Forum

Gawędy o jedzeniu

pierogi wigilijne

  • Autor: tecia_1968@o2.pl Data: 2008-12-12 19:07:38

    proszę o przepisy na pierogi z kapustą i grzybami

  • Autor: Beata500 Data: 2008-12-12 19:18:55

    Jak wpiszesz w wyszukiwarkę,to będziesz miała 10 przepisów,na pewno coś wybierzesz.

  • Autor: W-zetka Data: 2008-12-12 20:43:15

    Przed chwilą specjalnie wstawiłam sprawdzony przepis na pierogi z kapustą i grzybami (a właściwie pieczarkami). Mam nadzieję, że podaną na tacy recepturę wykorzystasz ;) Zapraszam: http://wielkiezarcie.com/przepis39611.html

  • Autor: agik Data: 2008-12-13 00:23:29

    A ja Ci napiszę :)

    Ciasto:
    mąka
    zimna woda
    gorąca woda

    Przesiać mąkę, oddzielić jedną szkalnę mąki. Dolac małym strumyczkiem zimna wodę ( ile zabierze) wymieszać, wsypać pozostałą mąkę i dolać trochę wrzątku ( tez ile zabierze)- znaczy zaparzyć ciasto. Dzięki gorącej wodzie ciasto jest bardzo elastyczne i zagniata się je w moment. Ja nie dodaję ani jajek, ani oleju, ani soli ( będą się gotować w słonej wodzie)
    Trzeba je zagniatać aż przestaną się kleić do rąk. Trwa to jakieś 3 do 5 min.

    Farsz:
    Kapusta kiszona
    suszone grzybki
    cebula
    listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz ( jeśli lubisz- to równiez kminek)

    Grzybki namoczyć, na conajmniej 2 godziny, a najlepiej poprzedniego dnia.
    Kapustę ugotować z listkiem i zielem. odsączyć, jak ostygnie mocno wygnieść w rękach.
    Cebulę posiekac i lekko zbrązowić na tłuszczu.
    Kapustę, cebulę i grzybki przepuścić przez maszynke, albo drobno posiekać. Przyprawić.

    Układać kulki farszu na kólkach, wyciętych szklanką z ciasta, ciasto składać na pól i zlepić. Gotować w osolonej wodzie- jeśli są swieże, a nie mrożone- to tylko chwilkę od wypłynięcia...

    Sorki jeśli przepis jest zbyt dokładny.

    Pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu