Czy zna ktos przepis na kalafiora w sosie koperkowym na zimno? Kalafiora nalezy ugotowac na poł twardo i polac zimnym sosem koperkowym ale nie mam pojecia jak ten sos na zimno zrobic, czy tak jak np sos czosnkowy?
ja robię sałatkę z surowego kalafiora-jest bardzo dobra. Dzielę kalafior na małe różyczki i zalewam sosem: kubek jogurtu naturalanego+ok. 2 łyżki majonezu +1 sos koperkowo-ziołowy do sałatek. Na końcu dodaję posiekany koper.
Ja tez wole surowy, no ale nie wszyscy, wiec spokojnie dla amatorow niecalkowitej surowizny mala rada, kalafior mozna zblanszowac (tzn rozyczki zanurzyc we wrzatku i natychmiast odstawic z ognia), potrzymac we wrzatku ze dwie minuty, odcedzic, dobrze wysuszyc i dopiero po wysuszeniu wymieszac z sosem.
Czy zna ktos przepis na kalafiora w sosie koperkowym na zimno? Kalafiora nalezy ugotowac na poł twardo i polac zimnym sosem koperkowym ale nie mam pojecia jak ten sos na zimno zrobic, czy tak jak np sos czosnkowy?
Może te przepis Cię zainspiruje? http://wielkiezarcie.com/przepis24500.html
http://wielkiezarcie.com/przepis24500.html link aktywny:))
O super tylko zrobie bez czosnku bo w planach mam tez salatke z czosnkiem :)
ja robię sałatkę z surowego kalafiora-jest bardzo dobra.
Dzielę kalafior na małe różyczki i zalewam sosem: kubek jogurtu naturalanego+ok. 2 łyżki majonezu +1 sos koperkowo-ziołowy do sałatek. Na końcu dodaję posiekany koper.
Tego kalafiora całkiem surowego? Nie zagotować go?
Ok, sprobuje :)
Ja tez wole surowy, no ale nie wszyscy, wiec spokojnie dla amatorow niecalkowitej surowizny mala rada, kalafior mozna zblanszowac
(tzn rozyczki zanurzyc we wrzatku i natychmiast odstawic z ognia), potrzymac we wrzatku ze dwie minuty, odcedzic, dobrze wysuszyc i dopiero po wysuszeniu wymieszac z sosem.