Przypraw sola i pieprzem oraz zielenina. Wlej do plaskiego naczynia wylozonego folia spozywcza (NIE ALUMINIOWA) i wstaw jedno naczynie do drugie, a w tym drugim ma byc woda - do piekarnika..az sie dobrze zetnie. Jak bedzie gotowe i wystudzone, mozesz pokroic w male kosteczki i juz masz dodatek do zupy :) moze byc do: barszczu , do zurku, do kartoflanki.. ( Tak sobie wymyslilam ..na poczekaniu.. )
Austriacy robią z tego słynny deser o nazwie Salzburger Nockerl. Taka "sufletująca" zapiekanka podawana natychmiast z pieca. Danie technicznie dość trudne a jeszcze do tego trzeba mieć odpowiednie naczynie do zapiekania.
z białek to ja kiedyś widziałam bardzo fajne grzanki ( w jakiejśc gazecie kuchennej). Mniej więcej tak- na chleb kładziesz ulubione dodatki i ozdabiasz ubitym na pianę białkiem- wzorki ze szprycki. Wszystko razem podpiec. Ładnie wygląda i smakuje jak jajecznica z tostem :)
Użytkownik Glumanda napisał w wiadomości:
> Lubczyku..ale do Salzburger Nockerl.. to trzeba calych jajek :) a nie samych
> bialek :)
Na 4 białka daje się 2 całe jaja! Czyli w potrawie jest 6 białek i 2 żółtka!
Wiecie może jak wykorzystać białka które zostają z jajek ale nie do ciasta ani ciasteczek?
Przypraw sola i pieprzem oraz zielenina. Wlej do plaskiego naczynia wylozonego folia spozywcza (NIE ALUMINIOWA) i wstaw jedno naczynie do drugie, a w tym drugim ma byc woda - do piekarnika..az sie dobrze zetnie. Jak bedzie gotowe i wystudzone, mozesz pokroic w male kosteczki i juz masz dodatek do zupy :) moze byc do: barszczu , do zurku, do kartoflanki.. ( Tak sobie wymyslilam ..na poczekaniu.. )
Austriacy robią z tego słynny deser o nazwie Salzburger Nockerl. Taka "sufletująca" zapiekanka podawana natychmiast z pieca. Danie technicznie dość trudne a jeszcze do tego trzeba mieć odpowiednie naczynie do zapiekania.
Lubczyku..ale do Salzburger Nockerl.. to trzeba calych jajek :) a nie samych bialek :)
z białek to ja kiedyś widziałam bardzo fajne grzanki ( w jakiejśc gazecie kuchennej). Mniej więcej tak- na chleb kładziesz ulubione dodatki i ozdabiasz ubitym na pianę białkiem- wzorki ze szprycki. Wszystko razem podpiec. Ładnie wygląda i smakuje jak jajecznica z tostem :)
Użytkownik Glumanda napisał w wiadomości:
> Lubczyku..ale do Salzburger Nockerl.. to trzeba calych jajek :) a nie samych
> bialek :)
Na 4 białka daje się 2 całe jaja! Czyli w potrawie jest 6 białek i 2 żółtka!