Witam serdecznie! w sobote zamierzam upiec ciasto a'la wuzetka. Stąd pytanko - jaka polecacie smietanę? W sklepie, w którym się zaopatruje jest taka w plastykowym kubeczku firmy Zott 30% oraz w kartonowym opakowaniu Łaciata też 30%. Która polecacie? A może ktoś posiada recepturę na udaną śmietankę do wuzetki? Taką puszystą jak z cukierni, zeby nie "opadła" kiedy przykryję drugim biszkoptem... Pozdrawiam
Polecam "Łaciatą" 30%. Nigdy mnie nie zawiodła, aczkolwiek dziś ubiłam zwykłą 30% śmietankę z plastikowego kubeczka, biedronkową i też się udało. Dla pewności na ogół dodaję usztywniacza np. Śmietanfixu.
Łaciata jest badzo dobra,tylko zawsze ubijaj zimną śmietanę z lodówki,polecam Ci masę śmietanową ,jest idealna właśnie do ciast.Kupowałam o smaku waniliowym,śmietankowym i truskawkowym,śmietana po ubiciu jest idealnie gęsta ,ciasto kroi się super i ma super smak.:) dokłada się ją pod koniec ubijania,na 05,litra ubiteej śmietany i miksuje chwilę,przepis jest na opakowaniu .Pozdrawiam:)
Malinowa jest pyszna, nie jest za słodka,zawsze można zmniejszyć ilość cukru w cieście,śmietankowa i waniliowa,nadaje się do wuzetki,rurek,spróbuj a sama się przekonasz:)fiksu się nie dodaje już.
Ha ha - nawet mam w szfce taka masę waniliową, ale jakoś wahałam się czy niwe wyjdzie zbyt słodka i kremowa. Ale jeśli polecasz to skusze się. Mój mąż jest fanem wuzetek i mam nadzieję, ze będzie zadowolony:-)
Ja używałam obie śmietany i mnie nie zawiodły, osobiście radzę zdecydować się na kremówkę niż śmietanę z paczki ponieważ w cieście z pewnością będzie mniej chemii a smak również lepszy, tutaj jest przepis na śmietanę jak z cukiernie, jeszcze go nie próbowałam ale opinie są pozytywne http://wielkiezarcie.com/przepis22385.html
Aniula,najpierw się ubija śmietanę 30%,na końcu dodaje się dopiero masę śmietanową,o ulubionym smaku,najpierw trzeba spróbować,bo smak naprawdę jest super.Co do chemii to mamy ją prawie we wszystkim,więc raz na jakiś czas jak się zje taką śmietanę,to nikomu nie zaszkodzi,mam pewność że mi nie popłynie w cieście i smaki mogę sobie zmieniać jakie chce ,
Wszystko kwestia gustu, osobiście wychodzę z założenia że skoro w jedzeniu jest już tyle chemii to ja świadomie nie bede sobie dokładać, używam tylko samej kremówki, dodaję żelatynę więc tez mam pewność że mi nie popłynie, a smaki również zmieniam dodając zmiksowane lub pokrojone owoce.Tak więc, do tych paczkowanych mikstur nikt mnie nie przekona, ale jak ktoś nie potrafi inaczej to na pewno jest duże ułatwienie,pozdarwiam:)
Witam serdecznie! w sobote zamierzam upiec ciasto a'la wuzetka. Stąd pytanko - jaka polecacie smietanę? W sklepie, w którym się zaopatruje jest taka w plastykowym kubeczku firmy Zott 30% oraz w kartonowym opakowaniu Łaciata też 30%. Która polecacie? A może ktoś posiada recepturę na udaną śmietankę do wuzetki? Taką puszystą jak z cukierni, zeby nie "opadła" kiedy przykryję drugim biszkoptem... Pozdrawiam
Łaciata jest badzo dobra,tylko zawsze ubijaj zimną śmietanę z lodówki,polecam Ci masę śmietanową ,jest idealna właśnie do ciast.Kupowałam o smaku waniliowym,śmietankowym i truskawkowym,śmietana po ubiciu jest idealnie gęsta ,ciasto kroi się super i ma super smak.:) dokłada się ją pod koniec ubijania,na 05,litra ubiteej śmietany i miksuje chwilę,przepis jest na opakowaniu .Pozdrawiam:)
Bardzo dziękuję za opinie! A czy ta masa nie jest zbyt słodka? Rozumiem, że po jej dodaniu nie jest konieczne dodanie fixu?
Malinowa jest pyszna, nie jest za słodka,zawsze można zmniejszyć ilość cukru w cieście,śmietankowa i waniliowa,nadaje się do wuzetki,rurek,spróbuj a sama się przekonasz:)fiksu się nie dodaje już.
Ha ha - nawet mam w szfce taka masę waniliową, ale jakoś wahałam się czy niwe wyjdzie zbyt słodka i kremowa. Ale jeśli polecasz to skusze się. Mój mąż jest fanem wuzetek i mam nadzieję, ze będzie zadowolony:-)
Do ciasta daj mniej cukru:) ja zawsze daję mniej jak robię ciacha z kremem lub bitą śmietaną:)
Ja używałam obie śmietany i mnie nie zawiodły, osobiście radzę zdecydować się na kremówkę niż śmietanę z paczki ponieważ w cieście z pewnością będzie mniej chemii a smak również lepszy, tutaj jest przepis na śmietanę jak z cukiernie, jeszcze go nie próbowałam ale opinie są pozytywne http://wielkiezarcie.com/przepis22385.html
Próbowałam tę śmietankę w przeszłości i jak dla mnie niewypał. Smak nijaki i konsystencja kremu.
Aniula,najpierw się ubija śmietanę 30%,na końcu dodaje się dopiero masę śmietanową,o ulubionym smaku,najpierw trzeba spróbować,bo smak naprawdę jest super.Co do chemii to mamy ją prawie we wszystkim,więc raz na jakiś czas jak się zje taką śmietanę,to nikomu nie zaszkodzi,mam pewność że mi nie popłynie w cieście i smaki mogę sobie zmieniać jakie chce ,
Wszystko kwestia gustu, osobiście wychodzę z założenia że skoro w jedzeniu jest już tyle chemii to ja świadomie nie bede sobie dokładać, używam tylko samej kremówki, dodaję żelatynę więc tez mam pewność że mi nie popłynie, a smaki również zmieniam dodając zmiksowane lub pokrojone owoce.Tak więc, do tych paczkowanych mikstur nikt mnie nie przekona, ale jak ktoś nie potrafi inaczej to na pewno jest duże ułatwienie,pozdarwiam:)
http://wielkiezarcie.com/przepis22385.html