Forum

Kuchenne porady

dekoracje barwione z kremu

• Autor: kizi-mizi0 Data: 2008-10-16 11:43:08

witajcie kochani,mam pytanie,bo chciałabym zrobić tort urodzinowy dla córeczki z motywem misia puchatka i niewiem jak i z czego zrobić dekoracje kremowe w różnym kolorze.Chodzi mi o żółty,czerwony,zielony moze jeszcze niebieski.Mam pomysł taki,iż zrobie tort z blachy i chce na wierzchu narysować kontury puchatka z czekolady i teraz mam dylemat bo te wypełniania chce kremowe(zjadliwe:)) zrobić z drobniutkich różyczek ze szprycy w kolorkach.NOI NIEWIEM JAK TO I Z CZEGO ZROBIć.Pomóżcie kochani:))Pomożecie?To bedzie mój pierwszy tort,nie chce ryzykować z masą cukrową,marchalla i marcepanem.normaalny krem w kolorkach.Dziekuję

• Autor: aloiram Data: 2008-10-16 12:12:14

Żółty, uzyskasz jeśli do kremu dasz kurkumy, czerwonego w spoób naturalny chyba nie otrzymasz, ale bordowy bedziesz miła po dodaniu soku buraka. Co do niebieskiego, przyszło mi ostatnio do głowy Blue Curacao, co prawda na kremasz nigdy nie próbowałam

• Autor: aloiram Data: 2008-10-16 14:56:09

myślałam, ze chcesz barwić w sposób naturalny. Jeśli w grę wchodzą barwniki syntetyczne, to najlepiej jest je kupić w tortowni lub na allegro u uzytkownika: prostozformy.

• Autor: Trusia Data: 2008-10-16 12:38:26

Ja do kremów zazwyczaj używam specjalnych barwników spożywczych, którymi mogę regulować natężenie kolorów i które nie zmieniają ani smaku ani zapachu kremu. Te naturalne sposoby niestety mają wpływ na zapach jak i na smak. Ja proponuje cały tort zrobić z twoim ulubionym kremem, a Puchatka z rozetek z masy śmietanowej barwionej i usztywnionej kolorowymi galaretkami. Galaretki z "Cykorii" mają duży wybór kolorów w tym np. niebieski. A resztę kolorów znajdziesz już w jakichkolwiek galaretkach. Życzę powodzenia i pozdrawiam.

• Autor: kizi-mizi0 Data: 2008-10-16 14:36:31

Użytkownik Trusia napisał w wiadomości:
    > Ja do kremów zazwyczaj używam specjalnych barwników spożywczych, którymi mogę
    > regulować natężenie kolorów i które nie zmieniają ani smaku ani zapachu kremu.
    > Te naturalne sposoby niestety mają wpływ na zapach jak i na smak. Ja proponuje
    > cały tort zrobić z twoim ulubionym kremem, a Puchatka z rozetek z masy
    > śmietanowej barwionej i usztywnionej kolorowymi galaretkami. Galaretki z
    > "Cykorii" mają duży wybór kolorów w tym np. niebieski. A resztę
    > kolorów znajdziesz już w jakichkolwiek galaretkach. Życzę powodzenia i
    > pozdrawiam.

Trusiu-czy możesz mi podać przepis na tą masę śmietanową?Czy to ma być lejąca galaretka?niewiem jak to zrobić.Dziękuję

• Autor: kasienka6912 Data: 2008-10-16 14:52:00

w marketach można dostać barwniki właśnie w tych czterech kolorach -niebieski, zielony, żólty i czerwony - w jednym opakowaniu z firmy "Schwartau". problem tylko w tym, że trzeba ich trochę dodać żeby uzyskać intensywniejszy kolor. Jeśli masz jeszcze trochę czasu to proponuję jednak barwniki w paście, które można kupić np. na allegro (wiadomo, czas na przesyłkę:). Są gęściejsze i dają lepszy efekt.

Przejdź do pełnej wersji serwisu