ja robię kiełbase bardzo często według takiego przepisu 10 kg mięsa (łopatki daję 20 dkg soli ,5 dkg pieprzu i 5 dkg czosnku . Mięo mielę w maszynce na grubym sitku daję sól pieprz dokładnie wymieszac i zostawic do drugiego dnia zimą a latem na 12 godz, po tym czasie dac roztarty z solą czosnek i dwie szklanki wody zimnej przegotowanej i bardzo dokładnie wyrobic nakładac do jelit powiesic na kiju aby obeschla i do wędzarni. Ta kiełbasa jest chuda jesli wolisz tłusciejszą mozna dodac boczek.
Na WŻ w artykule z cyklu ''szkoła gotowania'' jest przepis na sprawdzoną,dobrą kiełbasę ze wszelkimi niezbędnymi poradami:http://wielkiezarcie.com/artykul.php?id=811
Lili , napisz jaką kiełbasę chcesz. Ma być od razu do jedzenia, ma być przechowywana, tłusta, sucha, Kiełbasy dzielą się a właściwie rozróżniamy trzy rodzaje kiełbas. trwałe,półtrwałe,nietrwałe. Podaj jaki masz rodzaj mięsa lub z czego chcesz a wtedy podam Ci szczególówe dane na temat jej produkcji w domowych warunkach.
Chciałabym zrobić kiełbasę taką, która trochę poleży. Taka normalna kiełbasa, którą można jeść na gorąco i na zimno. Acha , kolega męża powiedział, że nam ją uwędzi. Dziękuję
Flaki (jelita) juz znalazłam na allegro. Ale skąd wziąć to coś do maszynki do mięsa? Jak to się fachowo nazywa? Bo znalazłam jedną sztukę - ale nie ma nic do jakiej maszynki pasuje. A jeżeli było na wyposażeniu maszynki to podejrzewam, że i tak wylądowało w koszu na śmieci, jako rzecz do niczego niepotrzebna. A nawet jak zalega w piwnicznych przydasiach to i tak jej nie znajdę.
My zawsze bardzo dłuuugo mieszaliśmy mięsko,ale gdzieś wyczytałam,że wówczas kiełbasa jest twardawa.Zrobiliśmy experyment,pomieszaliśmy krócej i było o wiele lepiej.
ekkore,to coś co jest niezbędne do zrobienia kiełbasy to nasadka masarska i tzw.wkładka dystansowa.U mnie oba te elementy były na wyposażeniu maszynki.Nie wiem jakiej firmy masz maszynke ale dowiedz się w serwisie firmowym czy można u nich dokupić poszczególne części,ewentualnie spytaj czy wiedzą gdzie takie coś można nabyć.Powinni pomóc.Ja nożyki do swojej maszynki kupuje właśnie w serwisie.Pozdrawiam.
ja mam zelmera - ale juz wiekowego (coś z 15-18 lat ma). U siebie serwisu nie mam, a ten co jest w sąsiednim mieście, to lepiej go unikać. Znalazłąm sobie co prawda sprzedawcę części na allegro - już kupowałam widełki do miksera, noże do maszynki. Przejrzałam dzisiaj jego ofertę -ale tego cudaka nie ma.
ekkore ja też mam dość wiekowego zelmera bo 10-letniego.Zobacz tu:http://www.czesciagd.pl/?cPath=1948.Są tu części do różnych maszynek zelmerowskich,może znajdziesz te dla siebie.
Wejdz na strone sklepu www.sklep-masarski.pl miejscowosc Wyszomierz,prowadzony przez Tomasza Chomentowskiego.Znajdziesz tam lejki do maszynek,jelita,przyprawy do kielbas i nie tylko.Jelita kupowalam z mieszanymi uczuciami,ale sa tak sterylnie czyste,ze pozostalo tylko wyplukac z nadmiaru soli.Jesli masz kupowac,to w jednym sklepie ze wzgledu na koszta wysylki.
Witam!!! Mam bardzo wielką prośbę. Czy ktoś zna może jakiś przepis na dobrą kiełbasę, którą można zrobić w domu. Z góry dziękuję.
mam w soich zakładkach stronę, która czeka aż mąż postawi mi wędzarnię. Jeśli chesz zajrzyj http://www.wedlinydomowe.pl/
Dzięki!
ja robię kiełbase bardzo często według takiego przepisu 10 kg mięsa (łopatki daję 20 dkg soli ,5 dkg pieprzu i 5 dkg czosnku . Mięo mielę w maszynce na grubym sitku daję sól pieprz dokładnie wymieszac i zostawic do drugiego dnia zimą a latem na 12 godz, po tym czasie dac roztarty z solą czosnek i dwie szklanki wody zimnej przegotowanej i bardzo dokładnie wyrobic nakładac do jelit powiesic na kiju aby obeschla i do wędzarni. Ta kiełbasa jest chuda jesli wolisz tłusciejszą mozna dodac boczek.
Oj,widze,ze zagladamy na te sama strone.
Na WŻ w artykule z cyklu ''szkoła gotowania'' jest przepis na sprawdzoną,dobrą kiełbasę ze wszelkimi niezbędnymi poradami:http://wielkiezarcie.com/artykul.php?id=811
Oczywiście jak zwykle link mi się nie podświetla......
http://wielkiezarcie.com/artykul.php?id=811 już aktywny :)
Jeśli miałabym coś dodać to tylko to ,że mięsko trzeba mieszać tak długo aż pojawi się pot na tyłku -wiem to z doświadczenia.
Lili , napisz jaką kiełbasę chcesz. Ma być od razu do jedzenia, ma być przechowywana, tłusta, sucha,
Kiełbasy dzielą się a właściwie rozróżniamy trzy rodzaje kiełbas. trwałe,półtrwałe,nietrwałe. Podaj jaki masz rodzaj mięsa lub z czego chcesz a wtedy podam Ci szczególówe dane na temat jej produkcji w domowych warunkach.
Chciałabym zrobić kiełbasę taką, która trochę poleży. Taka normalna kiełbasa, którą można jeść na gorąco i na zimno. Acha , kolega męża powiedział, że nam ją uwędzi. Dziękuję
http://wielkiezarcie.com/przepis30156.html-
Flaki (jelita) juz znalazłam na allegro. Ale skąd wziąć to coś do maszynki do mięsa? Jak to się fachowo nazywa? Bo znalazłam jedną sztukę - ale nie ma nic do jakiej maszynki pasuje.
A jeżeli było na wyposażeniu maszynki to podejrzewam, że i tak wylądowało w koszu na śmieci, jako rzecz do niczego niepotrzebna. A nawet jak zalega w piwnicznych przydasiach to i tak jej nie znajdę.
My zawsze bardzo dłuuugo mieszaliśmy mięsko,ale gdzieś wyczytałam,że wówczas kiełbasa jest twardawa.Zrobiliśmy experyment,pomieszaliśmy krócej i było o wiele lepiej.
ekkore,to coś co jest niezbędne do zrobienia kiełbasy to nasadka masarska i tzw.wkładka dystansowa.U mnie oba te elementy były na wyposażeniu maszynki.Nie wiem jakiej firmy masz maszynke ale dowiedz się w serwisie firmowym czy można u nich dokupić poszczególne części,ewentualnie spytaj czy wiedzą gdzie takie coś można nabyć.Powinni pomóc.Ja nożyki do swojej maszynki kupuje właśnie w serwisie.Pozdrawiam.
ja mam zelmera - ale juz wiekowego (coś z 15-18 lat ma). U siebie serwisu nie mam, a ten co jest w sąsiednim mieście, to lepiej go unikać. Znalazłąm sobie co prawda sprzedawcę części na allegro - już kupowałam widełki do miksera, noże do maszynki. Przejrzałam dzisiaj jego ofertę -ale tego cudaka nie ma.
Ale dzięki za informacje.
ekkore ja też mam dość wiekowego zelmera bo 10-letniego.Zobacz tu:http://www.czesciagd.pl/?cPath=1948.Są tu części do różnych maszynek zelmerowskich,może znajdziesz te dla siebie.
czytam przepisy i zastanawiam się ...czy dodajecie do masy saletrę ?
pavotku,ja nigdy nie dodaje.
Wejdz na strone sklepu www.sklep-masarski.pl miejscowosc Wyszomierz,prowadzony przez Tomasza Chomentowskiego.Znajdziesz tam lejki do maszynek,jelita,przyprawy do kielbas i nie tylko.Jelita kupowalam z mieszanymi uczuciami,ale sa tak sterylnie czyste,ze pozostalo tylko wyplukac z nadmiaru soli.Jesli masz kupowac,to w jednym sklepie ze wzgledu na koszta wysylki.
Wklepałam swój przepis na kiełbasę - może skorzystasz ? Pozdrawiam !
najlepsza jest kielbasa. MATURA Z MATEMATYKI 2005-... poziom podstawowy i rozszerzony czesc druga .. strona 17,26,27 ;]