Kilaka dni temu wsatwilam przepis na pierogi kurczakowo-szpinakowe.Sa one ulepione wedlug sposobu,ktory podpatrzylam kiedys w programie Roberta Maklowicza,kiedy to podrozowal po Italii znanej jak wiadomo z roznego rodzaju makaronow i pierozkow.Chcialam umiescic to jako artykul w "Szkole gotowania" ale "napisz do nas" bylo u mnie nieaktywne a obiecalam kilku uzytkownikom ze pokaze jak to sie robi.Oto moja metoda:
1.Przygotowac ciasto, sadze ze kazdy ma swoj ulubiony sposob.Ja robie to z maki,odrobiny oleju i cieplej wody "ile sie wgniecie" 2.ciasto rozwalkowac i powycinac z nego szklanka koleczka 3.Kazde koleczko troche rozwalkowac.Nastepnie na srodek kazdego polozyc farsz,tak jak sie to robi przy kazdych pierogach 4.Czesc ciasta,ktora mamy miedzy kcuikiem a palcem wskazujacym zagiac tak zeby do ok polowy przykrywala farsz 5.Nastepnie bierzemy rog powstaly po zlozeniu ciasta i skladamy go ukosnie lekko dociskajac do pozostalego ciasta 6. Tak samo postepujemy z drugim rogiem . 7.Czynnosc powtarzamy plotac swojego rodzaju warkoczyk.Przy kazdym przelozeniu ciasta nalezy go docisnac tak zeby sie skleilo 8.Koncowke zwijamyw rulonik i mocno zagniatamy.Tak wyglada gotowy fajny pierozek A tak wygladaja juz ugotowane
Nie polecam tego rodzaju skladania pierogow do nadzienia owocowego, ani do kapusty chyba ze nadzienie jest dosc zwiezle.Jezeli ciasto umoczy sie w farszu to jest bardzo prawdopodobne ze pierog sie nie sklei.Bardzo dobrze sprawdza sie w ruskich i z nadzieniem miesnym, ktore nawet gdyby "opakowanie" nie bylo szczelne i tak nie wyplyna.takie pierozki z miesem,dodatkowo panierowane wygladaja jak udka z kurczaka zawsze nabieram tym gosci:).Mam nadzieje ze opisalam wykonanie wystarczajaco jasno.Polecam i pozrawiam wszystkich
Byłem bardzo ciekawy jak się robi te pierożki:) Teraz już wiem. Bardzo dobrze i przejrzyście wytłumaczone:) I super pomysł z tym panierowaniem i oszukiwaniem gości. Na pewno wypróbuje:)
Myślę .że w ten sposob można robić pierożki z ciasta francuskiego - posmarowane jajkiem, po upieczeniu mogą być świetną przekąską na gorąco. Dzięki za instrukcje - pozdrawiam !
Kilaka dni temu wsatwilam przepis na pierogi kurczakowo-szpinakowe.Sa one ulepione wedlug sposobu,ktory podpatrzylam kiedys w programie Roberta Maklowicza,kiedy to podrozowal po Italii znanej jak wiadomo z roznego rodzaju makaronow i pierozkow.Chcialam umiescic to jako artykul w "Szkole gotowania" ale "napisz do nas" bylo u mnie nieaktywne a obiecalam kilku uzytkownikom ze pokaze jak to sie robi.Oto moja metoda:
1.Przygotowac ciasto, sadze ze kazdy ma swoj ulubiony sposob.Ja robie to z maki,odrobiny oleju i cieplej wody "ile sie wgniecie"
2.ciasto rozwalkowac i powycinac z nego szklanka koleczka
3.Kazde koleczko troche rozwalkowac.Nastepnie na srodek kazdego polozyc farsz,tak jak sie to robi przy kazdych pierogach
4.Czesc ciasta,ktora mamy miedzy kcuikiem a palcem wskazujacym zagiac tak zeby do ok polowy przykrywala farsz
5.Nastepnie bierzemy rog powstaly po zlozeniu ciasta i skladamy go ukosnie lekko dociskajac do pozostalego ciasta
6. Tak samo postepujemy z drugim rogiem .
7.Czynnosc powtarzamy plotac swojego rodzaju warkoczyk.Przy kazdym przelozeniu ciasta nalezy go docisnac tak zeby sie skleilo
8.Koncowke zwijamyw rulonik i mocno zagniatamy.Tak wyglada gotowy fajny pierozek
A tak wygladaja juz ugotowane
Nie polecam tego rodzaju skladania pierogow do nadzienia owocowego, ani do kapusty chyba ze nadzienie jest dosc zwiezle.Jezeli ciasto umoczy sie w farszu to jest bardzo prawdopodobne ze pierog sie nie sklei.Bardzo dobrze sprawdza sie w ruskich i z nadzieniem miesnym, ktore nawet gdyby "opakowanie" nie bylo szczelne i tak nie wyplyna.takie pierozki z miesem,dodatkowo panierowane wygladaja jak udka z kurczaka zawsze nabieram tym gosci:).Mam nadzieje ze opisalam wykonanie wystarczajaco jasno.Polecam i pozrawiam wszystkich
A tak, widziałam te pierożki w Twoich przepisach - bardzo ciekawy kształt.
I super pokazane!
Cudne! Moze warto przeniesc do dzialu porad w artykolach? Tu sie jeszcze zgubi a szkooda by bylo
Przesliczne, przepieknie :) nadzwyczajne.. a ja nie nazwalabym ich pierogami.. tylko oseskami :))) brakuje tylko glowki dzidziusia ;)
Skopolendro bardzo Ci dziekuję za obrazowy kursik przygotowania pierożków, świetnie wyglądają, pozdrawiam serdecznie
Byłem bardzo ciekawy jak się robi te pierożki:) Teraz już wiem. Bardzo dobrze i przejrzyście wytłumaczone:) I super pomysł z tym panierowaniem i oszukiwaniem gości. Na pewno wypróbuje:)
Myślę .że w ten sposob można robić pierożki z ciasta francuskiego - posmarowane jajkiem, po upieczeniu mogą być świetną przekąską na gorąco. Dzięki za instrukcje - pozdrawiam !
Koniecznie wypróbuję!!!!A pierogi uwielbiamy!!!!!
Dziękuję za świetny artykuł.W najbliższym czasie muszę go wypróbować.Pozdrawiam