Forum

Kuchenne porady

Krem do tortu z serka homo- ile żelatyny i czy w ogóle?

• Autor: babsy Data: 2009-05-25 10:13:43

Chcę zrobić krem z serka homogenizowanego waniliowego i przelożyć nim ciasto. Oczywiscie krem nie ma być sztywny na maksa, jak w serniku na zimno, ale dobrze by było, żeby się nie wylewał spomiędzy blatów ciasta i nie spływał z jego wierzchu. O  ile się nie mylę, powinnam w tym celu zagęścić serek żelatyną. Ale ile jej dodać na 500 g serka? A może zagęścić czymś innym? Proszę o porady.

• Autor: justine75 Data: 2009-05-25 10:37:16

A zobacz moze tutaj http://wielkiezarcie.com/przepis32866.html moze cos Ci to pomoze...?

• Autor: lubczyk69 Data: 2009-05-25 10:37:18

Oczywiście, że powinnaś to zagęścić żelatyną. Albo dwie płaskie łyżeczki granulatu albo 5 płatów 7 x 12 cm!
    Nie zapominaj, że tort ma stać na stole nieraz i ponad godzinę. Teraz jest tak ciepło, że jeśli tego nie ustabilizujesz to Ci wszystko podejdzie wodą i połynie!

• Autor: babsy Data: 2009-05-25 10:45:00

Dwie płaskie łyżeczki na ile wody? Może to głupie pytanie, ale ja nie mam za dużego doświadczenia z żelatyną. Ostatnio robiłam torcik z masą jogurtową- starałam się jak najlepiej rozpuścić żelatynę, ale i tak w masie zrobiły się grudki ...

• Autor: Dorotaxx Data: 2009-05-25 10:58:40

Użytkownik babsy napisał w wiadomości:
    >  Ostatnio robiłam torcik z masą jogurtową-
    > starałam się jak najlepiej rozpuścić żelatynę, ale i tak w masie zrobiły się
    > grudki ...

bo musisz zalac żelatyne zimną woda i odstawic do napęcznienia. Pozniej rozpuscić ją nad parą wodną. Wtedy grudek nie bedzie

• Autor: lubczyk69 Data: 2009-05-25 14:56:26

Powinno wystarczyć pół szklanki gorącej wody (jeżeli na opakowaniu nie pisze inaczej)
    Gdy rozpuszczona żelatyna już wystygnie ale jeszcze będzie płynna, dodawaj masę serową
    > DO ŻELATYNY i to po jednej łyżce!
    Następną dopiero wtedy, kiedy poprzednia dokładnie zostanie wmieszana!

• Autor: Aniula27 Data: 2009-05-25 15:13:07

Ja robiłam kiedyś tort z masą na bazie serka ale do masy dodałam też ubitą kremówkę żeby masa była lżejsza a  nie taka jak sernik.
    500 g serka homo
    300 ml kremówki+3 łyżki cukru pudru
    3 płaskie łyżki żelatyny(impreza była latem i torcik trzymał się nieżle)
    Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie(ok.1/4 szkl.), odstawić na kilka minut aż napęcznieje następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą dodać do serka i dobrze wymieszać, na koniec delikatnie wmieszać ubitą kremówkę.

• Autor: ania205 Data: 2009-05-25 15:19:00

jeżeli chcesz..super masa jest do placka...o nazwie ,,moja wuzetka,,rewelacyjna...tylko tę robię i zawsze się udaje pozdrawiam..!!

Przejdź do pełnej wersji serwisu