Forum

Kuchenne porady

Grecki deser - pilnie potrzebny przepis :)

  • Autor: Nikka82 Data: 2008-10-09 17:26:59

    Kochani!!
    Kiedy byłam w Grecji na deser podano nam coś takiego - niby ciasto, ale na pieczone to to nie wyglądało. Na pewno było to zrobione z jakiejś kaszki drobnej (manna?) nasączone słodkim syropem (raz jakby cynamonowy, raz kawowy, myslę, że mogą być różne warianty ale baza taka sama)
    Bardzo wilgotne, ale jednak nie rozlatywało się kiedy stało na półmisku w formie bloku.

    Czy ktoś wie jak ta pyszność się nazywa ? a bajecznie by było dostać przepis :)

  • Autor: smakosia Data: 2008-10-09 18:09:13

    Sprawdź ten przepis: http://wielkiezarcie.com/przepis34280.html

  • Autor: Nikka82 Data: 2008-10-09 18:19:37

    No własnie widziałam ten przepis, ale to co jest tutaj to jest w innej formie - to co jadłam było jakby włożone do foremki prostokątnej od ciasta i wyłożone do góry nogami z niej po stężeniu, było na tyle też twarde, że się z tego bloku kawałki odkrawało.

  • Autor: smakosia Data: 2008-10-09 19:11:46

    Znalazłam jeszcze coś takiego: http://www.przepisy.org/przepis1749-58_67.html Nazywa się "Revani"

  • Autor: messua27 Data: 2008-10-09 19:52:59

    wpisz w wyszukiwarkę np google deser BAKLAWA,  lub GALAKTOBUREKO lub  poprostu Greckie ciasto orzechowe, to są trzy różne desery  myślę że może chodzić ci  o któryś z tych dwóch pierwszych deserów:)

  • Autor: smakosia Data: 2008-10-09 20:00:21

    Baklawa: http://www.przepisy.org/przepis1722-58_67.html
    Galaktobureko: http://www.przepisy.org/przepis5117-58_67.html
    W pierwszym przepisie nie ma kaszki a w drugim jest, ale pszenna.

  • Autor: Nikka82 Data: 2008-10-09 20:51:06

    Znalzłam zdjęcie :D o to dokładnie mi chodziło :D jeszcze tylko przepis muszę gdzieś wyszperać
    DZIĘKUJĘ Wam za pomoc :) na fotce widać, że jest to mocno wilgotny deser mniam mniam
    http://www.kurma.net/essays/images/halva.jpg

  • Autor: tineczka Data: 2008-10-09 21:57:56

    Prosze :

    150 ml oleju z oliwek
    300 ml kaszy mannej
    1 lyzka mielonego cynamonu
    100 ml platkow migdalowych

    Syrop:

    1 l wody
    300 ml cukru
    2 cale laski cynamonu
    2-3 gozdziki
    troche startej skorki z cytryny

    Syrop zagotowac i gotowac na wolnym ognie 5 minut

    W garnku zagrzac oliwe, dodac migdaly, cynamon, kasze manna i ciagle mieszajac smazyc na zloty kolor
    Zdjac z ognia, dodawac goracy syrop po trochu ciagle porzadnie mieszajac, az masa bedzie odchodzic od scian garnka.

    wylozyc do formy do ostygniecia

    Przelozyc na polmisek, udekorowac orzechami wloskimi i jak sie lubi podawac z marmolada z czeresni

    Smacznego! 


    W garnku

  • Autor: tineczka Data: 2008-10-09 22:00:19

    hehe, ostatnie "W garnku",,,,nie wiem skad sie wzielo:)

  • Autor: tineczka Data: 2008-10-09 22:06:02

    a tak wyglada z tego przepisu, uwaga: zdjecie nie moje

  • Autor: DorDa Data: 2008-10-09 22:16:00

    Zaciekawiło mnie to poszukiwanie. Dziewczyny spisały się nad wyraz dzielnie! Ale Ty tineczko okazałaś się znowu skarbnicą kulinarnej wiedzy. Jak to robisz? Na prawdę nie mogę wyjść z podziwu.Shocked

  • Autor: tineczka Data: 2008-10-09 22:36:16

    DorDa, bo jestem juz taka stara d..a :))) , ze poznalam wiele kuchni swiata,,,,hehe, to zart:).  Po prostu bardzo mnie interesuje kulinaria, pracowalam w tym fachu kupe lat z kolegami i kolezankami z (prawie) wszystkich zakatkow swiata. Wymienialismy sie wiedza o roznych kuchniach. Ich ciekawila kuchnia polska a mnie ichnia. W dalszym ciagu czytam co sie da na ten temat i ciagle ucze sie czegos nowego:) Pozdrawiam!

  • Autor: DorDa Data: 2008-10-09 22:45:48

    Wobec tego jesteś fachowcem nad fachowcami! Pozdrawiam cieplutko!!!

  • Autor: tineczka Data: 2008-10-09 22:48:31

  • Autor: Nikka82 Data: 2008-10-10 17:44:56

    Tineczko!!!

    bardzo bardzo bardzo Ci za ten przepis dziękuję!! jestem pod wrażeniem i na pewno zrobię ten przysmak dla rodzinki na wieczór grecki :):)

    Pozdrawiam gorąco i wszystkim bardzo za pomoc dziękuję raz jeszcze :)

  • Autor: tineczka Data: 2008-10-10 18:51:28

    bardzo, bardzo zycze smacznego! pozdrawiam:)

  • Autor: malbec Data: 2008-10-13 16:23:48

    Mam prośbę, przepis Tineczki super, ale jak w końcu to cudo się nazywa? Bo sie jakos w toku rozmowy nie połapałam . Baklawę i te inne znam, a nie złapałam czy padła nazwa właściwa. Dzięki!

  • Autor: malbec Data: 2008-10-13 16:25:45

    Aha, jeszcze jedno-migdałowe płatki i kasza manna są podane w ml-tak ma być? Pozdrawiam powtórnie.

  • Autor: tineczka Data: 2008-10-13 19:57:12

    Tak podane w ml , platki migdalowe przy mierzeniu  potrzasnac delikatnie, a jak ich bedzie wiecej, to nie szkodzi. Pozdrawiam:)

  • Autor: tineczka Data: 2008-10-13 19:54:41

    Moi greccy znajomi nazywaja ten deser "grecka halva",,, troche zdziwiona bylam, ale musze im wierzyc:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu