Szukam kilku przepisów na dobre sałatki z warzyw, najlepiej małokaloryczne ale też pożywne. Chodzi mi o takie, które macie już sprawdzone. Z góry dziękuję bardzo.
Musisz wpisac jakies Twoje preferencje, czy np. moze byc majonez, groszek, kukurydza. Bo w salatkach niby mozna wszystko wymieszac, czego ja osobiscie nie znosze, a juz w szczegolnosci mieszania zupek chinskich z majonezem i kukurydza. Ale inynm smakuje, wiec wnioskuje, ze wszystko co tylko przyjdzie Ci do glowy jest wymieszalne. Jesli o mnie, to polecam salatke z selera naciowego (obierasz jak rabarbar), dorzucasz pociete surimi plus troche swiezego ananasa i koniecznie troche pikanterii (czuszka, albo cos w podobie?).Bardzo malo kaloryczne. Do tego sos winegretowy z lyzka jogurtu. Albo salata krucha plus troche obsmazonych watrobek kurzych, mala garstka orzechow wloskich, sos winegret z musztarda. Mozna tak w nieskonczonosc, ale najlepiej popatrz w przepisy salatkowe na WZ i dobierz sobie wedlug tego co sama lubisz. Jesli jestes bardzo poczatkujaca kucharka, to z cala pewnoscia wybierzesz inne polaczenia niz te ktore proponuje stara kucharka, i masz racje.Uczymy sie na wlasnych bledach, uczymy sie na smakach-niesmakach znajomych, czy innych gosci biesiadnych. Do zrobienia sytej salatki potrzebujemy: jakas salate, jakies inne swiezosci jarzynowo- owocowe, ser, ugotowana albo usmazona piers kurza, albo jakies ryby czy inne krewetki, oliwki, kapary,itd. Oczywiscie wyzej wymienione dodajamy jak nam pasuje, nie wszystkie naraz!!!!! Najwazniejsza sprawa i tak bedzie sos, na WZ masz tysiac sosow do wyboru, chodzi tylko o to zeby byl sam w sobie wymowny, a pozatym podkreslal , a nie wymuszal......
Nie jestem początkującą kucharką, w kuchni rządzę się od kilkunastu lat i śmiem uważać, że świetnie mi to wychodzi. Mam kilka swoich przepisów na dobre sałatki ale szukam jeszcze czegoś nowego z racji tego, że moja chłopa się odchudza i chciałby jeść więcej sałatek. Dziękuję za podpowiedzi.
Od Myszy do Myszy:-)A może żółta sałatka?sprawdzona,pochwalona,a majonezu w niej tyle co kot napłakał...robi się szybko i efektownie wygląda/2 filety z kuraka,50g.pora(biała część),1 puszka ananasa,1 puszka kukurydzy,1-2łyżki soku z cytryny,3łyżki oliwy,1łyżeczka curry,sól,pieprz do smaku,łyżka posiekanej natki pietruszki,3 łyżki majonezu.Filety podsmażyć na oleju(ja duszę)z curry,pieprzem i solą.Pokroić w kostkę,ananasa też,wymieszać z resztą składników,na koniec dodaję duuuużo posiekanej natki.I już:-)
Właśnie jestem po chrzcinach mojej chrzesnicy i podam Ci 2 przepisy na sałatke i jeden na faszerowaną szyneczkę (byc może są takie już na WŻ), które naprawdę były przesmaczne robiłam sama i wiem że własnie one sprawdzają się najlepiej więc spokojnie możeszje zrobić a o efekt się nie martw bo będzie napewno pozytywny! 1. Sałatka Gyros (wypróbowałam już wiele przepisów ale ta najlepsza: - pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę i dusimy na oleju i masle ok 20 min następnie wsypujemy całą torebkę przyprawy Gyros chwilę smazymy i odstawiamy do ostygnięcia, następnie wykładwmy do miseczek (dwóch najlepiej przezroczystych) - na pierś cebula drobno pokrojona - keczup - 4-5 ogórków korniszonów pokrojonych w kosteczkę - majonez - kukurydza z puszki - groszek z puszki - majonez - drobniutko poszatkowana kapustka pekińska. 2 Sałatka z ogórkiem świezym -woreczek ugotowanego ryżu -kukurydza -cebulka pokrojona w kosteczkę -20 dkg wędliny (najlepiej szynki) pokrojonej w kosteczkę -1-2 ogórki obrane ze skórki i również pokrojone 3-4 jajka pokrojone w kosteczkę -majonez, sól, pieprz mozna dodać troszkę ostrej papryczki. Wszystkie składniki wymieszać 3 Szynka zawijana -10 plastrów szynki (duzych) do kostki sera białego dodajemy ok 2 łyżek śmietany, sół pieprz i mieszamy następnie do sera dodajemy pokrojone w kosteczkę warzywa świeże: - ogórek, pół papyki czerwonej,rzodkiewka ok 4 szt, szczypiorek wszystko mieszamy nakładamy na szynkę i zwijamy układamy na półmisku i sewentualnie dekorujemy. przepisy te są wypróbowane kilka razy smakują rewelacyjnie i gorąco polecam!
słoiczek selera konserswowego kukurydza jeden por biała część majonez szynka białko pokrojone w kostke majonez pokruszone żółtko można na koniec udekorować rzodkiewką
Proporcje według uznania.
Druga.
puszka kukurydzy puszka groszku słoik papryki konserwowej 5 średnich ogórków kiszonych 5 jajek 2 torebki ryżu 20 dag żółtego sera słoik majonezu i ketchupu
Kolejność.
Jedna torebka ugotowanego ryżu kukurydza groszek papryka pokrojona w kostke ogórki jajka sos-majonez wymieszać z ketchupem druga torebka ryżu starty ser
Myscha, no to jak ma byc? Maz ma sie odchudzac i jesc zdrowe salatki? Chyba nie takie z 0,5 l majonezu??? Ja juz od 15 lat robie na przyklad klasyczna polska salatke jarzynowa ( z gotowanych jarzyn) nie doprawiana zadnym majonezem. Doprawiam tylko sola , pieprzem i ziolowa przyprawa. Zajrzyj do moich przepisow na salatke z kurczakiem, mozna zamiast kurczaka dodac rostbef, chuda gotowana szynke, indyka, chudy schab i tak dalej. Pamietaj, ze miesa gotowane a nie pieczone maja najmniej kalori:)
Absolutnie nie myślałam o sałatkach z majonezem. Z majonezu można zawsze zrezygnować lub zastąpić go jogurtem naturalnym z czosnkiem. Jedną sałatkę mam z gotowanym kurczakiem i chciałam coś nowego jeszcze.
Rozumiem:) Tylko wyobraznia jest potrzebna,,,,gotowane jarzyny albo surowe, ja kto lubi,,,i gotowane miesa ,,,,, a sosy , tak jak piszesz bez majonezu,,,sosy z limonka z ziolami,,,, swieza bazylia,,,, sola morska,,,, balsamico+ oliwa+ sol+ pieprz,,,,z sokiem z pomaranczy,,,,, utartym imbirem,,,, domowo robionym pesto,,,, sosem z grilowanej papryki,,,suszone pomidory z czosnkiem i przyprawami + pare kropli oliwy wirgin zbeltane w mikserze,,,,, masa wspanialosci bez niepotrzebnych kalorii:)
Szukam kilku przepisów na dobre sałatki z warzyw, najlepiej małokaloryczne ale też pożywne. Chodzi mi o takie, które macie już sprawdzone. Z góry dziękuję bardzo.
Musisz wpisac jakies Twoje preferencje, czy np. moze byc majonez, groszek, kukurydza. Bo w salatkach niby mozna wszystko wymieszac, czego ja osobiscie nie znosze, a juz w szczegolnosci mieszania zupek chinskich z majonezem i kukurydza. Ale inynm smakuje, wiec wnioskuje, ze wszystko co tylko przyjdzie Ci do glowy jest wymieszalne.
Jesli o mnie, to polecam salatke z selera naciowego (obierasz jak rabarbar), dorzucasz pociete surimi plus troche swiezego ananasa i koniecznie troche pikanterii (czuszka, albo cos w podobie?).Bardzo malo kaloryczne. Do tego sos winegretowy z lyzka jogurtu.
Albo salata krucha plus troche obsmazonych watrobek kurzych, mala garstka orzechow wloskich, sos winegret z musztarda.
Mozna tak w nieskonczonosc, ale najlepiej popatrz w przepisy salatkowe na WZ i dobierz sobie wedlug tego co sama lubisz.
Jesli jestes bardzo poczatkujaca kucharka, to z cala pewnoscia wybierzesz inne polaczenia niz te ktore proponuje stara kucharka, i masz racje.Uczymy sie na wlasnych bledach, uczymy sie na smakach-niesmakach znajomych, czy innych gosci biesiadnych.
Do zrobienia sytej salatki potrzebujemy: jakas salate, jakies inne swiezosci jarzynowo- owocowe, ser, ugotowana albo usmazona piers kurza, albo jakies ryby czy inne krewetki, oliwki, kapary,itd.
Oczywiscie wyzej wymienione dodajamy jak nam pasuje, nie wszystkie naraz!!!!! Najwazniejsza sprawa i tak bedzie sos, na WZ masz
tysiac sosow do wyboru, chodzi tylko o to zeby byl sam w sobie wymowny, a pozatym podkreslal , a nie wymuszal......
Nie jestem początkującą kucharką, w kuchni rządzę się od kilkunastu lat i śmiem uważać, że świetnie mi to wychodzi.
Mam kilka swoich przepisów na dobre sałatki ale szukam jeszcze czegoś nowego z racji tego, że moja chłopa się odchudza i chciałby jeść więcej sałatek. Dziękuję za podpowiedzi.
Od Myszy do Myszy:-)A może żółta sałatka?sprawdzona,pochwalona,a majonezu w niej tyle co kot napłakał...robi się szybko i efektownie wygląda/2 filety z kuraka,50g.pora(biała część),1 puszka ananasa,1 puszka kukurydzy,1-2łyżki soku z cytryny,3łyżki oliwy,1łyżeczka curry,sól,pieprz do smaku,łyżka posiekanej natki pietruszki,3 łyżki majonezu.Filety podsmażyć na oleju(ja duszę)z curry,pieprzem i solą.Pokroić w kostkę,ananasa też,wymieszać z resztą składników,na koniec dodaję duuuużo posiekanej natki.I już:-)
Dziękuję Ci bardzo. W sumie tu majonez można zastapić jogurtem naturalnym więc na pewno niedługo skorzystam.
Właśnie jestem po chrzcinach mojej chrzesnicy i podam Ci 2 przepisy na sałatke i jeden na faszerowaną szyneczkę (byc może są takie już na WŻ), które naprawdę były przesmaczne robiłam sama i wiem że własnie one sprawdzają się najlepiej więc spokojnie możeszje zrobić a o efekt się nie martw bo będzie napewno pozytywny!
1. Sałatka Gyros (wypróbowałam już wiele przepisów ale ta najlepsza:
- pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę i dusimy na oleju i masle ok 20 min następnie wsypujemy całą torebkę przyprawy Gyros chwilę smazymy i odstawiamy do ostygnięcia, następnie wykładwmy do miseczek (dwóch najlepiej przezroczystych)
- na pierś cebula drobno pokrojona
- keczup
- 4-5 ogórków korniszonów pokrojonych w kosteczkę
- majonez
- kukurydza z puszki
- groszek z puszki
- majonez
- drobniutko poszatkowana kapustka pekińska.
2 Sałatka z ogórkiem świezym
-woreczek ugotowanego ryżu
-kukurydza
-cebulka pokrojona w kosteczkę
-20 dkg wędliny (najlepiej szynki) pokrojonej w kosteczkę
-1-2 ogórki obrane ze skórki i również pokrojone
3-4 jajka pokrojone w kosteczkę
-majonez, sól, pieprz mozna dodać troszkę ostrej papryczki. Wszystkie składniki wymieszać
3 Szynka zawijana
-10 plastrów szynki (duzych)
do kostki sera białego dodajemy ok 2 łyżek śmietany, sół pieprz i mieszamy następnie do sera dodajemy pokrojone w kosteczkę warzywa świeże:
- ogórek, pół papyki czerwonej,rzodkiewka ok 4 szt, szczypiorek wszystko mieszamy nakładamy na szynkę i zwijamy układamy na półmisku i sewentualnie dekorujemy.
przepisy te są wypróbowane kilka razy smakują rewelacyjnie i gorąco polecam!
Mysiu to jest moja ukochana sałatka: http://wielkiezarcie.com/przepis.php?przepis=15777&offset=0 gorąco ci polecam.
Dziękuję Wam bardzo za pomoc dziewczyny. Będę próbować po kolei.
Pierwsza.
Warstwowo:
słoiczek selera konserswowego
kukurydza
jeden por biała część
majonez
szynka
białko pokrojone w kostke
majonez
pokruszone żółtko
można na koniec udekorować rzodkiewką
Proporcje według uznania.
Druga.
puszka kukurydzy
puszka groszku
słoik papryki konserwowej
5 średnich ogórków kiszonych
5 jajek
2 torebki ryżu
20 dag żółtego sera
słoik majonezu i ketchupu
Kolejność.
Jedna torebka ugotowanego ryżu
kukurydza
groszek
papryka pokrojona w kostke
ogórki
jajka
sos-majonez wymieszać z ketchupem
druga torebka ryżu
starty ser
Może taką
http://wielkiezarcie.com/przepis30027.html
lub taką
http://wielkiezarcie.com/przepis18898.html
a ta,,,to tyle sałatek ...ile satelitów, a i to jescze nie wszystki koimbinacje, wbrew pozorom wcale nie jest pracochłonna (!!!!)
http://wielkiezarcie.com/przepis15071.html
wszystkie sprawdzone tak przez Rodzinę jak i znajomych, i nie tylko znajomych.
Bardzo fajne. Następne w kolejce do zrobienia. Dziękuję bardzo.
Myscha, no to jak ma byc? Maz ma sie odchudzac i jesc zdrowe salatki? Chyba nie takie z 0,5 l majonezu??? Ja juz od 15 lat robie na przyklad klasyczna polska salatke jarzynowa ( z gotowanych jarzyn) nie doprawiana zadnym majonezem. Doprawiam tylko sola , pieprzem i ziolowa przyprawa. Zajrzyj do moich przepisow na salatke z kurczakiem, mozna zamiast kurczaka dodac rostbef, chuda gotowana szynke, indyka, chudy schab i tak dalej. Pamietaj, ze miesa gotowane a nie pieczone maja najmniej kalori:)
Absolutnie nie myślałam o sałatkach z majonezem. Z majonezu można zawsze zrezygnować lub zastąpić go jogurtem naturalnym z czosnkiem. Jedną sałatkę mam z gotowanym kurczakiem i chciałam coś nowego jeszcze.
Rozumiem:) Tylko wyobraznia jest potrzebna,,,,gotowane jarzyny albo surowe, ja kto lubi,,,i gotowane miesa ,,,,, a sosy , tak jak piszesz bez majonezu,,,sosy z limonka z ziolami,,,, swieza bazylia,,,, sola morska,,,, balsamico+ oliwa+ sol+ pieprz,,,,z sokiem z pomaranczy,,,,, utartym imbirem,,,, domowo robionym pesto,,,, sosem z grilowanej papryki,,,suszone pomidory z czosnkiem i przyprawami + pare kropli oliwy wirgin zbeltane w mikserze,,,,, masa wspanialosci bez niepotrzebnych kalorii:)
A właśnie dzisiaj teściowa kupiła świeży imbir:)
Mysiu przeczytaj maila
Przeczytałam i odpisałam.
Poszło Mysiu
Dzięki Ci bardzo, jesteś kochana
Prosze perełko