Forum

Gawędy o jedzeniu

Wielkanocna babka

  • Autor: nina Data: 2009-03-15 08:26:44

    Na Wż jest bardzo dużo przepisów na babkę ale ja nigdy nie mogę się zdecydować którą upiec na Wielkanoc. Lubię babki puszyste ale lekko wilgotne, nie suche, nie lubię też babek drożdżowych. Zawsze eksperymentuję ale z różnym skutkiem. Proszę o radę, czy macie swoje ulubione, takie które pieczecie na Wielkanoc

  • Autor: ekkore Data: 2009-03-15 08:36:08

    Moja jest ta - zawsze wilgotna, zawsze pyszna. Ostatnio ją robię na dużą keksówkę - z podwójnej porcji. A w tym roku zastanawiam się nawet czy nie upiec podwójnej podwójnej porcji (tzn dwóch babek z podwójnej porcji). To jedno z niewielu ciast domowych, które jedzą moje dzieci. I to na wyścigi
    http://wielkiezarcie.com/przepis7334.html

  • Autor: mlena Data: 2009-03-15 09:30:34

    Polecam babkę gotowaną, jest naprawdę pyszna i długo zachowuje świeżość. W moim domu od wielu wielu lat zawsze gości na wielkanocnym stole. Do przygotowania tej babki potrzebna jest forma z zamknięciem.
    http://wielkiezarcie.com/przepis16182.html

  • Autor: mysha2006 Data: 2009-03-15 14:47:17

    http://wielkiezarcie.com/przepis16182.html proszę link aktywny.

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2009-03-15 11:05:27

    Polecam moja.

  • Autor: alman Data: 2009-03-15 11:35:45

    a ja polecam moją pod nazwą "Cytrynowiec Marysi" /nadal nie mogę wkleić linka do przepisu, nie wiem czemu??/

  • Autor: Dorotaxx Data: 2009-03-15 17:54:47

    Co roku pieke z tego przepisu http://wielkiezarcie.com/przepis29927.html
    robie kilka babek i rozdaje w rodzinie

  • Autor: Basia99999 Data: 2009-03-15 18:07:18

    Cytrynowiec Marysi proszę aktywne

  • Autor: Dorotaxx Data: 2009-03-15 18:22:20

    śmignęłam cytrynowca do ulubionych

  • Autor: babsy Data: 2009-03-16 14:12:44

    A ja mam dylemat, która z "bab" jest tą oryginalną wielkanocną? Drożdżowa, piaskowa, a może jeszcze jakaś inna? A może to w ogóle wszystko jedno ?

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2009-03-16 14:24:07

    Chyba drozdzowa - wydaje mi sie najstarsza.

  • Autor: ekkore Data: 2009-03-16 15:28:42

    wyborna baba parzona - to tylko fragment z książki z 1904 roku: kopę (to chyba 60 sztuk) żółtek ubić z dwoma funtami cukru pudru i wlać do przygotowanego rozczynu (z poł funta drożdży)

    Z tego mają wyjsć 4 baby - czyli po 15 jaj na jedną

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2009-03-16 15:34:43

    O wlasnie takie mniam

  • Autor: Wkn Data: 2009-03-17 18:22:30

    Kiedyś dawno temu bardzo popularne były baby z ciasta zaparzanego. Właśnie przymierzam się do takiej kwietniowej zaparzanej baby :)

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2009-03-17 18:34:00

    One sa pyszne- juz taka robilam z ksiazki(reprint) Cwierciakiewiczowej. Wilgotne i pulchne....mniam

  • Autor: bahus Data: 2009-03-17 19:27:47

    Użytkownik nina napisał w wiadomości:
    > Na Wż jest bardzo dużo przepisów na babkę ale ja nigdy nie mogę się
    > zdecydować którą upiec na Wielkanoc. Lubię babki puszyste ale lekko
    > wilgotne, nie suche, nie lubię też babek drożdżowych. Zawsze
    > eksperymentuję ale z różnym skutkiem. Proszę o radę, czy macie swoje
    > ulubione, takie które pieczecie na Wielkanoc

    Prawdziwa baba wielkanocna powinna być na drożdżach, ale rozumiem można nie lubić. Podaję zatem przepis na babkę jednego z najlepszych i najbardziej podziwianych sław kulinarnych ( przez wrodzoną skromność nie powiem, że to chodzi o moją osobę):

    Babka pomarańczowo-cytrynowa

    Składniki Przepis
    ciasto:
    225 g masła
    220 g mąki tortowej
    200 g cukru pudru
    4 jaja
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cytryna
    1 pomarańcza
    4 łyżki dżemu pomarańczowego
    50 g umytych rodzynek
    50 g orzechów włoskich
    szczypta soli

    lukier:

    150 g cukru pudru
    1 żółtko
    sok z połowy cytryny .
    Cytrynę i pomarańczę dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem i zetrzeć na drobnej tarce. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając stopniowo żółtka i mąkę, następnie sól, skórkę oraz sok z pomarańczy i cytryny a na koniec dżem pomarańczowy. Orzechy grubo posiekać, umyte rodzynki osuszyć i obsypać mąką aby nie opadły na dno foremki. Do utartej masy wsypywać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wcześniej
    przygotowane bakalie i dokładnie wymieszać ciasto. Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto wlać do foremki babkowej posmarowanej masłem i obsypanej tartą bulką i piec ok. 50 min w piekarniku o temp, 180° C
    Przygotować lukier:
    Cukier puder utrzeć z żółtkiem i sokiem z cytryny na gładką
    masę. Gdy lukier jest zbyt gęsty można dodać trochę
    przegotowanej, letniej wody. Przestudzone ciasto po-
    lukrować

    Bahus

  • Autor: till Data: 2009-03-17 20:43:48

    http://wielkiezarcie.com/przepis9391.html to moja ulubiona babka wielkanocna... polecam:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu