Forum

Kuchenne porady

sernik i kruche ciasto

• Autor: a-gatha Data: 2009-02-20 14:49:33

Mam problem, zawsze jak robię sernik na kruchym cieście to wychodzi zakalcowaty, niedopieczony.
    Myślałam że może samo ciasto włożyć na chwilę do piekarnika a potem wylać masę serową, co wy na to? Jeśli macie sprawdzone sposoby na sernik na kruchym cieście to będę wdzięczna za pomoc.

• Autor: ekkore Data: 2009-02-20 14:52:48

Zawsze tak robię - najpierw spód podpiekam (jakieś 15-20 minut) a dopiero potem daje masę serową. Tak robię ze wszystkimi mokrymi plackami - szarlotka, makowiec na kruchym spodzie

Tu przepis na mój sernik http://wielkiezarcie.com/przepis8680.html

• Autor: Wkn Data: 2009-02-20 21:34:36

Zgadzam się z ekkore. Wykonując na przykład pierwszy raz sernik biały puch Alidab, podpiekłam spód, choć autorka nie kazała tego robić - ciasto wyszło doskonałe. Za drugim razem na surowe ciasto wyłożyłam masę serową i nie byłam zadowolona z rezultatu. Za trzecim razem wróciłam do sposobu z podpiekaniem i sernik ponownie był świetny.
    Choć zgodzę się, że nie wszystkie spody należy podpiekać - są przepisy na serniki czasrno białe, w których masa kakaowa zagniatana bez jajek własnie powinna być zapiekana wraz z masą serową bez wcześniejszej obróbki cieplnej. Całość nie jest wówczas przesuszona.

• Autor: a-gatha Data: 2009-02-21 20:16:38

Właśnie dziś robiłam sernik i wcześniej włożyłam kruchy spód na kilka minut do piekarnika i wyszedł mniam mniam , aż mąż był zachwycony

Przejdź do pełnej wersji serwisu