Jeżeli chcesz mieć słodką śmietanę,nalewasz mleko w szerokie naczynie najlepiej 3-4 litry i odstawiasz np,nalewasz rano to na drugi dzień rano łyżką zbierasz słodką śmietankę z wierzchu.A jak chcesz mieć kwaśną, nalewasz mleko i odstawiasz aż się zsiądzie,z siadłego mleka zbierasz śmietanę też łyżka z wierzchu,śmietana się różni bo jest żółta,zbierasz ją do tej chwili aż pod spodem zobaczysz białe zsiadłe mleko.:) Jest jeden warunek,mleko musi być prosto od krowy,bo z kupnego nic nie zbierzesz,ponieważ mleczarnia juz wszystko zbierze dokładnie,Tak robi moja babcia,taka śmietana na pewno się nie zważy w zupie.
Proponuję jak najszybciej wylać. Wiejskie mleko śmierdzi krową i żadne przetworzenie nie zlikwiduje tego zapachu. Pozdrawiam. Wróg Publiczny Nr 1 mleka (każdego rodzaju)
Wiejskie mleko mozesz przegotowac, ostudzic i wstawic na noc do lodowki. Na drugi dzien zdejmujesz kozuszek - to jest smietanaka np. do zupki lub do sosiku. Przegotowane mleczko trzyma sie okolo tygodnia w lodowce. Jak nie masz czasu na jakiekolwiek przetwory mozesz sorowe mleczko w pojemniczkach po prostu zamrozic - tak mleko mozna z czystym sumieniem zamrazac (tylko nie napelnial pojemnika za mocno).
Witajcie, dostałam 2 litry wiejskiego mleka. Nie mam pojęcia co z nim zrobić. Nie wiem czy zdążymy wypić zanim się zepsuje. może ktos ma jakiś pomysł?
Babcia często dostaje takie mleko wiejskie,nastawia na zsiadłe,zbiera smietanę i robi twarożek,ale mleko jest na pewno od krowy, bardzo tłuste.:)
http://wielkiezarcie.com/przepis27019.html Polecam jest pyszny :-)
Różyczko, poroszę o szczegóły zebrania śmietany, bo nigdy tego nie robiłam. Fakt, mleko jest tłuste, ale już dawno takiego nie konsumowałam.
Ser żołty niekiedy robię, ale nie mam teraz twarogu.
http://wielkiezarcie.com/przepis15383.html albo zrób sobie taki sernik też jest pycha a takie tłuste wiejskie mleko jak najbardziej do niego się nadaje.
Dzięki, Jamajko, przepis jest bardzo ciekawy:)
Jeżeli chcesz mieć słodką śmietanę,nalewasz mleko w szerokie naczynie najlepiej 3-4 litry i odstawiasz np,nalewasz rano to na drugi dzień rano łyżką zbierasz słodką śmietankę z wierzchu.A jak chcesz mieć kwaśną, nalewasz mleko i odstawiasz aż się zsiądzie,z siadłego mleka zbierasz śmietanę też łyżka z wierzchu,śmietana się różni bo jest żółta,zbierasz ją do tej chwili aż pod spodem zobaczysz białe zsiadłe mleko.:) Jest jeden warunek,mleko musi być prosto od krowy,bo z kupnego nic nie zbierzesz,ponieważ mleczarnia juz wszystko zbierze dokładnie,Tak robi moja babcia,taka śmietana na pewno się nie zważy w zupie.
Pozdrawiam.
Wróg Publiczny Nr 1 mleka (każdego rodzaju)
jannaj, co ty wygadujesz???
Wiejskie mleko mozesz przegotowac, ostudzic i wstawic na noc do lodowki. Na drugi dzien zdejmujesz kozuszek - to jest smietanaka np. do zupki lub do sosiku. Przegotowane mleczko trzyma sie okolo tygodnia w lodowce. Jak nie masz czasu na jakiekolwiek przetwory mozesz sorowe mleczko w pojemniczkach po prostu zamrozic - tak mleko mozna z czystym sumieniem zamrazac (tylko nie napelnial pojemnika za mocno).
Dzięki za informację, nie wiedziałam,że mogę zamrozić. Pozdrawiam!