Forum

Kuchenne porady

Jak ubic bialka z cukrem zeby nie bylo lukru:((+karmelek

  • Autor: daga1982 Data: 2008-10-17 10:19:32

    Halo:) pytanie moze jest banalne ale jakos nie weim czemu masa sie po prostu nie ubija, same bialka tak ale jak tylko dosypie cukier robi sie taki jakby lukier dodac cukier do jeszcze nie ubitych jajek zeby wszystko bylo naprawde sztywne??Pieke rozniste ciasta naprawde , ale wlasnie wczoraj pieklam ciasto jablkowo kokosowe i....zonk
    dzieki wielkie na wasze odpowiedzi

    znacie fajny przepis na ciasto z masa karmelkowa, ale nie snikers??(chcialabym sprobowac cos innego )

    dzieki z gory Daga

  • Autor: aga9999 Data: 2008-10-17 10:28:09

    Najpierw ubijasz bialka na sztywną piane (ze szczypta soli), potem do ubitej piany dodajesz po lyzce cukru i wciaz ubijasz. Bedzie dobrze. Pozdrawiam

  • Autor: Kluko Data: 2008-10-17 13:28:21

    Ja zawsze ubijam same białka ze szczyptą soli, a jak juz będą zupełnie sztywne to wtedy dodaje cukier (wszytsko od razu...) :) i najlepiej 1-2 łyżki maki ziemniaczanej. To tak dla śnieżnego koloru i też dla konsystencji po upieczeniu.
    A jęsli chodzi o przepis na ciasto to polecam dwa :
    http://wielkiezarcie.com/przepis32883.html (ja robilem je z pewnymi modyfikacjami, na spód uzyłem mojego spodu czekoladowo-maślanego http://wielkiezarcie.com/przepis23832.html , i robiłem tez juz z brzoskwiniami, wychodzi rewelacyjne, a do smietany dodałem jedna Śnieżkę).
    Polecam obydwa przepisy:) Myślę, że autorki nie będą na mnie złe...;)

  • Autor: babsy Data: 2008-10-17 14:43:26

    Wpisz w wyszukiwarkę WŻ "tarta snickersowa". To jest po prostu genialne ciast, a robi się je w trymiga!

  • Autor: łOSOS Data: 2008-10-17 14:48:32

    mnie tez ostatnio zrobił się "lukier",myślę że może przez zimne jajka z lodówki...??

  • Autor: Glumanda Data: 2008-10-17 14:53:35

    100% to jest powodem, jajka nie moga byc zimne z lodowki. Njalepiej jak wszystko ma temperature pokojowa.

  • Autor: daga1982 Data: 2008-10-17 18:07:18

    Niestety nic nie znalazlam pod ta nazwa szkoda:((

  • Autor: paulinaaa Data: 2008-10-17 19:54:35

    a moze zastosowac zamiast cukru, cukru pudru? sama nie probowalam, ale wydaje mi sie ze efekt powinien byc widoczny, bo nie trzeba bedzie czekac az cukier sie rozpusci w pianie...

  • Autor: Kluko Data: 2008-10-18 00:00:05

    Tarta Snickersowa http://wielkiezarcie.com/przepis34736.html
    W nazwie jest bład dlatego w wyszukiwarce nic nie znalazłas:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu