Szynkę z jajem i serem żółtym w galarecie (jadłam coś takiego u Krysi64 i bardzo mi smakowało) Kołaczyki z nadzieniem z twarogu i sera pleśniowego Jajka faszerowane pieczarkami oraz takie z pastą rybną Żurobarszczyk z białą kiełbasą
Wkn,bardzo ciekawy przepis na szyneczke,nigdy tak nie robiłam ,muszę koniecznie spróbowac,napewno pycha,ja zawsze faszeruje schab lub boczus jajkami na twardo wiec w tym roku coś innego warto przyrządzić:)
Myślałam, że przepis udostępniła Krysia64, ale nie widzę go. W każdym razie było to jajo na twardo owinięte plastrem szynki oraz plastrem sera żółtego zalane galaretą - niestety z dodatkiem ziarenek smaku, których wiele osób ze zrozumiałych względów stara się unikać, ale rada na to jest prosta - zrobić galaretę z porządnego domowego wywaru. Szynkę z jajami można dowolnie odzobnie układać.
Oooo kurcze ...trochę się spóżniłam z odpowiedzią ..jakieś kilka miesiecy ....ale sama jestem w szoku ..bo dawałam ten przepis ...a masz rację Dorotko ..nie ma go ... musze nadgonic straszniaste zaległosci ... Obiecuje poprawę
Wpisz go koniecznie, bo jest świetny. Co prawda występują w nim nieszczęsne ziarenka smaku, których wiele osób unika, ale co to za problem zastąpić je wywarem :)
Zjada sie moje siostry w te swieta do Mamusi.Bedzie nas ok 10 osob. Mam zamiar przygotowac :schab faszerowany jajkami z chrzanem w galarecie. Zurek bialy polmisek wedlin i mies pieczonych conajmniej 2-3 salatki mam ochote takze na tatara ciasta niestety nie zdaze upiec wiec zamowilam u znajomej Pani ktora piecze
Nie robię gościny w domu tylko pojadę do rodziny. Na pewno ugotuję żur na wędzonce z jakiem i wędliną. Może jakis 1 placek.Zobaczymy ile będzie mi się chciało.
hmhmhmhmhmh Wstępnie wybrałam ciasta: sernik z wiśniami Alexx(przepyszny) i orfeusza. A reszta ??? Jeszcze w ciąży chodzę jak się menu narodzi to i napiszę.
U nas napewno bedzie kiełbasa swojej roboty, ale chuda z kuraków i indyka. Troche zrobimy białej - do sniadanka z chrzanikiem - troche ostrzejszej węgierskiej do podwędzenia. Na wywarze z białej zawsze robię żur na własnym zakwasie.Zrobimy tez dietetyczna szyneczkę a dla chłopaków peklowana karkówkę. Co do ciast, to zapewne jakiegoś malutkiego mazureczka, bo tradycyjnie dostajemy innego w prezencie.Zrobimy też inne ciasta, ale nie jakieś "wypaśne", tylko raczej lekkie- owocowe z musów, które mamy zamrożone. Jakiś specjałów obiadowych nie przewiduję, bo chyba byśmy pękli z przejedzenia. W Świeta dużo spędzamy czasu na spacerach, wyjazdach jednoniowych, więc po co wszystkiego tyle szykować? Sałatki zadne u nas nie wchodzą w rachubę, chyba,że ktoś cobie cos extar zażyczy :)
A ja bede sie przejadala podczytujac Wasze kulinarne pomysly. Bardzo mi sie ta opcja spodobala. Nasze dzieci w tym roku z daleka i z blizej - ale nie w domu, po raz pierwszy zostajemy sami, wiec wpadlam na pomysl wynajecia domku nad morzem, na samej plazy, wiec wiadomo bedziemy sie wpatrywali w Wielka Wode, zbierali muszelki i masowali lapki starego psa. Zajedziemy z zurkiem w butelce ,mazurkiem pomaranczowym i lekturami odkladanymi na takie okazje. Ale apetyt juz mi rosnie na Wasze wymyslnosci. Wyobrazcie sobie, ze nawet kurzu z pianina nie bede musiala scierac. A czym sie naciesze czytajac, to prawie przetrawie zasypiajac.
Na pewno żur z szynką i jajem , paszet, karkówka na zimno i jaja - zapewne w postaci czysto jajowej, bo wszelkie kombinacje przy tej ilosci jedzenia i dzieciach, ktore na zapach jajka gotowanego lądują w toalecie, nie cieszą się zbyt wielkim wzięciem.
Sernik z ziemniakami,makowiec z wiśniami,mazurek truflowy,i ciacho z kawową masą i biszkoptem z kawałkami czekolady,a poza tym na pewno pasztet i sałatkę z selerem i jaja faszerowane i pieczone mięsa i nie wiem co jeszcze,ale myślę o tym intensywnie;-)
Zurek na wywarze z białej kiełbasy z jajkiem i szynką, Biała kiełbasa swojej roboty ( mam zamiar takową zrobić wg przepisu Mońci ) Pieczone i peklowane : karczek, szynke i boczek /moje/ Jaja ugotowane na półmiękko ( na wielkanoc nie mają cholesterolu ) , chrzan wg Alidab babka cioci Zosi / moja/ sernik kalinowski /mój/ mazurek truflowy wg Malbec I to by było na tyle. Juz czuję te zapachy .......
U Nas tradycyjnie będzie żurek z białą kiełbaską,wędliny pieczone własnorecznie,w tym pyszny pasztet drobiowy,jaja faszerowane pieczarkami,i jaja,jaja,jaja:) serniczek z brzoskwiniami ,makowiec lub mazurek,oraz obowiązkowo baba piaskowa moja kochana:)a co jeszcz to zobaczymy,zawsze cos fajnego mogę u Was podpatrzec moje kochane:)
Użytkownik łasica napisał w wiadomości: > Tak tak,pycha,ja też robię z tego przepisu.Bomba!:-)Szczerze polecam w zeszła > Wielkanoc to był Król Stołu!;-)
Więc muszę go konecznie zrobić w tym roku,w zeszłym roku robiłam mazurek pomarańczowy,też był smaczny:)
Użytkownik atosiaczek napisał w wiadomości: > Użytkownik łasica napisał w wiadomości:> A z jakiego przepisu robiłaś > pomarańczowy?pomarańczowy robiłam z przepisu mojej mamy, dodam przepis do > moich przepisów,niestety bez zdjęcia:(
Do mnie przyjeżdza brat, który nie jada mięsa, więc na pewno muszę przygotować mu michę sałatki, może jakąś rybkę. Na święta zawsze robię dużo ciast, na pewno będzie orzechowiec wg mojego przepisu, mazurek bez pieczenia, kwitnący tulipan i 3 bit, bo pyszny, a brat jeszcze nie jadł :) ale ze mnie dobra siostrunia och ;)
U mnie Wielkanoc to mazurki... Przede wszystkim http://wielkiezarcie.com/przepis13624.html słodki i ukochany przez moją Rodzinę. Ja bardzo też cenię sobie smak mazurka śliwkowego http://wielkiezarcie.com/przepis14082.html Póki co jeszcze ta Wielkanoc wydaje mi się dość odległa... większość dań i tak pozostaje niezmienna, a na tych kilka nowinek, które staram się co roku wprowadzić, to jeszcze nie mam pomysłu...
till,naprawde rewelacyjny jest przepis na ten mazurek,boje sie jednak czy wyjdzie mi ta masa z mleka i cukru,ale lubie wyzwania:) zawsze piekę dużo ciast na święta bo pieke w sumie na dwie rodziny,wiec bede miala pole do popisu!;)
till ja tez dziekuje obydwa dodalam do ulubionych, u mnie w domu nie robiono nigdy mazurkow, a mi bardzo smakuja, podoba mi sie zwlaszcza ten sliwkowy wyprobuje na pewno...czy kajmak ma jeszcze inna nazwe?
Na sniadanie wielkanocne: zrobię żurek Jajka w miesnej skorupce do żurku- ze zmodyfikowanego przepisu Onlyred Nie cierpię białej kiełbasy, ale jakas kiełbasa ( albo kiełbaski) "pasują" mi do wielkanocnego stołu- więc może kiełbaski w ciescie? Jajka faszerowane w skorupkach- na razie próbuję różne przepisy z WŻ Jajka gotowane z sosami- zmiksowany groszek i ogórki kiszone z majonezem, i może jeszcze sos chrzanowy? Pomidor ze szczypiorkiem
Chciałabym jeszcze zrobić jakiś pasztet warzywny- ale nie wiem, czy piekarnik nie odmówi współpracy... Upiekę jakies mięso- ale jeszcze nie wiem jakie- może mój popisowy udziec z indyka?
Zrobię na 100% sernik "jajka sadzone" z przepisu Transylwanii I bardzo mnie zaciekawił ten mazurek truflowy- może mój piekarnik da radę...
U nas biały barszcz z biała kiełbaską i jajkami Schab w galarecie faszerowany z chrzanem wg naszego przepisu pieczony schab karkowy i rolada boczkowa szynka wiejska sałatka z ananasem i kurczakiem chrzan gotowany Jajka faszerowane pieczarkami i łososiem tatar Bigosik nowalijki,ogórek pomidor,rzodkiewka szczypiorek,sałata lodowa będzie sałatka z oliwą z oliwek mazurek napoleonka ekkore Wszystko bedzie w małych ilościach,jedynie 2 duże półmiski schabu faszerowanego
Dokładnie takie kolorowe wydanie jaj w papierowej palecie planuję na tegoroczne święta. Tylko, że każde pofarbowane jajko umieszczę w gniazdku z sizalu, na przykład jasnozielonego.
Beatko sliczne są Twoje jajka ,jakie farby uzyłas ,zwykle do farbowania jajek , czy moze jakies inne ? mamy farby z zeszlego roku ,ale nie wiem czy sie jeszcze beda nadawac . Trzeba chyba kupic nowe !
Te jajka dzisiaj dostałam w prezencie.Jest to produkcja maszynowa.Po raz pierwszy spotkałam się z taką maszyną na wystawie maszyn do produkcji rolnej w Hanowerze kilka lat temu.To zdjęcie jest mało czytelne,bo one mają wzorek,ale nie bardzo go widać.
Beatko super są te twoje jajka,pójde w wasze ślady kochane dziewczyny i w tym roku również zrobię gniazdka z sizalu swoim pisankom:) to naprawde świetny pomysł!!!
Tymi kolorowymi jajkami przypomniałaś mi pewien przepis - był (jest nadal?) na kolorowe jajka dla dzieci. Chciałam odszukać linka - ale nie pamiętam tytułu ani autora.
Chyba pamiętam wykonanie.
W każdym razie potrzebne są wydmuszki. Z jednej strony trzeba zakleić plastrem. Do skorupek przez drugi otwór należy wlac tężejącą galaretkę - nie może być całkiem płynna - bo ucieknie dołem.- jednokolorowo lub warstwami. Po całkowirym zastygnięciu galaretki skorupkę należy obrać - powstają kolorowe, galaretkowe jajka
Ja nigdy nie wiem ,kiedy galeretka jest już tężejąca.Może mi podpowiesz,bo zawsze mi wsiąka w ciasto.Jedynie sernik na zimno umiem zalać,bo jest na tyle sztywny,że nie wsiąka.Nie umiem wyłapać tego momentu ,miedzy płynną,a tężejącą.
Ja nie mam cierpliwości, aby czekać. A aby mi nie wsiąkło w biszkopt - smaruje masą bydyniową (zazwyczaj) - przez tłuszcz galaretka nei przejdzie - hehehe.
Tych jaj nigdy nie robiłam - bo skleroza nie pozwala pamiętać o wydmuszkach. Przepis był na tyle ciekawy (i prosty), że utkwił mi w pamięci. No i przypomniał jak zobaczyłam Twoje kolorowe cuda.
Urodziłam menu: -kiełbasa biała lekko peklowana - autor Uretan -kapusta z grzybami- autor eyta -pasztet drobiowy łatwy i szybki -autor jednostka -pasztet z pieczarek to nie żart... -autor Jamaica -schab faszerowany w galarecie -autor Śnieżka -kiełbvasa wędzona -autor eyta w oparciu o wędliny domowe -szynka wędzona parzona, polędwica wędzona parzona, szynka pieczona -autor eyta w oparciu o doświadczenie ojca i dziadka -jajka faszerowane różnościami -autor teklusia -sałatka krabowa - autor eyta -sałatka jarzynowa- potrawa tradycyjna -autor -plesniak idealny-autor nutella -babka majonezowa-autor przepisy nadesłane -mazurej jak snickers -autor irena sikora
Poniedziałkowy obiad to kaczka pieczona i filety z piersi kurczaka Dodatkowo nowalijki wszelkie
Ilości potaw bardzo ograniczone oprócz wedlin domowych, ale je będziemy jeszcze długo po Świętach jeść:)
Ja też już się zdecydowałam,jak zawsze będzie żurek z białą kiełbaską, -wędliny które zresztą sama upiekę,bedzie to karkówka,szynka i mój pasztet drobiowy,dokupię tylko wędzoną szyneczke i kiełbaskę -mazurek kajmakowy,sernik z brzoskwiniami użytkownika irysekk oraz metrowiec,no i oczywiście babę,bardzo lubimy ciasta:) -pisanki -sałatka z kurczaka - jajka faszerowane z mojego przepisu - sałatkę warzywną - śledziki - chrzan z żółtkami
A jak jeszcze coś mi wpadnie do głowy to dopisze:)
Fajowe są te twoje kurczaki,wyglądają smakowicie:)
ojej! Ale to nie moje. Wpadłam na nie w internecie- tej w linku powyżej. Spodobały mi się, więc pokazuję i Wam :)
A propos ciast....metrowiec! Zapomniałam już, że takie cudo istnieje! Moja babcia zawsze go nam piekła, kiedy do niej przyjeżdżaliśmy. Ale nie był metrowy. Zawsze 2x po pół. A podobno oryginalny przepis to jakoś tnie się te ciasta na skos (jak to bagietkę) i przekłada naprzemian- sklejając kremem- ciemne-jasne... Ach metrowiec! Super, że mi go przypomniałaś!
Zgadza sie kromki kroi się najpierw prosto i układa na przemian sklejając kremem,po wierzchu polewa sie polewą czekoladową a potem kroi na skos,tez go uwielbiam,krem robie z kaszy manny,robi sie go tak jak budyniowy tylko zamiast mąki zwykłej i ziemniaczanej daje sie 4 łyżki manny:)
Moi kochani,upiekłam już mięsiwa,chcialam sie wam pochwalić ;) ,oto mój pasztet drobiowy,zrobiłam go tym razem z piersi z indyka i jest naprawde wyśmienity,oraz szyneczke i karczek pieczony:) mam nadzieje ,że znajdziecie troszke czasu podczas tej świątecznej krzątaniny aby pochwalić sie swoimi wypiekami w tym wątku,pozdrawiam:)
witam serdecznie,Kasiu,przepisy są w moich zbiorach,zajżyj w wolnej chwili:) smakołyki niesamowite się robi na świeta,tylko czemu potem musi byc dieta;) pozdrawiam i życzę Wesołych świąt:)
To i ja się pochwalę Atosiaczku:) schab pieczony,karkówka pieczona,boczek wędzony obgotowany i podpiekany w rękawie w piekarniku. Kaczka pieczona z nadzieniem mięsno -pieczarkowym mojej mamy. schab faszerowany w galarecie, mojej mamy. Sałatka pieczarkowa wersja2 ,z groszkiem i kukurydzą mojego dzieła:)
A ja się chciałam pochwalić, jak się napracowałam... i w ogóle, pochwalić moim pierwszym w zyciu mazurkiem, ale mi wcięło gdzies przy malowaniu kabelek z aparatu. pewnie, jak go w końcu znajdę, to temat juz będzie " majówkowy"... Takie zycie
Na stole znalazły się: gotowane jajka- zwykłe i przepiórcze- ze szczypiorkiem, z majonezem i z sosem z majonezu, ogórków kiszonych i groszku. - jajka przepiórcze w cielęcej skorupce ze zmodyfikowanego przepisu Onlyred ( mnie smakowały, a goście też bardzo chwalili) - galaretki z gotowanej cielęciny ( ufromowane w kształcie kulek) - sałatka jarzynowa ( prawie, ze tradycyjna ;) bez ogórków, za to z konsarwowa papryką i marnowanymi kurkami) - marynowane podgrzybki - talerz wędlin - moje pomidorowe "rajstwo" ;)) pomidory, ogórki, rzodkiewka, kiełki rzodkiewki - talerz wędlin
Były też jajka faszerowane w skorupkach ( jajko, koperek, natka pietruszki, tarty ser, masło)
Na obiad były "warkoczyki" z przepisu Tekluni, tylko nadziewane cielęciną, ze sliwkami i grzybami- mniam okrutne :)) Do tego miks sałat z malinowym winegretem. ( nie zdązyłam zrobić zdjecia, nie wypadało mi celować aparatem w talerze gości)
Piliśmy tez zieloną herbatę, która w dzbanku rozwinęla się w kwiat. Piękne to było. Ze zdjęciem podobnie, a;e będą jeszcze powtórki ;))
I desery: Sałatka owocowa ( zawsze ma "branie", nawet nie wiem czemu. TYm razem z jezynami ) Tort z "jajami sadzonymi" z przepisu Transylwanii ( tylko nie doczytałam, ze w przepisie miał być jogurt, i kupiłam twarożek. czyli zamiast jogurtowca, był sernik. I tak cudo :) ) Mazurek wiśniowo- truflowy z przepisu Malbec. Mój pierwszy w życiu. Jestem z siebie dumna. Pyszny i śliczny. Jak zaopatrzę się w odpowiednie utensylia- to dekoracje będą piękniejsze :)
Hi, to zapraszam :) W przyszły poniedziałek mam urodzinki- impreza w sobotę :) Będzie sałatka owocowa ( bo ma branie, hi) Pomidory torcik capuccino... Kiełbaski w cieście Na razie mi na tym wena się skończyła :D Pozdrawiam
hmmm, same pyszności. oczy mi sie świecą do tego półmiska warzywnego. Ja też się pochwalę, że zrobiłam mazurek wg przepisu Melbac(z podwójnej porcji), zrobiłam tylko dodatkową warstwę - pomarańczowo-cytrynową z przepisu dorisek2620 na mazurka. Wyszedł zabójczo pyszny.
Szynkę z jajem i serem żółtym w galarecie (jadłam coś takiego u Krysi64 i bardzo mi smakowało)
Kołaczyki z nadzieniem z twarogu i sera pleśniowego
Jajka faszerowane pieczarkami oraz takie z pastą rybną
Żurobarszczyk z białą kiełbasą
A tak poza tym, jeszcze nie zdecydowałam :)
No , to zaczyna sie planowanie na Wielkie Obzarstwo, hehehe
Wkn,bardzo ciekawy przepis na szyneczke,nigdy tak nie robiłam ,muszę koniecznie spróbowac,napewno pycha,ja zawsze faszeruje schab lub boczus jajkami na twardo wiec w tym roku coś innego warto przyrządzić:)
Podaj proszę przepis na tą szyneczkę z jajkiem i serem.
Myślałam, że przepis udostępniła Krysia64, ale nie widzę go.
W każdym razie było to jajo na twardo owinięte plastrem szynki oraz plastrem sera żółtego zalane galaretą - niestety z dodatkiem ziarenek smaku, których wiele osób ze zrozumiałych względów stara się unikać, ale rada na to jest prosta - zrobić galaretę z porządnego domowego wywaru.
Szynkę z jajami można dowolnie odzobnie układać.
Może Krysia zdradzi coś więcej.
To coś w podobie jak moje jajka z uśmiechem,tylko ja nie daję sera żółtego:)
http://wielkiezarcie.com/przepis38024.html
Też będą u nas na święta.
Super ten przepis już wydrukowany czeka na Wielkanoc.
Oooo kurcze ...trochę się spóżniłam z odpowiedzią ..jakieś kilka miesiecy ....ale sama jestem w szoku ..bo dawałam ten przepis ...a masz rację Dorotko ..nie ma go ...
musze nadgonic straszniaste zaległosci ...
Obiecuje poprawę
Wpisz go koniecznie, bo jest świetny. Co prawda występują w nim nieszczęsne ziarenka smaku, których wiele osób unika, ale co to za problem zastąpić je wywarem :)
prawdę mowiąc , nie myślałam jeszcze nad tym :) napewno jajka :)
Zjada sie moje siostry w te swieta do Mamusi.Bedzie nas ok 10 osob.
Mam zamiar przygotowac :schab faszerowany jajkami z chrzanem w galarecie.
Zurek bialy
polmisek wedlin i mies pieczonych
conajmniej 2-3 salatki
mam ochote takze na tatara
ciasta niestety nie zdaze upiec wiec zamowilam u znajomej Pani ktora piecze
fajne pomysly...moze zmienie w tym roku? nigdy nie faszerowalam schabu jajakami, poszukam w przepisach i pewnie zrobie :)
Nie robię gościny w domu tylko pojadę do rodziny. Na pewno ugotuję żur na wędzonce z jakiem i wędliną. Może jakis 1 placek.Zobaczymy ile będzie mi się chciało.
hmhmhmhmhmh
Wstępnie wybrałam ciasta: sernik z wiśniami Alexx(przepyszny) i orfeusza. A reszta ??? Jeszcze w ciąży chodzę jak się menu narodzi to i napiszę.
Pozdrawiam eyta
U nas napewno bedzie kiełbasa swojej roboty, ale chuda z kuraków i indyka. Troche zrobimy białej - do sniadanka z chrzanikiem - troche ostrzejszej węgierskiej do podwędzenia. Na wywarze z białej zawsze robię żur na własnym zakwasie.Zrobimy tez dietetyczna szyneczkę a dla chłopaków peklowana karkówkę. Co do ciast, to zapewne jakiegoś malutkiego mazureczka, bo tradycyjnie dostajemy innego w prezencie.Zrobimy też inne ciasta, ale nie jakieś "wypaśne", tylko raczej lekkie- owocowe z musów, które mamy zamrożone. Jakiś specjałów obiadowych nie przewiduję, bo chyba byśmy pękli z przejedzenia. W Świeta dużo spędzamy czasu na spacerach, wyjazdach jednoniowych, więc po co wszystkiego tyle szykować? Sałatki zadne u nas nie wchodzą w rachubę, chyba,że ktoś cobie cos extar zażyczy :)
A ja bede sie przejadala podczytujac Wasze kulinarne pomysly. Bardzo mi sie ta opcja spodobala. Nasze dzieci w tym roku z daleka i z blizej - ale nie w domu, po raz pierwszy zostajemy sami, wiec wpadlam na pomysl wynajecia domku nad morzem, na samej plazy, wiec wiadomo bedziemy sie wpatrywali w Wielka Wode, zbierali muszelki i masowali lapki starego psa.
Zajedziemy z zurkiem w butelce ,mazurkiem pomaranczowym i lekturami odkladanymi na takie okazje.
Ale apetyt juz mi rosnie na Wasze wymyslnosci.
Wyobrazcie sobie, ze nawet kurzu z pianina nie bede musiala scierac. A czym sie naciesze czytajac, to prawie przetrawie zasypiajac.
Polu podaj tan przepis na biała kielbaske.Chętnie skorzystam, w Twoich przepisach go nie ma .
Nie ma, bo dopiero dzisiaj będę peklować mięsko. O efektach rychło doniosę:)
Na pewno żur z szynką i jajem , paszet, karkówka na zimno i jaja - zapewne w postaci czysto jajowej, bo wszelkie kombinacje przy tej ilosci jedzenia i dzieciach, ktore na zapach jajka gotowanego lądują w toalecie, nie cieszą się zbyt wielkim wzięciem.
Z ciast sernik "Biały puch" oraz babka piaskowa
A reszta do wymyślenia
Sernik z ziemniakami,makowiec z wiśniami,mazurek truflowy,i ciacho z kawową masą i biszkoptem z kawałkami czekolady,a poza tym na pewno pasztet i sałatkę z selerem i jaja faszerowane i pieczone mięsa i nie wiem co jeszcze,ale myślę o tym intensywnie;-)
Zurek na wywarze z białej kiełbasy z jajkiem i szynką,
Biała kiełbasa swojej roboty ( mam zamiar takową zrobić wg przepisu Mońci )
Pieczone i peklowane : karczek, szynke i boczek /moje/
Jaja ugotowane na półmiękko ( na wielkanoc nie mają cholesterolu ) , chrzan wg Alidab
babka cioci Zosi / moja/
sernik kalinowski /mój/
mazurek truflowy wg Malbec
I to by było na tyle. Juz czuję te zapachy .......
U Nas tradycyjnie będzie żurek z białą kiełbaską,wędliny pieczone własnorecznie,w tym pyszny pasztet drobiowy,jaja faszerowane pieczarkami,i jaja,jaja,jaja:) serniczek z brzoskwiniami ,makowiec lub mazurek,oraz obowiązkowo baba piaskowa moja kochana:)a co jeszcz to zobaczymy,zawsze cos fajnego mogę u Was podpatrzec moje kochane:)
mazurek truflowy? mmm brzmi pysznie
Dokładnie to jest mazurek wiśniowo - truflowy ( Malbec )
Tak tak,pycha,ja też robię z tego przepisu.Bomba!:-)Szczerze polecam w zeszła Wielkanoc to był Król Stołu!;-)
Użytkownik łasica napisał w wiadomości:
> Tak tak,pycha,ja też robię z tego przepisu.Bomba!:-)Szczerze polecam w zeszła
> Wielkanoc to był Król Stołu!;-)
Więc muszę go konecznie zrobić w tym roku,w zeszłym roku robiłam mazurek pomarańczowy,też był smaczny:)
A z jakiego przepisu robiłaś pomarańczowy?
Użytkownik łasica napisał w wiadomości:
> A z jakiego przepisu robiłaś pomarańczowy?
pomarańczowy robiłam z przepisu mojej mamy, dodam przepis do moich przepisów,niestety bez zdjęcia:(
Użytkownik atosiaczek napisał w wiadomości:
> Użytkownik łasica napisał w wiadomości:> A z jakiego przepisu robiłaś
> pomarańczowy?pomarańczowy robiłam z przepisu mojej mamy, dodam przepis do
> moich przepisów,niestety bez zdjęcia:(
NO A JEDNAK SIE UDAŁO ZE ZDJĘCIEM:)
No powiem Ci,że już mam w ulbionych i prawdopodobnie będę miała na wielkanocnym stole;-)Dziękuję:-)
Bardzo się cieszę,bo jest pyszny i wygląda przepięknie:)
to i ja lece drukowac tego mazurka :)
ja juz wydrukowałam, wydaje mi sie,że bedzie pyszny:)
Nie zawiedziesz się;-)
nie moge znalezc tego przepisu..czy moglabys go wkleic?
Użytkownik anna702 napisał w wiadomości:
> nie moge znalezc tego przepisu..czy moglabys go wkleic?
http://wielkiezarcie.com/przepis16299.html
proszę bardzo
bardzo Ci dziekuje, dodalam do ulubionych i zrobie, wczoraj zrobilam orzechowy...pycha
Do mnie przyjeżdza brat, który nie jada mięsa, więc na pewno muszę przygotować mu michę sałatki, może jakąś rybkę. Na święta zawsze robię dużo ciast, na pewno będzie orzechowiec wg mojego przepisu, mazurek bez pieczenia, kwitnący tulipan i 3 bit, bo pyszny, a brat jeszcze nie jadł :) ale ze mnie dobra siostrunia och ;)
U mnie Wielkanoc to mazurki...
Przede wszystkim http://wielkiezarcie.com/przepis13624.html słodki i ukochany przez moją Rodzinę.
Ja bardzo też cenię sobie smak mazurka śliwkowego http://wielkiezarcie.com/przepis14082.html
Póki co jeszcze ta Wielkanoc wydaje mi się dość odległa... większość dań i tak pozostaje niezmienna, a na tych kilka nowinek, które staram się co roku wprowadzić, to jeszcze nie mam pomysłu...
till,naprawde rewelacyjny jest przepis na ten mazurek,boje sie jednak czy wyjdzie mi ta masa z mleka i cukru,ale lubie wyzwania:) zawsze piekę dużo ciast na święta bo pieke w sumie na dwie rodziny,wiec bede miala pole do popisu!;)
till ja tez dziekuje obydwa dodalam do ulubionych, u mnie w domu nie robiono nigdy mazurkow, a mi bardzo smakuja, podoba mi sie zwlaszcza ten sliwkowy wyprobuje na pewno...czy kajmak ma jeszcze inna nazwe?
Na sniadanie wielkanocne: zrobię żurek
Jajka w miesnej skorupce do żurku- ze zmodyfikowanego przepisu Onlyred
Nie cierpię białej kiełbasy, ale jakas kiełbasa ( albo kiełbaski) "pasują" mi do wielkanocnego stołu- więc może kiełbaski w ciescie?
Jajka faszerowane w skorupkach- na razie próbuję różne przepisy z WŻ
Jajka gotowane z sosami- zmiksowany groszek i ogórki kiszone z majonezem, i może jeszcze sos chrzanowy?
Pomidor ze szczypiorkiem
Chciałabym jeszcze zrobić jakiś pasztet warzywny- ale nie wiem, czy piekarnik nie odmówi współpracy...
Upiekę jakies mięso- ale jeszcze nie wiem jakie- może mój popisowy udziec z indyka?
Zrobię na 100% sernik "jajka sadzone" z przepisu Transylwanii
I bardzo mnie zaciekawił ten mazurek truflowy- może mój piekarnik da radę...
oj ile smakołyków:)
U nas biały barszcz z biała kiełbaską i jajkami
Schab w galarecie faszerowany z chrzanem wg naszego przepisu
pieczony schab karkowy i rolada boczkowa
szynka wiejska
sałatka z ananasem i kurczakiem
chrzan gotowany
Jajka faszerowane pieczarkami i łososiem
tatar
Bigosik
nowalijki,ogórek pomidor,rzodkiewka szczypiorek,sałata lodowa będzie sałatka z oliwą z oliwek
mazurek
napoleonka ekkore
Wszystko bedzie w małych ilościach,jedynie 2 duże półmiski schabu faszerowanego
Jajka już mam.
Dokładnie takie kolorowe wydanie jaj w papierowej palecie planuję na tegoroczne święta.
Tylko, że każde pofarbowane jajko umieszczę w gniazdku z sizalu, na przykład jasnozielonego.
Moje na święta też dostaną kolorowe gniazdka,będą ładnie wyglądać.
Beatko sliczne są Twoje jajka ,jakie farby uzyłas ,zwykle do farbowania jajek , czy moze jakies inne ? mamy farby z zeszlego roku ,ale nie wiem czy sie jeszcze beda nadawac . Trzeba chyba kupic nowe !
Te jajka dzisiaj dostałam w prezencie.Jest to produkcja maszynowa.Po raz pierwszy spotkałam się z taką maszyną na wystawie maszyn do produkcji rolnej w Hanowerze kilka lat temu.To zdjęcie jest mało czytelne,bo one mają wzorek,ale nie bardzo go widać.
Jest to barwnik spożywczy,jadłam takie jajka jeszcze ciepłe.Moje będą ozdobą -do świąt jeszcze sporo czasu,a zjeść póki można trochę szkoda.
Beatko super są te twoje jajka,pójde w wasze ślady kochane dziewczyny i w tym roku również zrobię gniazdka z sizalu swoim pisankom:) to naprawde świetny pomysł!!!
Takie gotowe zielone sianko -sztuczne jest w Kauflandzie.
Tymi kolorowymi jajkami przypomniałaś mi pewien przepis - był (jest nadal?) na kolorowe jajka dla dzieci. Chciałam odszukać linka - ale nie pamiętam tytułu ani autora.
Chyba pamiętam wykonanie.
W każdym razie potrzebne są wydmuszki. Z jednej strony trzeba zakleić plastrem. Do skorupek przez drugi otwór należy wlac tężejącą galaretkę - nie może być całkiem płynna - bo ucieknie dołem.- jednokolorowo lub warstwami. Po całkowirym zastygnięciu galaretki skorupkę należy obrać - powstają kolorowe, galaretkowe jajka
Ja nigdy nie wiem ,kiedy galeretka jest już tężejąca.Może mi podpowiesz,bo zawsze mi wsiąka w ciasto.Jedynie sernik na zimno umiem zalać,bo jest na tyle sztywny,że nie wsiąka.Nie umiem wyłapać tego momentu ,miedzy płynną,a tężejącą.
Ja nie mam cierpliwości, aby czekać. A aby mi nie wsiąkło w biszkopt - smaruje masą bydyniową (zazwyczaj) - przez tłuszcz galaretka nei przejdzie - hehehe.
Tych jaj nigdy nie robiłam - bo skleroza nie pozwala pamiętać o wydmuszkach. Przepis był na tyle ciekawy (i prosty), że utkwił mi w pamięci. No i przypomniał jak zobaczyłam Twoje kolorowe cuda.
Beato ,tutaj lepiej widac wzor ! tak jak prosilas powiekszylam .
Dziękuję bardzo,bo kiepski ze mnie fotograf.
Urodziłam menu:
-kiełbasa biała lekko peklowana - autor Uretan
-kapusta z grzybami- autor eyta
-pasztet drobiowy łatwy i szybki -autor jednostka
-pasztet z pieczarek to nie żart... -autor Jamaica
-schab faszerowany w galarecie -autor Śnieżka
-kiełbvasa wędzona -autor eyta w oparciu o wędliny domowe
-szynka wędzona parzona, polędwica wędzona parzona, szynka pieczona -autor eyta w oparciu o doświadczenie ojca i dziadka
-jajka faszerowane różnościami -autor teklusia
-sałatka krabowa - autor eyta
-sałatka jarzynowa- potrawa tradycyjna -autor
-plesniak idealny-autor nutella
-babka majonezowa-autor przepisy nadesłane
-mazurej jak snickers -autor irena sikora
Poniedziałkowy obiad to kaczka pieczona i filety z piersi kurczaka
Dodatkowo nowalijki wszelkie
Ilości potaw bardzo ograniczone oprócz wedlin domowych, ale je będziemy jeszcze długo po Świętach jeść:)
Pozdrawiam.
a ja zrobię takie kurczaki z jajek --> http://www.inspirander.pl/gotowanie/kurczaczki-w-skorupkach
Ja też już się zdecydowałam,jak zawsze będzie żurek z białą kiełbaską,
-wędliny które zresztą sama upiekę,bedzie to karkówka,szynka i mój pasztet drobiowy,dokupię tylko wędzoną szyneczke i kiełbaskę
-mazurek kajmakowy,sernik z brzoskwiniami użytkownika irysekk oraz metrowiec,no i oczywiście babę,bardzo lubimy ciasta:)
-pisanki
-sałatka z kurczaka
- jajka faszerowane z mojego przepisu
- sałatkę warzywną
- śledziki
- chrzan z żółtkami
A jak jeszcze coś mi wpadnie do głowy to dopisze:)
Fajowe są te twoje kurczaki,wyglądają smakowicie:)
piękne!!!!!!!!!!
ojej! Ale to nie moje. Wpadłam na nie w internecie- tej w linku powyżej. Spodobały mi się, więc pokazuję i Wam :)
A propos ciast....metrowiec! Zapomniałam już, że takie cudo istnieje! Moja babcia zawsze go nam piekła, kiedy do niej przyjeżdżaliśmy. Ale nie był metrowy. Zawsze 2x po pół. A podobno oryginalny przepis to jakoś tnie się te ciasta na skos (jak to bagietkę) i przekłada naprzemian- sklejając kremem- ciemne-jasne... Ach metrowiec! Super, że mi go przypomniałaś!
Zgadza sie kromki kroi się najpierw prosto i układa na przemian sklejając kremem,po wierzchu polewa sie polewą czekoladową a potem kroi na skos,tez go uwielbiam,krem robie z kaszy manny,robi sie go tak jak budyniowy tylko zamiast mąki zwykłej i ziemniaczanej daje sie 4 łyżki manny:)
Moi kochani,upiekłam już mięsiwa,chcialam sie wam pochwalić ;) ,oto mój pasztet drobiowy,zrobiłam go tym razem z piersi z indyka i jest naprawde wyśmienity,oraz szyneczke i karczek pieczony:) mam nadzieje ,że znajdziecie troszke czasu podczas tej świątecznej krzątaniny aby pochwalić sie swoimi wypiekami w tym wątku,pozdrawiam:)
Atosiaczek cudne mięsiwa i pasztet. Aż mi ślinka pociekła :) Pochwal sie przepisami na te pyszności.
Ja dzisiaj jadę na zakupy. Zobaczęco mi w oko wpadnie. Teść myśliwy, więc na pewno bedzie dużo pysznej dziczyzny.
Na pewno żurek, sos chrzanowy, biała kiełbasa, sernik z kokosem, jakaś babka. Nad pozostałym menu muszę pomyśleć
witam serdecznie,Kasiu,przepisy są w moich zbiorach,zajżyj w wolnej chwili:) smakołyki niesamowite się robi na świeta,tylko czemu potem musi byc dieta;) pozdrawiam i życzę Wesołych świąt:)
To i ja się pochwalę Atosiaczku:)
schab pieczony,karkówka pieczona,boczek wędzony obgotowany i podpiekany w rękawie w piekarniku.
Kaczka pieczona z nadzieniem mięsno -pieczarkowym mojej mamy.
schab faszerowany w galarecie, mojej mamy.
Sałatka pieczarkowa wersja2 ,z groszkiem i kukurydzą mojego dzieła:)
Dziękuje,piękne smakołyki niebieska różyczko,istne arcydzieła:) pozdrawiam:)
Wielkanocne wędliny:)
Wielkanocne wedliny też własnej produkcji.
A ja się chciałam pochwalić, jak się napracowałam... i w ogóle, pochwalić moim pierwszym w zyciu mazurkiem, ale mi wcięło gdzies przy malowaniu kabelek z aparatu. pewnie, jak go w końcu znajdę, to temat juz będzie " majówkowy"...
Takie zycie
eyta,piękne mieska,agik,czekamy z niecierpliwoscią na fotki:)
Znalazł się kabelek :)
Na stole znalazły się: gotowane jajka- zwykłe i przepiórcze- ze szczypiorkiem, z majonezem i z sosem z majonezu, ogórków kiszonych i groszku.
- jajka przepiórcze w cielęcej skorupce ze zmodyfikowanego przepisu Onlyred ( mnie smakowały, a goście też bardzo chwalili)
- galaretki z gotowanej cielęciny ( ufromowane w kształcie kulek)
- sałatka jarzynowa ( prawie, ze tradycyjna ;) bez ogórków, za to z konsarwowa papryką i marnowanymi kurkami)
- marynowane podgrzybki
- talerz wędlin
- moje pomidorowe "rajstwo" ;)) pomidory, ogórki, rzodkiewka, kiełki rzodkiewki
- talerz wędlin
Były też jajka faszerowane w skorupkach ( jajko, koperek, natka pietruszki, tarty ser, masło)
Na obiad były "warkoczyki" z przepisu Tekluni, tylko nadziewane cielęciną, ze sliwkami i grzybami- mniam okrutne :))
Do tego miks sałat z malinowym winegretem. ( nie zdązyłam zrobić zdjecia, nie wypadało mi celować aparatem w talerze gości)
Piliśmy tez zieloną herbatę, która w dzbanku rozwinęla się w kwiat. Piękne to było. Ze zdjęciem podobnie, a;e będą jeszcze powtórki ;))
I desery:
Sałatka owocowa ( zawsze ma "branie", nawet nie wiem czemu. TYm razem z jezynami )
Tort z "jajami sadzonymi" z przepisu Transylwanii ( tylko nie doczytałam, ze w przepisie miał być jogurt, i kupiłam twarożek. czyli zamiast jogurtowca, był sernik. I tak cudo :) )
Mazurek wiśniowo- truflowy z przepisu Malbec. Mój pierwszy w życiu. Jestem z siebie dumna. Pyszny i śliczny. Jak zaopatrzę się w odpowiednie utensylia- to dekoracje będą piękniejsze :)
No to tyle.
śliczności - pyszności :) to ja się wpraszam na przyszłą imprezkę:)
pozdrawiam.
Hi, to zapraszam :)
W przyszły poniedziałek mam urodzinki- impreza w sobotę :)
Będzie sałatka owocowa ( bo ma branie, hi)
Pomidory
torcik capuccino...
Kiełbaski w cieście
Na razie mi na tym wena się skończyła :D
Pozdrawiam
pyszne smakołyki przyżądziłas,wyglądają fajowo:)
w wolnej chwili,dodam jeszcze kilka moich fotek:)
Agik no! Agik Ty nie masz litosci kobito! Takie pyszne rzeczy i mnie tam nie bylo? Buuuuuu......
To czemuś nie przyszła, jak wołałam?
A głośno wołałam :D
hmmm, same pyszności. oczy mi sie świecą do tego półmiska warzywnego. Ja też się pochwalę, że zrobiłam mazurek wg przepisu Melbac(z podwójnej porcji), zrobiłam tylko dodatkową warstwę - pomarańczowo-cytrynową z przepisu dorisek2620 na mazurka. Wyszedł zabójczo pyszny.