w znanej sieci barów wegeriańskich jadłam coś, co bardzo mi baaardzo podeszło- tort warzywny. Danie słone, nic nie ma wspólnego z deserem. Może ktoś rozpracował farsz, którym przekładane są naleśniki pełnoziarniste?? Wiem, że są to pomidory, por i szpinak, ale nie wiem, co jeszcze. Proszę o pomoc.
Nigdy nie bylam w takim barze, ale w kuchni wloskiej torty warzywne to bardzo pospolite danie czesto jadane. Najczesciej uzywa sie jako bazy ciasto francuskie, lub takie jak do pizzy czyli maka, sol i woda. Farsz to najczesciej wlasnie warzywa i bialy ser, fasolka, brokuly kalafior uklada sie naciescie i zalewa rozbitymi jajkami, moga byc grzyby, przerozne sery....ale nie wiem czy to ma cos wspolnego z tym o czym piszesz :)
Obejrzałam sobie na ich stronie ten tort- i tam jest napisane, ze to sa właśnie te farsze, o których piszesz- pomidorowy, porowy i szpinakowy. Jestem bardzo zainteresowana- napisz mi jaką konsystencję miał ten farsz porowy- bo o ile moge sobie wyobrazić te dwa pozostałe- to porowego - nijak- był jak bardziej jak farsz, czy bardziej jak krem?
ten farsz jest calkiem gęsty. Dla mnie plusem jest brak sera i śmietany bo tego nie jadam. Niestety nie mam pojęcia, co tam dają- duszone pomidory, szpinak, nie ma cebuli, no i ten por- duszony?? całość pyszna i chciałam zrobić sama.
Wiesz co tym pytaniem o farsz porowy przypomniałaś mi smak niemieckiego lauchkuchen. Nawet mam wstawiony u siebie - jako placek porowy. Jak wyślę dzieci na wakację - to muszę zrobić - bo z porem nie zjedzą, już prędzej z pieczarkami.
...w książce kucharskiej mamy taki fajny "tort szwedzki" - podłuzny chleb razowy pokrojony jak biszkopt- 5 blatów, przełożony serkiem twarogowym ze szczypiorkiem, ziołami, kurkumą. Wierzch ozdobiony bajecznie warzywami. Szkoda, że nie mam zdjęcia
Jezeli chcesz tort warzywny z pastami - ale nie z naleśników tylko z chleba fajne propozycje znajdują się u Till i gitan. robić nie robiłam, ale bardzo mi się podobają - ale dla nas nie zrobię, bo połowę musiałąbym wyrzucić. A goście - mam wrażenie, że ich preferencje są inne. Ale myśli mi sie w tym roku moze na komunię u córki zrobić - będzie trochę ludzi - może zjedzą
w znanej sieci barów wegeriańskich jadłam coś, co bardzo mi baaardzo podeszło- tort warzywny. Danie słone, nic nie ma wspólnego z deserem. Może ktoś rozpracował farsz, którym przekładane są naleśniki pełnoziarniste?? Wiem, że są to pomidory, por i szpinak, ale nie wiem, co jeszcze. Proszę o pomoc.
Nigdy nie bylam w takim barze, ale w kuchni wloskiej torty warzywne to bardzo pospolite danie czesto jadane.
Najczesciej uzywa sie jako bazy ciasto francuskie, lub takie jak do pizzy czyli maka, sol i woda.
Farsz to najczesciej wlasnie warzywa i bialy ser, fasolka, brokuly kalafior uklada sie naciescie i zalewa rozbitymi jajkami, moga byc grzyby, przerozne sery....ale nie wiem czy to ma cos wspolnego z tym o czym piszesz :)
nie mam pojecia co tam serwowali
a to moja propzycja:
http://wielkiezarcie.com/przepis41323.html
Obejrzałam sobie na ich stronie ten tort- i tam jest napisane, ze to sa właśnie te farsze, o których piszesz- pomidorowy, porowy i szpinakowy.
Jestem bardzo zainteresowana- napisz mi jaką konsystencję miał ten farsz porowy- bo o ile moge sobie wyobrazić te dwa pozostałe- to porowego - nijak- był jak bardziej jak farsz, czy bardziej jak krem?
Pozdrawiam i tez czekam na wieści :)
ten farsz jest calkiem gęsty. Dla mnie plusem jest brak sera i śmietany bo tego nie jadam. Niestety nie mam pojęcia, co tam dają- duszone pomidory, szpinak, nie ma cebuli, no i ten por- duszony??
całość pyszna i chciałam zrobić sama.
Wiesz co tym pytaniem o farsz porowy przypomniałaś mi smak niemieckiego lauchkuchen. Nawet mam wstawiony u siebie - jako placek porowy. Jak wyślę dzieci na wakację - to muszę zrobić - bo z porem nie zjedzą, już prędzej z pieczarkami.
a to ja tez spróbuję zrobić:) staram się unikać kalorii, ale czasem....
ja zupełnie nie wiem o czym mówicie, ale ponieważ brzmi bardzo ciekawie- oto co mi wyskoczyło z googlli-
http://www.puszka.pl/przepis/4334-tort_warzywny.html
...w książce kucharskiej mamy taki fajny "tort szwedzki" - podłuzny chleb razowy pokrojony jak biszkopt- 5 blatów, przełożony serkiem twarogowym ze szczypiorkiem, ziołami, kurkumą. Wierzch ozdobiony bajecznie warzywami. Szkoda, że nie mam zdjęcia
anneau-dokładnie o to mi chodziło, a nie mogłam znależć. Dzięki, polecam to danko, jest super.
Fajne...
Troche mnie dziwi to ciasto z twarogiem- takie jakby leniwe? ( nigdy chyba nie jadłam) :)
Nie - nie przypomina leniwych w smaku. O ile pamiętam to w niemieckich przepisach się często przewija ten rodzaj ciasta. Mnie smakuje
Jezeli chcesz tort warzywny z pastami - ale nie z naleśników tylko z chleba fajne propozycje znajdują się u Till i gitan. robić nie robiłam, ale bardzo mi się podobają - ale dla nas nie zrobię, bo połowę musiałąbym wyrzucić. A goście - mam wrażenie, że ich preferencje są inne.
Ale myśli mi sie w tym roku moze na komunię u córki zrobić - będzie trochę ludzi - może zjedzą