Mam problem, zawsze jak robię sernik na kruchym cieście to wychodzi zakalcowaty, niedopieczony. Myślałam że może samo ciasto włożyć na chwilę do piekarnika a potem wylać masę serową, co wy na to? Jeśli macie sprawdzone sposoby na sernik na kruchym cieście to będę wdzięczna za pomoc.
Zawsze tak robię - najpierw spód podpiekam (jakieś 15-20 minut) a dopiero potem daje masę serową. Tak robię ze wszystkimi mokrymi plackami - szarlotka, makowiec na kruchym spodzie
Zgadzam się z ekkore. Wykonując na przykład pierwszy raz sernik biały puch Alidab, podpiekłam spód, choć autorka nie kazała tego robić - ciasto wyszło doskonałe. Za drugim razem na surowe ciasto wyłożyłam masę serową i nie byłam zadowolona z rezultatu. Za trzecim razem wróciłam do sposobu z podpiekaniem i sernik ponownie był świetny. Choć zgodzę się, że nie wszystkie spody należy podpiekać - są przepisy na serniki czasrno białe, w których masa kakaowa zagniatana bez jajek własnie powinna być zapiekana wraz z masą serową bez wcześniejszej obróbki cieplnej. Całość nie jest wówczas przesuszona.
Mam problem, zawsze jak robię sernik na kruchym cieście to wychodzi zakalcowaty, niedopieczony.
Myślałam że może samo ciasto włożyć na chwilę do piekarnika a potem wylać masę serową, co wy na to? Jeśli macie sprawdzone sposoby na sernik na kruchym cieście to będę wdzięczna za pomoc.
Zawsze tak robię - najpierw spód podpiekam (jakieś 15-20 minut) a dopiero potem daje masę serową. Tak robię ze wszystkimi mokrymi plackami - szarlotka, makowiec na kruchym spodzie
Tu przepis na mój sernik http://wielkiezarcie.com/przepis8680.html
Zgadzam się z ekkore. Wykonując na przykład pierwszy raz sernik biały puch Alidab, podpiekłam spód, choć autorka nie kazała tego robić - ciasto wyszło doskonałe. Za drugim razem na surowe ciasto wyłożyłam masę serową i nie byłam zadowolona z rezultatu. Za trzecim razem wróciłam do sposobu z podpiekaniem i sernik ponownie był świetny.
Choć zgodzę się, że nie wszystkie spody należy podpiekać - są przepisy na serniki czasrno białe, w których masa kakaowa zagniatana bez jajek własnie powinna być zapiekana wraz z masą serową bez wcześniejszej obróbki cieplnej. Całość nie jest wówczas przesuszona.
Właśnie dziś robiłam sernik i wcześniej włożyłam kruchy spód na kilka minut do piekarnika i wyszedł mniam mniam
, aż mąż był zachwycony