Forum

Kuchenne porady

znalazłam na strychu

• Autor: atek Data: 2009-04-22 20:20:16

Znalazłam na strychu PRL-owskie urządzenie do wypiekania wafli, oblatów lub podobnych andrutów. Są to dwie żeliwne płyty wielkości większych deserowych talerzyków połączone z sobą zawiasem i zaopatrzone w rączki - coś w stylu gofrownicy tyle tylko,  że nie na prąd . Ciekawe jest to , że wewnętrzne płaszczyzny / wlewamy ciasto i zamykamy żeby się równo rozlało  i wypiekło z obu stron / nie są gładkie, tylko posiadają dość głęboki wzorek . Z głębokości wzorku mniemam, że nie wypieka się  w ten sposób typowych oblatów - słodkie opłatki - a coś zupełnie innego.Poszukuję przepisu na ciasto do tej specyficznej "gofrownicy" .Może któraś z mam czy babć pamięta przepis na oblaty. Kiedyś widziałam jak z ciasta podobnego do naleśnikowego piekło się na patelni cienkie słodkie placki z których na trzonku mątewki można było zwinąć rurkę podobną  to tej co podają do lodów .

• Autor: Shanna Data: 2009-04-22 20:31:10

Moja mama znalazla w swoim 'madrym' zeszycie z przepisami taki przepis (niestety nie pamietam czy kiedys byl wyprobowany)
    0,5 kg maki
    0,5 litra mleka
    1 jajko
    10 dkg cukru
    5 dkg masla rozpuszczonego
    wszystko wymieszac i lac na forme.....

• Autor: ANETA MUSIAŁ Data: 2009-04-22 21:17:04

może zainteresuje Cie taki przepis na mace : http://wielkiezarcie.com/przepis33953.html

Przejdź do pełnej wersji serwisu