Dowiedziałam się dziś, że zerówka mojej córki na dniach europejskich ma zaprezentować Finladię.Wychowawczyni poprosiła rodziców o pomoc.Niestety, nic nie przychodzi mi do głowy.Może ktoś zna przepis na jakieś przekąski, albo ma jakiś inny pomysł ?
znalazłam taki przepis w necie, na ciastka (new) CzasPiparkakut (imbirowe ciastka)(new)
Czas pieczenia: około 10 minut Temperatura pieczenia: 200 stopni C Porcja: z podanych niżej ilości składników można otrzymać nawet 200 ciastek
Składniki:
300 g margaryny 300 g cukru 3 jajka 1 filiżanka (250 g) ciemnego syropu 1 mała łyżeczka sproszkowanego cynamonu 2 małe łyżeczki imbiru 1 łyżka stołowa startej skórki pomarańczowej 3 małe łyżeczki sody oczyszczonej 1 kg mąki
Przygotowanie:
1. Zagotuj syrop z przyprawami, dodaj margarynę i ucieraj do uzyskania gładkiej konsystencji. 2. Ubij jajka z cukrem. 3. Zmieszaj sodę z częścią mąki i dodaj do otrzymanej wcześniej masy. Następnie dodaj ubite jajka i resztę mąki. 4. Przykryj ciasto i pozostaw na noc do wyrośnięcia w chłodnym miejscu. 5. Rozwałkuj ciasto, wytnij z niego ciastka o dowolnych kształtach, a następnie piecz je do chwili, aż zbrązowieją.
pieczenia: około 10 minut Temperatura pieczenia: 200 stopni C Porcja: z podanych niżej ilości składników można otrzymać nawet 200 ciastek
Składniki:
300 g margaryny 300 g cukru 3 jajka 1 filiżanka (250 g) ciemnego syropu 1 mała łyżeczka sproszkowanego cynamonu 2 małe łyżeczki imbiru 1 łyżka stołowa startej skórki pomarańczowej 3 małe łyżeczki sody oczyszczonej 1 kg mąki
Przygotowanie:
1. Zagotuj syrop z przyprawami, dodaj margarynę i ucieraj do uzyskania gładkiej konsystencji. 2. Ubij jajka z cukrem. 3. Zmieszaj sodę z częścią mąki i dodaj do otrzymanej wcześniej masy. Następnie dodaj ubite jajka i resztę mąki. 4. Przykryj ciasto i pozostaw na noc do wyrośnięcia w chłodnym miejscu. 5. Rozwałkuj ciasto, wytnij z niego ciastka o dowolnych kształtach, a następnie piecz do chwili, aż zbrązowieją. Tu na stronie jest przepis na ciasteczka fińskie (znalazłam ich nazwę w necie też)
http://wielkiezarcie.com/przepis28509.html to są wprawdzie ciasteczka świąteczne (bożonarodzeniowe), ale nadają się na każdą okazję; przepis wypróbowałam, wykorzystałam gotowe ciasto francuskie, ciasteczek wychodzi dośc sporo, więc starczy dla całej grupy (możesz zrobić więcej:)) są smaczne, można też zrobić z większej porcji ciasta. Myślę, że to dobry pomysł do przedszkola. Jestem nauczycielką i chętnie zrobiłabym takie ciastka z moimi "zerówkowiczami", ale nie mamy piekarnika w kuchni przedszkolnej. Akurat robię z dziećmi też temat krajów europejskich, więc może Finlandię też zrobię, choć to raczej kraj "zimowy" z Mikołajem, reniferami i sniegiem w tle (i jeszcze sauny:))
Wpisujesz stronę www.google.pl W okienku otwartewj strony wpsujesz szukane przez ciebie hasło i naciskasz enter. Jeżeli wyszukiwarka coś znajdzie a przeważnie znajduje to pokarze ci się linki do stron gdzie występuje to hasło i kawałek treści. Jeżeli myslisz że o to ci chodzi klikasz w ten temat i otwiera się strona, która wybrałaś.
Przepisy kuchni fińskiej znadziesz tutaj. Ja sama proponuję Joulutortut (ciasteczka bożonarodzeniowe) - bardzo szybko i łatwo się robi i są naprawdę smaczne!
Dowiedziałam się dziś, że zerówka mojej córki na dniach europejskich ma zaprezentować Finladię.Wychowawczyni poprosiła rodziców o pomoc.Niestety, nic nie przychodzi mi do głowy.Może ktoś zna przepis na jakieś przekąski, albo ma jakiś inny pomysł ?
znalazłam taki przepis w necie, na ciastka
(new)
CzasPiparkakut (imbirowe ciastka) (new)
Czas pieczenia: około 10 minut
Temperatura pieczenia: 200 stopni C
Porcja: z podanych niżej ilości składników można otrzymać nawet 200 ciastek
Składniki:
300 g margaryny
300 g cukru
3 jajka
1 filiżanka (250 g) ciemnego syropu
1 mała łyżeczka sproszkowanego cynamonu
2 małe łyżeczki imbiru
1 łyżka stołowa startej skórki pomarańczowej
3 małe łyżeczki sody oczyszczonej
1 kg mąki
Przygotowanie:
1. Zagotuj syrop z przyprawami, dodaj margarynę i ucieraj do uzyskania gładkiej konsystencji.
2. Ubij jajka z cukrem.
3. Zmieszaj sodę z częścią mąki i dodaj do otrzymanej wcześniej masy.
Następnie dodaj ubite jajka i resztę mąki.
4. Przykryj ciasto i pozostaw na noc do wyrośnięcia w chłodnym miejscu.
5. Rozwałkuj ciasto, wytnij z niego ciastka o dowolnych kształtach, a następnie piecz je do chwili, aż zbrązowieją.
pieczenia: około 10 minut
Temperatura pieczenia: 200 stopni C
Porcja: z podanych niżej ilości składników można otrzymać nawet 200 ciastek
Składniki:
300 g margaryny
300 g cukru
3 jajka
1 filiżanka (250 g) ciemnego syropu
1 mała łyżeczka sproszkowanego cynamonu
2 małe łyżeczki imbiru
1 łyżka stołowa startej skórki pomarańczowej
3 małe łyżeczki sody oczyszczonej
1 kg mąki
Przygotowanie:
1. Zagotuj syrop z przyprawami, dodaj margarynę i ucieraj do uzyskania gładkiej konsystencji.
2. Ubij jajka z cukrem.
3. Zmieszaj sodę z częścią mąki i dodaj do otrzymanej wcześniej masy.
Następnie dodaj ubite jajka i resztę mąki.
4. Przykryj ciasto i pozostaw na noc do wyrośnięcia w chłodnym miejscu.
5. Rozwałkuj ciasto, wytnij z niego ciastka o dowolnych kształtach, a następnie piecz
do chwili, aż zbrązowieją.
Tu na stronie jest przepis na ciasteczka fińskie (znalazłam ich nazwę w necie też)
http://wielkiezarcie.com/przepis28509.html
to są wprawdzie ciasteczka świąteczne (bożonarodzeniowe), ale nadają się na każdą okazję; przepis wypróbowałam, wykorzystałam gotowe ciasto francuskie, ciasteczek wychodzi dośc sporo, więc starczy dla całej grupy (możesz zrobić więcej:)) są smaczne, można też zrobić z większej porcji ciasta. Myślę, że to dobry pomysł do przedszkola. Jestem nauczycielką i chętnie zrobiłabym takie ciastka z moimi "zerówkowiczami", ale nie mamy piekarnika w kuchni przedszkolnej. Akurat robię z dziećmi też temat krajów europejskich, więc może Finlandię też zrobię, choć to raczej kraj "zimowy" z Mikołajem, reniferami i sniegiem w tle (i jeszcze sauny:))
może coś o Muminkach? to fińska bajka, dzieci mogłyby przedstawić jakiś fragment
albo zaśpiewać piosenkę Muminków przebrane za kilka postaci, albo trzymające ilustracje tych postaci
tu tekst piosenki (melodię napewno ktos zna:))
Muminki się cieszą radością i życiem
Muminki
I tym, że ich chmurki bieleją o świcie
Muminki
Że wszystko jest i jasne jak słońce
Muminki
Że one kochają, że kochasz je ty
Muminki
tutaj są trzy kolorowanki Muminków http://slask.miastodzieci.pl/kolorowanki/
Bardzo dziękuję za podpowiedzi ,bardzo chętnie skorzystam
Popatrz na to: http://aurinko.net.pl/kompendium/kuchnia-finska.html
as, ja tez sie podpinam pod podziekowania, pojecia nie mialam o kuchni finskiej i czegos sie dowiedzialam dzieki linkowi.
pozdrawiam
as, ja tez sie podpinam pod podziekowania, pojecia nie mialam o kuchni finskiej i czegos sie dowiedzialam dzieki linkowi.
pozdrawiam
Nie ma za co. Wpisałam hasło w google i to była jedna z wielu stron na ten temat.
Wlasnie, wpisalas i co dalej???
Wpisujesz stronę www.google.pl W okienku otwartewj strony wpsujesz szukane przez ciebie hasło i naciskasz enter. Jeżeli wyszukiwarka coś znajdzie a przeważnie znajduje to pokarze ci się linki do stron gdzie występuje to hasło i kawałek treści. Jeżeli myslisz że o to ci chodzi klikasz w ten temat i otwiera się strona, która wybrałaś.
A ja jestem bardzo ciekawa, gdzie w Finlandii dostanie sie twarog????
Przepisy kuchni fińskiej znadziesz tutaj. Ja sama proponuję Joulutortut (ciasteczka bożonarodzeniowe) - bardzo szybko i łatwo się robi i są naprawdę smaczne!