Tak, moje, tzn mój pan bawi się od 3 lat w kształtowanie drzewek bonsai, trochę robi sam od podstaw a trochę już nabył :"gotowców" i dalej ja pielęgnuje. Przyznam że i mnie bardzo się to podoba. Pozdrówka
własnie wycięliśmy z dyni dwa lampiony - jutro ich odsłona na WuŻecie I mam jakies niejasne przeczucie, że w związku z tym przez najbliższe dwa tygodnie będę pisała, że mam na obiad "coś tam z dyni"...
U mnie zupa pomidorowa z makaronem kólka :) Dla synka w zupce byla jeszcze poledwiczka. Maz na drugie mial kluski slaskie z sosem pieczarkowym (ostatnia porcja klusek z zamrazalki) a ja zjadlam w pracy golabka.
U mnie w domu sa 2 rodzaje krupnika, na kaszy i na ryzu. Krupnik na kaszy gotuje na serduszkach drobiowych a krupnik ryzowy na skrzydełkach lub porcji rosołowej. Zagotowuje drób, sciagam burzyny, dodaje podstawowe jarzyny takjak do rosołu (marchewka, pietruszka, seler, por, zarumieniona cebulka na gazie, zielenina) i wsypuje odpowiednia ilosc ryzu i na wolnym ogniu gotuje sie wszystko. Mozna powiedziec ze jest to ryz z rosolem, ale na prawde jest inny smak. Moj maz niestety nie lubi kaszy wiec czesciej mamy krupniczek ryzowy :(
My daleju mojej mamusi, niestety ostatni juz dzien bo jutro do pracy. Na obiadek oczywiscie niedziela czyli rosol z makaronem, kotlety z piersi kurczaka, ziemniaczki i duszona marchewka oraz sok z winogron :)
Witam. Ja dziś zrobiłem błyskawiczny i pyszny obiad. Do gotującej się wody wsypałem torebkę tortellini z nadzieniem grzybowym. Po 15 minutach gotowania wsypałem torebkę barszczu czerwonego. Wrzuciłem kostkę bulionową, dosypałem majeranku, chwilę podgotowałem i pierwsze danie gotowe. Na drugie danie usmażyłem naleśniki i zrobiłem nadziewane parówkami. Również szybko i smacznie. Polecam. Naprawdę pycha.
A ja dzisiaj improwizuje na temat chińszczyzny , mam jakiś cyc kurzęcy i mieszanke warzyw chińską i kiełki soi , pewnie ryz do tego i surówka z pekinki:) Pozdrawiam Eyta
Ryba niespodzianka. Kupiłam rybę panierowaną z serem (jak mówiła pani mientaja). A tu niespodzianka. Bo jedna była mintajem ze szpinakiem, a druga łososiem w musztardzie (nota bene jak kiedyś kupiłam łososia to na 6 kawałków łosoś był tylko jeden). jako, że wszystkie gatunki są w tej samej cenie powinny się nazywać ryba wielosmakowa.
Do tego micha kapusty pekińskiej w sosie jogurtowym.
Ja dziś zrobiłam po raz drugi pyszną zupę. Skład: smażona cebulka z czosnkiem, marchewka, ziemniak i cukinia + sól, pieprz i gwiazdka anyżu. Ludzie - jakie to dobre...
Podoba mi sie skład. Napisz coś więcej. Co prawda mogę zrobić po swojemu, ale ciekawa jestem, czy zostawiasz warzywa w kawałkach, czy miksujesz je na krem. Może inni tez skorzystają. Ja robiłam dwa razy pod rząd zupę z pieczonej papryki z makaronem ryżowym.
Prosze o przepis, chetnie tez ugotuje i sprobuje zupki :) Najbardziej ze skladu podoba mi sie czosnek :D Pozdrawiam i czekam z niecierpliwoscia na przepis :)
Dziś kurczak na butelce z kolorową sałatką-pekińska, ogórek, pomidor, żółta papryka, czerwona cebula, groszek, kukurydza i czerwona fasola, do tego sól, pieprz, zioła, sok z cytryny i oliwa.
Zaraz Cię uduszę, złośliwa bestio A tak ku uciesze kulinarnego światka zdradzę, że jako młode jeszcze dziecię w kiecy krótkiej a pogniecionej, mówiłam "druszlak", bo tak mnie w domu nauczono, i żadna miłosierna dusza przez dlugie lata nie wyprowadzała mnie z błędu. Gdy okrutna dla mojej językowej sprawności prawda o kuchennym sicie wyszła na jaw, chciałam sobie ten "durszlo-druszlak" na pusty łeb założyć i rzewnie zapłakać. Cóż, kiedy nic by to nie pomogło. Potem jeszcze, na zasadzie jakiejś dziwnej analogii zaczęłam wreszcie jeździć trelejbusami, a nie trojlebusami. Et, samo życie...
eyta Wkn chodzilo o... druszlak durszlag jest jak najbardziej ok A u nas w regionie mowia na osy nie jak powinno byc po niemiecku Die Wespen lecz die Websen haha
Z rodzinką i znajomymi tworzymy sobie takie "nowozwroty" i na ten przykład filet z kurczaka nazywamy: cyc kurzęczy , pierś kurzęcz, biuścik itp na jabłecznik jabcok, jejku nie pamiętam teraz ..a i grzybki ida do oceciku
Przez logikę bo rosół a mama zawsze wykrawa " pierwsi" i bije kotlety...część rodziny je smażone a część gotowane mięsko i są wszyscy przy stole pogodzeni:)
A my od wczoraj u mojej Mamusi na dlugi weekend przyjechalismy :) Wczoraj byla zalewajka i spagetti. Dzisiaj rosol z makaronem, ziemniaczki i kiszona kapusta zasmazana :)
A u nas wczoraj i dzis jak na tradycje przystalo: Piers gesia pieczona z czerwona kapusta z jablkami i kluski ziemniaczane. A na deser niestety nie rogale swietomarcinskie ale... placek ucierany z jablkami i kruszonka tez pyszny.
rosół ( wczorajszy, kolejno w planie pomidorowa - bo dawno nie była ) z makaronem, ziemniaki smażone, kapusta kiszona zasmażana i kotlety , no cóż klasyka
Bigos moj byl tak pyszny ze przez caly wczorajszy dzien go jadlam az do kolacji i go zjadlam caly wiec dzisiaj pierogi z miesem na drugie (kupne bo nie umiem robic :)
dzis dietka bo sniadanie pozne bylo a teraz kazdy pojechal w swoja strone a...ja sie bycze przed kompem z wz...bede sie obzerac najwyzej tym czego inni nie lubia haha albo grzeszyc pogryzajac rodzynki w czekoladzie - bo jakbym nie byla sama w domu to by za duzo innxch chetnych bylo do podzialu :-)
Własnie roznosi sie zapach rosólku, bedzie z makaronem, na drugie karczek pieczony w piekarniku, ziemniaczki i sałatka z pekińskiej z marchewka i kukurydza w majonezie :)
rosołek z makaronem , a na drugie placuszki z kurczaka , z przepisu Patrycja0 z surówką z marchwi , do popołudniowej kawki placek Enki udanej niedzieli Wam życzę makusia
Dzisiaj bedziemy zjadac resztki z niedzielnego obiadku, a duzo ich zostalo :) czyli rosoł z makaronem, karczek z piekarnika i sałatka z ogórków z czosnkiem i chili do wyboru :)
Wczorajsza zupa pomidorowa, dla synka oczywiscie bedzie z kolkami a ja sobie makaron nitki ugotuje :) Na drugie kluski slaskie (ostatnia porcia z zamrazalki), sos z piersi kurczaka i buraczki :)
Zupa szczawiowa z ryzem i jajkiem (zostalo mi jeszcze z wczoraj), na drugie pupety w sosie pieczarkowym, ziemniaczki i sałatka z pekińskiej z pomidorkiem i ogorkiem w sosie greckim oooo taka mam zachcianke :-)))
Dzisiaj były kluski na parze ( pierwszy raz robiłam :D), wczoraj camaber panierowany + ryż z sosem słodko-kwaśnym. Ostatnio zrobiłam kieszonki z piersi z kurczaka nadziewane szpinakiem i parmezanem - pyszne :)).
U mnie tez tradycyjnie dzisiaj rosól z makaronem, na drugie pałeczki i piersi z kurczaka gyros, surówka z pekinskiej, por, marchewki i kukurydzy w majonezie oraz ziemniaczki :)
Użytkownik agik napisał w wiadomości: > Rosół z indyka z lanymi kluseczkami, gulasz z kaszą jęczmienną i ogórek > kiszony, albo konserwowy do wyboru...Makusia chodź do mnie to dam Ci wody spod > ogórków kiszonych, hi ( po imprezie, jak znalazł...)
ha Agusiu , już biegnę .. nie raczej zjadę haahaaaa
U mnie wczorajsza zupa ogórkowa z ryzem, na drugie dla mnie kasza z sosem i karczek a dla mezusia zamiast kaszy beda ziemniaki, synus sobie wybierze, do tego buraczki, sos tez wczorajszy bo specjalnie duzo zrobilam zeby dzisiaj moc pospac haha
Zupa pomidorowa z makaronem kółka :) Na drugie frytki, gyros jak z knajpy i jakas surowka ale jeszcze nie wiem jaka bo na obiadek do Mamuski mojej jedziemy i zostajemy juz na weekend JUPI :-)))
Tu jest link na ten makaron http://www.arc-pol.com.pl/image_asort.php?id=3 , sa rozne jeszcze rodzaje tego makaronu ale nie kupuje, a raz mialam literki ale po ugotowaniu z literek zrobiły sie malutkie kropeczki haha No i gwiazdki ostatnio kupilam ale nie gotowalam bo zawsze wygrywaja kółka :) Szczerze mowiac to mialam problem z kupieniem w swoim miescie tego makaronu, zawsze kupowałam u Mamy, gdy u siebie chodzilam i pytalam o makaron kołka to sie dziwnie na mnie patrzyli, ale wkoncu jeden sklep wkoncu zaczal zaopatrywac sie w te makarony co cieszy mnie i synka :) Pozdrawiam :)
Pizzę robbioną na dwóch rodzajach mąki (pszenna tortowa i pszenna pełnoziarnista) z sosem pomidorowym z oregano, szynką szwardzwaldzką, serem mozarella, serem plesniowym roquefort, oliwkami i paskami podsmażonej cebuli
Barszcz czerwony z tortellini, na drugie piersi z kurczaka i skrzydełka, potrawka z ryzu, sera i pieczarek oraz ogóki z chilli lub z czosnkiem z przetworó własnych do wyboru :)
U mnie też miały być placki ziemniaczane. Poszłam po ziemniami i jajka. Wszystko przyszykowałam i wtedy...przyszedł leń. Skończyło się na ziemniakach z wody a do tego jajko sadzone. Taka jestem!
Zupa szczawiowa z ziemniakami i dla meza z jajkiem na twardo, ja moze zjem przed zupa jajko bo podobno to polaczenie jest zdrowe a jajka w zupie nie znowsze. Na drugie watrobka duszona w sosie koperkowym, lekarz mi dzisiaj powiedzial ze mam mala anemie :(( i zaproponowal m in watrobke wiec posluszenie pobieglam do sklepu haha do niej ziemniaczki i sałatka z ogórkó kiszonych z cebulka
Barszcz czerwony na słodko z ziemniakami, dla meza wczorajsza szczawiowa z ryzem i jajkiem bo nie lubi tej wersji barszczu. Na drugie kasza z gulaszem i ogórkiem kiszonym dla meza gulasz z ziemniakami i burakami :)
mortadela w ciście , surówka z pora , ziemniaki tłuczone. Mam spore obawy , zraziłam się już jakiś czas temu do mortadeli, w sensie ,że nie smakowała mi sama wedlina , teraz kupiłam z innej masarni i zobaczymy...
Wczoraj był placek po cygańsku, a dziś pierogi z kaszą gryczaną, cebulą, twarogiem i skwarkami z boczku. Tylko strasznie jestem ciekawa, dlaczego nie ma w tym wątku Kokliko, która wykleiła chyba z 1000 pierogów ;P
Wczoraj zupa pomidorowa z kółkami i pierogi ruskie, dzisiaj tradycyjnie rosół z makaronem, kotlety i udka z piersi kurczaka do wyboru oraz sałatka z pekińskiej + dodatki z lodówki ktore były haha
Mieso z lidla mrozone - import z Nowej Zelandi, jak smakuje? Bardzo dobre troszke przypomina wolowine ale jest bardzo kruche, wymaga najwyzej godziny duszenia. Juz pokrojone pakowane jest w sprzedarzy - bardzo ladne i niezylaste. Nie "smierdzi" tez dziczyzna choc aromat swoj ma ale bardzo delikatny. Jak dla mnie strzal w dziesiatke. U nasz czesto wlasnie w zimie przed swietami mozna dostac w lasnie w aldi badz lidlu czy netto dziczyzne. Choc podejrzewam ze to zwierzeta z takiej lesnej hodowli wiec nie "prawdziwa" dziczyzna.
Nie wiem... mam oskrobane ziemniaczki, czekają w lodówce a do tego... hm właśnie przeglądam stronke i nie wiem... może kotlety z jajek? Chyba że jeszcze coś innego wymyślę, mam jeszcze 2 g czasu:)
Poniewaz dzisiaj wracam do pracy (na szczescie za tydzien juz bedzie przerwa swiateczna wiec dlugo sie nie napracuje) to postanowilam na obiad zrobic tylko zupe pomidorowa z makaronem kółka :) Synus, zjada wszystko w przedszkolu (wyjatkowy przedszkolak ktory najdluzej je ale wszystko zjada, odpukac, oby nie zapeszyc), w domu pozniej zjada zupe albo drugie a pomidorowa jego ulubiona wiec chetnie zje :)
a u mnie byla zmiana repertuaru bo na kielbaskach konczy sie trmin waznosci wiec kotlety beda jutro a dzis kielbaski owijane boczkiem i smazone z salatka jarzynowa a dla mnie rosol
Wczoraj zupa kalafiorowa, na drugie ryz zapiekany z ziołami, filety drobiowe zapiekane z cebula i serem zółtym, ogorki z czosnkiem lub sałatka z cukini z wlasnych przetworow (resztki juz) Dzisiaj zupa koperkowa i spagetti
Dla mnie kotlet mielony z tłuczonymi ziemniakami i mizerią. Dla męża wątróbka duszona z cebulką i jabłkiem podana z chlebem. Dla dzieci barszcz czerwony kiszony zabielany z chlebem.
Użytkownik tineczka napisał w wiadomości: > u mnie glodowka, nie mam czasu na zadne gotowanie,,,,mozesz chociaz maly > talerz krupnika wyslac? , uwielbiam ta zupe:)))))
Tineczko zapraszam jak najbardziej, u nas krupnik też NIESTETY jest bardzo rzadko bo mój pan poprostu niecierpi nawet jego zapachu. Więc gotuję tę zupe tylko wtedy kiedy on wyjeżdża na kilka dni do rodziców nad morze. No i właśie go nie ma więc delektujemy się pysznym krupniczkiem, czego i Tobie życze i zapraszam :))
Rosół z makaronem. Kurczak w pomidorach, do tego ryż z curry i sałatka z kapusty pekińskiej Aleex. Gołąbki z mielonym i ryżem. Goście będą na późnym obiedzie.
Wczoraj zupa ogórkowa i pierogi ruskie (kupione). Dzisiaj rosoł z makaronem, roladki drobiowe faszerowane pieczarkami i serem, ziemniaczki, sałatka z pekinskiej, por, kukurydzy i marchewki w majonezie.
Pomidorowa z makaronem (własnej roboty), cykoria w szynce zapiekana pod beszamelem, białe pieczywo (własnego wypieku). Kompot z brzoskwiń. Bahus PS zajadamy się cykorią (teraz sezon) uwielbiam to warzywo.
wczoraj bylismy w greckiej restauracji z rodzinka a dzis bedzie pieczen wolowa na kwasno tzw "Sauerbraten" a do tego kluski na parze i czerwona kapusta.
Wczoraj nie musialam przez caly dzien wychodzic z lozka wiec mężus zrobil lane kluski na rosole i zamowil pizze. Dzisiaj zupa cebulowa z serem żółtym i grzankami a na drugie golonka http://wielkiezarcie.com/przepis8123.html z chlebem, musztarda i chrzanem :)
Użytkownik Nostra2004 napisał w wiadomości: > ..no i co z tym KFC ? Warto?
Nostra2004 powiem tak..... piersi były smaczne, choć trzeba sobie dopasować ilość przypraw. Mnie się wydawało że sypę dużo curry i papryki a w sumie nie było aż takie pikantne jakbym chciała. Ale się nie zniechęcam bo rodzince smakowały
Ja dzisiaj robiłam piersi kurczaka w cieście francuskim z zieloną sałatą na słodko-winno. Na deser trzypiętrową Chatkę Puchatka /ser przygotowałam z dodatkiem mieszanki owoców egzotycznych /.
Z powodu jelitówki jestesmy jeszcze wszyscy na diecie, ale już smażę naleśniczki i szykuję fetę na krokiety ze szpinaczkiem.Kazałam tez na zapas kupić 10 ciast francuskich w Biedronce, więc może wykorzystam część i zapiekę brzoskwinie z żurawinami w cieście francuskim ? Ale to jutro..dziś głodujemy, jemy sucharki i biszkopty...
U nas krokiety ze szpinakiem i fetą, barszczyk z kiszonych buraczków i ciasto bananowe. Upiekłam tez na próbę karkówkę z przepisu teresy55.Wspaniała, jedza az sie uszy trzęsą..
U nas dzisiaj tylko rosół z makaronem, miałam robić drugie ale mężuś stwierdził ze pojedzie do mojej Mamuski zrobić jej niespodzianke popoludniowa a poniewaz babcia blisko nie mieszka wiec sie zebrali i pewnie wieczorem wroca.
U mnie dzisiaj pieczone udka i pieczone ziemniaczki w kosteczkę posypane papryką słodką i majerankiem,do tego surówka z pora,rucoli i jabłuszka. Jak wyjdzie, będzie smakować, dam znać.Pozdrawiam!
Rosół z makaronem, rolady z sosem, kapusta modra (a ja miałam ochote na kapuste z grzybami i grochem z wigili jeszcze zostalo), ziemniaki i sok owocowy robiony przez mojego synusia :)
Dzisiaj lane kluski na wczorajszym rosołku, na drugie kopytka, rolady z sosem i kapusta modra. Nie chcialo mi sie kleic klusek slaskich ale kopytka robie z tego samego ciasta co kluski bo jakos lepiej mi smakuje :)
U mnie dziś rosół z makaronem, a na drugie fasola po bretońsku i kompot jabłkowo śliwkowy.
Bahus
U mmnie dziś to danie;))
http://wielkiezarcie.com/przepis14979.html
Knedle po czesku i parówki a la Strogonoff. Pychota.
Gołąbki:)
rosół z makaronem , mortadela panierowana z ziemniakami i surówka z pekińskiej
powtórka rosołu z makaronem z niedzieli i łazanki!
Tylko steki , surówka i kompot .
Lane kluski na rosole i frytki
Ja dziś miałam na obiad zupkę cygańską i zapiekankę makaronową;-)
do wyboru bigos albo zraziki ze schabu, surówka z pekinki
Chili con Carne z ryzem
Gulasz z wolowiny, gotowane ziemniaki posypane swiezym koprem, do tego szwedzkie buraki ze sloika slodko/kwasne + ogorek kiszony mojej roboty + miska mieszanych salat z pomidorami, avocado, ogorkiem i czerwona cebula.
Bahusku jesteś nieoceniony a to w nagrodę :) A dziś u nas na obiadek warzywa z patelni, dla panów "wzmocnione" podsmażoną piersią z kurczaka i ryżem
śliczne bonsai...Twoje?
Bahus
Tak, moje, tzn mój pan bawi się od 3 lat w kształtowanie drzewek bonsai, trochę robi sam od podstaw a trochę już nabył :"gotowców" i dalej ja pielęgnuje. Przyznam że i mnie bardzo się to podoba. Pozdrówka
A u mnie smażona z cebulką wątróbka z kurczaka, ziemniaki,ogórek kiszony i kompot z (pewnie ostatnich) węgierek.
krupniczek, może placki ziemniaczane.Wczoraj synus zaserwował filety z kurczaka własnej improwizacji...
Zupa pieczarkowa, na drugie poledwiczka w sosie pomidorowym z ziemniaczkami i sałatka z kapusty w własnych przetworów :)
kurczak z grilla, ziemniaczki smażone bez tłuszczu i brukselka
własnie wycięliśmy z dyni dwa lampiony - jutro ich odsłona na WuŻecie
I mam jakies niejasne przeczucie, że w związku z tym przez najbliższe dwa tygodnie będę pisała, że mam na obiad "coś tam z dyni"...
hihihi
dziś tylko zupa ogórkowa
U mnie zupa pomidorowa z makaronem kólka :) Dla synka w zupce byla jeszcze poledwiczka. Maz na drugie mial kluski slaskie z sosem pieczarkowym (ostatnia porcja klusek z zamrazalki) a ja zjadlam w pracy golabka.
Kremowa zupa paprykowa z makaronem (jeszcze bez dyni)
kotlety z kurczaka i cała micha surówki z marchwi ;)) pychaaaaaaaa
Wczorajsza zupa pomidorowa z kolkami (dla synka skrzydelko) a na drugie na zyczenia mezusia nalesniki z dzemem :)
Dziś winiary pomysł na... "socystego kurcaka" hehehe uwielbiam tą reklamę
Sos z hubika (hubanka? ) z kuskusem na rosole- pycha.
A luby dojadała gołabki odsmażane na patelni.
Krupnik ryzowy i fasolka po bretonsku (tez ostatnia porcja z zamrazalki)
Użytkownik piszczalka napisał w wiadomości:
> Krupnik ryzowy i fasolka po bretonsku (tez ostatnia porcja z zamrazalki)
A jak robisz krupnik ryżowy?
Bahus
Dziś gotuje mąż, obiecał rybkę pieczoną, ziemniaczki i surówka z kiszonej kapusty
Nie powiem, co miałam dziś na obiad. Niektórzy pewnie się domyslają
Użytkownik Wkn napisał w wiadomości:
> Nie powiem, co miałam dziś na obiad. Niektórzy pewnie się domyslają
Chyba tak .....
Bahus
Dziś gulasz wyśmienity wg mamy niebieskiej różyczki i do tego buraczki też z jej zbiorów i oczywiście ziemniaczki
My daleju mojej mamusi, niestety ostatni juz dzien bo jutro do pracy. Na obiadek oczywiscie niedziela czyli rosol z makaronem, kotlety z piersi kurczaka, ziemniaczki i duszona marchewka oraz sok z winogron :)
Witam. Ja dziś zrobiłem błyskawiczny i pyszny obiad. Do gotującej się wody wsypałem torebkę tortellini z nadzieniem grzybowym. Po 15 minutach gotowania wsypałem torebkę barszczu czerwonego. Wrzuciłem kostkę bulionową, dosypałem majeranku, chwilę podgotowałem i pierwsze danie gotowe. Na drugie danie usmażyłem naleśniki i zrobiłem nadziewane parówkami. Również szybko i smacznie. Polecam. Naprawdę pycha.
Lane kluski na rosole, frytki, sałatka z ogókow w chili z wlasnych przetworow i pulchne kotleciki :)
Potrawka z kurczaka z makaronem.
Użytkownik Wkn napisał w wiadomości:
> Potrawka z kurczaka z makaronem.
Bez dyni?....ale się porobiło
Bahusku myśle że Wkn wraz z rodzinką już dawno zjadła dynie i pewnie do przyszłego święta mają dosyć
Dziś wczorajszy gulasz ale tm razem z kaszą jęczmienną
Dziś grochóweczka na pięknych wędzonych żeberkach. Mniam pycha ale wieczorem chyba otworzymy okna hehehe
ZUpa szczawiowa i gołabki w sosie pomidorowym (dostalismy wałówke od Mamuski :)
placki ziemniaczane z sosem grzybowym
Dziś będzie goloneczka, którą wczoraj ugotowałam w warzywach a dziś chcę ją upiec na kiszonej kapuście. zobaczymy czy będzie zjadliwe
Dzisiaj do wyboru do koloru: krupniczek ze skrzydełkiem dla synka, golabki w sosie pomidorowym lub krokiery z czerwonym barszczem :)
Zupa kalafiorowa, ziemniaczki, paluszki rybne i sałatka z ogorkow w czosnku :)
nic poprostu nic
Przepyszna zalewajka na wodzie z wczorajszej goloneczki
kotlet drobiowy mizeria i ziemniaczki
Zupa pomidorowa z makaronem nitki (synus jest u babci wiec kolek nie bedzie) na drugie frytki, jajko sadzone :)
A ja dzisiaj improwizuje na temat chińszczyzny , mam jakiś cyc kurzęcy i mieszanke warzyw chińską i kiełki soi , pewnie ryz do tego i surówka z pekinki:) Pozdrawiam Eyta
Ja na dziś mam ochotę na zapiekankę z ziemniaków, tylko jest problem bo jest tu tyle przepisów i co jeden to ciekawszy i nie umiem się zdecydować hm
Ryba niespodzianka.
Kupiłam rybę panierowaną z serem (jak mówiła pani mientaja). A tu niespodzianka. Bo jedna była mintajem ze szpinakiem, a druga łososiem w musztardzie (nota bene jak kiedyś kupiłam łososia to na 6 kawałków łosoś był tylko jeden). jako, że wszystkie gatunki są w tej samej cenie powinny się nazywać ryba wielosmakowa.
Do tego micha kapusty pekińskiej w sosie jogurtowym.
"a la" krupnik i makaron z serem i truskawkami:)
Ja dziś zrobiłam po raz drugi pyszną zupę. Skład: smażona cebulka z czosnkiem, marchewka, ziemniak i cukinia + sól, pieprz i gwiazdka anyżu. Ludzie - jakie to dobre...
Podoba mi sie skład. Napisz coś więcej. Co prawda mogę zrobić po swojemu, ale ciekawa jestem, czy zostawiasz warzywa w kawałkach, czy miksujesz je na krem. Może inni tez skorzystają.
Ja robiłam dwa razy pod rząd zupę z pieczonej papryki z makaronem ryżowym.
zupa niby krupnik, schab takitam z ryżem
Prażonki ale już w garnku na kuchni, trochę mniej zapachu jak te pieczone na ognisku ale też pycha
a u mnie dziś udka z kurczaka po węgiersku z przepisu bahusa :) a jutro do Mamusi :D
Dziś pulpety w sosie pomidorowym wg Aleex, już spróbowałam, delikatne, pyszniutkie
Dziś kurczak na butelce z kolorową sałatką-pekińska, ogórek, pomidor, żółta papryka, czerwona cebula, groszek, kukurydza i czerwona fasola, do tego sól, pieprz, zioła, sok z cytryny i oliwa.
U mnie mama dzisiaj gotuje, po zapachach: rosół, brukselka i po tłuczeniu kotlety z piersi kurzęczej.
Użytkownik eyta napisał w wiadomości:
> U mnie mama dzisiaj gotuje, po zapachach: rosół, brukselka i po tłuczeniu
> kotlety z piersi kurzęczej.
eyta - ciekawość mnie bierze jak po tłuczeniu poznałaś że mama robi kotlety z piersi a nie schabowe?
a mnie jeszcze bardziej ciekawi co to znaczy : "z piersi kurzeczej"
Tineczko to nie pamiętasz kultowych "Samych swoich"? toż to Pawlak z Kargulem jadali "jaja kurzęce"
Zaraz Cię uduszę, złośliwa bestio
A tak ku uciesze kulinarnego światka zdradzę, że jako młode jeszcze dziecię w kiecy krótkiej a pogniecionej, mówiłam "druszlak", bo tak mnie w domu nauczono, i żadna miłosierna dusza przez dlugie lata nie wyprowadzała mnie z błędu. Gdy okrutna dla mojej językowej sprawności prawda o kuchennym sicie wyszła na jaw, chciałam sobie ten "durszlo-druszlak" na pusty łeb założyć i rzewnie zapłakać. Cóż, kiedy nic by to nie pomogło. Potem jeszcze, na zasadzie jakiejś dziwnej analogii zaczęłam wreszcie jeździć trelejbusami, a nie trojlebusami.
Et, samo życie...
znaczy ,że co? że nie mówi się durszlak?! moja prababcia tak mówiła, moja babcia tak mówiła mój ojciec i ja tak też mówię:)
eyta Wkn chodzilo o... druszlak durszlag jest jak najbardziej ok A u nas w regionie mowia na osy nie jak powinno byc po niemiecku Die Wespen lecz die Websen haha
Przez logikę bo rosół a mama zawsze wykrawa " pierwsi" i bije kotlety...część rodziny je smażone a część gotowane mięsko i są wszyscy przy stole pogodzeni:)
Zupa krem z marchwi i selera (na rosole), kurczak po prowansalsku, frytki, bukiet surówek (5 rodzajów) dwie własne, trzy kupione...kompot z brzoskwiń
A my od wczoraj u mojej Mamusi na dlugi weekend przyjechalismy :) Wczoraj byla zalewajka i spagetti. Dzisiaj rosol z makaronem, ziemniaczki i kiszona kapusta zasmazana :)
Na specjalne życzenie córki naleśniki z dżemem truskawkowym a na specjelne życzenie męża zupa ogórkowa.
A u nas wczoraj i dzis jak na tradycje przystalo: Piers gesia pieczona z czerwona kapusta z jablkami i kluski ziemniaczane. A na deser niestety nie rogale swietomarcinskie ale... placek ucierany z jablkami i kruszonka tez pyszny.
rosół ( wczorajszy, kolejno w planie pomidorowa - bo dawno nie była ) z makaronem, ziemniaki smażone, kapusta kiszona zasmażana i kotlety , no cóż klasyka
U nas, żeby choć przycupnąć w pobliżu tradycji pojawiło się puree z ziemniaków, dyni i cebuli :)
Kolejny dzien u Mamusi, na moje zyczenie duszaczki (prażonki) a dla synka mojego lane kluseczki jeszcze :)
A dzisiaj zupa pomidorowa z kołkami (Babcia te ma duzy zapas makaronu dla wnusia:), udka duszone w piekarniku, ziemniaki i kapusta z fasola :)
Dzisiaj rybka pieczona w folii, duszona marchewka, dla mnie ziemniaczki, dla mężusia brązowy ryż.
dzisiaj będą roladki wołowe , ziemniaki i góra sałaty lodowej))))
Rogale świętomarcińskie....i gęsina (na kolację też)
Dziś na obiadek udka z piekarnika, do tego tylko żurek (też pozostałości po wczorajszym)
spagetti bolognese domowej roboty... aleśmy się zajadali. na deser gruszki w cieście kakaowym - od Nigelli przepis ;-))) Arcypycha ;-)))
dzisiaj chyba grochówka
Dzis i jutro zupa pieczarkowa i bigos :)
Bigos moj byl tak pyszny ze przez caly wczorajszy dzien go jadlam az do kolacji i go zjadlam caly wiec dzisiaj pierogi z miesem na drugie (kupne bo nie umiem robic :)
Dzisia śledzie w śmietanie i ziemniaki w mundurkach:)
kurczak pieczony ziemniaki i wielka miska sałatki pekińskiej
Zupa buraczkowa zatrzepana a dla synów makaron z sosem mięsno pieczarkowym
Zalewajka i krokiety chinskie (ostatnia poracja z zamrazalki :)
U mnie dzisiaj naleśniki na słodko - chyba z musem jabłkowo-gruszkowo-bananowo-imbirowym i kleksem śmietany z cynamonem.
leniwe i tyle :P
fasolka po bretońsku, zapasy ze słoików :)
dzis dietka bo sniadanie pozne bylo a teraz kazdy pojechal w swoja strone a...ja sie bycze przed kompem z wz...bede sie obzerac najwyzej tym czego inni nie lubia haha albo grzeszyc pogryzajac rodzynki w czekoladzie - bo jakbym nie byla sama w domu to by za duzo innxch chetnych bylo do podzialu :-)
kalafior panierowany mizeria i ziemniaki
Mintaj panierowany pieczony, surówka z kiszonej kapusty i ziemniaczki
Własnie roznosi sie zapach rosólku, bedzie z makaronem, na drugie karczek pieczony w piekarniku, ziemniaczki i sałatka z pekińskiej z marchewka i kukurydza w majonezie :)
Ziemniaczki i schabowy do tego surówka z kiszonej kapusty z wczoraj
Resztę wczorajsze zupy buraczkowej krem oraz placek drożdżowy z pieczarkami i cebulą.
Na deser ciasto z jabłkami i kokosową pianą.
u nas na szczegolne zyczenie syna gesina z kluskami i czerwona kapustka. A i na deser rolada z bita smietana
rosół z makaronem, frytki, karkóweczka w/g Legwanicy ( to mięso jest pyszne, a wziąwszy pod uwagę mały nakład pracy jest boskie )
rosołek z makaronem , a na drugie placuszki z kurczaka , z przepisu Patrycja0 z surówką z marchwi , do popołudniowej kawki placek Enki
udanej niedzieli Wam życzę makusia
pulpeciki drobiowe z sosem pieczarkowym i surówką
Dzisiaj bedziemy zjadac resztki z niedzielnego obiadku, a duzo ich zostalo :) czyli rosoł z makaronem, karczek z piekarnika i sałatka z ogórków z czosnkiem i chili do wyboru :)
u nas podobnie , tylko rosół zasypałam kaszą manna (długo nie jedlismy) a na drugie prażonki ;)
Dziś z powodu urlopu od rana gotuję gar fasolki po bretońsku
łosoś smażony ( ale pajadłam )
Zupa pomidorowa z kółkami, ziemniaczki, kotleciki drobiowo - warzywne i sałatka z pekińskiej :)
gulasz wieprzowy, ziemniaczki, mizeria, a na deser rogaliki drozdzowe z nutella.
Aaaaaa kupiłam se pińć pirogów ruskich i se zjadłam z masłem i bułką tartą.
Grochówka na wędzonce :)
Wczorajsza zupa pomidorowa, dla synka oczywiscie bedzie z kolkami a ja sobie makaron nitki ugotuje :) Na drugie kluski slaskie (ostatnia porcia z zamrazalki), sos z piersi kurczaka i buraczki :)
Panga zapiekana z " pomysłem na rybe w sosie śmietanowo- koperkowym" , ryż i sałatka ze słoika co kto sobie z piwnicy przyniesie:)
kluski ślaskie z gulaszem
Leczo
Piurre z ziemniakow, kapusta kiszona z duszonymi w niej kotletami wedzonymi...mniam
Zupa pomidorowa z ryżem, a na drugie pierogi z mięsem:)
Zupa szczawiowa z ryzem, na drugie ala gołąbki http://wielkiezarcie.com/przepis.php?przepis=15425&offset=15 wg przepisu pynia65, troche inne niz zawsze robiłam, do tego ziemniaczki :)
Dziś będą ziemniaczki, buraczki i diabelskie skrzydełka z kurczaka
dzisiaj były roladki wieprzowe i ogórek kiszony
Tradycyjnie aż do bólu... schabowy (panierowany), ziemniaki...kapusta kiszona z grzybami......sok z wiśni (przetwory własne)
Bahus
dzisiaj mamy ochote na leczo
Zupa szczawiowa z ryzem i jajkiem (zostalo mi jeszcze z wczoraj), na drugie pupety w sosie pieczarkowym, ziemniaczki i sałatka z pekińskiej z pomidorkiem i ogorkiem w sosie greckim oooo taka mam zachcianke :-)))
Na zyczenie mojej Mamusi zupa cebulowa z grzankami i serem zółtym oraz spagetti :)
Coś pysznego!
U mnie przeciwieństwo Twoich smaków - kruche pierogi makowo-bakaliowe
fasolka po bretońsku
a u mnie ziemniaczki i sledz w smietanie (taki z cebulka i jabluszkiem).
Dziś gyros jak z knajpy, mniam obrzarliśmy się jak bąki hehehehe
Dokończyliśmy wczorajszy kapuśniak, a na drugie krokiety z pieczarkami:)
Dzisiaj były kluski na parze ( pierwszy raz robiłam :D), wczoraj camaber panierowany + ryż z sosem słodko-kwaśnym. Ostatnio zrobiłam kieszonki z piersi z kurczaka nadziewane szpinakiem i parmezanem - pyszne :)).
Dziś gotujemy rosołek z makaronem, a na drugie gołąbki...
U mnie tez tradycyjnie dzisiaj rosól z makaronem, na drugie pałeczki i piersi z kurczaka gyros, surówka z pekinskiej, por, marchewki i kukurydzy w majonezie oraz ziemniaczki :)
po wczorajszej imprezie , tylko czysty barszczyk czerwony
Rosół z indyka z lanymi kluseczkami, gulasz z kaszą jęczmienną i ogórek kiszony, albo konserwowy do wyboru...
Makusia chodź do mnie to dam Ci wody spod ogórków kiszonych, hi ( po imprezie, jak znalazł...)
Użytkownik agik napisał w wiadomości:
> Rosół z indyka z lanymi kluseczkami, gulasz z kaszą jęczmienną i ogórek
> kiszony, albo konserwowy do wyboru...Makusia chodź do mnie to dam Ci wody spod
> ogórków kiszonych, hi ( po imprezie, jak znalazł...)
ha Agusiu , już biegnę .. nie raczej zjadę haahaaaa
Wczorajszy rosol z makaronem, piersi z kurczaka z piekarnika, kulki ziemniaczano - serowe i sałatka z pekińskiej :)
pomodorowa na wczorajszym rosole
wczorajszy rosół w kubeczku, i wczorajsze gołąbki hehe
rosołek z kury wiejskiej ,z makaronem
allleee pychota <mniam> :-)))
Ogórkowa z ryżem, na drugie kluski śląskie, karczek, sos i buraczki :)
Chodzą za mną placki ziemniaczane więc chyba dziś zrobię na obiad, a dla męża jeszcze flaczki (kupię)
Żurek królewski i smażone ziemniaki. Na deser naleśniki z jabłkami i wanilią. Sok z jabłek
Bahus
dzisiaj zajadalismy sie pyzami z mięsem , do tego czysty czerwony barszczyk
Dziś u mnie była ogórkowa i leniwe polane bułeczką i cukrem. Strasznie się objadłam :))))
Hahaha..., a u mnie dzisiaj będzie dokładnie to samo:)
Pewnie też zjem wiecej, niz to konieczne do życia;))
Dziś będą ziemniaczki, suróweczka (jeszcze nie wiem jaka:)) i mortadela w cieście wg przepisu katarzyna24
U mnie wczorajsza zupa ogórkowa z ryzem, na drugie dla mnie kasza z sosem i karczek a dla mezusia zamiast kaszy beda ziemniaki, synus sobie wybierze, do tego buraczki, sos tez wczorajszy bo specjalnie duzo zrobilam zeby dzisiaj moc pospac haha
zupa pieczarkowa z serkami i dla chorej córeczki nalesnik z dżemem ( jakos czuje ,że do tego naleśnika to i chory tatuś się podepnie:)))
Pierogi ruskie
Zupa pomidorowa z makaronem kółka :) Na drugie frytki, gyros jak z knajpy i jakas surowka ale jeszcze nie wiem jaka bo na obiadek do Mamuski mojej jedziemy i zostajemy juz na weekend JUPI :-)))
Aga przypomnij mi co to ten makaron kółka bo ostatnio mój syn czytał ze mną i pytał czemu ja taki nie kupuje hehehe
Kapusniak bedzie dzisiaj,ostatno kwasne rzeczy lubie:)
Pozdrawiam :)
Dzięki piszczałko aż z ciekawości poszukam czy w Zawierciu gdzieś można kupić taki makaron
żurek z kiełbasą , jajkiem i ziemniakami
U nas też dziś kwaśnie i pikantnie, zrobiłam gar wiejskiego kapuśniaczku wg niebieskiej różyczki, polecam bo jest wyśmienity
Dzisiaj zalewajka i spagetti :)
racuchy z jabłkami
wczorajszy kapuśniak i kupne pierogi z serem
dzisiaj będzie gulasz , z serduszek i żoładków drobiowych
Zalewajka lub cebulowa do wyboru, na drugie marchewka duszona, ziemniaczki i kotlety z piersi kurczaka lub duszone paleczki do wyboru :)
zupa pomidorowa, "risotto po mediolańsku", "kotlety z drobiu robiące furorę" i surówka z buraczków
Zupa pomidorowa z makaronem, kopytka, mięso od szynki (duszone w plastrach), kapusta kiszona z grzybami, kompot z jabłek
Rosół z makaronem, rolady z sosem, ziemniaczki i kapusta modra :)
Gulasz wieprzowy z pieczarkami (bahusa) i pyszna sałatka colesław zupełnie jak w KFC i ziemniaczki
Pizzę robbioną na dwóch rodzajach mąki (pszenna tortowa i pszenna pełnoziarnista) z sosem pomidorowym z oregano, szynką szwardzwaldzką, serem mozarella, serem plesniowym roquefort, oliwkami i paskami podsmażonej cebuli
To co wczoraj bo mamuska dała nam wałówke do domu :D
kapuśniak wiejski niebieskiej różyczki, ziemniaki tłuczone , kotlety mielone i ogórek kwaszony , kompot jabłkowy
wczorajszy gulasz i surówka
U mnie dzisiaj zupa ogorkowa z ziemniakami i racuchy, mniam mniam, juz sie nie moge doczekac
Barszcz czerwony z tortellini, na drugie piersi z kurczaka i skrzydełka, potrawka z ryzu, sera i pieczarek oraz ogóki z chilli lub z czosnkiem z przetworó własnych do wyboru :)
dziś będzie dorsz, wyjełam rano 2 wielkie płaty i się rozmrażają, tylko jakąś surówkę musze wymyślić i to nie z kapusty bo mam ostatnio przesyt
Zupa kalafiorowa, a na drugie (co by opróżnić zamrażarkę z zapasów) pierogi z truskawkami.... mniam:)
Juz samą myśl jestem głodna;)
Dziś była rybka, dorsz z warzywami do tego niektórzy jedli ziemniaczki, ja wole same warzywa z rybką
U mnie cd zupy ogorkowej a na drugie piers kurczaka nadziewana szynka i serkiem zoltym z ziemniaczkami i mizeria
Zupa kalafiorowa i placki ziemniaczane ze smietana i cukrem :)
rosół z indyka z makaronem
U mnie też miały być placki ziemniaczane. Poszłam po ziemniami i jajka. Wszystko przyszykowałam i wtedy...przyszedł leń. Skończyło się na ziemniakach z wody a do tego jajko sadzone. Taka jestem!
U mnie placki szybko sie robia bo wsadzam do robota i sie robi, potem smaze na duzej patelni zeby dlugo nie stac przy piecu :D
Zupa szczawiowa z ziemniakami i dla meza z jajkiem na twardo, ja moze zjem przed zupa jajko bo podobno to polaczenie jest zdrowe a jajka w zupie nie znowsze. Na drugie watrobka duszona w sosie koperkowym, lekarz mi dzisiaj powiedzial ze mam mala anemie :(( i zaproponowal m in watrobke wiec posluszenie pobieglam do sklepu haha do niej ziemniaczki i sałatka z ogórkó kiszonych z cebulka
Zupa pomidorowa i pikantne skrzydełka z Biedronki.... hehehe nie no z kurczaka, ale kupione w Biedronce
pierogi z miesem ( kupne bo na szybko) i barszczyk czerwony
Dzis nie gotuje, dziecko w nocy nie spalo i nie mam glowy do gotowania, troskliwy maz powiedzial ze "ugotuje" cos po drodze z pracy
mortadela w ciście , surówka z pora , ziemniaki tłuczone. Mam spore obawy , zraziłam się już jakiś czas temu do mortadeli, w sensie ,że nie smakowała mi sama wedlina , teraz kupiłam z innej masarni i zobaczymy...
pomidorowa z makaronem i albo zjemy fasolkę po bretońsku albo zostanie na kolację...i maski włóż
Ziemniaki, połówki z dwóch jaj na twardo i sos chrzanowy. Kompot z brzoskwiń
Bahus
wczoraj były placki ziemniaczane, a dzisiaj jeszcze nie wiem ..
Dziś zupa grzybowa wg przepisu Uretana, taka zapowiedź wigilii:)
Wczoraj był placek po cygańsku, a dziś pierogi z kaszą gryczaną, cebulą, twarogiem i skwarkami z boczku.
Tylko strasznie jestem ciekawa, dlaczego nie ma w tym wątku Kokliko, która wykleiła chyba z 1000 pierogów ;P
Kurczak pieczony na butelce, ryż brązowy i sałatka z pekińskiej.
Odsmażane wczorajsze pierogi z kaszą gryczaną oraz kluski z makiem
ziemniaki, soczyste kotlety drobiowe i buraczki na zimno
królik w sosie śmietanowym , ziemniaczki i sałatka z buraków
Wczoraj zupa pomidorowa z kółkami i pierogi ruskie, dzisiaj tradycyjnie rosół z makaronem, kotlety i udka z piersi kurczaka do wyboru oraz sałatka z pekińskiej + dodatki z lodówki ktore były haha
Rosół z duża ilościa makaronu, na drugie frytki i potrawka z ryżu na ciepło do wyboru.
Wczoraj i dzis: gulasz z jelenia z grzybami do tego kluski na parze i czerwona kapusta na cieplo oraz borowki. Na deser mandarynki i pierniki.
gulasz z jelenia... kurcze jak to brzmi. Skąd Ty bierzesz takie mięsko? Jak smakuje jelenina?
Mieso z lidla mrozone - import z Nowej Zelandi, jak smakuje? Bardzo dobre troszke przypomina wolowine ale jest bardzo kruche, wymaga najwyzej godziny duszenia. Juz pokrojone pakowane jest w sprzedarzy - bardzo ladne i niezylaste. Nie "smierdzi" tez dziczyzna choc aromat swoj ma ale bardzo delikatny. Jak dla mnie strzal w dziesiatke. U nasz czesto wlasnie w zimie przed swietami mozna dostac w lasnie w aldi badz lidlu czy netto dziczyzne. Choc podejrzewam ze to zwierzeta z takiej lesnej hodowli wiec nie "prawdziwa" dziczyzna.
Cd zupy pieczarkowej z niedzieli i chlebki pita z kurczakiem i warzywami
Zupa kalafiorowa, paluszki rybne, ziemniaki i sałatka z ogórków z czosnkiem z przetworów własnych
wczoraj był krupniczek , a dzisiaj zrobię kotlety schabowe , ziemniaczki i sałatka z pekinki
Dziś zupa ogórkowa i pizza dla wybranych:)
Zalewajka, na drugie bitki schabowe w sosie, sałata ze smietana i ziemniaki :)
Tartę z ciasta krucho-drożdżowego z nadzieniem ze świeżej kapusty, cebuli, podgrzybków, mielonej szynki oraz sera żółtego
ogórkowa i gołąbki z zamarażalnika z chlebkiem bo byłam na pogrzebie koleżanki z klasy (*)
pomidorowa z makaronem i pierogi z miesem
Zalewajka, szynka w sosie pomidorowym (nie wiem jeszcze jak to sie robi ale cos wymysle ;) sałata w smietanie lub mizeria do wyboru i ziemniaki :)
Nie wiem... mam oskrobane ziemniaczki, czekają w lodówce a do tego... hm właśnie przeglądam stronke i nie wiem... może kotlety z jajek? Chyba że jeszcze coś innego wymyślę, mam jeszcze 2 g czasu:)
Poniewaz dzisiaj wracam do pracy (na szczescie za tydzien juz bedzie przerwa swiateczna wiec dlugo sie nie napracuje) to postanowilam na obiad zrobic tylko zupe pomidorowa z makaronem kółka :) Synus, zjada wszystko w przedszkolu (wyjatkowy przedszkolak ktory najdluzej je ale wszystko zjada, odpukac, oby nie zapeszyc), w domu pozniej zjada zupe albo drugie a pomidorowa jego ulubiona wiec chetnie zje :)
Kotlety z jajek, miała być wczoraj ale są dziś, Wczoraj kupiłam paluszki rybne w lidlu
u nas dzisiaj , jajka sadzone , ziemniaki i ogórki konserwowe
A u nas tarta pieczarkowa :)
Gotuje wielki gar grochówki... rany a wieczorem chyba otworzę balkon:)
nóżki z kurczaka , z rosołku , mizeria i ziemniaki
ziemniaki smazone z boczkiem cebula i papryka ado tego jajko sadzone i szpinak
dziś sznycle - kulki nadziewane pieczarkami, surówka i ziemniaczki
rosół z makaronem i pierś z kurczaka z pieczrkami
dzisiaj będzie żurek (swojski) z jajkiem i kiełbasą , z ziemniaczkami
barszcz czerwony i wątróbka,ziemniaki i surówka "ze wszystkiego"
Kotlety wieprzowe z kostka smazone z ziemniakami i mizeria a dla mnie rosol drobiowy bo sie jakos niemrawo czuje
Pierogi wczoraj wyklejone hih hih
Rosół z ryżem, ziemniki z boczkiem z piekarnika :)
a u mnie byla zmiana repertuaru bo na kielbaskach konczy sie trmin waznosci wiec kotlety beda jutro a dzis kielbaski owijane boczkiem i smazone z salatka jarzynowa a dla mnie rosol
ogorkowa, mielone z ziemniakami i surowka z kiszonej kapusty
schabowy , ziemniaki i kapucha
Sałatka makaronowa z kurczakiem na ciepło z moich zbiorów
Dziś będą żeberka w sosie cebulowo-pomidorowym i surówka z kiszonej kapusty
Wczoraj zupa kalafiorowa, na drugie ryz zapiekany z ziołami, filety drobiowe zapiekane z cebula i serem zółtym, ogorki z czosnkiem lub sałatka z cukini z wlasnych przetworow (resztki juz)
Dzisiaj zupa koperkowa i spagetti
u nas dzisiaj gulasz , do tego kasza i ogórek kiszony
Dzisiaj okruszki w kawiarence. Buuuuuuuuuu
Dla mnie i synka barszcz czerwony na słodko z ziemniakami dla meza barszcz czerwony na kwasno z makaronem tortellinni, na drugie wczorajsze spageti :)
spagetti bolognese
Resztka żeberek dla mojego Pana, a dla reszty krokiety z mięsem, i pierogi z kapustą i barszczyk czerwony
pieczeń z indyka , ziemniaki i wielka micha sałatki z pomidorów
Dla mnie kotlet mielony z tłuczonymi ziemniakami i mizerią. Dla męża wątróbka duszona z cebulką i jabłkiem podana z chlebem. Dla dzieci barszcz czerwony kiszony zabielany z chlebem.
U mnie przedświątecznie paluchy śledziowe w cieście :)
Wątróbka z kurczaka smażona z cebulką, ziemniaki, ogórek kiszony. Kompot z jabłek.
Dzieci chcą frytki z pieczarkami a dla nas warzywa na patelni
wczoraj , kaszanka z zasmażaną kiszoną kapustą , dzisiaj skrzydełka z kurczaka ( z grilla) sałatka i ziemniaki
U nas dziś pycha krupniczek, wyszedł mi spory gar więc jeszcze jutro się przyda
u mnie glodowka, nie mam czasu na zadne gotowanie,,,,mozesz chociaz maly talerz krupnika wyslac? , uwielbiam ta zupe:)))))
Użytkownik tineczka napisał w wiadomości:
> u mnie glodowka, nie mam czasu na zadne gotowanie,,,,mozesz chociaz maly
> talerz krupnika wyslac? , uwielbiam ta zupe:)))))
Tineczko zapraszam jak najbardziej, u nas krupnik też NIESTETY jest bardzo rzadko bo mój pan poprostu niecierpi nawet jego zapachu. Więc gotuję tę zupe tylko wtedy kiedy on wyjeżdża na kilka dni do rodziców nad morze.
No i właśie go nie ma więc delektujemy się pysznym krupniczkiem, czego i Tobie życze i zapraszam :))
Rosół z makaronem. Kurczak w pomidorach, do tego ryż z curry i sałatka z kapusty pekińskiej Aleex.
Gołąbki z mielonym i ryżem. Goście będą na późnym obiedzie.
Wczoraj zupa ogórkowa i pierogi ruskie (kupione).
Dzisiaj rosoł z makaronem, roladki drobiowe faszerowane pieczarkami i serem, ziemniaczki, sałatka z pekinskiej, por, kukurydzy i marchewki w majonezie.
Wczoraj była resztka krupniku i karczek duszony w plastrach. Na dziś został też karczek, do tego ziemniaczki i mizeria ze śmietaną
Lane kluski na rosole i bigos
polędwiczki wieprzowe duszone w czerwonym winie i cebuli czosnkowej z puree ziemniaczano-dyniowym
Zalewajka i makaron z sosem, karczek
Dziś obiadek robili synowie bo ja pracowałam do 15 a szkoły już mają święta:) na obiadek były pyszne prażonki i kefirek :)
Pomidorowa z makaronem (własnej roboty), cykoria w szynce zapiekana pod beszamelem, białe pieczywo (własnego wypieku). Kompot z brzoskwiń.
Bahus
PS zajadamy się cykorią (teraz sezon) uwielbiam to warzywo.
Dziś Wigilia! Obiadu nie będzie, ale za to jaka kolacja, hmm
Dzisiaj byłoby za dużo pisania...menu bardzo bogate....:D
Bahus
wczoraj bylismy w greckiej restauracji z rodzinka a dzis bedzie pieczen wolowa na kwasno tzw "Sauerbraten" a do tego kluski na parze i czerwona kapusta.
No i pora po świętach wrócić do wątku :) dziś był karczek w warzywach, poprostu samo się zrobiło hehehe
Wczoraj nie musialam przez caly dzien wychodzic z lozka wiec mężus zrobil lane kluski na rosole i zamowil pizze.
Dzisiaj zupa cebulowa z serem żółtym i grzankami a na drugie golonka http://wielkiezarcie.com/przepis8123.html z chlebem, musztarda i chrzanem :)
Makaron z karkówką w winie w warzywnym sosie i duszonymi wcześniej marynowanymi w ziołach pieczarkami mikruskami :)
Zupa pomidorowa z ryzem, ziemniaki, buraki, karczek z sosem :)
Dziś przygotowaliśmy gar fasolki po bretońsku, będzie na 2 dni
Dziś na obiadek będą filety z kurczaka wg przepisu na "skrzydełka z KFC", zobaczymy jak smakują
..no i co z tym KFC ? Warto?
Użytkownik Nostra2004 napisał w wiadomości:
> ..no i co z tym KFC ? Warto?
Nostra2004 powiem tak..... piersi były smaczne, choć trzeba sobie dopasować ilość przypraw. Mnie się wydawało że sypę dużo curry i papryki a w sumie nie było aż takie pikantne jakbym chciała. Ale się nie zniechęcam bo rodzince smakowały
Ja dzisiaj robiłam piersi kurczaka w cieście francuskim z zieloną sałatą na słodko-winno. Na deser trzypiętrową Chatkę Puchatka /ser przygotowałam z dodatkiem mieszanki owoców egzotycznych /.
Zupa szczawiowa z ryzem, poledwoczki duszone, sałatka z pekinskiej i marchewki w sosie koperkowo ziolowym, ziemniaki
A my dzisiaj nic, bo -sorry - wszyscy mamy jelitówkę i konamy !
Krupnik ryżowy, poledwiczki z sosem pomidorowym, ziemniaczki i ogórek konserwowy
byly juz poswiateczne golabki a wczoraj kotlety jagniece z ryzem i fasolka po grecku. No a dzis? Wlasnie mysle...
Zalewajka:)
zupa fasolowa, sałatka ( ryż, kurczak wędzony, ananas ) buraczki ćwikła i klasyczny schabowy - czytaj czyszczenie lodówki
Z powodu jelitówki jestesmy jeszcze wszyscy na diecie, ale już smażę naleśniczki i szykuję fetę na krokiety ze szpinaczkiem.Kazałam tez na zapas kupić 10 ciast francuskich w Biedronce, więc może wykorzystam część i zapiekę brzoskwinie z żurawinami w cieście francuskim ? Ale to jutro..dziś głodujemy, jemy sucharki i biszkopty...
Ogórkowa i kopytka z sosem pieczeniowym i pierś z kurczaka
Pieczeń z sarny, purre ziemniaczane i buraczki
U mnie -gulasz z dziczyzny, ziemniaki do tego surówka z kapusty pekińskiej z papryką.
Zupa szczawiowa, udziec z indyka pieczony z chlebem.
Ziemiaczki, gulasz wieprzowy i surówka z kiszonej kapusty
U nas krokiety ze szpinakiem i fetą, barszczyk z kiszonych buraczków i ciasto bananowe. Upiekłam tez na próbę karkówkę z przepisu teresy55.Wspaniała, jedza az sie uszy trzęsą..
U nas dzisiaj tylko rosół z makaronem, miałam robić drugie ale mężuś stwierdził ze pojedzie do mojej Mamuski zrobić jej niespodzianke popoludniowa a poniewaz babcia blisko nie mieszka wiec sie zebrali i pewnie wieczorem wroca.
Zupa pomidorowa z makaronem, na drugie ziemniaki z piekarnika, drobiowe gyroski, sałatka z kapusty z własnych przetworów
No dobra, a teraz przyznać się, kto zjadł na obiad Bahusa? Od Świąt się nie odzywa we własnym wątku.
no dobra... miał być gulasz, ale nie był smaczny:
Rysunek to oczywiście nie moja robota i talent , tylko z "wrzuty".
Pierogi z truskawkami.
Karkówka pieczona i tzw. " co kto złapie"....
Z Bahusa to polecam gulasz, wyśmienity a u mnie dziś gotuje mój pan i obiecał kotleciki rybne wg niebieskiej różyczki
dzisiaj będą kotlety mielone , ziemniaki i sałatka z buraków
U nas dzisiaj gęsta i dobrze doprawiona czosnkiem zupka ogórkowa, gotowany drób a na deser ciasto "Jabol".
Kotlety mielone, ziemniaki, sałatka ogórkowo - marchwiowo - cebulowa (z zapasów zimowych).
Pomidorowa z kółkami, dla mnie duszaki na drugie a maz poniewaz ich nie lubi to zjadl jajko sadzone, ogórek konserwowy i ziemniaki :)
Dziś będzie zupa ogórkowa na udku z kurczaka a na deser gofry :)
U mnie dzisiaj pieczone udka i pieczone ziemniaczki w kosteczkę posypane papryką słodką i majerankiem,do tego surówka z pora,rucoli i jabłuszka. Jak wyjdzie, będzie smakować, dam znać.Pozdrawiam!
U nas grzybowa z makaronem,sosik "wrzuć co się da" na piersi kurczaka z buraczkami na ciepło,a na deser ciasto"Jabol".
Polędwica z dzika do tego warzywa: marchew i brokuły, zupa pomidorowa.
placki po węgiersku , obiadokolacja
..kurcze ! Co Ty tak tą dziczyzną się opychasz? Polujesz?
mam męża myśliwego - pozdrawiam
Dziś dalszy ciąg zupki ogórkowej a potem spagetti
Mortadela w cieście, ziemniaczki z koperkiem, a potem może po małym goferku
Zupka fasolowa i ruskie pierogi, ależ będzie wyżerka:)))
..a potem ? Wanna wody i jacuzzi za darmo!
Użytkownik Nostra2004 napisał w wiadomości:
> ..a potem ? Wanna wody i jacuzzi za darmo!
aparatko no to u nas podobnie z jacuzzi , bo mamy fasolkę po bretońsku:))
Oj to by było marnotraswo cennego surowca. W dobie kryzysu energetycznego lepiej zmagazynować ten gaz:))
Ja uważam, ze małe przyjemności tez są potrzebne w zyciu!
U nas grzybowa, roladki /karkówka/ z mozarellą i czosnkiem a na deser omleciki z owocami i bitą śmietanką
Wczorajsza zupa pieczarkowa na drugie enchilada meksykańska :)
kaszanka+ziemniaczek+ogórek kiszony
Barszcz czerwony i ruskie
....te ruskie?
Kapusta z grzybami (świąteczna z zamrażarki).
Kluchy leniwe Gosi / przepis na WŻ/ z potrójnej porcji ciasta !
Dziś prażonki i kefirek
Zupka buraczkowa /duuużo czosnku!/, pampuchy a na deser gruszki i plastry ananaska w cieście francuskim
Krupnik na serduszkach z dobieranymi ziemniakami a na drugie bigos
rosół z makaronem
Dziś będą schabowe inaczej, ziemniaczki i surówka jak z KFC
Dziś rosół z makaronem, pieczone udka, ziemniaczki i mizeria.
ziemniaczki , mizeria i sztuka miesa ( wołowe w sosie własnym)
U mnie tez rosół z makaronem, pieczone udka tyle że do tego pieczywo.
Rosół z makaronem, rolady z sosem, kapusta modra (a ja miałam ochote na kapuste z grzybami i grochem z wigili jeszcze zostalo), ziemniaki i sok owocowy robiony przez mojego synusia :)
Tradycyjnie po polsku : rosół z makaronem , schaboszczak z zasmazaną kapustą; na deser ciastka francuskie z owocami/patrz wczoraj/
Dziś kuchnia serwuje zupkę brokułową, rybę smazoną z buraczkami na gorąco / duuuzo czosnku/. Bez deseru, bo waga za dużo ostatnio pokazuje !
Dzisiaj lane kluski na wczorajszym rosołku, na drugie kopytka, rolady z sosem i kapusta modra. Nie chcialo mi sie kleic klusek slaskich ale kopytka robie z tego samego ciasta co kluski bo jakos lepiej mi smakuje :)
Dziś poniedziałkowe lenistwo,wczorajszy rosół z makaronem, podsmażane ziemniaki z jajkiem i ogórkiem kiszonym
U nas dzisiaj ogorkowa na zeberkach , a na drugie wczorajsze leniwe z przepisu ekkore.
Dzisiaj na słodko http://wielkiezarcie.com/przepis38513.html i kompocik z wiśni (pół zamrażalki wiśni, muszę korzystać)
krupnik z żeberkami, pychaaaaaaaaa
to co wczoraj czyli zalewajka i spagetti
Syta fasolówka na wędzonce cały gar, będzie też na jutro.
powtórka z krupniku