Forum

Gawędy o jedzeniu

kto wie jak zrobic dobry ocet??

  • Autor: behemotka84 Data: 2008-10-15 17:54:21

    Mam pytanie. Winorośl na dziłce moich dziadków pieknie obrodziła, narobiłam dżemów, kompotów, soków i chciałabym zrobić własny ocet. Te kupowane w sklepach nie bardzo mi podchodza, chyba że ocet balsamiczny a za ten trzeba juz trochę zapłacić. Znalazłam przepis na ocet ze skórek z jabłka. Postanowiłam zaeksperymentować zasypałam winogrona cukrem zalałam przegotowana wodą, przykryłam i czekam. Mam jednak pewne watpliwości czy po 2 tygodniach jak to przefiltruje i przełoże do butelek, to czy po skropieniu galaretki, tudziez dodaniu do potrawy efekt będzie mniej miły niż walory smakowe....boje się zatruć rodzinkę:)
    Czy ktoś robił ocet z winogron, niekoniecznie z zepsutego wina.

  • Autor: basiaaa Data: 2008-10-15 18:15:47

    Znalazłam coś takiego -może sie przyda
    Ocet winny,owocowy i domwy- przepisy



    Jako że jestem góralem i uparytym znalazłem jednak przepisy na ocet i to owocowy i nie tylko.Potelefonowałem do cioci, babci i itp.Jako że są to nader ciekawe przepisy postanowiłem rozpocząc nowy temat. Za kilka tygodni wybieram sie do rodziny w góry to cos ciekawego jeszcze przywiozę.

    1.Winny:
    nazbierac swieżych zielonych listków estragonu, włożyc do szklanego słoja zalac lekkim skwasniałym winem i obwiązawszy otwór muslinem postawic w słońcu, gdy ocet dostatecznie skwasnieje i wyklaruje się przecedzic go przez flanele i zlac do butelek

    2.Jedyny ocet nieszkodliwy dla mających skłonnosc do artretyzmu i chorób żołądkowych:
    Owoców wszelkie odpadki i obierzyny owocowe oraz tańsze owoce włożyc do kamiennego garnka i zalac wrzącą wodą. Po pewnym czasie dorzucic trochę gorszych owoców (jabłek i gruszek) i znów zalac gorącą wodą. Gdy gar jest zapełniony , zlac wszystko do dużego gąsiora szklanego, otwór zawiązac muslinem i postawic na działanie promieni słonecznych. Po 8 - 10 tygodniach woda zamieni się w doskonały ocet złotej barwy który należy przefiltrowac przez bibułę i zlac do butelki.

    3.Domowy: Wlac w baryłkę dębowa 20 litr. wody miękkiej i 4 litr. okowity. Arkusz czystego papieru posmarowac z dwóch stron miodem a zwinąwszy w trąbkę wpuscic w baryłkę, której otwór przykryc drewnianym denkiem postawic w ciepłym pokoju, a po 6 tygodniach fermentacja powinna już byc ukończona i ocet zdatny do użytku Można go zafarbowac karmelem na jasnożółty kolor.

  • Autor: basiaaa Data: 2008-10-15 18:30:49

    Znalazłam przepis;



    Ocet winny

    Do wytworzenia octu winnego wykorzystujemy jagody (czyli owoce winogron) uszkodzone, popękane lub niekształtne. Zebrane jagody układamy w kamiennym garnku i zalewamy roztworem z przegotowanej wody z cukrem w proporcji 30 dag cukru na 1 litr wody. Następnie garnek przykrywamy gazą. Po trzech tygodniach ocet zlewamy do butelek. Jego smak możemy znacznie poprawić dodając gałązki świeżych ziół, tymianku, estragonu, rozmarynu, majeranku, bazylii, kopru, melisy lub mięty.

  • Autor: Janek Data: 2008-10-15 20:11:19

    Sposób dodatkowy: po ściągnięciu wina (jeśli nie były dodawane drożdże!), resztę osadu zalać gorącą wodą w proporcji 1cz. osadu 2 części wody dodać pół szklanki cukru do mieszanki, nie do wody(!),  (chodzi o tzw. cukier surowy). rozpocznie się fermentacja octowa, można też dać rurke fermentacyjną.
     Do surowych winogron pomiażdżonych, jeśli są słodkie to cukier dodaj po kilku dniach, jeśli będziesz wyczuwać gorycz, której można uniknąć, zalewając gorącą wodą moszcz przetarty, bez pestek.
     Jest wiele prze[pisów na ocet winny, trudno doradzić bo to jest zależne od gatunku/odmiany owoców. Pierwszy raz zawsze jest eksperymentem. Ja właściwie co roku eksperymentuję.  Tegoroczne wykorzystanie osadu jest też eksperymentem , robieto pierwszy raz. Moi znajomi rzekomo tak robią, ...zobaczymy co z tego wyjdzie. Robiłem, jak co roku, z własnych jabłek, które znam i wyszedł super.

  • Autor: behemotka84 Data: 2008-10-17 11:29:13

    Bardzo Wam wszystkim dziękuję za wpisy. To cenne rady. Czyli wiem że rodziny nie struje . Napewno dodam ziół, ale to dopiero za jakis tydzień. Zarazie mieszam co jakic czas bo na gorze zbiera się nie załadnie pachnąca pianka. Zobaczymy....Dzięki jeszcze raz

Przejdź do pełnej wersji serwisu