Forum

Kuchenne porady

Napoleonowy krem

• Autor: arabis Data: 2009-03-09 10:05:25

Robiłam wczoraj z mężem ciasto Napoleon. Przepis mam na jakiejs kartce więc nie pochodzi z WŻ. Mielismy straszny problem z kremem. W przepisie trzeba było utrzec 3 jaja z 3/4 szkl cukru, potem dodać 3/4 szklanki wrzącego mleka.Ucierać aż zacznie gęstniec, następnie po wystudzeniu dodawać masę do ucieranego masła (300G). Krem robilismy 2 razy. Za pierwszym otrzymaliśmy coś wodnistego z grudkami masła. Wkurzyłam sie i zaczęłam po łyżce dodawać masę do masła. Szło nieźle ale w pewnym momencie okazało się, że nowu mamy masłowa breję w jakiejś mętnej wodzie... przełozyłam tym placki ale część wody wylałam. Napoleon wyszedł zjadlwy ale krem jest niemiłosiernie masłowy. Mąż już kiedyś robił to ciasto i wyszło mu inczej. Kompletnie nie wiem czemu teraz sie nie udało. Macie może jakiś pomysł????

• Autor: koma305 Data: 2009-03-09 10:30:08

A jak wlewaliście mleko? Całość od razu czy po torchu ? Tu trzeba powoli i ostrożnie ,aby żółtka się nie ścieły.Myślę,że to było przyczyną zważenia się kremu.

• Autor: arabis Data: 2009-03-09 10:47:10

Wlewalismycałośc od razu w miare powoli i sama masa jajeczna nie była scięta dopiero z masłem sie nie chciała połączyć :(

• Autor: Wkn Data: 2009-03-09 11:32:51

Czy miałaś dobrze ubite masło przed łączeniem go z masą mleczno-jajeczną? Masło po ubiciu powinno być bardzo puszyste o podwojonej objętości w stosunku do wyjściowej ilości tłuszczu. Następnie łączy się go etapami z innym składnikiem.

• Autor: arabis Data: 2009-03-09 13:27:34

Hmmm z kremami nie miałam do tej pory zbytnio do czynienia i faktycznie masło nie było bardzo ubite, raczej zmiękczone i lekko ubite i na pewno nie podwoiło objętości. Na przyszłość już bedę wiedziała, ze to kwestia ubicia. Dzieki za rady.

• Autor: Wkn Data: 2009-03-09 17:33:07

To niekoniecznie kwestia ubicia masła, ale może być jedną z przyczyn. Podobnie jak temperatura ucieranego tłuszczu.

• Autor: sanella* Data: 2009-03-10 07:44:28

Robie czesto maslane masy , najwazniejsze zeby wszystko przy laczeniu mialo te sama temperature. Czasami chociaz wszystko stoi w kuchni, zdarza mi sie tez, ze masa sie zwazy, wtedy ostroznie wszystko lekko podgrzewam caly czas mieszajac, az masa zrobi sie gladaka.
    Wazna jest tez jakosc masla!!! Do maslanych kremow kupuje nieco drozsze i lepsze maslo, ktore nawet po wyjeciu z lodowki jest troche miekkie. Te tanie masla zawieraja duzo wody.
    Zycze powodzenia nastepnym razem.

• Autor: lubczyk69 Data: 2009-03-10 14:59:27

Podczas robienia takiego kremu newralgicznym punktem jest moment dodawania masy jajecznej do masła.
    Tu dochodzi do wymuszania połączenia się obcych sobie środowisk. A więc:
    • - ucierając żółtka z cukrem, tuż przed dolewaniem wrzącego mleka, dodaj do masy jajecznej łyżkę mąki krupczatki i dobrze znowu utrzyj!
    • - 1/3 z przygotowanej ilości cukru dodaj do mleka i trzymaj je na granicy wrzenia!
    • - wrzące mleko, szybko mieszając masę żółtkową, wlewaj nieprzerwanym drobnym strumieniem; jeżeli zrobisz przerwę, mleko  musisz ponownie dprowadzić do wrzenia! 
    • - masło (w najlepszym gatunku) musi być wyraźnie spienione!
    • - masy musisz łączyć stopniowo; tzn. dodawać następną porcję dopiero wtedy kiedy wyraźnie widać, że poprzednio dodana została dobrze przyjęta

• Autor: skopolendra Data: 2009-03-12 08:50:29

Nie jestem autorka watku ale dziekuje Lubczyku.Zawsze kopiuje sobie Twoje wskazowki i przenosze do prywatnych notatek.I jeszcze jedno -stosowanie sie do nich ZAWSZE pomaga.Pozdrawiam

• Autor: lubczyk69 Data: 2009-03-15 09:31:49

Jest mi miło gdy czytam takie komentarze :-) Dziękuję z au znanie :-)

• Autor: anna702 Data: 2009-03-12 18:52:59

sprobuj ten krem z mojego przepisu ( nie moge wkleic przepisu...cos jest nie tak...we wloskim programie po polsku?)
    krem do tortow delikatny w moich przepisach

• Autor: ursula Data: 2009-03-13 05:36:02

mam nadzieje, ze znalazlam wlasciwy przepis,
    juz aktywny

http://wielkiezarcie.com/przepis39249.html

• Autor: anna702 Data: 2009-03-15 23:35:30

tak to ten...oczywiscie warto zastosowac te wszystkie godne uwagi wskazowki powyzej :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu