Forum

Kuchenne porady

Ciato/tort bananowy

• Autor: myszka82 Data: 2009-03-16 10:42:00

Witam! Bardzo proszę o przepisy na tort/ciasto bananowe - jednak chodzi o takie, które nie posiadają w składzie masy budyniowej. Mąż ma w środę urodzinki i chciałam mu upiec taki sprawdzony przez kogoś smakołyk:-) Pozdrawiam!

• Autor: aloalo Data: 2009-03-16 11:09:11

Jeśli to może być ciasto nie tylko i wyłącznie bananowe to polecam takie (moja mama robi je na biszkopcie)
    albo takie.

• Autor: sanella* Data: 2009-03-16 11:18:17

Znam bardzo prosty, ale dobry przepis na torcik bananowy. Bardzo lubiany przez dzieci. Skladniki: Spod biszkoptowy ciemny 26cm., konfitura, banany ( przekroic wzdluz na pol) Masa: 600 ml slodkiej smietanki, 100 g mlecznej, dobrej czekolady, 3 p. usztywniaczy do smietany ( kazdy na 200ml). Przepis: dzien wczesniej!!! podgrzac powoli smietane i rozpuscic w niej czekolade, ostudzic, wlozyc do lodowki!!! Biszkot posmarowac konfitura, wylozyc polowkami bananow. Zimna czekoladowa smietane ubic z usztywniaczem i przykryc banany, wstawic do lodowki, posypac wiorkami czekoladowymi.Smacznego Mnie lepiej smakuje, jak sie do smietany zamiast usztywniaczy doda zelatyne, wtedy krem jest bardziej sztywny.

• Autor: sanella* Data: 2009-03-16 11:22:22

Nie wiem co sie dzieje, ale napisalam poprzedni komentarz z przerwami, dla lepszego czytania, a wszstko zlalo sie w jeden tekst?

• Autor: yette Data: 2009-03-16 11:47:49

A ja polecę Ci swój tort bananowy
    http://wielkiezarcie.com/przepis30890.html,
    a jeżeli wolisz inne masy to zawsze możesz zmienić na własne

• Autor: Laugasel Data: 2009-03-16 13:30:12

mój jest chyba najprostszy.Biszkopt: 3 jajka, 6 łyżek mąki, 6 łyżek cukru 3 łyzki oliwy i półtora łyżeczki proszku do pieczenia. Banany pognieść widelcem, margarynę ( nie z lodówki) połączyc z cukrem, A przedtem rozpuścić z 3 galaretki, dwie w małaej ilości wody a jedną narmalnie. Dokładnie wymieszać mus babanowy z margaryną i z galartkemi. przełożyć to na gotowy spód biszkoptowy i poukładac nanim banany. Zalać delikatnie krzepnącą 3 galarteką i do lodówki.

• Autor: Laugasel Data: 2009-03-16 13:30:14

mój jest chyba najprostszy.Biszkopt: 3 jajka, 6 łyżek mąki, 6 łyżek cukru 3 łyzki oliwy i półtora łyżeczki proszku do pieczenia. Banany pognieść widelcem, margarynę ( nie z lodówki) połączyc z cukrem, A przedtem rozpuścić z 3 galaretki, dwie w małaej ilości wody a jedną narmalnie. Dokładnie wymieszać mus babanowy z margaryną i z galartkemi. przełożyć to na gotowy spód biszkoptowy i poukładac nanim banany. Zalać delikatnie krzepnącą 3 galarteką i do lodówki.

• Autor: agik Data: 2009-03-16 13:46:03

A jakby tak jogurtowiec, albo sernik na zimno? Zasady podobne- miesza się jogurt ( może być bananowy, albo naturalny, albo waniliowy) ze śmietaną i żelatyną( nie wiem, czy jest galaretka bananowa) i ze zmiksowanymi, albo pokrojonymi bananami, wylewa na biszkopt, albo na rozkruszone ciastka- do lodówki- i juz ( to jogurtowiec)
    A sernik podobnie- tylko zamiast jogurtu - serek :)

Aaa i banany trzeba skropić sokiem z cytryny, bo czernieją. albo szybko mieszać...
    ładne wzorki można widelcem robic na wierzchu... albo ozdobić bita śmietaną, albo galaretką i bananami...
    Kiedyś robiłam taki torcik jogurtowy z paczki- własnie z bananami- dobre było, tylko mi banany zczerniały.

• Autor: ilka76 Data: 2009-03-16 18:53:36

http://wielkiezarcie.com/przepis13714.html

• Autor: dorisek2620 Data: 2009-03-17 22:20:53

http://wielkiezarcie.com/przepis41199.html Bardzo smaczny bananowiec i ślicznie się prezentuje, polecam. Pozdrawiam:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu