Heloł:-))Po wczorajszych burzach które nad nami przeszły(4 albo 5 ich było! wtym gradobicie o śred.3cm!!) postanowiłam sobie upiec cos słodkiego na skołatane nerwy.Mam w związku z tym pytanie-posiadam na składzie budyń i chciałabym z niego zrobić krem.Jak to ugotować?Czy w standartowej ilości mleka z cukrem ,czy jakoś żeby był gęściejszy???a jak utrzeć z masłem??najpierw utrzeć masło dodając zimny budyć czy odwrotnie???a jak mi budyń zrobi sie wodnisty,a nie taki zsiadły...co wtedy???
Przepisów jest bardzo dużo z budyniem. Mi chodzi po głowie ten placek. Nie robiłam go jeszcze ale pewnie kiedyś zrobię. Poczytaj w nim też komentarze bo ludzie daja do niego też owoce http://wielkiezarcie.com/przepis16947.html
tego to ja też zawsze się boję i żadko robię. Raz mi sie nie udało i się w jednym placku rozpłynął. Przeważnie jest tak: gotujesz budyń. Gdy przestygnie miksujesz go. Miksujesz pożądnie masło lub margarynę i dasjesz po odrobinie budyniu i miksujesz.
Aleczko,ja jak gotuje budyn do masy,to taki na 3/4 litra gotuje w pol litra mleka,a taki na 0.5litra-w 1.5 szklanki mleka.Mozesz mleko poslodzic,ale wiecej bo tluszcz Ci przeciez dojdzie,albo poslodzc mozesz w trakcie ucierania cukrem pudrem. Mozesz tez,jak juz ugotujesz budyn-do goracego wsypac galaretke i dokladnie wymieszac/smak jaki Ci tam bedzie pasowal/.Ja ostatnio czesto tak robie bo pozniej masa jest taka delikatna i jedwabista. No i tak-studzisz sobie ten budyn,ale za czesto nie mieszaj,bo niektore lubia podejsc woda. Miksujesz maslo lub margaryne/wczesniej wyjeta z lodowki/i dodajesz po lyzce budyniu-nastepna lyzke dopiero jak sie poprzednia porcja dokladnie wymiesza.Na koniec sprobuj czy slodkie odpowiednio i ewentualnie doslodz cukrem i gotowe Napisz,jak wyszlo ciacho Pozdrawiam
Ja robię masę budyniową wg. przepisu Dorotyxx: 1 budyń waniliowy mieszam ze szklanką mleka, wsypuję 3 łyżki mąki pszennej i 3 ziemniaczanej. Drugą szklankę mleka gotuję z cukrem (w zależności od preferencji od 1/2 do 3/4 szklanki). Gdy mleko się zagotuje, wlewam rozmieszany proszek budyniowy z mąkami i doprowadzam wszystko do wrzenia cały czas mieszając mikserem. Do smaku można dodać trochę soku z cytryny albo jakiś alkohol. Ostudzony budyń można zmieszać z 1 kostką masła i 1 kostką margaryny, ale można równie dobrze pominąć ten tłuszcz. Nie ma bata, żeby masa się rozlała.
Przepisów jest bardzo dużo z budyniem. Mi chodzi po głowie ten placek. Nie robiłam go jeszcze ale pewnie kiedyś zrobię. Poczytaj w nim też komentarze bo ludzie daja do niego też owoce http://wielkiezarcie.com/przepis16947.html
http://wielkiezarcie.com/przepis39222.html
może cóś takiego..?
tego to ja też zawsze się boję i żadko robię. Raz mi sie nie udało i się w jednym placku rozpłynął. Przeważnie jest tak: gotujesz budyń. Gdy przestygnie miksujesz go. Miksujesz pożądnie masło lub margarynę i dasjesz po odrobinie budyniu i miksujesz.
Aleczko,ja jak gotuje budyn do masy,to taki na 3/4 litra gotuje w pol litra mleka,a taki na 0.5litra-w 1.5 szklanki mleka.Mozesz mleko poslodzic,ale wiecej bo tluszcz Ci przeciez dojdzie,albo poslodzc mozesz w trakcie ucierania cukrem pudrem.
Mozesz tez,jak juz ugotujesz budyn-do goracego wsypac galaretke i dokladnie wymieszac/smak jaki Ci tam bedzie pasowal/.Ja ostatnio czesto tak robie bo pozniej masa jest taka delikatna i jedwabista.
No i tak-studzisz sobie ten budyn,ale za czesto nie mieszaj,bo niektore lubia podejsc woda.
Miksujesz maslo lub margaryne/wczesniej wyjeta z lodowki/i dodajesz po lyzce budyniu-nastepna lyzke dopiero jak sie poprzednia porcja dokladnie wymiesza.Na koniec sprobuj czy slodkie odpowiednio i ewentualnie doslodz cukrem i gotowe
Napisz,jak wyszlo ciacho
Pozdrawiam
Ja robię masę budyniową wg. przepisu Dorotyxx: 1 budyń waniliowy mieszam ze szklanką mleka, wsypuję 3 łyżki mąki pszennej i 3 ziemniaczanej. Drugą szklankę mleka gotuję z cukrem (w zależności od preferencji od 1/2 do 3/4 szklanki). Gdy mleko się zagotuje, wlewam rozmieszany proszek budyniowy z mąkami i doprowadzam wszystko do wrzenia cały czas mieszając mikserem. Do smaku można dodać trochę soku z cytryny albo jakiś alkohol. Ostudzony budyń można zmieszać z 1 kostką masła i 1 kostką margaryny, ale można równie dobrze pominąć ten tłuszcz. Nie ma bata, żeby masa się rozlała.
Moje ciasto z kremem budyniowym: http://wielkiezarcie.com/przepis47273.html
Pozdrawiam :)