Forum

Gawędy o jedzeniu

Mąka razowa - wypieki ?

  • Autor: katy12 Data: 2008-11-25 11:52:43

    Mam taka prośbę do wszystkich piekącyk, bo ja laikiem kompletnym jestem (nigdy nic na słodko ), czy macie może przepisy na słodkie wypieki z mąki razowej lub z jej domieszką. Piekę chleby razowe na zakeasie , bułki z domieszką mąk razowych ale słodkich rzeczy nie umiem :( i nigdy w życiu ich nie piekłam śmiesznie brzmi zwlaszcza jak ktoś mnie zobaczy , bo duża ze mnie dziewczyna :) . Dodam, że to z przyczyn zdrowotnych. Jedna z osób w mojej rodzinie niestety tylko razowe wypieki toleruje :(  . Za wszystkie rady z góry dziekuję :).

  • Autor: maggiekasia Data: 2008-11-25 12:14:42

    proszę bardzo :)

    http://wielkiezarcie.com/przepis3039.html

    http://kuchniaolicruz.bloog.pl/id,2078493,title,Ciasto-czekoladowe-z-maki-razowej,index.html?ticaid=67075
    http://agusiah.blogspot.com/2007/05/ciasto-ucierane-z-mk-razow-i-owocami.html

    Piernik
    1 i 1/4 szklanki mąki pszennej razowej (typ 2000)
    1 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej z pełnego przemiału (typ 2000)
    10-15 g przyprawy do piernika bez dodatku cukru, kakao lub innych wypełniaczy
    15 g proszku do pieczenia
    400 ml maślanki
    1/2 szklanki fruktozy
    2 jabłka starte na tarce o grubych oczkach

    Sposób przygotowania:
    Mieszamy obie mąki, przyprawę i proszek do pieczenia. Przesiewamy wszystko razem przez grube sito, żeby się napowietrzyło. Uwaga! Nie pozbywamy się „śmieci” (kawałków ziaren, czy otrąb): to właśnie czyni mąkę razową mąką razową Wink Całość delikatnie mieszamy z fruktozą, na końcu wlewamy maślankę i ubijamy wszystko mikserem, na samym końcu dodając jabłka. Trzeba naprawdę dobrze ubijać, żeby nie została surowa mąka. Ciasto wlewamy do keksówki, pieczemy w temp. 160°C przez 90 min.
    Smacznego!

    http://gotowanie.x3m.pl/index.php?przepis=9695
    http://www.puszka.pl/przepis/2447-razowiec_na_bananach_czyli_bananowe_ciasto_z_maki_razowej.html
    Angielskie Christmas Mince Pie
    Składniki: - Kruche ciasto: 45 dag mąki razowej - 20 dag masła (lub pół na pół masła i smalcu) - szczypta soli Nadzienie: - 65 dag drobnych greckich rodzynek (koryntek) - po 35 dag jasnożółtych rodzynek sułtanek i dużych słodkich rodzynek np. kalifornijskich - 60 dag brązowego cukru - 45 dag kwaśnych jabłek - obranych i drobno poszatkowanych - 15 dag drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej - 10 dag pokruszonych orzechów włoskich - 170 ml brandy - po 1 łyżeczce zmielonej gałki muszkatołowej i zmielonego cynamonu - po 1/2 łyżeczki zmielonych goździków i imbiru - sok i skórka otarta z 2 cytryn
    Sposób przyrządzania: Przygotuj nadzienie: składniki dokładnie wymieszaj, przykryj folią i wstaw do lodówki na kilkanaście godzin. Następnie przełóż do wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij i pozostaw w lodówce przez 4 tygodnie. Przed użyciem ponownie dokładnie wymieszaj.
    Przygotuj ciasto: masło drobno posiekaj z mąką i szczyptą soli. Szybko je zagnieć, dolewając porcjami zimną wodę. Zawiń w folię i wstaw na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkuj, wylep nim foremki w kształcie głębokich miseczek o średnicy 6-7 cm. Nałóż farsz (nie do pełna), przykryj kółeczkiem wyciętym z ciasta i zlep brzegi. Przykrywkę z ciasta ponakłuwaj widelcem. Piecz około 20 minut (do zrumienienia ciasta) w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Lekko przestudź, wyjmij z foremek, oprósz cukrem kryształem (nie pudrem!). Podawaj na ciepło.

    Placuszki razowe



    Placuszki:

    - mleko
    - mąka razowa
    - jajko
    - suszone morele i śliwki

    Z podanych składników zrobić dość gęste ciasto. Na gorącą patelnię wylewać placuszki i smażyć je z obu stron. Po usmażeniu można polać je np. miodem albo syropem owocowym i posypać bakaliami.

    :):):):):):):):):):):):):):)

  • Autor: katy12 Data: 2008-11-25 12:21:59

    Dzieki, dzięki i jeszcze raz dzięki :):):):):):):):):):  !!!!!!!!!!!!!!!

  • Autor: maggiekasia Data: 2008-11-25 13:01:28

    cala przyjemnosc po mojej stronie :)

  • Autor: Transylwania Data: 2008-11-25 18:16:37

    Witaj!
    Na samym wstepie polecam ci moje muffinki, jak nie masz formy to nic nie szkodzi - upiecz ciasto w normalnej formie
    http://wielkiezarcie.com/przepis38395.html Make mozesz dac tylko razowa i zamiast imbiru dac rodzynek i zamiast przyprawy do piernika dac cynamonu.

    Teoretycznie mozesz do kazdego ciasta dac maki razowej - praktycznie to tez wychodzi! Ja prawie do kazdego kreconego ciasta daje polowe maki pszennej i polowe maki razowej. Ta mieszanka nadaje ciastom aromatycznego smaku i zasyca predzej jak zwykla maka. Bardzo wazne jest wtedy dodac troszeczke wiecej maslanki albo jogurtu... To jest jedyna tajemnica ciast razowych! To nie jest zadna magia - tylko odwagi potrzeba. Zycze ci powodzenia w experymentach! Pozdrowienia....

  • Autor: katy12 Data: 2008-11-25 23:15:11

    Wielkie dzięki za rady :) Najgorzej jak ktoś się niezna, a ja nigdy nie piekłam więc i umiejętności i odwagi mało :)
    Ale mam chęci więc napewno się uda !
    A jeszcze może pomożecie bo strasznie za mną chodzi jakieś ciasto na babeczki razowe chciałabym ze słonym nadzieniem , nadzienie to sobie wymyślę ale ciasto to już gorzej.
    Ściskam i dzięki na was zawsze można liczyć

Przejdź do pełnej wersji serwisu