hej mam problem ponieważ nie wychodzą mi naleśniki na krokiety zawsze pękają i są mało estetyczne może ktoś mógłby mi poradzić jak zrobić takie naleśniki żeby się nie rozwalały i jak zwijać żeby krokiety były ładne i równe
Ja mam taki przepis : 2 szklanki mleka, 1 i 1/4 szklanki maki, 1 jajko, jak robie do krokietow to daje troszke soli a na slodko troche cukru i cukier waniliowy no i tak z lyzke oleju dodaje czy do slonych czy do slodkich. W sumie teraz nalesniki robie " na oko" ale jak bylam poczatkujaca kucharka to wlasnie z tego przepisu korzystalam i zawsze mi wychodzily, czasem dosypywalam troche wiecej maki i jak mialam w domu wode mineralna gazowana do dawalam np 1/2 szklanki wody zamiast mleka, wtedy sa bardziej pulchne. Ja krokiety skladam w koperte, podobnie jak zawijam golabki, jeszcze mi sie nigdy nie zdarzylo zeby mi sie rozwalaly. pozdrawiam :)
Też uważam że pękają bo są za grube,po prostu dolej jeszcze trochę wody do ciasta.Ja robię ciasto na naleśniki ,tak na oko,ale zawsze dosyć rzadkie ,aby szybko i łatwo rozpływało się na patelni i prawdę mówiąc nigdy nie mam z tym kłopotu i nie ważne czy są na piwie,wodzie mineralnej czy zwykłej,po mojemu ważna jest konsystencja ciasta
A także, jeśli z cienkich nalesników natychmiast po ich usmażeniu usiłuje się zwijać krokiety. Daj im odpocząć "na kupie" - zmiękną i staną się elastyczne. Ważne jest też odstawienie surowego ciasta na naleśniki na czas jakiś - to również nadaje im elastyczność. Odstawiać należy ciasto rzadsze niż wydawałoby się, że jest nam potrzebne. Odpoczywając nieco zgęstnieje.
Użytkownik Wkn napisał w wiadomości: > A także, jeśli z cienkich nalesników natychmiast po ich usmażeniu usiłuje się > zwijać krokiety.Daj im odpocząć "na kupie" - zmiękną i staną się > elastyczne.
to prawda , kiedyś właśnie zwijałam na "szybcika" i się "porozwalały"
Zgadzam się z poprzednikami, że problem związany z pękaniem wynika z tąd, że naleśniki są za grube:( Po prostu ciasto naleśnikowe musi być rzadkie, aby ładnie rozprowadzało sie po patelni. Podaję ci przepis na naleśniki, który przekazała mi moja mama, nigdy nie mam problemu z ich pękaniem i są świetne zarówno same, jak i do składania w krokiety
Jajka ubić z mlekiem i wodą, dodać mąkę, doprawić solą i pieprzem wedle smaku. Jeśli ciasto wyszło za rzadkie, dodać tyle mąki, by uzyskało pożądaną konsystencję, a jeśli za gęste- dodać wody. Patelnię rozgrzać, smażyć naleśniki
Wypróbowany przepis znalazłam kiedyś przez przypadek w Internecie - pasuje do naleśników i na słodko, i z pikantnym farszem. Daję masło, trochę mniej, niż w przepisie i nie smaruję już patelni (teflonowa). Oto on : http://whiteplate.blogspot.com/2008/02/naleniki.html
dziękuję za rady zrobiłam naleśniki z wodą gazowaną i ciękie tak jak mówiliście i udały się, pięknie się zwineły nie popękały i do tego były smaczne dzięki kochani
A ja mam pytanie, czy nadaje się do pieczenia nalesników własnie na krokiety patelnia, która ma dno w tzw. krateczkę? czy na niej też można cieniutko upiec?
naleśników nie udało mi się upiec chyba tylko na desce do krojenia chleba. I pewnie wyłącznie dlatego, że była drewniana ;P Smażyłam na patelniach blaszanych, żeliwnych, teflonowych, przypalonych, rozklekotanych, w kratkę oraz z inną fakturką. A nie, przepraszam - odradzam z całego serca próby na patelni z wgłębieniami do jajek :D Oczywiście, że nejlepsza jest specjalna do nalesników - taka płyciutka - łatwo się zsuwa placki, ale jak nie ma, to się smaży na tym, co się ma.
hej mam problem ponieważ nie wychodzą mi naleśniki na krokiety zawsze pękają i są mało estetyczne może ktoś mógłby mi poradzić jak zrobić takie naleśniki żeby się nie rozwalały i jak zwijać żeby krokiety były ładne i równe
Ja krokiety skladam w koperte, podobnie jak zawijam golabki, jeszcze mi sie nigdy nie zdarzylo zeby mi sie rozwalaly.
pozdrawiam :)
polecam takie ciasto http://wielkiezarcie.com/przepis7425.html , robię podobne , piwo daję do naleśników na krokiety , wode mineralna na słodko
o tak, to ciasto jest bardzo dobre i nigdy się nie rozwala
tez mi sie wydaje ze moga byc za grube i dlatego pekaja
Też uważam że pękają bo są za grube,po prostu dolej jeszcze trochę wody do ciasta.Ja robię ciasto na naleśniki ,tak na oko,ale zawsze dosyć rzadkie ,aby szybko i łatwo rozpływało się na patelni i prawdę mówiąc nigdy nie mam z tym kłopotu i nie ważne czy są na piwie,wodzie mineralnej czy zwykłej,po mojemu ważna jest konsystencja ciasta
...dokładnie tak wychodzą jak są za grubo wylane na patelnię.
A także, jeśli z cienkich nalesników natychmiast po ich usmażeniu usiłuje się zwijać krokiety.
Daj im odpocząć "na kupie" - zmiękną i staną się elastyczne.
Ważne jest też odstawienie surowego ciasta na naleśniki na czas jakiś - to również nadaje im elastyczność. Odstawiać należy ciasto rzadsze niż wydawałoby się, że jest nam potrzebne. Odpoczywając nieco zgęstnieje.
Użytkownik Wkn napisał w wiadomości:
> A także, jeśli z cienkich nalesników natychmiast po ich usmażeniu usiłuje się
> zwijać krokiety.Daj im odpocząć "na kupie" - zmiękną i staną się
> elastyczne.
to prawda , kiedyś właśnie zwijałam na "szybcika" i się "porozwalały"
Zgadzam się z poprzednikami, że problem związany z pękaniem wynika z tąd, że naleśniki są za grube:( Po prostu ciasto naleśnikowe musi być rzadkie, aby ładnie rozprowadzało sie po patelni. Podaję ci przepis na naleśniki, który przekazała mi moja mama, nigdy nie mam problemu z ich pękaniem i są świetne zarówno same, jak i do składania w krokiety
NALEŚNIKI:
• ok.30 dkg mąki
• 2 szklanki mleka
• 1 szklanka wody gazowanej
• 1 jajko
• sól, pieprz do smaku
Jajka ubić z mlekiem i wodą, dodać mąkę, doprawić solą i pieprzem wedle smaku. Jeśli ciasto wyszło za rzadkie, dodać tyle mąki, by uzyskało pożądaną konsystencję, a jeśli za gęste- dodać wody. Patelnię rozgrzać, smażyć naleśniki
Z tego przepisu wychodzi ok. 15 sztuk nalesników
Wypróbowany przepis znalazłam kiedyś przez przypadek w Internecie - pasuje do naleśników i na słodko, i z pikantnym farszem.
Daję masło, trochę mniej, niż w przepisie i nie smaruję już patelni (teflonowa).
Oto on : http://whiteplate.blogspot.com/2008/02/naleniki.html
dziękuję za rady zrobiłam naleśniki z wodą gazowaną i ciękie tak jak mówiliście i udały się, pięknie się zwineły nie popękały i do tego były smaczne dzięki kochani
A ja mam pytanie, czy nadaje się do pieczenia nalesników własnie na krokiety patelnia, która ma dno w tzw. krateczkę? czy na niej też można cieniutko upiec?
naleśników nie udało mi się upiec chyba tylko na desce do krojenia chleba. I pewnie wyłącznie dlatego, że była drewniana ;P
Smażyłam na patelniach blaszanych, żeliwnych, teflonowych, przypalonych, rozklekotanych, w kratkę oraz z inną fakturką.
A nie, przepraszam - odradzam z całego serca próby na patelni z wgłębieniami do jajek :D
Oczywiście, że nejlepsza jest specjalna do nalesników - taka płyciutka - łatwo się zsuwa placki, ale jak nie ma, to się smaży na tym, co się ma.