Ja napewno , orzechowe z pyszną masą - miluni. Robiłam na tamte święta. Pyszny. No oczywiście jeśli lubisz orzechy.Myślę, że chyba wszyscy je lubimy. A placek pyszny. Również polecam placek z pomarańczy -może być tort - alfa_bety . Wykwintny o ciekawym smaku i również wspaniały.Robi wrażenie na konsumentach.Poza tym sernik ale tradycyjny nie z wiaderkowego sera. Pozdrawiam świątecznie. Życzę udanych wypieków i Wesołych Świąt.
to jest moja pierwsza Wielkanoc z WZ i nie mam pojecia, bo tu jest tyle WSPANIALYCH przepisow, zawsze robie babke i sernik (swoje wyprobowane), ale chce zrobic cos nowego - tz. inna babke i nowy sernik, zastanawiam sie tez nad mazurkiem, moja mama nigdy nie piekla (ja nie mam pojecia - jak), ale sp.babcia - zawsze i to kilka, a ty?
To również moje pierwsze święta z WŻ.to prawda,są tu tak wspaniałe przepisy,że możnaby długo rozmyślać nad tym świątecznym pieczeniem.Ale już wybrałam,będzie na moim świątecznym stole gościł SERNIK PUSZEK iPRINCE POLO Z BRZOSKWINIAMI.Po prostu pyszne.Pozdrawiam serdecznie i życzę-Wesołych świąt.
Śmiać mi się chce bo ja własnie siadłam i zrobiłam listę placków na komunię a zapomniałam o świętach że juz tuż tuż :) Jadę do rodziców ale zrobię im niespodziankę i upiękę ze dwa placki ale nie myslałam jeszcze jakie.
W tym roku piekę oszczędnie bo Teściowa na diecie;) Sernik z ciemnym ciastem Wkn ( pycha) Moją babke cytrynową mazurek pomarańczowy z płatkami migdalowymi.
Mam już ustalone ciasta, Tort brzoskwiniowy z sadzonymi jajkami autor; Transylwania,( zamiast brzoskwiń dam morele) Makowiec z mandarynkami i kruszonką, autor; Malena, Biszkopt orzechowy Kasi, autor;kado. Babka sąsiadki, autor; isabel.73. Mam nadzieje że to wystarczy, Pozdrawiam iżyczę miłej soboty i niedzieli,
a ja pewnie tradycyjnie z rodzinnego zeszytu : torcik jabłkowo orzechowy i sernik gotowany, może jakiś tort biszkoptowy z kremami, mazurki mnie korcą...i nugat
nie nie. wręcz przeciwnie :) Na pewno będzie sernik i ten torcik orzechowy. A co do tamtych to nie umiem wybrać. Właściwie to gdyby nie ograniczenia finansowe- chętnie upiekłabym je wszystkie. Dla mnie na święta może nie być żurku/ jaj/barszczu - ..... ale słodkości- KONIECZNIE muszą być!
Mazureczki dwa. Jeden pomaranczowy, drugi wszechorzeszkowy, jednym slowem cztery rodzaje orzechow, ale w malakserze, a nie w makutrze. Kajmakowego nikt nie chce, chyba, ze podacie jakies cudowne przepisy na odslodzenie.
Ja do ugotowanego kajmaku, który mimo słodyczy lubi cała rodzinka - dodaję trochę soku z cytryny lub ...odrobinę cytrynówki. Kajmak mimo słodkości sam wchodzi przez raj a ugotowany koniecznie z zapasem ma swoich zwolenników do zajadania na ciepło (niecierpliwi podgrzewają w kubku w mikrofalówce).
5 Bab Wielkanocnych z mojego przepisu Metrowca Cappucino Ananaska z czekoladą Sero-mak ( lub sernik owocowy) Placek z pomarańczy z przepsiu alfa_bety Tort dla chrzesnicy meza, która w święta ma urodziny Jak znajde czas ( w co wątpie) to zrobie mazurki
A ja piekę mazurka z kajmakiem,sernik z brzoskwiniami z mojego przepisu(wstawię po świętach przepis jeżeli na WZ-cie takowego nie ma:),rolady wg moich przepisów:z makiem,orzechową,z jabłkami i bitą śmietaną oraz z truskawkową masą śmietanową,bezowiec,sernik z murzynkami,pijaną śliwkę,cappucino oraz trzy torty-dla taty i siostry(mają prawie razem urodziny),dla koleżanki i dla cioci. Strasznie dużo tego,wiem,ale to są ciasta na 2 rodziny:)))Zastanawiam się tylko czy mi czasu wystarczy,hihi,szczególnie na te torty...
A ja nie będę szalała. Święta trwają tylko 2 dni, w pierwszy dzień świąt jesteśmy u mojej mamy, w drugi z teściami więc tak na dobrą sprawę potrzebuję ciasto tylko na jeden dzień. Do tego teściowa na pewno upiecze sernik. Zastanawiam się na razie między Babką_z_adwokatem a ciastem_adwokatowym. I jak znam siebie to zrobię obydwa i część zawiozę mamie:)
Ciekawa jestem co pieczecie w tym roku na Wielkanoc.
Ja napewno , orzechowe z pyszną masą - miluni. Robiłam na tamte święta. Pyszny. No oczywiście jeśli lubisz orzechy.Myślę, że chyba wszyscy je lubimy. A placek pyszny. Również polecam placek z pomarańczy -może być tort - alfa_bety . Wykwintny o ciekawym smaku i również wspaniały.Robi wrażenie na konsumentach.Poza tym sernik ale tradycyjny nie z wiaderkowego sera. Pozdrawiam świątecznie.
Życzę udanych wypieków i Wesołych Świąt.
to jest moja pierwsza Wielkanoc z WZ i nie mam pojecia, bo tu jest tyle WSPANIALYCH przepisow,
zawsze robie babke i sernik (swoje wyprobowane), ale chce zrobic cos nowego - tz. inna babke i nowy sernik,
zastanawiam sie tez nad mazurkiem, moja mama nigdy nie piekla (ja nie mam pojecia - jak), ale sp.babcia - zawsze i to kilka,
a ty?
ursula u mnie tez nigdy sie nie pieklo mazurkow, a okazalo sie ze sa proste i pyszne..
sernik puszek oczywiście z naszej stronki oraz ciasto karpatka - bo "chodzi" za mną już miesiąc :)
To również moje pierwsze święta z WŻ.to prawda,są tu tak wspaniałe przepisy,że możnaby długo rozmyślać nad tym świątecznym pieczeniem.Ale już wybrałam,będzie na moim świątecznym stole gościł SERNIK PUSZEK iPRINCE POLO Z BRZOSKWINIAMI.Po prostu pyszne.Pozdrawiam serdecznie i życzę-Wesołych świąt.
Śmiać mi się chce bo ja własnie siadłam i zrobiłam listę placków na komunię a zapomniałam o świętach że juz tuż tuż :) Jadę do rodziców ale zrobię im niespodziankę i upiękę ze dwa placki ale nie myslałam jeszcze jakie.
W tym roku piekę oszczędnie bo Teściowa na diecie;)
Sernik z ciemnym ciastem Wkn ( pycha)
Moją babke cytrynową
mazurek pomarańczowy z płatkami migdalowymi.
Mam już ustalone ciasta, Tort brzoskwiniowy z sadzonymi jajkami autor; Transylwania,( zamiast brzoskwiń dam morele) Makowiec z mandarynkami i kruszonką, autor; Malena, Biszkopt orzechowy Kasi, autor;kado. Babka sąsiadki, autor; isabel.73. Mam nadzieje że to wystarczy, Pozdrawiam iżyczę miłej soboty i niedzieli,
a ja pewnie tradycyjnie z rodzinnego zeszytu : torcik jabłkowo orzechowy i sernik gotowany, może jakiś tort biszkoptowy z kremami, mazurki mnie korcą...i nugat
Tyle ciast? Chyba duza masz rodzine? ;)
nie nie. wręcz przeciwnie :) Na pewno będzie sernik i ten torcik orzechowy. A co do tamtych to nie umiem wybrać. Właściwie to gdyby nie ograniczenia finansowe- chętnie upiekłabym je wszystkie. Dla mnie na święta może nie być żurku/ jaj/barszczu - ..... ale słodkości- KONIECZNIE muszą być!
Ja pieke tylko babę drożdżową z konfiturami wg bahusa ale robię tez paschę i bounty z mojego przepisu :)
Ja piekę makowiec do góry nogami z masą orzechową, snikersa, ciasto czekoladowe z czekoladową masą, ciasto lambada i chyba jeszcze sernik
Dziękuję za pomysły. Ja również życzę wszystkim owocnych przygotowań i przede wszystkim WESOŁYCH ŚWIĄT!!!!!!
Mazureczki dwa. Jeden pomaranczowy, drugi wszechorzeszkowy, jednym slowem cztery rodzaje orzechow, ale w malakserze, a nie w makutrze. Kajmakowego nikt nie chce, chyba, ze podacie jakies cudowne przepisy na odslodzenie.
odrobinka alkoholu przełamie słodycz
Ja do ugotowanego kajmaku, który mimo słodyczy lubi cała rodzinka - dodaję trochę soku z cytryny lub ...odrobinę cytrynówki.
Kajmak mimo słodkości sam wchodzi przez raj a ugotowany koniecznie z zapasem ma swoich zwolenników do zajadania na ciepło (niecierpliwi podgrzewają w kubku w mikrofalówce).
5 Bab Wielkanocnych z mojego przepisu
Metrowca
Cappucino
Ananaska z czekoladą
Sero-mak ( lub sernik owocowy)
Placek z pomarańczy z przepsiu alfa_bety
Tort dla chrzesnicy meza, która w święta ma urodziny
Jak znajde czas ( w co wątpie) to zrobie mazurki
A ja piekę mazurka z kajmakiem,sernik z brzoskwiniami z mojego przepisu(wstawię po świętach przepis jeżeli na WZ-cie takowego nie ma:),rolady wg moich przepisów:z makiem,orzechową,z jabłkami i bitą śmietaną oraz z truskawkową masą śmietanową,bezowiec,sernik z murzynkami,pijaną śliwkę,cappucino oraz trzy torty-dla taty i siostry(mają prawie razem urodziny),dla koleżanki i dla cioci.
Strasznie dużo tego,wiem,ale to są ciasta na 2 rodziny:)))Zastanawiam się tylko czy mi czasu wystarczy,hihi,szczególnie na te torty...
A ja nie będę szalała. Święta trwają tylko 2 dni, w pierwszy dzień świąt jesteśmy u mojej mamy, w drugi z teściami więc tak na dobrą sprawę potrzebuję ciasto tylko na jeden dzień. Do tego teściowa na pewno upiecze sernik. Zastanawiam się na razie między Babką_z_adwokatem a ciastem_adwokatowym. I jak znam siebie to zrobię obydwa i część zawiozę mamie:)