oj szukam szukam i nie moge znależc przepisu na zwykle herbatniki typu petit okazuje sie ,ze sa one bardzo przydatne a w sklepach ich czesto brak przynajmniej u mnie ,pewnie wszyscy sie tu "stołuja "
Kruche ciastka na ogół długo się przechowują. Trudno mi określić czy to "długo" to tydzień/ miesiąc/ rok ;) Moja babcia zawsze pchechowywała je w takim wielkim słoiku -szczelnie zamknięte, na dno sypała odrobinkę soli, by nie traciły kruchości.
Długo mam na myśli pare conajmniej z miesiać aż np pewnego pieknego dnia przyjdzie mi ochota na zrobienie jakies ciacha kremowego ze spodem z herbatników ,u mnie od pomysłu do zrobienia nie moze za duzo czasu minąc jak mam smaka to nie ma czasu na latanie do sklepu po herbatniki jestem niecierpliwa szybko zrobic szybko zjeśc to moja dewiza
a poza tym takie herbatniki moga byc przekąską na czarną godzine .Są takie dni kiedy nie mam ochoty na pieczenia albo po prostu siły albo brak srodków na coś lepszego a apetyt na słodycze nie znika wole sie ubiezpieczyc
jutro degustacja aale myśle ze efekt koncowy bedzie ok herbatniki sa fajne pod wplywem np czekolady zmiękły ,poza tym jak polezały 2 dni w zamknietym słoju to nabrały smaku i kruchości ,ja osobiscie jestem zadowolna z tego przepisu .Z tych propocji starczy na wyłozenie spodu i wierzchu na dwie srednie tortownice lub dwie blaszki połówki takie mniejsze .Dla mnie rachunek ekonomiczny jest dodatki -na mój plus
oj szukam szukam i nie moge znależc przepisu na zwykle herbatniki typu petit okazuje sie ,ze sa one bardzo przydatne a w sklepach ich czesto brak przynajmniej u mnie ,pewnie wszyscy sie tu "stołuja "
Czy ktoś ma taki przepisik?
rzeczywiście bardzo trudno jest znaleźć przepis na herbatniki...Oto co znalazłam :
1. http://wielkiezarcie.com/przepis27166.html
2. http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/herbatniki/
3. http://zabawywkuchni.blogspot.com/2008_04_01_archive.html
aktywne-
1. http://wielkiezarcie.com/przepis27166.html
2. http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/herbatniki/
3. http://zabawywkuchni.blogspot.com/2008_04_01_archive.html
dziękuję za fatyge ,jak myślisz ile wytrzymaja ?Jak dlugomozna je przechowywac?
trudno powiedzieć...u mnie czasem dwa dni nie ustoją :)
Kruche ciastka na ogół długo się przechowują. Trudno mi określić czy to "długo" to tydzień/ miesiąc/ rok ;) Moja babcia zawsze pchechowywała je w takim wielkim słoiku -szczelnie zamknięte, na dno sypała odrobinkę soli, by nie traciły kruchości.
hmmmmmmmm,musze zapamietać ten numer z sola
Długo mam na myśli pare conajmniej z miesiać aż np pewnego pieknego dnia przyjdzie mi ochota na zrobienie jakies ciacha kremowego ze spodem z herbatników ,u mnie od pomysłu do zrobienia nie moze za duzo czasu minąc jak mam smaka to nie ma czasu na latanie do sklepu po herbatniki
jestem niecierpliwa szybko zrobic szybko zjeśc to moja dewiza
a poza tym takie herbatniki moga byc przekąską na czarną godzine .Są takie dni kiedy nie mam ochoty na pieczenia albo po prostu siły albo brak srodków na coś lepszego a apetyt na słodycze nie znika
wole sie ubiezpieczyc
potwierdzam ,ze herbatniki mają smak bardzo zblizony do tych kupnych dziekuje za przepis
... o ktorm z tych podanych przepisow jest mowa?
nie potrafię wkleić linka ,ale ciastka noszą nazwe "megakruche herbatniki"
bardzo przyjemnie je sie robi tylko trzeba pilnowac czasu pieczenia bo lubia sie przypalac jak sa cieniutko rozwałkowane polecam
Fajnie - bardzo Ci dziekuje - ciekawa jestem jak zdadza egzamin do ciast
sama jestem ciekawa ,dzis bede robic na nich kaszaczka tzn taką mase z kaszy mannej z kokosem gotowana
to napisz czy się udało.
oki
jutro degustacja aale myśle ze efekt koncowy bedzie ok herbatniki sa fajne pod wplywem np czekolady zmiękły ,poza tym jak polezały 2 dni w zamknietym słoju to nabrały smaku i kruchości ,ja osobiscie jestem zadowolna z tego przepisu .Z tych propocji starczy na wyłozenie spodu i wierzchu na dwie srednie tortownice lub dwie blaszki połówki takie mniejsze .Dla mnie rachunek ekonomiczny jest dodatki -na mój plus