Forum

Kuchenne porady

jaka tortownica dla początkującej

  • Autor: barbami Data: 2009-05-07 10:06:29

    Przymierzam się do wykonania pierwszego w moim życie tortu dla mojej córeczki na 4 urodziny. Wybrałam ten: http://wielkiezarcie.com/przepis32227.html. Nigdy nie piekłam niczego w tortownicy więc nie mam wyczucia.W sklepach widziałam na 24, 26, 28 cm, z pojedynczym lub podwójnym dnem, z czymś wytłaczanym (nawet nie wiem jak to nazwać).Na pewno wezmę teflonową ale co z pozostałymi danymi. Poradźcie coś, bo nie chcę kupować za jakiś czas kolejnej.

  • Autor: justine75 Data: 2009-05-07 10:23:57

    :)))Mnie przydałyby się wszystkie:)))
    Ten przepis,z którego chcesz skorzystać jest na tę najmniejszą tortownicę,jednakże ja na Twoim miejscu kupiłabym tą średnią-przecież nie tylko to jedno ciast będziesz w niej piekła.
    Jeżeli w komplecie do takiejtortownicy prócz zwykłego dna jest jeszcze ozdobne-to ja bym wzięła taką,będziesz miała 2w1 i zakładając to tłoczone dno będziesz mogła upiec sobie np.babkę.
    Pozdrawiam

  • Autor: barbami Data: 2009-05-07 10:25:16

    Dzięki za rady.

  • Autor: barbami Data: 2009-05-07 13:43:43

    A co myślicie o takiej http://www.allegro.pl/item624404862_forma_do_pieczenia_tortownica_silikonowa.html ? W ogóle jaka jest standardowa wysokość tortownic?

  • Autor: as Data: 2009-05-07 10:38:52

    Ja nigdy nie kupie teflonowej. zawsze przy wyjmowaniu z formy pomagam sobie nożem, a w teflonowej jest to niemożliwe by nie uszkodzić teflonu. Siostra ma teflonową i zapomniala jej posmarować. Ciasto trochę przywarło i trzeba było trochę się męczyc by je odkleić. Wielkość tortownicy zależy na ile osób chcesz robić w niej torty. Jam mam tortownicę 26cm. Tort dla 4 dorosłych i 3 dzieci jest w niej dla nas za duży i zamirzam kupić mniejszą 21cm ale szkoda mi pieniędzy. Hm za 2 miesiące mam imieniny. Może zacząć mysleć na głos i ktoś się domysli:P

  • Autor: barbami Data: 2009-05-07 13:45:41

    Coś pochrzaniłam więc wklejam raz jeszcze:
    A co myślicie o takiej http://www.allegro.pl/item624404862_forma_do_pieczenia_tortownica_silikonowa.html ? W ogóle jaka jest standardowa wysokość tortownic?

  • Autor: barbami Data: 2009-05-07 13:47:23

    Aktywny link http://www.allegro.pl/item624404862_forma_do_pieczenia_tortownica_silikonowa.html

  • Autor: justine75 Data: 2009-05-07 14:01:13

    6 cm to chyba standardowa wysokośc bo moje też po tyle mają.
    Nie mam silikonowej tortownicy,ale wiem,że formy silikonowe są bardzo dobre-nie trzeba ich smarować tłuszczem(tylko za pierwszym razem),nie rdzewieją,nie podrapią się.No może ktoś coś jeszcze Ci napisze:)

  • Autor: lubczyk69 Data: 2009-05-07 22:14:47

    Skoro w ten sposób zadajesz pytanie, to rzeczywiście jesteś na "początku" działalności "tortowej".

    Rozmiar: 24, 26 czy 28 ma związek jedynie z objętością masy jaką masz upiec i nie ma wpływu na nic innego co Ci się może wydawać jako ważne.
    Teflonowa czy nie?
    Sa teorie, które mówią, że czarne formy są przeznaczone do pieców elektrycznych a "srebrne" do gazowych.
    Może i tak jest ale to ma taki sam wpływ na rezultat jak stosowanie szklanego czy miedzianego pojemnika do ubijania piany!
    Uniwersalny jest papier do pieczenia jako warstwa izolacyjna i tu się kończy debata na ten temat!

    Co do pojemności formy w związku z ilością masy > biszkoptowej oczywiście
    zasada mówi, ze ciasto wlane do tortowinicy powinno sięgać minimm 2 cm poniżej górnego brzegu formy. Jeśli będzie mniej, to może z tego wyjść "sucharek". Jeśli więcej > może się wylać poza formę!
    O tym niestety mało kiedy jest mowa w przepisie.
    Moim zdaniem (jednak proszę nie brać tego jako pewnik) - tortownica 26 cm powinna być uniwersalna.

  • Autor: mariateresa Data: 2009-05-07 22:57:51

    Bardzo mi miło  Barbami,  że ten torcik z truskawkami  wybrałaś na urodzinki córeczki.
    Co do tortownicy,  -  nie mam teflonowej ani silikonowej
    choć  są z pewnością wspaniałe i myślę o ich zakupie,  ale.......
    już mi tyle w życiu biszkoptów  " siadło ",  że wolę dla spokoju
    w zwykłej foremce pozostawić suche boki by ciasto się przykleiło
    co pozwala studzić biszkopt odwrócony do góry dnem i biszkopt jest taki napięty.
    Blaszkę prostokątną mam teflonową.
    Serdecznie pozdrawiam !

  • Autor: barbami Data: 2009-05-08 08:04:18

    Mariateresa,
    Nawet nie wiedziałam, że to właśnie Twój torcik wybrałam. Moja córka już od pół roku prosi o torcik truskawkowy więc idąc tym tropem znalazłam właśnie Twój.Poza tym ślicznie wygląda. A zwykła foremka to znaczy jaka? Masz może jakieś zdjęcie, bo nie wiem o co chodzi. Może o takie "kiedyśnie" blaszane, z boku się otwierała taka klamra?

  • Autor: mariateresa Data: 2009-05-08 10:21:44

    Witam !    Zwykła foremka,  to znaczy najtańsza,  metalowa właśnie "  kiedyśna " z tą klamrą z boku.
    Biszkopt we foremce jest na fot. w moim przepisie -   tort  " Lodołamacz ".
    Ale inne foremki -  teflonowe,  silikonowe też są b. dobre.
    A tak od siebie to powiem Ci jedno :
    - jak uda się sam  biszkopt,   to uda się  we wszystkim.
    Lata temu moja ś.p. Mama potrzebowala maleńki -  chyba 12 cm. -  torcik
    i upiekla w.....rondelku.   Wyrósł przepieknie.
    A owalny biszkopt na " jeża "  -  piekła w szkle  ( tzn.  naczyniu żaroodpornym ) 

    Nie stresuj się zbytnio -  wiem ze będzie  śliczny i smaczny torcik
    a ja życzę pięknego  dnia dla Twojej córeczki i jej gości.
    Pozdrawiam !

  • Autor: barbami Data: 2009-05-08 12:47:21

    Dziękuję Mariotereso za miłe słowa

Przejdź do pełnej wersji serwisu