Przymierzam się do wykonania pierwszego w moim życie tortu dla mojej córeczki na 4 urodziny. Wybrałam ten: http://wielkiezarcie.com/przepis32227.html. Nigdy nie piekłam niczego w tortownicy więc nie mam wyczucia.W sklepach widziałam na 24, 26, 28 cm, z pojedynczym lub podwójnym dnem, z czymś wytłaczanym (nawet nie wiem jak to nazwać).Na pewno wezmę teflonową ale co z pozostałymi danymi. Poradźcie coś, bo nie chcę kupować za jakiś czas kolejnej.
:)))Mnie przydałyby się wszystkie:))) Ten przepis,z którego chcesz skorzystać jest na tę najmniejszą tortownicę,jednakże ja na Twoim miejscu kupiłabym tą średnią-przecież nie tylko to jedno ciast będziesz w niej piekła. Jeżeli w komplecie do takiejtortownicy prócz zwykłego dna jest jeszcze ozdobne-to ja bym wzięła taką,będziesz miała 2w1 i zakładając to tłoczone dno będziesz mogła upiec sobie np.babkę. Pozdrawiam
A co myślicie o takiej http://www.allegro.pl/item624404862_forma_do_pieczenia_tortownica_silikonowa.html ? W ogóle jaka jest standardowa wysokość tortownic?
Ja nigdy nie kupie teflonowej. zawsze przy wyjmowaniu z formy pomagam sobie nożem, a w teflonowej jest to niemożliwe by nie uszkodzić teflonu. Siostra ma teflonową i zapomniala jej posmarować. Ciasto trochę przywarło i trzeba było trochę się męczyc by je odkleić. Wielkość tortownicy zależy na ile osób chcesz robić w niej torty. Jam mam tortownicę 26cm. Tort dla 4 dorosłych i 3 dzieci jest w niej dla nas za duży i zamirzam kupić mniejszą 21cm ale szkoda mi pieniędzy. Hm za 2 miesiące mam imieniny. Może zacząć mysleć na głos i ktoś się domysli:P
Coś pochrzaniłam więc wklejam raz jeszcze: A co myślicie o takiej http://www.allegro.pl/item624404862_forma_do_pieczenia_tortownica_silikonowa.html ? W ogóle jaka jest standardowa wysokość tortownic?
6 cm to chyba standardowa wysokośc bo moje też po tyle mają. Nie mam silikonowej tortownicy,ale wiem,że formy silikonowe są bardzo dobre-nie trzeba ich smarować tłuszczem(tylko za pierwszym razem),nie rdzewieją,nie podrapią się.No może ktoś coś jeszcze Ci napisze:)
Skoro w ten sposób zadajesz pytanie, to rzeczywiście jesteś na "początku" działalności "tortowej".
Rozmiar: 24, 26 czy 28 ma związek jedynie z objętością masy jaką masz upiec i nie ma wpływu na nic innego co Ci się może wydawać jako ważne. Teflonowa czy nie? Sa teorie, które mówią, że czarne formy są przeznaczone do pieców elektrycznych a "srebrne" do gazowych. Może i tak jest ale to ma taki sam wpływ na rezultat jak stosowanie szklanego czy miedzianego pojemnika do ubijania piany! Uniwersalny jest papier do pieczenia jako warstwa izolacyjna i tu się kończy debata na ten temat!
Co do pojemności formy w związku z ilością masy > biszkoptowej oczywiście zasada mówi, ze ciasto wlane do tortowinicy powinno sięgać minimm 2 cm poniżej górnego brzegu formy. Jeśli będzie mniej, to może z tego wyjść "sucharek". Jeśli więcej > może się wylać poza formę! O tym niestety mało kiedy jest mowa w przepisie. Moim zdaniem (jednak proszę nie brać tego jako pewnik) - tortownica 26 cm powinna być uniwersalna.
Bardzo mi miło Barbami, że ten torcik z truskawkami wybrałaś na urodzinki córeczki. Co do tortownicy, - nie mam teflonowej ani silikonowej choć są z pewnością wspaniałe i myślę o ich zakupie, ale....... już mi tyle w życiu biszkoptów " siadło ", że wolę dla spokoju w zwykłej foremce pozostawić suche boki by ciasto się przykleiło co pozwala studzić biszkopt odwrócony do góry dnem i biszkopt jest taki napięty. Blaszkę prostokątną mam teflonową. Serdecznie pozdrawiam !
Mariateresa, Nawet nie wiedziałam, że to właśnie Twój torcik wybrałam. Moja córka już od pół roku prosi o torcik truskawkowy więc idąc tym tropem znalazłam właśnie Twój.Poza tym ślicznie wygląda. A zwykła foremka to znaczy jaka? Masz może jakieś zdjęcie, bo nie wiem o co chodzi. Może o takie "kiedyśnie" blaszane, z boku się otwierała taka klamra?
Witam ! Zwykła foremka, to znaczy najtańsza, metalowa właśnie " kiedyśna " z tą klamrą z boku. Biszkopt we foremce jest na fot. w moim przepisie - tort " Lodołamacz ". Ale inne foremki - teflonowe, silikonowe też są b. dobre. A tak od siebie to powiem Ci jedno : - jak uda się sam biszkopt, to uda się we wszystkim. Lata temu moja ś.p. Mama potrzebowala maleńki - chyba 12 cm. - torcik i upiekla w.....rondelku. Wyrósł przepieknie. A owalny biszkopt na " jeża " - piekła w szkle ( tzn. naczyniu żaroodpornym )
Nie stresuj się zbytnio - wiem ze będzie śliczny i smaczny torcik a ja życzę pięknego dnia dla Twojej córeczki i jej gości. Pozdrawiam !
Przymierzam się do wykonania pierwszego w moim życie tortu dla mojej córeczki na 4 urodziny. Wybrałam ten: http://wielkiezarcie.com/przepis32227.html. Nigdy nie piekłam niczego w tortownicy więc nie mam wyczucia.W sklepach widziałam na 24, 26, 28 cm, z pojedynczym lub podwójnym dnem, z czymś wytłaczanym (nawet nie wiem jak to nazwać).Na pewno wezmę teflonową ale co z pozostałymi danymi. Poradźcie coś, bo nie chcę kupować za jakiś czas kolejnej.
:)))Mnie przydałyby się wszystkie:)))
Ten przepis,z którego chcesz skorzystać jest na tę najmniejszą tortownicę,jednakże ja na Twoim miejscu kupiłabym tą średnią-przecież nie tylko to jedno ciast będziesz w niej piekła.
Jeżeli w komplecie do takiejtortownicy prócz zwykłego dna jest jeszcze ozdobne-to ja bym wzięła taką,będziesz miała 2w1 i zakładając to tłoczone dno będziesz mogła upiec sobie np.babkę.
Pozdrawiam
Dzięki za rady.
A co myślicie o takiej http://www.allegro.pl/item624404862_forma_do_pieczenia_tortownica_silikonowa.html ? W ogóle jaka jest standardowa wysokość tortownic?
Ja nigdy nie kupie teflonowej. zawsze przy wyjmowaniu z formy pomagam sobie nożem, a w teflonowej jest to niemożliwe by nie uszkodzić teflonu. Siostra ma teflonową i zapomniala jej posmarować. Ciasto trochę przywarło i trzeba było trochę się męczyc by je odkleić. Wielkość tortownicy zależy na ile osób chcesz robić w niej torty. Jam mam tortownicę 26cm. Tort dla 4 dorosłych i 3 dzieci jest w niej dla nas za duży i zamirzam kupić mniejszą 21cm ale szkoda mi pieniędzy. Hm za 2 miesiące mam imieniny. Może zacząć mysleć na głos i ktoś się domysli:P
Coś pochrzaniłam więc wklejam raz jeszcze:
A co myślicie o takiej http://www.allegro.pl/item624404862_forma_do_pieczenia_tortownica_silikonowa.html ? W ogóle jaka jest standardowa wysokość tortownic?
Aktywny link http://www.allegro.pl/item624404862_forma_do_pieczenia_tortownica_silikonowa.html
6 cm to chyba standardowa wysokośc bo moje też po tyle mają.
Nie mam silikonowej tortownicy,ale wiem,że formy silikonowe są bardzo dobre-nie trzeba ich smarować tłuszczem(tylko za pierwszym razem),nie rdzewieją,nie podrapią się.No może ktoś coś jeszcze Ci napisze:)
Rozmiar: 24, 26 czy 28 ma związek jedynie z objętością masy jaką masz upiec i nie ma wpływu na nic innego co Ci się może wydawać jako ważne.
Teflonowa czy nie?
Sa teorie, które mówią, że czarne formy są przeznaczone do pieców elektrycznych a "srebrne" do gazowych.
Może i tak jest ale to ma taki sam wpływ na rezultat jak stosowanie szklanego czy miedzianego pojemnika do ubijania piany!
Uniwersalny jest papier do pieczenia jako warstwa izolacyjna i tu się kończy debata na ten temat!
Co do pojemności formy w związku z ilością masy > biszkoptowej oczywiście
zasada mówi, ze ciasto wlane do tortowinicy powinno sięgać minimm 2 cm poniżej górnego brzegu formy. Jeśli będzie mniej, to może z tego wyjść "sucharek". Jeśli więcej > może się wylać poza formę!
O tym niestety mało kiedy jest mowa w przepisie.
Moim zdaniem (jednak proszę nie brać tego jako pewnik) - tortownica 26 cm powinna być uniwersalna.
Bardzo mi miło Barbami, że ten torcik z truskawkami wybrałaś na urodzinki córeczki.
Co do tortownicy, - nie mam teflonowej ani silikonowej
choć są z pewnością wspaniałe i myślę o ich zakupie, ale.......
już mi tyle w życiu biszkoptów " siadło ", że wolę dla spokoju
w zwykłej foremce pozostawić suche boki by ciasto się przykleiło
co pozwala studzić biszkopt odwrócony do góry dnem i biszkopt jest taki napięty.
Blaszkę prostokątną mam teflonową.
Serdecznie pozdrawiam !
Mariateresa,
Nawet nie wiedziałam, że to właśnie Twój torcik wybrałam. Moja córka już od pół roku prosi o torcik truskawkowy więc idąc tym tropem znalazłam właśnie Twój.Poza tym ślicznie wygląda. A zwykła foremka to znaczy jaka? Masz może jakieś zdjęcie, bo nie wiem o co chodzi. Może o takie "kiedyśnie" blaszane, z boku się otwierała taka klamra?
Witam ! Zwykła foremka, to znaczy najtańsza, metalowa właśnie " kiedyśna " z tą klamrą z boku.
Biszkopt we foremce jest na fot. w moim przepisie - tort " Lodołamacz ".
Ale inne foremki - teflonowe, silikonowe też są b. dobre.
A tak od siebie to powiem Ci jedno :
- jak uda się sam biszkopt, to uda się we wszystkim.
Lata temu moja ś.p. Mama potrzebowala maleńki - chyba 12 cm. - torcik
i upiekla w.....rondelku. Wyrósł przepieknie.
A owalny biszkopt na " jeża " - piekła w szkle ( tzn. naczyniu żaroodpornym )
Nie stresuj się zbytnio - wiem ze będzie śliczny i smaczny torcik
a ja życzę pięknego dnia dla Twojej córeczki i jej gości.
Pozdrawiam !
Dziękuję Mariotereso za miłe słowa