Mam nadzieję, że forumowicze mi pomogą. Dlaczego zawsze kiedy robię zapiekanką warzywną to ostatecznie wychodzi mi mix warzywny w wodzie?
Ostatnio zrobiłam tak: szparagi, marchewkę mini i groszek - ugotowane najpierw na parze - zalałam gęstym (naprawdę gęstym) sosem serowym (mleko, zasmażka, żółtko i żółty ser), posypałam w środku i na wierzchu obficie startym serem (ser Gouda i Mozarella) i wstawiłam (przykryte folią aluminiową) do piekarnika nagrzanego do 250 stopni. Oczywiście jak zwykle w trakcie pieczenia pojawiła się woda i nie wyglądało to zbyt apetycznie. A z sosu jakby nic nie zostało. A chciałabym taką zapiekankę, którą można podać przynajmniej w porcjach, a nie nakładać nabierką do zupy w głębokie talerze.
Co ja robię zle? Przecież warzywa są ugotowane, więc skąd tyle wody? Z sera??? Pomóżcie proszę....
Ja myslę, że woda mogła sie pojawić ze skroplonej pary wodnej. Ja nigdy, zadnej zapiekanki nie przykrywałam i nie miałam takich problemów. zy to były warzywa czy mięso, zawsze sos sie ładnie zapiekał.
Może dlatego tak się dzieje, że warzywa są za miękkie i robi się z tego zupa lub nie przykrywaj warzyw folią w piekarniku. Z zapiekanek warzywnych robię taką http://wielkiezarcie.com/przepis33116.html ale spróbuję Twój przepis i zobaczymy...pozdrwiam
No ale bez wcześniejszego obgotowania przecież będą za twarde (np. marchewki). A szparagi to tym bardziej puszczą sok, jeśli zapakuję je do naczynia surowe...
Nie przykrywac- woda musi gdzies odparowac. Poza tym jarzyny krociutko podgotowac wczesniej i bardzo dobrze odsaczyc. One nie musza byc gorace zagrzeja sie w trakcie zapiekania
Robiłam zapiekankę z kalafiorem i brokułem. W przepisie było napisane by wazrywa po ugotowaniu wystudzić a dopiero potem zapiekać bo inaczej będzie dużo wody. Ja zrobiłam wg przepisu nie miałam wody. Może w tym tkwi problem. Robiłam ten przepis http://wielkiezarcie.com/przepis25068.html
Też miałam podobny problem robiąc tę zapiekankę: http://wielkiezarcie.com/przepis45775.html Woda pojawiała się, gdy soliłam warzywa przed zapiekaniem (puszczały sok wtedy). Teraz solę dopiero po wyjęciu z piekarnika i zapiekanka jest wreszczcie taka jak powinna być :)
Mam nadzieję, że forumowicze mi pomogą. Dlaczego zawsze kiedy robię zapiekanką warzywną to ostatecznie wychodzi mi mix warzywny w wodzie?
Ostatnio zrobiłam tak: szparagi, marchewkę mini i groszek - ugotowane najpierw na parze - zalałam gęstym (naprawdę gęstym) sosem serowym (mleko, zasmażka, żółtko i żółty ser), posypałam w środku i na wierzchu obficie startym serem (ser Gouda i Mozarella) i wstawiłam (przykryte folią aluminiową) do piekarnika nagrzanego do 250 stopni. Oczywiście jak zwykle w trakcie pieczenia pojawiła się woda i nie wyglądało to zbyt apetycznie. A z sosu jakby nic nie zostało. A chciałabym taką zapiekankę, którą można podać przynajmniej w porcjach, a nie nakładać nabierką do zupy w głębokie talerze.
Co ja robię zle? Przecież warzywa są ugotowane, więc skąd tyle wody? Z sera???
Pomóżcie proszę....
Ja myslę, że woda mogła sie pojawić ze skroplonej pary wodnej. Ja nigdy, zadnej zapiekanki nie przykrywałam i nie miałam takich problemów. zy to były warzywa czy mięso, zawsze sos sie ładnie zapiekał.
Może dlatego tak się dzieje, że warzywa są za miękkie i robi się z tego zupa lub nie przykrywaj warzyw folią w piekarniku. Z zapiekanek warzywnych robię taką http://wielkiezarcie.com/przepis33116.html ale spróbuję Twój przepis i zobaczymy...pozdrwiam
No ale bez wcześniejszego obgotowania przecież będą za twarde (np. marchewki). A szparagi to tym bardziej puszczą sok, jeśli zapakuję je do naczynia surowe...
Czy ktoś jeszcze miał podobny problem z zapiekanką warzywną? Może jeszcze jakieś cenne wskazówki? Będę wdzięczna.
Nie przykrywac- woda musi gdzies odparowac. Poza tym jarzyny krociutko podgotowac wczesniej i bardzo dobrze odsaczyc. One nie musza byc gorace zagrzeja sie w trakcie zapiekania
Robiłam zapiekankę z kalafiorem i brokułem. W przepisie było napisane by wazrywa po ugotowaniu wystudzić a dopiero potem zapiekać bo inaczej będzie dużo wody. Ja zrobiłam wg przepisu nie miałam wody. Może w tym tkwi problem. Robiłam ten przepis http://wielkiezarcie.com/przepis25068.html
Też miałam podobny problem robiąc tę zapiekankę: http://wielkiezarcie.com/przepis45775.html Woda pojawiała się, gdy soliłam warzywa przed zapiekaniem (puszczały sok wtedy). Teraz solę dopiero po wyjęciu z piekarnika i zapiekanka jest wreszczcie taka jak powinna być :)
http://wielkiezarcie.com/przepis45775 no, teraz się powinno otworzyć
http://wielkiezarcie.com/przepis45775.html wybaczcie, jestem tu nowa ale mam nadzieję że wreszcie się uda