Forum

Kuchenne porady

naleśniki

• Autor: angeliczka Data: 2008-11-28 14:29:09

hej mam problem ponieważ nie wychodzą mi naleśniki na krokiety zawsze pękają i są mało estetyczne może ktoś mógłby mi poradzić jak zrobić takie naleśniki żeby się nie rozwalały i jak zwijać żeby krokiety były ładne i równe

• Autor: gosiekb Data: 2008-11-28 15:11:21

Ja mam taki przepis : 2 szklanki mleka, 1 i 1/4 szklanki maki, 1 jajko, jak robie do krokietow to daje troszke soli a na slodko troche cukru i cukier waniliowy  no i tak z lyzke oleju dodaje czy do slonych czy do slodkich. W sumie teraz nalesniki robie " na oko" ale jak bylam poczatkujaca kucharka to wlasnie z tego przepisu korzystalam i zawsze mi wychodzily, czasem dosypywalam troche wiecej maki i jak mialam w domu wode mineralna gazowana do dawalam np 1/2 szklanki wody zamiast mleka, wtedy sa bardziej pulchne.
    Ja krokiety skladam w koperte, podobnie jak zawijam golabki, jeszcze mi sie nigdy nie zdarzylo zeby mi sie rozwalaly.
    pozdrawiam :)

• Autor: makusia Data: 2008-11-28 15:11:55

polecam takie ciasto http://wielkiezarcie.com/przepis7425.html , robię podobne , piwo daję do naleśników na krokiety , wode mineralna na słodko

• Autor: alman Data: 2008-11-28 15:21:06

o tak, to ciasto jest bardzo dobre i nigdy się nie rozwala

• Autor: alman Data: 2008-11-28 15:22:10

a że pękają Ci naleśniki, hm....może robisz za grube?

• Autor: gosiekb Data: 2008-11-28 15:29:27

tez mi sie wydaje ze moga byc za grube i dlatego pekaja

• Autor: bena Data: 2008-11-28 18:11:49

Też uważam że pękają bo są za grube,po prostu dolej jeszcze trochę wody do ciasta.Ja robię ciasto na naleśniki ,tak  na oko,ale zawsze dosyć rzadkie ,aby szybko i łatwo rozpływało się na patelni i prawdę mówiąc nigdy nie mam z tym kłopotu i nie ważne czy są na piwie,wodzie mineralnej czy zwykłej,po mojemu ważna jest konsystencja ciasta

• Autor: gosiekb Data: 2008-11-28 19:00:21

Ile dajesz tego piwa do nalesnikow, bo w sumie nigdy nie robilam a chcialabym sprobowac

• Autor: Janek Data: 2008-11-28 18:13:46

...dokładnie tak wychodzą  jak są za grubo wylane na patelnię.

• Autor: Wkn Data: 2008-11-28 19:06:18

A także, jeśli z cienkich nalesników natychmiast po ich usmażeniu usiłuje się zwijać krokiety.
    Daj im odpocząć "na kupie" - zmiękną i staną się elastyczne.
    Ważne jest też odstawienie surowego ciasta na naleśniki na czas jakiś - to również nadaje im elastyczność. Odstawiać należy ciasto rzadsze niż wydawałoby się, że jest nam potrzebne. Odpoczywając nieco zgęstnieje.

• Autor: makusia Data: 2008-11-28 21:18:00

Użytkownik Wkn napisał w wiadomości:
    > A także, jeśli z cienkich nalesników natychmiast po ich usmażeniu usiłuje się
    > zwijać krokiety.Daj im odpocząć "na kupie" - zmiękną i staną się
    > elastyczne.

to prawda , kiedyś właśnie zwijałam na "szybcika" i się "porozwalały"

• Autor: Mloda Data: 2008-11-29 04:23:04

Zgadzam się z poprzednikami, że problem związany z pękaniem wynika z tąd, że naleśniki są za grube:( Po prostu ciasto naleśnikowe musi być rzadkie, aby ładnie rozprowadzało sie po patelni. Podaję ci przepis na naleśniki, który przekazała mi moja mama, nigdy nie mam problemu z ich pękaniem i są świetne zarówno same, jak i do składania w krokiety

NALEŚNIKI:
         • ok.30 dkg mąki
          2 szklanki mleka
         • 1 szklanka wody gazowanej
         • 1 jajko
         • sól, pieprz do smaku

Jajka ubić z mlekiem i wodą, dodać mąkę, doprawić solą i pieprzem wedle smaku. Jeśli ciasto wyszło za rzadkie, dodać tyle mąki, by uzyskało pożądaną konsystencję, a jeśli za gęste- dodać wody. Patelnię rozgrzać, smażyć naleśniki

Z tego przepisu wychodzi ok. 15 sztuk nalesników

• Autor: Paola_r Data: 2008-11-29 07:51:52

Wypróbowany przepis znalazłam kiedyś przez przypadek w Internecie - pasuje do naleśników i na słodko, i z pikantnym farszem.
    Daję masło, trochę mniej, niż w przepisie i nie smaruję już patelni (teflonowa).
    Oto on : http://whiteplate.blogspot.com/2008/02/naleniki.html

• Autor: angeliczka Data: 2008-12-03 22:12:00

dziękuję za rady zrobiłam naleśniki z wodą gazowaną i ciękie tak jak mówiliście i udały się, pięknie się zwineły nie popękały i do tego były smaczne dzięki kochani

• Autor: renataz36 Data: 2008-12-04 12:13:23

A ja mam pytanie, czy nadaje się do pieczenia nalesników własnie na krokiety patelnia, która ma dno w tzw. krateczkę? czy na niej też można cieniutko upiec?

• Autor: Wkn Data: 2008-12-04 16:24:25

naleśników nie udało mi się upiec chyba tylko na desce do krojenia chleba. I pewnie wyłącznie dlatego, że była drewniana ;P
    Smażyłam na patelniach blaszanych, żeliwnych, teflonowych, przypalonych, rozklekotanych, w kratkę oraz z inną fakturką.
    A nie, przepraszam - odradzam z całego serca próby na patelni z wgłębieniami do jajek :D
    Oczywiście, że nejlepsza jest specjalna do nalesników - taka płyciutka - łatwo się zsuwa placki, ale jak nie ma, to się smaży na tym, co się ma.

Przejdź do pełnej wersji serwisu