Przed chwilą specjalnie wstawiłam sprawdzony przepis na pierogi z kapustą i grzybami (a właściwie pieczarkami). Mam nadzieję, że podaną na tacy recepturę wykorzystasz ;) Zapraszam: http://wielkiezarcie.com/przepis39611.html
Przesiać mąkę, oddzielić jedną szkalnę mąki. Dolac małym strumyczkiem zimna wodę ( ile zabierze) wymieszać, wsypać pozostałą mąkę i dolać trochę wrzątku ( tez ile zabierze)- znaczy zaparzyć ciasto. Dzięki gorącej wodzie ciasto jest bardzo elastyczne i zagniata się je w moment. Ja nie dodaję ani jajek, ani oleju, ani soli ( będą się gotować w słonej wodzie) Trzeba je zagniatać aż przestaną się kleić do rąk. Trwa to jakieś 3 do 5 min.
Farsz: Kapusta kiszona suszone grzybki cebula listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz ( jeśli lubisz- to równiez kminek)
Grzybki namoczyć, na conajmniej 2 godziny, a najlepiej poprzedniego dnia. Kapustę ugotować z listkiem i zielem. odsączyć, jak ostygnie mocno wygnieść w rękach. Cebulę posiekac i lekko zbrązowić na tłuszczu. Kapustę, cebulę i grzybki przepuścić przez maszynke, albo drobno posiekać. Przyprawić.
Układać kulki farszu na kólkach, wyciętych szklanką z ciasta, ciasto składać na pól i zlepić. Gotować w osolonej wodzie- jeśli są swieże, a nie mrożone- to tylko chwilkę od wypłynięcia...
proszę o przepisy na pierogi z kapustą i grzybami
Jak wpiszesz w wyszukiwarkę,to będziesz miała 10 przepisów,na pewno coś wybierzesz.
Przed chwilą specjalnie wstawiłam sprawdzony przepis na pierogi z kapustą i grzybami (a właściwie pieczarkami). Mam nadzieję, że podaną na tacy recepturę wykorzystasz ;) Zapraszam: http://wielkiezarcie.com/przepis39611.html
Ciasto:
mąka
zimna woda
gorąca woda
Przesiać mąkę, oddzielić jedną szkalnę mąki. Dolac małym strumyczkiem zimna wodę ( ile zabierze) wymieszać, wsypać pozostałą mąkę i dolać trochę wrzątku ( tez ile zabierze)- znaczy zaparzyć ciasto. Dzięki gorącej wodzie ciasto jest bardzo elastyczne i zagniata się je w moment. Ja nie dodaję ani jajek, ani oleju, ani soli ( będą się gotować w słonej wodzie)
Trzeba je zagniatać aż przestaną się kleić do rąk. Trwa to jakieś 3 do 5 min.
Farsz:
Kapusta kiszona
suszone grzybki
cebula
listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz ( jeśli lubisz- to równiez kminek)
Grzybki namoczyć, na conajmniej 2 godziny, a najlepiej poprzedniego dnia.
Kapustę ugotować z listkiem i zielem. odsączyć, jak ostygnie mocno wygnieść w rękach.
Cebulę posiekac i lekko zbrązowić na tłuszczu.
Kapustę, cebulę i grzybki przepuścić przez maszynke, albo drobno posiekać. Przyprawić.
Układać kulki farszu na kólkach, wyciętych szklanką z ciasta, ciasto składać na pól i zlepić. Gotować w osolonej wodzie- jeśli są swieże, a nie mrożone- to tylko chwilkę od wypłynięcia...
Sorki jeśli przepis jest zbyt dokładny.
Pozdrawiam