Forum

Kuchenne porady

Wyrób białego sera

• Autor: graslaw18 Data: 2008-12-10 18:20:29

Witajcie smakosze! Mam problem ze zrobieniem bialego sera!!!!.Niech ktos pomoze

• Autor: DorDa Data: 2008-12-10 19:02:25

Jeśli chodzi Ci o słodki, biały ser, to robi się go bardzo prosto- podaję jak, w przepisie na ciasto bez pieczenia:http://wielkiezarcie.com/przepis36867.html

• Autor: ania205 Data: 2008-12-10 19:58:16

no jaki..problem..jak masz krówkę..udój mleka..postaw w ciepłym miejscu aż się skwasi ...ogrzej na wolnym ogniu..odcisnąć...i serek -paluszki lizać ...na serniczek ..jak znalazł..!! pozdrawiam...

• Autor: reniapos Data: 2008-12-10 20:45:09

Mleko powinno być udojone prosto od krówki. Ja zawsze z takiego robiłam i było ok, ale nie mam doświadczenia jeśli chodzi o mleko sklepowe.Raz próbowałam ukwasić takie mleko, to się przestraszyłam jak wzięłam na łyżkę. Ciągło się jak kisiel.Więc tylko mleczko wiejskie nadaje sie na serek. Takie mleko najpierw postaw w temperaturze pokojowej i najlepiej na drugi dzień zbierz śmietankę.Potem mleczko przenieś w cieplejsze miejsce np blisko kaloryfera. Jak już się ukwasi, co potrwa ok 2 dni,(zależy to od temperatury pomieszczenia.Szybciej się kwasi w cieplejszym pomieszczeniu) postaw garnek z mlekiem na bardzo wolniutkim ogniu a najlepiej na płycie gazowej. Mozna tez włożyć garnek z mlekiem do większego garnka z wodą, wtedy nie przywrze mleko do dna.Tak ogrzewać kilka godzin. Nie za szybko, bo powstaną gumowe grudy i ser będzie bleee....Mleko należy co jakiś czas delikatnie przemieszać, by równo się ogrzewało. Jak już będzie lekko scięte, należy odstawić z ognia i pozwolić serkowi wystygnąć. Potem delikatnie zlać na sitko wyłożone ściereczką do naczyń i pozostawić do odcieknięcia. Ja tak robie.Potem nakrywam serek talerzykiem i obciążam np. słoikiem z wodą. Tak pozostawiam całą noc, a rano jest już na śiadanko. Moja rada- sitko powinno być plastikowe bo z metalowego pozostaje metaliczny posmak. Tak zrobiony ser powinien sie ładnie udać bo opisałam swój sposób, a nauczyła mnie tego moja wspaniała teściowa. Teraz niestety nie mam możliwości robienia serka bo tu gdzie obecnie jestem, nie mam możliwości nabycia mleka prosto od krowy. Jest to dla mnie klęska.Pozdrawiam i życzę powodzenia.

• Autor: as Data: 2008-12-10 21:30:12

Z mleka ze sklepu nie da się zrobić sera.

• Autor: reniapos Data: 2008-12-11 17:25:10

Wiem bo próbowałam i nie dało sie ukwasić. Napisałam o tym...

• Autor: Transylwania Data: 2008-12-11 19:49:27

Raz slyszalam, ktos ze znajomych robil bialy serek tez z kupnego mleka (musi byc jednak pelnotluste i swieze). Ten serek nazywa sie Ricotta, jest bardzo slodziutki, (nie taki kwaskowaty jak nam znany twarozek, ale tez pyszny). Mleko trzeba zagotowac, i jak sie gotuje wsypac kwasku cytrynowego w proszku lub swiezego soku z cytryny. Po paru minutach gotowania robi sie maslanka - no i mozna serek odsaczyc. Ja do tej pory robilam to tez tylko z wiejskiego mleka, ale tak jak juz wspomnialam to funkcjonuje tez i z kupnego. Zycze powodzenia i pozdrawiam...

Przejdź do pełnej wersji serwisu