Kochani!! Kiedy byłam w Grecji na deser podano nam coś takiego - niby ciasto, ale na pieczone to to nie wyglądało. Na pewno było to zrobione z jakiejś kaszki drobnej (manna?) nasączone słodkim syropem (raz jakby cynamonowy, raz kawowy, myslę, że mogą być różne warianty ale baza taka sama) Bardzo wilgotne, ale jednak nie rozlatywało się kiedy stało na półmisku w formie bloku.
Czy ktoś wie jak ta pyszność się nazywa ? a bajecznie by było dostać przepis :)
No własnie widziałam ten przepis, ale to co jest tutaj to jest w innej formie - to co jadłam było jakby włożone do foremki prostokątnej od ciasta i wyłożone do góry nogami z niej po stężeniu, było na tyle też twarde, że się z tego bloku kawałki odkrawało.
wpisz w wyszukiwarkę np google deser BAKLAWA, lub GALAKTOBUREKO lub poprostu Greckie ciasto orzechowe, to są trzy różne desery myślę że może chodzić ci o któryś z tych dwóch pierwszych deserów:)
Znalzłam zdjęcie :D o to dokładnie mi chodziło :D jeszcze tylko przepis muszę gdzieś wyszperać DZIĘKUJĘ Wam za pomoc :) na fotce widać, że jest to mocno wilgotny deser mniam mniam http://www.kurma.net/essays/images/halva.jpg
150 ml oleju z oliwek 300 ml kaszy mannej 1 lyzka mielonego cynamonu 100 ml platkow migdalowych
Syrop:
1 l wody 300 ml cukru 2 cale laski cynamonu 2-3 gozdziki troche startej skorki z cytryny
Syrop zagotowac i gotowac na wolnym ognie 5 minut
W garnku zagrzac oliwe, dodac migdaly, cynamon, kasze manna i ciagle mieszajac smazyc na zloty kolor Zdjac z ognia, dodawac goracy syrop po trochu ciagle porzadnie mieszajac, az masa bedzie odchodzic od scian garnka.
wylozyc do formy do ostygniecia
Przelozyc na polmisek, udekorowac orzechami wloskimi i jak sie lubi podawac z marmolada z czeresni
Zaciekawiło mnie to poszukiwanie. Dziewczyny spisały się nad wyraz dzielnie! Ale Ty tineczko okazałaś się znowu skarbnicą kulinarnej wiedzy. Jak to robisz? Na prawdę nie mogę wyjść z podziwu.
DorDa, bo jestem juz taka stara d..a :))) , ze poznalam wiele kuchni swiata,,,,hehe, to zart:). Po prostu bardzo mnie interesuje kulinaria, pracowalam w tym fachu kupe lat z kolegami i kolezankami z (prawie) wszystkich zakatkow swiata. Wymienialismy sie wiedza o roznych kuchniach. Ich ciekawila kuchnia polska a mnie ichnia. W dalszym ciagu czytam co sie da na ten temat i ciagle ucze sie czegos nowego:) Pozdrawiam!
Mam prośbę, przepis Tineczki super, ale jak w końcu to cudo się nazywa? Bo sie jakos w toku rozmowy nie połapałam . Baklawę i te inne znam, a nie złapałam czy padła nazwa właściwa. Dzięki!
Kochani!!
Kiedy byłam w Grecji na deser podano nam coś takiego - niby ciasto, ale na pieczone to to nie wyglądało. Na pewno było to zrobione z jakiejś kaszki drobnej (manna?) nasączone słodkim syropem (raz jakby cynamonowy, raz kawowy, myslę, że mogą być różne warianty ale baza taka sama)
Bardzo wilgotne, ale jednak nie rozlatywało się kiedy stało na półmisku w formie bloku.
Czy ktoś wie jak ta pyszność się nazywa ? a bajecznie by było dostać przepis :)
Sprawdź ten przepis: http://wielkiezarcie.com/przepis34280.html
No własnie widziałam ten przepis, ale to co jest tutaj to jest w innej formie - to co jadłam było jakby włożone do foremki prostokątnej od ciasta i wyłożone do góry nogami z niej po stężeniu, było na tyle też twarde, że się z tego bloku kawałki odkrawało.
Znalazłam jeszcze coś takiego: http://www.przepisy.org/przepis1749-58_67.html Nazywa się "Revani"
wpisz w wyszukiwarkę np google deser BAKLAWA, lub GALAKTOBUREKO lub poprostu Greckie ciasto orzechowe, to są trzy różne desery myślę że może chodzić ci o któryś z tych dwóch pierwszych deserów:)
Baklawa: http://www.przepisy.org/przepis1722-58_67.html
Galaktobureko: http://www.przepisy.org/przepis5117-58_67.html
W pierwszym przepisie nie ma kaszki a w drugim jest, ale pszenna.
Znalzłam zdjęcie :D o to dokładnie mi chodziło :D jeszcze tylko przepis muszę gdzieś wyszperać
DZIĘKUJĘ Wam za pomoc :) na fotce widać, że jest to mocno wilgotny deser mniam mniam
http://www.kurma.net/essays/images/halva.jpg
Prosze :
150 ml oleju z oliwek
300 ml kaszy mannej
1 lyzka mielonego cynamonu
100 ml platkow migdalowych
Syrop:
1 l wody
300 ml cukru
2 cale laski cynamonu
2-3 gozdziki
troche startej skorki z cytryny
Syrop zagotowac i gotowac na wolnym ognie 5 minut
W garnku zagrzac oliwe, dodac migdaly, cynamon, kasze manna i ciagle mieszajac smazyc na zloty kolor
Zdjac z ognia, dodawac goracy syrop po trochu ciagle porzadnie mieszajac, az masa bedzie odchodzic od scian garnka.
wylozyc do formy do ostygniecia
Przelozyc na polmisek, udekorowac orzechami wloskimi i jak sie lubi podawac z marmolada z czeresni
Smacznego!
W garnku
hehe, ostatnie "W garnku",,,,nie wiem skad sie wzielo:)
a tak wyglada z tego przepisu, uwaga: zdjecie nie moje
Zaciekawiło mnie to poszukiwanie. Dziewczyny spisały się nad wyraz dzielnie! Ale Ty tineczko okazałaś się znowu skarbnicą kulinarnej wiedzy. Jak to robisz? Na prawdę nie mogę wyjść z podziwu.
DorDa, bo jestem juz taka stara d..a :))) , ze poznalam wiele kuchni swiata,,,,hehe, to zart:). Po prostu bardzo mnie interesuje kulinaria, pracowalam w tym fachu kupe lat z kolegami i kolezankami z (prawie) wszystkich zakatkow swiata. Wymienialismy sie wiedza o roznych kuchniach. Ich ciekawila kuchnia polska a mnie ichnia. W dalszym ciagu czytam co sie da na ten temat i ciagle ucze sie czegos nowego:) Pozdrawiam!
Wobec tego jesteś fachowcem nad fachowcami! Pozdrawiam cieplutko!!!
Tineczko!!!
bardzo bardzo bardzo Ci za ten przepis dziękuję!! jestem pod wrażeniem i na pewno zrobię ten przysmak dla rodzinki na wieczór grecki :):)
Pozdrawiam gorąco i wszystkim bardzo za pomoc dziękuję raz jeszcze :)
bardzo, bardzo zycze smacznego! pozdrawiam:)
Mam prośbę, przepis Tineczki super, ale jak w końcu to cudo się nazywa? Bo sie jakos w toku rozmowy nie połapałam
. Baklawę i te inne znam, a nie złapałam czy padła nazwa właściwa. Dzięki!
Aha, jeszcze jedno-migdałowe płatki i kasza manna są podane w ml-tak ma być? Pozdrawiam powtórnie.
Tak podane w ml , platki migdalowe przy mierzeniu potrzasnac delikatnie, a jak ich bedzie wiecej, to nie szkodzi. Pozdrawiam:)
Moi greccy znajomi nazywaja ten deser "grecka halva",,, troche zdziwiona bylam, ale musze im wierzyc:)