Halo:) pytanie moze jest banalne ale jakos nie weim czemu masa sie po prostu nie ubija, same bialka tak ale jak tylko dosypie cukier robi sie taki jakby lukier dodac cukier do jeszcze nie ubitych jajek zeby wszystko bylo naprawde sztywne??Pieke rozniste ciasta naprawde , ale wlasnie wczoraj pieklam ciasto jablkowo kokosowe i....zonk dzieki wielkie na wasze odpowiedzi
znacie fajny przepis na ciasto z masa karmelkowa, ale nie snikers??(chcialabym sprobowac cos innego )
Ja zawsze ubijam same białka ze szczyptą soli, a jak juz będą zupełnie sztywne to wtedy dodaje cukier (wszytsko od razu...) :) i najlepiej 1-2 łyżki maki ziemniaczanej. To tak dla śnieżnego koloru i też dla konsystencji po upieczeniu. A jęsli chodzi o przepis na ciasto to polecam dwa : http://wielkiezarcie.com/przepis32883.html (ja robilem je z pewnymi modyfikacjami, na spód uzyłem mojego spodu czekoladowo-maślanego http://wielkiezarcie.com/przepis23832.html , i robiłem tez juz z brzoskwiniami, wychodzi rewelacyjne, a do smietany dodałem jedna Śnieżkę). Polecam obydwa przepisy:) Myślę, że autorki nie będą na mnie złe...;)
a moze zastosowac zamiast cukru, cukru pudru? sama nie probowalam, ale wydaje mi sie ze efekt powinien byc widoczny, bo nie trzeba bedzie czekac az cukier sie rozpusci w pianie...
Halo:) pytanie moze jest banalne ale jakos nie weim czemu masa sie po prostu nie ubija, same bialka tak ale jak tylko dosypie cukier robi sie taki jakby lukier dodac cukier do jeszcze nie ubitych jajek zeby wszystko bylo naprawde sztywne??Pieke rozniste ciasta naprawde , ale wlasnie wczoraj pieklam ciasto jablkowo kokosowe i....zonk
dzieki wielkie na wasze odpowiedzi
znacie fajny przepis na ciasto z masa karmelkowa, ale nie snikers??(chcialabym sprobowac cos innego )
dzieki z gory Daga
Najpierw ubijasz bialka na sztywną piane (ze szczypta soli), potem do ubitej piany dodajesz po lyzce cukru i wciaz ubijasz. Bedzie dobrze. Pozdrawiam
Ja zawsze ubijam same białka ze szczyptą soli, a jak juz będą zupełnie sztywne to wtedy dodaje cukier (wszytsko od razu...) :) i najlepiej 1-2 łyżki maki ziemniaczanej. To tak dla śnieżnego koloru i też dla konsystencji po upieczeniu.
A jęsli chodzi o przepis na ciasto to polecam dwa :
http://wielkiezarcie.com/przepis32883.html (ja robilem je z pewnymi modyfikacjami, na spód uzyłem mojego spodu czekoladowo-maślanego http://wielkiezarcie.com/przepis23832.html , i robiłem tez juz z brzoskwiniami, wychodzi rewelacyjne, a do smietany dodałem jedna Śnieżkę).
Polecam obydwa przepisy:) Myślę, że autorki nie będą na mnie złe...;)
Wpisz w wyszukiwarkę WŻ "tarta snickersowa". To jest po prostu genialne ciast, a robi się je w trymiga!
mnie tez ostatnio zrobił się "lukier",myślę że może przez zimne jajka z lodówki...??
100% to jest powodem, jajka nie moga byc zimne z lodowki. Njalepiej jak wszystko ma temperature pokojowa.
Niestety nic nie znalazlam pod ta nazwa szkoda:((
a moze zastosowac zamiast cukru, cukru pudru? sama nie probowalam, ale wydaje mi sie ze efekt powinien byc widoczny, bo nie trzeba bedzie czekac az cukier sie rozpusci w pianie...
Tarta Snickersowa http://wielkiezarcie.com/przepis34736.html
W nazwie jest bład dlatego w wyszukiwarce nic nie znalazłas:)