Forum

Kuchenne porady

maszyny do lodów

• Autor: mj_only Data: 2008-12-09 00:03:24

hej,
    przymierzam się do zakupu maszyny do lodów-elta-poj 500 ml, Clatronic-1l lub Superior-1,5l (dość przyzwoite ceny) i chciałabym Was prosić o radę. Czy polecacie któryś z tych trzech typów? i jak to jest z tą pojemnością?
    Zakładając,że chcę zrobić litr lodów, czy jest sens kupować w ogóle 1,5l misę i wyrabiać lody przez godzinę, czy na przykład zrobioną masę poporcjować, przetrzymać w lodówce i wyrabiać krócej,ale dwa razy np. w mniejszej pojemnościowo elcie?-i tu kolejna kwestia, czy raz zamrożony pojemnik np. 0,5l wystarczy na wytworzenie dwóch porcji lodów-czyli 1l bez konieczności ponownego zamrażania?

będę wdzięczna za wszelkie porady :)

• Autor: anay Data: 2008-12-09 00:18:31

:) ja z przyjemnością też się dowiem. strasznie mnie też kusi taka maszynka.

• Autor: Glumanda Data: 2008-12-09 06:28:51

Posiadam maszyne do lodow juz ok 13lat. Mam Philipsa, z pojemnikiem do ktorego wklada sie zamrozony wklad. Wklad musi byc minimum 48 godzin w zamrazarce przed mrozeniem. Na jeden raz moge robic 0,8l - 1l lodow. W sam raz na 4 osobowa rodzinke. Lody samemu robione twardnieja w zamrazarce, bo nie ma w nich wszystkich tych "soft makerow" ale smakuje zawsze bardzo dobrze. W Artykulach jest cos odemnie, na temat lodow. Lody robia sie szybciej niz przez godzine. Najlepsze sa latem..do zrobienia i zjedzenia tak na swiezo. Wtedy najczesciej sa to u mnie lody jogurtowe z aktualnymi owocami. Inne przestalam robic ze wzgledu na mala ilosc a wielki popyt.. haha np. Waniliowe..  z ubijanymi na parze zoltkami.. strasznei duzo roboty a lody w mig zjedzone. Ogolnie...to teraz moja maszyna do lodow stoi.. odkad dzieci wydoroslaly... a lata sa chlodnawe oprocz paru dni ... nie uzywam jej zbyt czesto. Jesli jednak masz rodzinke, ktora kocha lody to zdecyduj sie na na ktoras z nich, policz ile lodow jecie na jeden raz i taka kup. Mrozic je potem w zamrazarce nie polecam bo zmieniaja sie w lody bambino nna patyku z lat 70tych (chodzi mi o konsystencje) smak zostaje ok.  Narazie tyle. Wychodze do pracy, na ew. pytania zawsze postaram sie odpowiedzeic, jesli bedzie taka potrzeba. Pozdrawiam - Glumanda :)

• Autor: Bilka Data: 2008-12-09 20:50:33

Posiadam eltę i osobiście nie jestem zadowolona... Aby można w niej było robić lody wkład /miskę/ trzeba zamrozić .Trwa to ok. 12 godzin więc najlepiej aby na stałe był przechowywany w zamrażarce a tam zazwyczaj z miejscem krucho.Tak więc jeżeli ktoś zapragnie lodów to zanim zamrozi się wkład ...już mu się nie chce. Poza tym lody z tej maszynki wychodzą raczej o kremowej a nie lodowej konsystencji. Kulek do waflowych kubków nigdy nie udało mi się uzyskać/a  tego oczekiwały dzieci/ Gdy próbowałam domrażać w zamrażarce, tak jak pisze Glumanda, otrzymywałam skałę . Nie wiem....może ktoś ma lepsze doświadczenia. Ja nie polecam.

• Autor: mj_only Data: 2008-12-11 09:34:45

no w moim założeniu misa ma właśnie leżakować w zamrażalniku cały czas. A ta skała po wyjęciu-jak trochę postoi na kuchennym blacie nie daje się ruszyć? nigdy nie miałam do czynienia z domowymi lodami,ale sklepowe jak są za twarde to po wyjęciu i odczekaniu pary minut dają się fajnie formować.
    Zastanawiam się nad Clatronic-iem, misa 1l więc mniejsze porcje zrobią się może szybciej i łatwiej będzie uzyskać taką konsystencję na kulki.
    Albo poczekam i uzbieram na jakąś sensowniejszą firmę :)

Widzę jednak,że te maszyny do lodów nie są zbyt popularne...

• Autor: Bilka Data: 2008-12-11 15:21:41

Widzę, że jesteś bardzo podobna do mnie:) jak się na coś "napalę " to nikt  i nic mi nie przemówi do rozsądku ...-dopiero własne doświadczenie. Jedno mogę Ci doradzić .Z tego co wiem zasady działania maszyn są prawie identyczne i jednocześnie bardzo proste-więc chyba nie warto płacić za jakąś super firmę. Lody domowe wystawione z zamrażarki raczej nie miękną lecz "podchodzą" mlekiem. Aby jednak zakończyć optymistycznie-przypomniałam sobie ,że wyśmienicie wychodzi bita śmietana ze zmiksowanymi truskawkami /mogą być mrożone / ukręcona w maszynie do lodów.Moje dzieci zajadały się tym deserkiem i jeszcze wejdź sobie na cincin.cc pamiętam,że tam było dużo przepisów i doświadczeń z maszyną do lodów.

• Autor: Glumanda Data: 2008-12-11 17:25:15

Mi te lody jeszcze nigdy mlekiem nie podeszly...

• Autor: Glumanda Data: 2008-12-11 17:26:12

Jedynym sposobem aby lody szybciej dawaly sie porcjowac, jest wlozenie je na minute do mikrofalowki na najmniejsza moc (u mnie to 110Watt).

• Autor: Bilka Data: 2008-12-11 20:10:10

Może cały problem tkwi w recepturze . Glumandziu dodaj jeśli możesz jakiś sprawdzony do swoich przepisów

• Autor: Glumanda Data: 2008-12-11 21:46:27

http://wielkiezarcie.com/artykul.php?id=92 Poszukaj tutaj. Najlepsze sa lody jogurtowe ze swiezymi owocami :)

• Autor: Shanna Data: 2009-01-04 12:09:32

Pisze juz troche po czasie, bo ten watek ma prawie miesiac, ale wlasnie jestem po przetestowaniu maszynki do lodow wloskich (ponizej link jakiej: http://www.argos.co.uk/static/Product/partNumber/4229272/Trail/searchtext%3EICE+CREAM+MAKER.htm
    zaznaczam ze kiepska, miala pracowac 20 min. a po 5 min. nie dala rady mieszac. Mieszadlo plastikowe zbyt delikatne, pojemnik niewielki a wyciskarka sie nie sprawdzila. Sama maszyna za to glosna, ciezka i wielka choc obsluga prosta na miare przedszkolaka. Tylko na rodzinna impreze trzeba kupic pojemnik lodow bo z tego to raczej frajdy nie bedzie.
    Ogolne podsumowanie: Nie polecam. Maszyne oddalam do sklepu.
    Co do lodow Glumandy (pysznych jak nie wiem co) wystarczy mikser i dobra zamrazarka to lody ma sie jeszcze tego samego dnia.

• Autor: Dana777 Data: 2009-01-04 12:34:11

Ja tez jakis czas nie zagladalam na forum i moja odpowiedz tez moze byc po czasie ale zakupilam niedawno maszyne philipsa i jestem bardzo zadowolona i z reka na sercu polecam jest super

• Autor: retep Data: 2009-07-12 16:53:35

A gdzie kupiłaś maszynkę Philipsa? Ja nie mogę znaleźć. Znalazlem jedynie Kenwood tutaj

Przejdź do pełnej wersji serwisu