Forum

Kuchenne porady

Tort w stylu angielskim- prosze o rade

• Autor: Aniula27 Data: 2009-01-23 15:56:24

Chcę zrobić taki tort i prosze o wskazówki jak obłożyć cały tort masą tak żeby nie było widać nierówności? A jak będe chciała zrorbić kwadratowy tort to co zrobić z nadmiarem masy na rogach, a przy okrągłym jak uniknąć "zakładek" które tworzą się na bokach?No i z jakiego przepisu na mase najlepiej skorzystać? Krem ma być śmietanowy i obawiam się jeszcze że w kontakcie z masą będzie mi to podchodziło wodą. Układałam kiedyś na takim kremie kwiaty ze sztucznej masy marcepanowej basi19 i bo chwili pod kwiatkami zaczeły pojawiać się kropelki wody, jak tego uniknąć? Dużo mam tych pytań, mam nadzieje że ktoś zna odpowiedż:)

• Autor: basia19 Data: 2009-01-23 16:28:37

To prawda, że na śmietanie marcepan i nie tylko (bo mnie nawet kupne perełki cukrowe podeszły wodą) podchodzi wodą. Przeczytaj komentarza pod marcepanem lub masą cukrową Dorotax. Możesz zrobić tort ze śmietaną, ale górę musisz posmarować zwykłym kremem lub rozgrzanymi powidłami.

• Autor: Dorotaxx Data: 2009-01-23 18:05:56

Użytkownik Aniula27 napisał w wiadomości:
    >jak obłożyć cały tort masą tak żeby
    > nie było widać nierówności?

Aniu jesli chcesz miec ładny , równy tort to musisz mase , którą bedziesz obkładała tort rozwałkować na odpowiednią grubość. Jeśli rozwałkujesz za cienko to bedzie widac kazdy mankament tortu i porobią sie zakładki. najlepsza grubośc to ok 3 - 4 mm .

>A jak będe chciała zrorbić kwadratowy tort to co
    > zrobić z nadmiarem masy na rogach

Oglądnij ten filmik, ja na nich się uczyłam ; http://wielkiezarcie.com/przepis30981.html

na ozdoby polecam sztuczny marcepan z mojego lub basi przepisu

> Krem ma być śmietanowy i obawiam się jeszcze że w
    > kontakcie z masą będzie mi to podchodziło wodą.

bita śmietana rozpuszcza mase cukrową, marcepan , ticino , patinace itp. również świeże owoce rozpuszczają te masy.
    możesz przełozyć tort bitą śmietaną ale boki i wierzch posmaruj masą maślaną i przed pokrywaniem go masą cukrową schłodz w lodówce przynajmniej 1 godz. bo moze ci ,,jeździć,, pod ciezarem masy cukrowej. Ja jednak Cie namawiam na przełozenie tortu inną masą . np. budyniową o smaku śmietankowym , wtedy tort będzie bardziej stabilny a Tobie będzie łatwiej go dekorować.

• Autor: Aniula27 Data: 2009-01-23 18:39:00

Jestem niezmiernie wdzięczna za fachową poradę, liczyłam właśnie na wasze wskazówki i się nie zawiodłam. Bardzo dziękuje:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu