Witam! Bardzo proszę o przepisy na tort/ciasto bananowe - jednak chodzi o takie, które nie posiadają w składzie masy budyniowej. Mąż ma w środę urodzinki i chciałam mu upiec taki sprawdzony przez kogoś smakołyk:-) Pozdrawiam!
Znam bardzo prosty, ale dobry przepis na torcik bananowy. Bardzo lubiany przez dzieci.
Skladniki:
Spod biszkoptowy ciemny 26cm.,
konfitura,
banany ( przekroic wzdluz na pol)
Masa:
600 ml slodkiej smietanki,
100 g mlecznej, dobrej czekolady,
3 p. usztywniaczy do smietany ( kazdy na 200ml).
Przepis:
dzien wczesniej!!! podgrzac powoli smietane i rozpuscic w niej czekolade, ostudzic, wlozyc do lodowki!!!
Biszkot posmarowac konfitura, wylozyc polowkami bananow.
Zimna czekoladowa smietane ubic z usztywniaczem i przykryc banany, wstawic do lodowki, posypac wiorkami czekoladowymi.Smacznego
Mnie lepiej smakuje, jak sie do smietany zamiast usztywniaczy doda zelatyne, wtedy krem jest bardziej sztywny.
mój jest chyba najprostszy.Biszkopt: 3 jajka, 6 łyżek mąki, 6 łyżek cukru 3 łyzki oliwy i półtora łyżeczki proszku do pieczenia. Banany pognieść widelcem, margarynę ( nie z lodówki) połączyc z cukrem, A przedtem rozpuścić z 3 galaretki, dwie w małaej ilości wody a jedną narmalnie. Dokładnie wymieszać mus babanowy z margaryną i z galartkemi. przełożyć to na gotowy spód biszkoptowy i poukładac nanim banany. Zalać delikatnie krzepnącą 3 galarteką i do lodówki.
mój jest chyba najprostszy.Biszkopt: 3 jajka, 6 łyżek mąki, 6 łyżek cukru 3 łyzki oliwy i półtora łyżeczki proszku do pieczenia. Banany pognieść widelcem, margarynę ( nie z lodówki) połączyc z cukrem, A przedtem rozpuścić z 3 galaretki, dwie w małaej ilości wody a jedną narmalnie. Dokładnie wymieszać mus babanowy z margaryną i z galartkemi. przełożyć to na gotowy spód biszkoptowy i poukładac nanim banany. Zalać delikatnie krzepnącą 3 galarteką i do lodówki.
A jakby tak jogurtowiec, albo sernik na zimno? Zasady podobne- miesza się jogurt ( może być bananowy, albo naturalny, albo waniliowy) ze śmietaną i żelatyną( nie wiem, czy jest galaretka bananowa) i ze zmiksowanymi, albo pokrojonymi bananami, wylewa na biszkopt, albo na rozkruszone ciastka- do lodówki- i juz ( to jogurtowiec) A sernik podobnie- tylko zamiast jogurtu - serek :)
Aaa i banany trzeba skropić sokiem z cytryny, bo czernieją. albo szybko mieszać... ładne wzorki można widelcem robic na wierzchu... albo ozdobić bita śmietaną, albo galaretką i bananami... Kiedyś robiłam taki torcik jogurtowy z paczki- własnie z bananami- dobre było, tylko mi banany zczerniały.
Witam! Bardzo proszę o przepisy na tort/ciasto bananowe - jednak chodzi o takie, które nie posiadają w składzie masy budyniowej. Mąż ma w środę urodzinki i chciałam mu upiec taki sprawdzony przez kogoś smakołyk:-) Pozdrawiam!
Jeśli to może być ciasto nie tylko i wyłącznie bananowe to polecam takie (moja mama robi je na biszkopcie)
albo takie.
Znam bardzo prosty, ale dobry przepis na torcik bananowy. Bardzo lubiany przez dzieci. Skladniki: Spod biszkoptowy ciemny 26cm., konfitura, banany ( przekroic wzdluz na pol) Masa: 600 ml slodkiej smietanki, 100 g mlecznej, dobrej czekolady, 3 p. usztywniaczy do smietany ( kazdy na 200ml). Przepis: dzien wczesniej!!! podgrzac powoli smietane i rozpuscic w niej czekolade, ostudzic, wlozyc do lodowki!!! Biszkot posmarowac konfitura, wylozyc polowkami bananow. Zimna czekoladowa smietane ubic z usztywniaczem i przykryc banany, wstawic do lodowki, posypac wiorkami czekoladowymi.Smacznego Mnie lepiej smakuje, jak sie do smietany zamiast usztywniaczy doda zelatyne, wtedy krem jest bardziej sztywny.
Nie wiem co sie dzieje, ale napisalam poprzedni komentarz z przerwami, dla lepszego czytania, a wszstko zlalo sie w jeden tekst?
A ja polecę Ci swój tort bananowy
http://wielkiezarcie.com/przepis30890.html,
a jeżeli wolisz inne masy to zawsze możesz zmienić na własne
A jakby tak jogurtowiec, albo sernik na zimno? Zasady podobne- miesza się jogurt ( może być bananowy, albo naturalny, albo waniliowy) ze śmietaną i żelatyną( nie wiem, czy jest galaretka bananowa) i ze zmiksowanymi, albo pokrojonymi bananami, wylewa na biszkopt, albo na rozkruszone ciastka- do lodówki- i juz ( to jogurtowiec)
A sernik podobnie- tylko zamiast jogurtu - serek :)
Aaa i banany trzeba skropić sokiem z cytryny, bo czernieją. albo szybko mieszać...
ładne wzorki można widelcem robic na wierzchu... albo ozdobić bita śmietaną, albo galaretką i bananami...
Kiedyś robiłam taki torcik jogurtowy z paczki- własnie z bananami- dobre było, tylko mi banany zczerniały.
http://wielkiezarcie.com/przepis13714.html
http://wielkiezarcie.com/przepis41199.html Bardzo smaczny bananowiec i ślicznie się prezentuje, polecam. Pozdrawiam:)