Forum

Kuchenne porady

Budyń na mleku ryżowym, kokosowym- można?

  • Autor: babsy Data: 2009-06-17 17:12:30

    Witam,
    mam za zadanie przygotować ciasto i tort dla alergika (bezjajecznego, bezmlecznego, uczulonego ponad to na jabłka). W zw. z tym mam pytanie: czy budyń na masę budyniową można dla takiego dziecka ugotować na mleku ryżowym lub kokosowym (na oba rodzaje nie ma ono alergii)? Czy może budyń na tych "mlekach" nie wyjdzie? A jak to jest z budyniem gotowanym na soku owocowym (myślałam o bananowym lub brzoskwiniowym), czy taki budyń jest smaczny?

  • Autor: as Data: 2009-06-17 18:50:22

    budyń na soku ludzie robią np do placka shrek. Wpisz w wyszukiwarkę.

  • Autor: babsy Data: 2009-06-17 19:14:22

    Wiem, widziałam sporo mas z sokiem. Zastanawiam się tylko nad smakiem takiej masy.

  • Autor: as Data: 2009-06-17 19:37:56

    spróbuj to bedziesz wiedzeć. To nnie jest duża strata jeżeli nie wyjdzie. Ja nie robiłam ale mi sie podoba i kiedys sprawdzę.

  • Autor: Aniula27 Data: 2009-06-17 20:16:23

    Ja robiłam do ciasta budyn na soku pomarańczowym i był pyszny

  • Autor: yette Data: 2009-06-17 21:17:56

    Zgadzam się na soku pomarańczowym budyń jest bardzo dobry i smaczny i do tego taki winny, zresztą kisiel też.

  • Autor: ośka Data: 2009-06-17 21:25:47

    ja robiłam budyń na soku do tego przepisu: http://wielkiezarcie.com/przepis21635.html i był bardzo smaczny.

  • Autor: ładneoczymam Data: 2009-06-17 21:37:27

    budyń to tylko mąka ziemniaczana i jakis barwnik i smak sztuczny ,zatem sokwymieszany z proszkiem budyniowym ma smak kisielu smaczny i delikatny

    ja ni epróbowałam ugotowac kisielu na soku ,ale poderzewam ,ze ma taki sam smak jak budyn nA soku ,budyń ma z azdanie sciagnąc  sok .Kisiel i budyn zawieraja mąkę ziemniaczna własciwie maja taki sam skład  .Moim zdaniem tylko różnia sie nazwa  i dodawanym płynem -chwyt reklamowy itd

     

     

    Rozumując jak ja  bez róznicy czy ugotuje sie kisiel czy budyn   na mleku kokosowym lub na innym płynie

  • Autor: ursula Data: 2009-06-17 22:59:38

    witaj,
    od ponad 10 lat uzywam tylko mleko sojowe lub migdalowe : na nalesniki, do budyniu,... do kawy (do wszystkiego), nie widze roznicy (mam oczywiscie ulubiona marke), jestem pewna, ze sok lub mleko sojowe, ryzowe, migdalowe beda OK,
    serdecznie pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu