Na Wż jest bardzo dużo przepisów na babkę ale ja nigdy nie mogę się zdecydować którą upiec na Wielkanoc. Lubię babki puszyste ale lekko wilgotne, nie suche, nie lubię też babek drożdżowych. Zawsze eksperymentuję ale z różnym skutkiem. Proszę o radę, czy macie swoje ulubione, takie które pieczecie na Wielkanoc
Moja jest ta - zawsze wilgotna, zawsze pyszna. Ostatnio ją robię na dużą keksówkę - z podwójnej porcji. A w tym roku zastanawiam się nawet czy nie upiec podwójnej podwójnej porcji (tzn dwóch babek z podwójnej porcji). To jedno z niewielu ciast domowych, które jedzą moje dzieci. I to na wyścigi http://wielkiezarcie.com/przepis7334.html
Polecam babkę gotowaną, jest naprawdę pyszna i długo zachowuje świeżość. W moim domu od wielu wielu lat zawsze gości na wielkanocnym stole. Do przygotowania tej babki potrzebna jest forma z zamknięciem. http://wielkiezarcie.com/przepis16182.html
wyborna baba parzona - to tylko fragment z książki z 1904 roku: kopę (to chyba 60 sztuk) żółtek ubić z dwoma funtami cukru pudru i wlać do przygotowanego rozczynu (z poł funta drożdży)
Z tego mają wyjsć 4 baby - czyli po 15 jaj na jedną
Użytkownik nina napisał w wiadomości: > Na Wż jest bardzo dużo przepisów na babkę ale ja nigdy nie mogę się > zdecydować którą upiec na Wielkanoc. Lubię babki puszyste ale lekko > wilgotne, nie suche, nie lubię też babek drożdżowych. Zawsze > eksperymentuję ale z różnym skutkiem. Proszę o radę, czy macie swoje > ulubione, takie które pieczecie na Wielkanoc
Prawdziwa baba wielkanocna powinna być na drożdżach, ale rozumiem można nie lubić. Podaję zatem przepis na babkę jednego z najlepszych i najbardziej podziwianych sław kulinarnych ( przez wrodzoną skromność nie powiem, że to chodzi o moją osobę):
Babka pomarańczowo-cytrynowa
Składniki
Przepis
ciasto: 225 g masła 220 g mąki tortowej 200 g cukru pudru 4 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cytryna 1 pomarańcza 4 łyżki dżemu pomarańczowego 50 g umytych rodzynek 50 g orzechów włoskich szczypta soli lukier: 150 g cukru pudru 1 żółtko sok z połowy cytryny .
Cytrynę i pomarańczę dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem i zetrzeć na drobnej tarce. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając stopniowo żółtka i mąkę, następnie sól, skórkę oraz sok z pomarańczy i cytryny a na koniec dżem pomarańczowy. Orzechy grubo posiekać, umyte rodzynki osuszyć i obsypać mąką aby nie opadły na dno foremki. Do utartej masy wsypywać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wcześniej przygotowane bakalie i dokładnie wymieszać ciasto. Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto wlać do foremki babkowej posmarowanej masłem i obsypanej tartą bulką i piec ok. 50 min w piekarniku o temp, 180° C Przygotować lukier: Cukier puder utrzeć z żółtkiem i sokiem z cytryny na gładką masę. Gdy lukier jest zbyt gęsty można dodać trochę przegotowanej, letniej wody. Przestudzone ciasto po- lukrować
Na Wż jest bardzo dużo przepisów na babkę ale ja nigdy nie mogę się zdecydować którą upiec na Wielkanoc. Lubię babki puszyste ale lekko wilgotne, nie suche, nie lubię też babek drożdżowych. Zawsze eksperymentuję ale z różnym skutkiem. Proszę o radę, czy macie swoje ulubione, takie które pieczecie na Wielkanoc
Moja jest ta - zawsze wilgotna, zawsze pyszna. Ostatnio ją robię na dużą keksówkę - z podwójnej porcji. A w tym roku zastanawiam się nawet czy nie upiec podwójnej podwójnej porcji (tzn dwóch babek z podwójnej porcji). To jedno z niewielu ciast domowych, które jedzą moje dzieci. I to na wyścigi
http://wielkiezarcie.com/przepis7334.html
Polecam babkę gotowaną, jest naprawdę pyszna i długo zachowuje świeżość. W moim domu od wielu wielu lat zawsze gości na wielkanocnym stole. Do przygotowania tej babki potrzebna jest forma z zamknięciem.
http://wielkiezarcie.com/przepis16182.html
http://wielkiezarcie.com/przepis16182.html proszę link aktywny.
Polecam moja.
a ja polecam moją pod nazwą "Cytrynowiec Marysi" /nadal nie mogę wkleić linka do przepisu, nie wiem czemu??/
Co roku pieke z tego przepisu http://wielkiezarcie.com/przepis29927.html
robie kilka babek i rozdaje w rodzinie
Cytrynowiec Marysi proszę aktywne
śmignęłam cytrynowca do ulubionych
A ja mam dylemat, która z "bab" jest tą oryginalną wielkanocną? Drożdżowa, piaskowa, a może jeszcze jakaś inna? A może to w ogóle wszystko jedno ?
Chyba drozdzowa - wydaje mi sie najstarsza.
wyborna baba parzona - to tylko fragment z książki z 1904 roku: kopę (to chyba 60 sztuk) żółtek ubić z dwoma funtami cukru pudru i wlać do przygotowanego rozczynu (z poł funta drożdży)
Z tego mają wyjsć 4 baby - czyli po 15 jaj na jedną
O wlasnie takie mniam
Kiedyś dawno temu bardzo popularne były baby z ciasta zaparzanego. Właśnie przymierzam się do takiej kwietniowej zaparzanej baby :)
One sa pyszne- juz taka robilam z ksiazki(reprint) Cwierciakiewiczowej. Wilgotne i pulchne....mniam
Użytkownik nina napisał w wiadomości:
> Na Wż jest bardzo dużo przepisów na babkę ale ja nigdy nie mogę się
> zdecydować którą upiec na Wielkanoc. Lubię babki puszyste ale lekko
> wilgotne, nie suche, nie lubię też babek drożdżowych. Zawsze
> eksperymentuję ale z różnym skutkiem. Proszę o radę, czy macie swoje
> ulubione, takie które pieczecie na Wielkanoc
Prawdziwa baba wielkanocna powinna być na drożdżach, ale rozumiem można nie lubić. Podaję zatem przepis na babkę jednego z najlepszych i najbardziej podziwianych sław kulinarnych ( przez wrodzoną skromność nie powiem, że to chodzi o moją osobę):
Babka pomarańczowo-cytrynowa
225 g masła
220 g mąki tortowej
200 g cukru pudru
4 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cytryna
1 pomarańcza
4 łyżki dżemu pomarańczowego
50 g umytych rodzynek
50 g orzechów włoskich
szczypta soli
lukier:
150 g cukru pudru
1 żółtko
sok z połowy cytryny .
przygotowane bakalie i dokładnie wymieszać ciasto. Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto wlać do foremki babkowej posmarowanej masłem i obsypanej tartą bulką i piec ok. 50 min w piekarniku o temp, 180° C
Przygotować lukier:
Cukier puder utrzeć z żółtkiem i sokiem z cytryny na gładką
masę. Gdy lukier jest zbyt gęsty można dodać trochę
przegotowanej, letniej wody. Przestudzone ciasto po-
lukrować
Bahus
http://wielkiezarcie.com/przepis9391.html to moja ulubiona babka wielkanocna... polecam:)