Forum

Kuchenne porady

babka z bakaliami....

• Autor: kinga_maria_zyta Data: 2009-05-24 21:33:28

• Autor: kinga_maria_zyta Data: 2009-05-24 21:36:14

witam...
    czy ktos z was ma przepisy albo na wż przepis na babkę z bakaliami ( orzechy, rodzynki,  suszone owoce...) tak, by bakalie nie opadły na dno...? Niestety raz wypróbowano u nas i nie wyszło :-( prosz e  o rade

• Autor: lubczyk69 Data: 2009-05-25 10:43:35

Opadanie bakalii w cieście!
    Normalnie to wcześniej wymieszane bakalie należy obtoczyć w mące i dodać je na samym końcu przed wstawieniem do pieca.
    Jeżeli natomiast ciasto w stanie surowym jest dość rzadkie, bez mieszania sypiesz bakalie na wierzch ciasta już formie.
    Zaczną się zatapieć pod własnym ciężarem. W piekarniku ciasto zacznie gęstniećzanim zdążą opaść na dno!

• Autor: Wkn Data: 2009-05-25 22:16:14

No nareszcie, nareszcie mogę od fachowca usłyszeć, że to co wyprawiam z bakaliami od lat kilku jest poprawne!
    Podniesionam na duchu :)

• Autor: ewa_zak Data: 2009-05-25 09:03:57

Znam taki przepis. Nazywa się domowy keks ( jest to ciasto nagrodzone w konkursie na wypieki domowe. Był opublikowany w kalendarzu , jednakże nie wiem kto jest autorem). Podaję przepis
    1 kostka margaryny
    3 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    5 jaj
    20 dag różnych bakalii ( orzechy,migdały,daktyle,suszone morele, figi)
    10 dag rodzynek
    4 łyżki rumu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

Rodzynki sparzyć, osączyć, namoczyć w podgrzanym rumie, pozostawić do wystygnięcia. Utrzeć na pianę margarynę z cukrem i wciąż ucierając , wbijać kolejne całe jajka. Następnie stopniowo wsypać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać rodzynki oraz pokrojone bakalie ( rum, który rodzynki nie wpiły dodać do ciasta). Posolić ( odrobinę!), dokładnie zamieszać , przełożyć do dwóch jednakowych foremek keksowych, wysmarowanych tłuszczem. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 -220 stopni C. Upieczone i wystudzone ciasto polukrować lub polać polewą czekoladową.

• Autor: yette Data: 2009-05-25 09:34:45

A ja polecam ten keks http://wielkiezarcie.com/przepis28458.html jest naprawdę pyszny! Piekłam go już wielokrotnie, a bakalie gdy obtoczysz dobrze w mące nie opadną na dno.

• Autor: kinga_maria_zyta Data: 2009-05-25 17:32:16

no cóż ...
    ale z babki zrobiono keks królewski, a bakalie były obtoczone mąką... więc cos nie tak.

• Autor: Dorota zza plota Data: 2009-05-25 18:04:15

troche ne rozumiem o co ci chodzi bo lubczyk podal ci bardzo dobry sposob a i keks to ciaso babkowe. Czy bakalie opadaja nie zalezy na yle od rodzaju lecz od gestosci ciasta i sposobu dodawania bakalii i ich przygotowania. Zastosuj rady lubczyka w znanych ci przepisach i wszystko bedzie dobrze.

• Autor: kinga_maria_zyta Data: 2009-05-25 20:02:24

bardzo dziękuję Wam za Pomoc :-))

Przejdź do pełnej wersji serwisu