Drogie Żarłoczki, podpowiedzcie, co można robić z nadmiarem mleka w kartonie 3,2%? Co miesiąc mam w domu ok. 12 litrów mleka (mąż jest pracownikiem kopalni:) ) i brakuje mi już pomysłów, co można robić z taką ilością mleka (u mnie w domu tylko ja piję mleko i mam go po prostu za dużo. Może znacie jakieś fajne przepisy np. na ciacha z dodatkiem mleka...? Może coś z dużą ilością kremu budyniowego....? Będę wdzięczna za jakieś rady i linki... Pozdrawiam:))
Rodzinka dostaje w perwszej kolejności, ale pomyslałam sobie, że może zamiast mleka w kartonie uda mi się wyczarować coś dobrego, co posmakuje dzieciakom, których u nas w rodzince nie brakuje:))
Z mleka mozesz zrobic jogurt naturalny: 1 litr mleka podgrzac w mikrofalowce lub w garnczku na 37° C dodac lyzke ulubionego jogurtu, wymieszac szczelnie zamknac naczynie. Zawinac w kocyk i odstawic do nastepnego dnia! Jogurt szybko przygotowany - a zniego mozesz robic n.p. serniki na zimno, uzywac do pieczenia np. muffinek lub podawac dzieciom z owocami.
Poza tym mozesz zrobic twarozek (z okolo 5 litrow mleka wyjdzie Ci 1 kg twarogu!). Maslanka z twarogu jest rowniez bardzo smaczna i takze mozna ja uzywac do pieczenia w miejsce mleka lub jogurtu! Z twarogu polecam Ci knedelki z moich przepisow.
Ja tez proponuje zrobienia sera bialego tylko pozostaloscia po zrobieniu sera nie bedzie maslanka tylko serwatka i z niej nie da sie juz nic zrobic i do pieczenia bym jej nie dodawala.
O tak... Przepraszam, pomieszalo mi sie - masz racje - wyjdzie serwatka. Mimo to, w smaku fajna, oswiezajaca i zdrowa. Ostatnio zuzylam ja do pieczenia muffinek - wyszly wysmienite no i niby niskokaloryczne bo serwatka juz prawie ze tluszczu nie ma :o)
Bardzo dziekuję za rady:) Transylwanio, mam pytanko do Ciebie, ponieważ zachęciłaś mnie do zrobienia jogurtu, chciałabym się dowiedzieć, czy naczynie, w którym przygotowujemy jogurt, trzymamy w lodówce czy nie?
Tak jak juz napisalam: do cieplego mleka dodajesz jogurt, dobrze wymieszac. Pojemniczek (ja uzywam takie wiadereczka po jogurcie) szczelnie zamykasz. Aby sie zrobil jogurt, musi te mleko byc trzymane w cieple - awiec owijam ten pojemniczek w kocyk i odstawiam w kacik lub do szafki (na noc). Na drugi dzien jogurt wymieszac trzepaczka - zrobi sie wtedy kremowy - pyszny! Polecam Ci moj torcik z sadzonymi jajkami :o) Ten sie robi z jogurtem! Powodzenia!
http://wielkiezarcie.com/przepis13624.html nie jest to ciasto na okres letni... natomiast sam kajmak może doskonale się sprawdzić do posmarowania wafli... tyle, że musisz wyczekać, aż porządnie zgęstnieje...
Przecież 12litrów mleka miesięcznie to bardzo mało. Wychodzi 400ml dziennie. Ja mam 3 dzieci i kupuje ponad 2 litry dziennie to mi na miesiąc wychodzi ponad 60litrów. Tylko jest to mleko prosto od krowy więc czasem zrobię ser. Z Twojego wydaje mi się, że Ci nie wyjdzie. Wystarczy, że codziennie zrobisz sobie na sniadanie kawę z mlekiem i po problemie. Mój tata, który nie mieszka z nami robi sobie kawę w garnuszku półlitrowym do śniadania. Kawę zalewa malutką ilością wody i uzupełnia do pełna mlekiem.
A ja Ci proponuję zrobić deser, który u mnie nazywa się "Melba".A robi się tak: 1 litr mleka zagotować, 0,5 litra kwaśnej śmietany roztrzepać z 4 jajkami i wlać do gotującego mleka,chwilę pogotować. Zrobi się z tego taki serek, który trzeba odsączyć na sicie. Ostudzić. 1 margarynę utrzeć z 1 szkl. cukru pudru i dodawać po łyżce zimny serek , można dać rownież aromat dowolny. Podzielić na 2 części, do jednej dodac 2 łyżeczki kakao.Blaszkę wyłożyć herbatnikami, na to wyłożyć masę ciemną, znów herbatniki i masę jasną. Na wierzch można dać owoce i zalać galaretką. Polecam!
Kurczę, chciałam pomóc ,a wyszło na to ,że podpięłam się pod już istniejący na WŻ przepis. Najpierw napisałam na forum , a później postanowiłam sprawdzić czy takiego przepisu juz nie ma. I rzeczywiście jest i na dodatek prawie taki sam. Przepraszam, ale nie to było moim zamiarem, a przepis na Melbę posiadam od baaaardzo dawna.http://wielkiezarcie.com/przepis33951.html a to link do wyżej wspomnianego przepisu.
Może znacie jakieś fajne przepisy np. na ciacha z dodatkiem mleka...? Może coś z dużą ilością kremu budyniowego....? Będę wdzięczna za jakieś rady i linki... Pozdrawiam:))
Mleko to ma krótkie czy długie okresy do spożycia?
do października i listopada...
i co miesiąc nowe litry...
A może ktoś z Twojej rodziny albo znajomych jest potrzebujący?
Rodzinka dostaje w perwszej kolejności, ale pomyslałam sobie, że może zamiast mleka w kartonie uda mi się wyczarować coś dobrego, co posmakuje dzieciakom, których u nas w rodzince nie brakuje:))
Podziel się z biedniejszymi,może ktoś ma dzieci,chętnie im pewnie mama by lanych klusek ugotowała,albo daj rodzinie swojej.
np.racuchy,naleśniki potrawy do których potrzebny jest beszamel,zrób kajmak będziesz miała gotowy do ciast.
Faktycznie, zapomniałam o kajmaku - lubią go chyba wszystkie dzieciaki, a mam całkiem sporo przepisów na ciasta z kajmakiem:) Dziękuję Aniu:))
Z mleka mozesz zrobic jogurt naturalny: 1 litr mleka podgrzac w mikrofalowce lub w garnczku na 37° C dodac lyzke ulubionego jogurtu, wymieszac szczelnie zamknac naczynie. Zawinac w kocyk i odstawic do nastepnego dnia! Jogurt szybko przygotowany - a zniego mozesz robic n.p. serniki na zimno, uzywac do pieczenia np. muffinek lub podawac dzieciom z owocami.
Poza tym mozesz zrobic twarozek (z okolo 5 litrow mleka wyjdzie Ci 1 kg twarogu!). Maslanka z twarogu jest rowniez bardzo smaczna i takze mozna ja uzywac do pieczenia w miejsce mleka lub jogurtu! Z twarogu polecam Ci knedelki z moich przepisow.
Ja tez proponuje zrobienia sera bialego tylko pozostaloscia po zrobieniu sera nie bedzie maslanka tylko serwatka i z niej nie da sie juz nic zrobic i do pieczenia bym jej nie dodawala.
O tak... Przepraszam, pomieszalo mi sie - masz racje - wyjdzie serwatka. Mimo to, w smaku fajna, oswiezajaca i zdrowa. Ostatnio zuzylam ja do pieczenia muffinek - wyszly wysmienite no i niby niskokaloryczne bo serwatka juz prawie ze tluszczu nie ma :o)
Bardzo dziekuję za rady:) Transylwanio, mam pytanko do Ciebie, ponieważ zachęciłaś mnie do zrobienia jogurtu, chciałabym się dowiedzieć, czy naczynie, w którym przygotowujemy jogurt, trzymamy w lodówce czy nie?
Tak jak juz napisalam: do cieplego mleka dodajesz jogurt, dobrze wymieszac. Pojemniczek (ja uzywam takie wiadereczka po jogurcie) szczelnie zamykasz. Aby sie zrobil jogurt, musi te mleko byc trzymane w cieple - awiec owijam ten pojemniczek w kocyk i odstawiam w kacik lub do szafki (na noc). Na drugi dzien jogurt wymieszac trzepaczka - zrobi sie wtedy kremowy - pyszny! Polecam Ci moj torcik z sadzonymi jajkami :o) Ten sie robi z jogurtem! Powodzenia!
Wydaje mi się, że z tego mleka ser nie wyjdzie bo to chyba mleko UHT.
http://wielkiezarcie.com/przepis13624.html nie jest to ciasto na okres letni... natomiast sam kajmak może doskonale się sprawdzić do posmarowania wafli... tyle, że musisz wyczekać, aż porządnie zgęstnieje...
http://wielkiezarcie.com/przepis11471.html tutaj natomiast możesz śmiało nie przejmować się pogodą... ciasto lekkie, niezbyt słodkie, no i litr mleka z głowy ;)
Till - mam pytanko, ktore juz od dluzszego czasu za mna chodzi: czy mozna kajamaka zamrozic???
Niestety nie wiem... robię, zjadają i na tym koniec...
Nigdy nie mroziłam ale wydaje mi się, że tak. Sprubuj 1 raz i zobaczysz i napiszesz nam jaki efekt. możesz zrobić mniejsza porcję na wszelki wypadek.
Till, Twoje ciacho wygląda smakowicie, na pewno niebawem go wypróbuję:))
:) smacznego!
http://wielkiezarcie.com/przepis23851.html i litr mleka mniej...:)
Też fajny przepis, dziękuję Ci bardzo:)))
Przecież 12litrów mleka miesięcznie to bardzo mało. Wychodzi 400ml dziennie. Ja mam 3 dzieci i kupuje ponad 2 litry dziennie to mi na miesiąc wychodzi ponad 60litrów. Tylko jest to mleko prosto od krowy więc czasem zrobię ser. Z Twojego wydaje mi się, że Ci nie wyjdzie. Wystarczy, że codziennie zrobisz sobie na sniadanie kawę z mlekiem i po problemie. Mój tata, który nie mieszka z nami robi sobie kawę w garnuszku półlitrowym do śniadania. Kawę zalewa malutką ilością wody i uzupełnia do pełna mlekiem.
Jeszcze raz baaaardzo Wam wszystkim dziekuję :) Bee próbować: zacznę od jogurtu i torcika kokosowego:)
jeszcze normalny budyń możeż ugotować
A ja Ci proponuję zrobić deser, który u mnie nazywa się "Melba".A robi się tak: 1 litr mleka zagotować, 0,5 litra kwaśnej śmietany roztrzepać z 4 jajkami i wlać do gotującego mleka,chwilę pogotować. Zrobi się z tego taki serek, który trzeba odsączyć na sicie. Ostudzić. 1 margarynę utrzeć z 1 szkl. cukru pudru i dodawać po łyżce zimny serek , można dać rownież aromat dowolny. Podzielić na 2 części, do jednej dodac 2 łyżeczki kakao.Blaszkę wyłożyć herbatnikami, na to wyłożyć masę ciemną, znów herbatniki i masę jasną. Na wierzch można dać owoce i zalać galaretką. Polecam!
Kurczę, chciałam pomóc ,a wyszło na to ,że podpięłam się pod już istniejący na WŻ przepis. Najpierw napisałam na forum , a później postanowiłam sprawdzić czy takiego przepisu juz nie ma. I rzeczywiście jest i na dodatek prawie taki sam. Przepraszam, ale nie to było moim zamiarem, a przepis na Melbę posiadam od baaaardzo dawna.http://wielkiezarcie.com/przepis33951.html a to link do wyżej wspomnianego przepisu.
Dziekuję Grażko:)) Właśnie oglądam ten przepis...