Forum

Kuchenne porady

Zapiekanka warzywna - skąd ta woda i co zrobić, żeby jej nie było???

  • Autor: Izabela_34 Data: 2009-05-18 09:15:18

    Mam nadzieję, że forumowicze mi pomogą. Dlaczego zawsze kiedy robię zapiekanką warzywną to ostatecznie wychodzi mi mix warzywny w wodzie?

    Ostatnio zrobiłam tak: szparagi, marchewkę mini i groszek - ugotowane najpierw na parze - zalałam gęstym (naprawdę gęstym) sosem serowym (mleko, zasmażka, żółtko i żółty ser), posypałam w środku i na wierzchu obficie startym serem (ser Gouda i Mozarella) i wstawiłam (przykryte folią aluminiową) do piekarnika nagrzanego do 250 stopni. Oczywiście jak zwykle w trakcie pieczenia pojawiła się woda i nie wyglądało to zbyt apetycznie. A z sosu jakby nic nie zostało. A chciałabym taką zapiekankę, którą można podać przynajmniej w porcjach, a nie nakładać nabierką do zupy w głębokie talerze.

    Co ja robię zle? Przecież warzywa są ugotowane, więc skąd tyle wody? Z sera???
    Pomóżcie proszę....

  • Autor: arabis Data: 2009-05-18 09:44:00

    Ja myslę, że woda mogła sie pojawić  ze skroplonej pary wodnej. Ja nigdy, zadnej zapiekanki nie przykrywałam i nie miałam takich problemów. zy to były warzywa czy mięso, zawsze sos sie ładnie zapiekał.

  • Autor: zeta12 Data: 2009-05-18 09:46:43

    Może dlatego tak się dzieje, że warzywa są za miękkie i robi się z tego zupa lub nie przykrywaj warzyw folią w piekarniku. Z zapiekanek warzywnych robię taką http://wielkiezarcie.com/przepis33116.html ale spróbuję Twój przepis i zobaczymy...pozdrwiam

  • Autor: Izabela_34 Data: 2009-05-18 10:59:57

    No ale bez wcześniejszego obgotowania przecież będą za twarde (np. marchewki). A szparagi to tym bardziej puszczą sok, jeśli zapakuję je do naczynia surowe...

  • Autor: Izabela_34 Data: 2009-05-18 16:31:49

    Czy ktoś jeszcze miał podobny problem z zapiekanką warzywną? Może jeszcze jakieś cenne wskazówki? Będę wdzięczna.

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2009-05-18 17:14:42

    Nie przykrywac- woda musi gdzies odparowac. Poza tym jarzyny krociutko podgotowac wczesniej i bardzo dobrze odsaczyc. One nie musza byc gorace zagrzeja sie w trakcie zapiekania

  • Autor: as Data: 2009-05-18 19:56:55

    Robiłam zapiekankę z kalafiorem i brokułem. W przepisie było napisane by wazrywa po ugotowaniu wystudzić a dopiero potem zapiekać bo inaczej będzie dużo wody. Ja zrobiłam wg przepisu nie miałam wody. Może w tym tkwi problem. Robiłam ten przepis http://wielkiezarcie.com/przepis25068.html

  • Autor: anusia_m Data: 2009-05-20 19:49:21

    Też miałam podobny problem robiąc tę zapiekankę: http://wielkiezarcie.com/przepis45775.html Woda pojawiała się, gdy soliłam warzywa przed zapiekaniem (puszczały sok wtedy). Teraz solę dopiero po wyjęciu z piekarnika i zapiekanka jest wreszczcie taka jak powinna być :)

  • Autor: anusia_m Data: 2009-05-20 20:15:09

    http://wielkiezarcie.com/przepis45775 no, teraz się powinno otworzyć

  • Autor: anusia_m Data: 2009-05-20 20:45:52

    http://wielkiezarcie.com/przepis45775.html wybaczcie, jestem tu nowa ale mam nadzieję że wreszcie się uda

Przejdź do pełnej wersji serwisu