Forum

Kuchenne porady

białka

  • Autor: Kasia_W Data: 2009-01-29 12:30:25

    Wiecie może jak wykorzystać białka które zostają z jajek ale nie do ciasta ani ciasteczek?

  • Autor: Glumanda Data: 2009-01-29 13:08:32

    Przypraw sola i pieprzem oraz zielenina. Wlej do plaskiego naczynia wylozonego folia spozywcza (NIE ALUMINIOWA) i wstaw jedno naczynie do drugie, a w tym drugim ma byc woda - do piekarnika..az sie dobrze zetnie. Jak bedzie gotowe i wystudzone, mozesz pokroic w male kosteczki i juz masz dodatek do zupy :) moze byc do: barszczu , do zurku, do kartoflanki..  ( Tak sobie wymyslilam ..na poczekaniu.. )

  • Autor: lubczyk69 Data: 2009-01-29 18:14:15

    Austriacy robią z tego słynny deser o nazwie Salzburger Nockerl. Taka "sufletująca" zapiekanka podawana natychmiast z pieca. Danie technicznie dość trudne a jeszcze do tego trzeba mieć odpowiednie naczynie do zapiekania.

  • Autor: Glumanda Data: 2009-01-29 18:36:29

    Lubczyku..ale do Salzburger Nockerl.. to trzeba calych jajek :) a nie samych bialek :)

  • Autor: anneau Data: 2009-01-29 20:03:48

    z białek to ja kiedyś widziałam bardzo fajne grzanki ( w jakiejśc gazecie kuchennej). Mniej więcej tak- na chleb kładziesz ulubione dodatki i ozdabiasz ubitym na pianę białkiem- wzorki ze szprycki. Wszystko razem podpiec. Ładnie wygląda i smakuje jak jajecznica z tostem :)

  • Autor: lubczyk69 Data: 2009-01-30 12:08:38

    Użytkownik Glumanda napisał w wiadomości:
    > Lubczyku..ale do Salzburger Nockerl.. to trzeba calych jajek :) a nie samych
    > bialek :)
    Na 4 białka daje się 2 całe jaja! Czyli w potrawie jest 6 białek i 2 żółtka!

  • Autor: dj Data: 2009-01-29 21:45:05

Przejdź do pełnej wersji serwisu