Forum

Gawędy o jedzeniu

Czy można zamrażać sałatkę?

  • Autor: renataz36 Data: 2009-01-03 23:00:16

    Kochane żarłoczki dziś byłam na imieninach u taty i mama narobiła dużo sałatki, trochę porozdawała ale i tak wiele zostało (nie zjedliśmy bo za dużo innych dobrych rzeczy było):) Zadała mi pytanie czy można ją zamrozić? Tak z mety odpowiedziałam, że NIE bo to mojonez itp. Ale właściwie to nie wiem? A wy?

  • Autor: Nostra2004 Data: 2009-01-03 23:11:36

    ..naukowo nie uzasadnię, ale nie ryzykowałabym.

  • Autor: luckystar Data: 2009-01-04 00:27:27

    A moj maz sie przyznal, ze kiedys zamrozil, oczywiscie mam nadzieje, ze mowimy o normalnej salatce jarzynowej z majonezem. Wlasnie taka salatke zamrozil, bo dostal ode mnie, a ze On wszystko zamrazal, wiec bez pytania wrzucil do zamrazalnika i tyle. Ja osobiscie nie widzialam tej salatki po rozmrozeniu, ale wiem, bo sie przyznal, ze podeszla woda (wiadomo!!) i powiedzial rowniez, ze ja przecedzil na lyzce cedzakowej do nowej miski i dodal swiezego majonezu. Ponoc salatka byla zjadliwa ;))

  • Autor: kokliko Data: 2009-01-04 00:46:30

    Mozna zamrozic salatki z ugotowanych jarzyn ( byleby bezsosne), ale mowy nie ma o zamrazaniu salatek  z surowych warzyw.
    Innym slowem gotowana marchewka z groszkiem da sie zamrozic i bezbolesnie rozmrozic, ale swieza marchewka z groszkiem nie zniesie takiej transformacji bez duzego szwanku na smaku i konsystencji. Wiec w gruncie rzeczy taka typowa polska salatka nie zniesie bez uszczerbku na smaku, zadnego mrozenia. No chyba, ze za duzo pokroilas, ale musialabys sie zastanawiac zeby za duzo, bo i po co?
    Czyli nie ma co, lepiej dokroic niz  udoskonalac niedobre  mrozonki.

  • Autor: renataz36 Data: 2009-01-04 09:41:55

    no właśnie warzywa gotowane to może i jakoś by były zjadliwe, ale ten majonez??

  • Autor: vikunia Data: 2009-01-04 00:48:47

    Zamrozic niestety nie można. Przydaloby sie jakieś naczynie próżniowe.

  • Autor: edysia Data: 2009-01-04 10:46:08

    Wiesz co ja nigdy nie zamrazalam salatek i mysleze nie powinno sie zamrazac no ale moze ktos probowal,to chyba tez zalezy od tego co w niej jest...Ja jednak bym nie ryzykowala.Pozdrawiam

  • Autor: ekkore Data: 2009-01-04 12:26:23

    Ja zamroziłam kiedyś ta sałatkę http://wielkiezarcie.com/przepis7284.html Do jedzenie po rozmrożeniu się nie nadawała.

    Mojej mamie na balkonie zamarzła tradycyjna warzywna - i wiem, że mówili, że wszystko Ok. Ale może była bez majonezu. No i zamarzała nie w -18 stopniach, jak w zamrażalniku, tylko w wyższej temperaturze

  • Autor: kokliko Data: 2009-01-06 05:49:30

    Ja przez caly czas mowilam o salatce bez majonezu. Tenze, dodawany zawsze w ostatniej chwili, wedlug  przykazow i Babci i Cioci (mama moja nic nie dodala od siebie, kuchnia srednio Ja interesowala), wiec siekamy, kroimy i podobno salatka polska jarzynowa wcale nie musi "sie przegryzc", ja niewiele moge dopowiedziec à propos, bo po pierwsze wyjechalam w wieku lat dwudziestu, czyli lat temu
    trzydziesci osiem, w czasach bardzo siermieznych salatek, kiedy krolowal groszek i majonez,babcia odeszla, a mama kuchnia sie nie ineresowala, a nawet miala gotowanie za nic. 
    Cos czuje , ze to juz temat na inny watek mI polecialo. Ale blagam, zeby te nowozarejestrowane Panie nie odstawialy mi jakiejs  psychoanalizy.

Przejdź do pełnej wersji serwisu