Forum

Kuchenne porady

Kiełbasa własnej roboty

  • Autor: lili10 Data: 2009-03-24 21:41:41

    Witam!!! Mam bardzo wielką prośbę. Czy ktoś zna może jakiś przepis na dobrą kiełbasę, którą można zrobić w domu. Z góry dziękuję.

  • Autor: Zośka Data: 2009-03-24 21:52:43

    mam w soich zakładkach stronę, która czeka aż mąż postawi mi wędzarnię. Jeśli chesz zajrzyj http://www.wedlinydomowe.pl/

  • Autor: lili10 Data: 2009-03-24 22:04:07

    Dzięki!

  • Autor: tutunia Data: 2009-03-24 22:09:01

    ja robię kiełbase bardzo często według takiego przepisu 10 kg mięsa (łopatki  daję 20 dkg soli ,5 dkg pieprzu i 5 dkg czosnku  . Mięo mielę w maszynce na grubym sitku daję sól pieprz  dokładnie wymieszac i zostawic do drugiego dnia zimą a latem na 12 godz, po tym czasie dac roztarty z solą czosnek i dwie szklanki wody zimnej przegotowanej i bardzo dokładnie wyrobic nakładac do jelit  powiesic na kiju aby obeschla i do wędzarni. Ta kiełbasa jest  chuda jesli wolisz tłusciejszą mozna dodac boczek.

  • Autor: jolka60 Data: 2010-01-26 08:13:02

    Oj,widze,ze zagladamy na te sama strone.

  • Autor: Mońcia Data: 2009-03-24 22:24:56

    Na WŻ w artykule z cyklu ''szkoła gotowania'' jest przepis na sprawdzoną,dobrą kiełbasę ze wszelkimi niezbędnymi poradami:http://wielkiezarcie.com/artykul.php?id=811

  • Autor: Mońcia Data: 2009-03-24 22:26:17

    Oczywiście jak zwykle link mi się nie podświetla......

  • Autor: darai Data: 2009-03-24 23:04:31

    http://wielkiezarcie.com/artykul.php?id=811 już aktywny :)

  • Autor: agacia3323 Data: 2009-03-25 07:21:18

    Jeśli miałabym coś dodać to tylko to ,że mięsko trzeba mieszać tak długo aż pojawi się pot na tyłku -wiem to z doświadczenia.

  • Autor: lajan Data: 2009-03-25 07:18:10

    Lili , napisz jaką kiełbasę chcesz. Ma być od razu do jedzenia, ma być przechowywana, tłusta, sucha,
    Kiełbasy dzielą się a właściwie rozróżniamy trzy rodzaje kiełbas. trwałe,półtrwałe,nietrwałe. Podaj jaki masz rodzaj mięsa lub z czego chcesz a wtedy podam Ci szczególówe dane na temat jej produkcji w domowych warunkach.

  • Autor: lili10 Data: 2009-03-26 08:39:43

    Chciałabym zrobić kiełbasę taką, która trochę poleży. Taka normalna kiełbasa, którą można jeść na gorąco i na zimno. Acha ,  kolega męża powiedział, że nam ją uwędzi. Dziękuję

  • Autor: eva67 Data: 2009-03-25 12:36:35

    http://wielkiezarcie.com/przepis30156.html-

  • Autor: ekkore Data: 2009-03-25 14:55:34

    Flaki (jelita) juz znalazłam na allegro. Ale skąd wziąć to coś do maszynki do mięsa? Jak to się fachowo nazywa? Bo znalazłam jedną sztukę - ale nie ma nic do jakiej maszynki pasuje.
    A jeżeli było na wyposażeniu maszynki to podejrzewam, że i tak wylądowało w koszu na śmieci, jako rzecz do niczego niepotrzebna. A nawet jak zalega w piwnicznych przydasiach to i tak jej nie znajdę.

  • Autor: Lucylla Data: 2009-03-25 15:28:38

    My zawsze bardzo dłuuugo mieszaliśmy mięsko,ale gdzieś wyczytałam,że wówczas kiełbasa jest twardawa.Zrobiliśmy experyment,pomieszaliśmy krócej i było o wiele lepiej.

  • Autor: Mońcia Data: 2009-03-25 19:55:32

    ekkore,to coś co jest niezbędne do zrobienia kiełbasy to nasadka masarska i tzw.wkładka dystansowa.U mnie oba te elementy były na wyposażeniu maszynki.Nie wiem jakiej firmy masz maszynke ale dowiedz się w serwisie firmowym czy można u nich dokupić poszczególne części,ewentualnie spytaj czy wiedzą gdzie takie coś można nabyć.Powinni pomóc.Ja nożyki do swojej maszynki kupuje właśnie w serwisie.Pozdrawiam.

  • Autor: ekkore Data: 2009-03-25 22:07:06

    ja mam zelmera - ale juz wiekowego (coś z 15-18 lat ma). U siebie serwisu nie mam, a ten co jest w sąsiednim mieście, to lepiej go unikać. Znalazłąm sobie co prawda sprzedawcę części na allegro - już kupowałam widełki do miksera, noże do maszynki. Przejrzałam dzisiaj jego ofertę  -ale tego cudaka nie ma.

    Ale dzięki za informacje.

  • Autor: Mońcia Data: 2009-03-25 22:53:38

    ekkore ja też mam dość wiekowego zelmera bo 10-letniego.Zobacz tu:http://www.czesciagd.pl/?cPath=1948.Są tu części do różnych maszynek zelmerowskich,może znajdziesz te dla siebie.

  • Autor: pavotek Data: 2009-03-25 23:15:35

    czytam przepisy i zastanawiam się ...czy dodajecie do masy saletrę ?

  • Autor: Mońcia Data: 2009-03-26 10:04:19

    pavotku,ja nigdy nie dodaje.

  • Autor: jolka60 Data: 2010-01-26 07:09:54

    Wejdz na strone sklepu www.sklep-masarski.pl miejscowosc Wyszomierz,prowadzony przez Tomasza Chomentowskiego.Znajdziesz tam lejki do maszynek,jelita,przyprawy do kielbas i nie tylko.Jelita kupowalam z mieszanymi uczuciami,ale sa tak sterylnie czyste,ze pozostalo tylko wyplukac z nadmiaru soli.Jesli masz kupowac,to w jednym sklepie ze wzgledu na koszta wysylki.

  • Autor: Rzymianka Data: 2009-03-26 18:57:22

    Wklepałam swój przepis na kiełbasę - może skorzystasz ? Pozdrawiam !

  • Autor: kilebasa Data: 2010-01-25 22:57:17

    najlepsza jest kielbasa. MATURA Z MATEMATYKI 2005-... poziom podstawowy i rozszerzony czesc druga .. strona 17,26,27 ;] 

Przejdź do pełnej wersji serwisu