarcie.com/przepis36827.html zrób a nie pozałujesz a ja czekam na inne propozycje na pyszny piernik, chętnie skorzystam bo mam sentymemn do tego ciasta.
Till, przez ten Twój okrzyk "Pierniku, wróć" coś mnie podkusiło i poszłam do cukierni,w której mają niby zdrowsze ciasto. Ale do rzeczy - kupiłam kawałek piernika orkiszowego i zupełnie mnie zatkało, bo on wypisz wymaluj pasuje mi do tego z Twojego opisu. Słowo daję, że nie spodziewałam się tego. może to będzie jakaś wskazówka w poszukiwaniach?
Teraz piernik na długo będzie miał dla mnie smak szczególnie wart wspominania... :))))...
Chyba to jakaś tradycyjna receptura. Piernik jest dość zwarty, lecz nie za twardy, słodki, ale trochę wytrawny, dużo w nim orzechów i migdałów. Polewa na bazie mlecznej czekolady.
No i teraz mi pomóżcie... jakiego przepisu szukam?
Till, a ja myślałem, że wołanie "pierniku wróć" dotyczy męża, który gdzieś się na dłużej zapodział...
Bahus
Bahus...dobre..hehehehe!!
przepis..strzał w 10-tkę...
pozdrawiam..!!
Rzeczywiscie, najwyzszy czas na zaczecie pierniczenia:))) Te "stare" pierniki musza dojrzewac miesiacami, nic nie pomoge, bo nie jestem specjalistka od piernikow, ale chetnie poczytam:)
Till, niestety nie pomogę Ci i mimo, że uwielbiam "WŻ-owe pierniczenie" każdego roku, to jednak w temacie jestem baaardzo ograniczona. Będę śledziła ten wątek, bo sama jestem ciekawa czy znajdzie się osoba, która by coś wiedziała o tym pysznie opisanym pierniku
W sobote od rana chodził za mną piernik ( i nie pisze tu o swoim meżu) więc go zrobiłam . Wyszedł pyszny . Podobny do Twojego opisu z tą rożnicą ,ze zamiast migdałów dałam rodzynki i nie polewalam ciasta czekoladą bo nie było takiej potrzeby . W spizarni mam jeszcze kawałek piernika a ja juz myśle,zeby go znowu zrobić. Tutaj jest przepis : http://wielkiezarcie.com/przepis36827.html zrób a nie pozałujesz
a ja czekam na inne propozycje na pyszny piernik, chętnie skorzystam bo mam sentymemn do tego ciasta.
Till, przez ten Twój okrzyk "Pierniku, wróć" coś mnie podkusiło i poszłam do cukierni,w której mają niby zdrowsze ciasto. Ale do rzeczy - kupiłam kawałek piernika orkiszowego i zupełnie mnie zatkało, bo on wypisz wymaluj pasuje mi do tego z Twojego opisu. Słowo daję, że nie spodziewałam się tego. może to będzie jakaś wskazówka w poszukiwaniach?