Forum

Kuchenne porady

Nadmiar mleka 3,2%

  • Autor: Patrycja0 Data: 2009-07-20 18:52:24

    Drogie Żarłoczki, podpowiedzcie, co można robić z nadmiarem mleka w kartonie 3,2%? Co miesiąc mam w domu ok. 12 litrów mleka (mąż jest pracownikiem kopalni:) ) i brakuje mi już pomysłów, co można robić z taką ilością mleka (u mnie w domu tylko ja piję mleko i mam go po prostu za dużo.
    Może znacie jakieś fajne przepisy np. na ciacha z dodatkiem mleka...? Może coś z dużą ilością kremu budyniowego....? Będę wdzięczna za jakieś rady i linki... Pozdrawiam:))

  • Autor: as Data: 2009-07-20 19:08:15

    Mleko to ma krótkie czy długie okresy do spożycia?

  • Autor: Patrycja0 Data: 2009-07-20 19:40:11

    do października i listopada...

  • Autor: Patrycja0 Data: 2009-07-20 19:40:53

    i co miesiąc nowe litry...

  • Autor: Ania86y Data: 2009-07-20 20:18:10

    A może ktoś z Twojej rodziny albo znajomych jest potrzebujący?

  • Autor: Patrycja0 Data: 2009-07-20 20:48:57

    Rodzinka dostaje w perwszej kolejności, ale pomyslałam sobie, że może zamiast mleka w kartonie uda mi się wyczarować coś dobrego, co posmakuje dzieciakom, których u nas w rodzince nie brakuje:))

  • Autor: niebieska-różyczka Data: 2009-07-20 20:41:15

    Podziel się z biedniejszymi,może ktoś ma dzieci,chętnie im pewnie mama by lanych klusek ugotowała,albo daj rodzinie swojej.

  • Autor: Ania86y Data: 2009-07-20 21:04:42

    np.racuchy,naleśniki potrawy do których potrzebny jest beszamel,zrób kajmak będziesz miała gotowy do ciast.

  • Autor: Patrycja0 Data: 2009-07-20 21:19:54

    Faktycznie, zapomniałam o kajmaku - lubią go chyba wszystkie dzieciaki, a mam całkiem sporo przepisów na ciasta z kajmakiem:) Dziękuję Aniu:))

  • Autor: Transylwania Data: 2009-07-20 21:40:32

    Z mleka mozesz zrobic jogurt naturalny: 1 litr mleka podgrzac w mikrofalowce lub w garnczku na 37° C dodac lyzke ulubionego jogurtu, wymieszac szczelnie zamknac naczynie. Zawinac w kocyk i odstawic do nastepnego dnia! Jogurt szybko przygotowany - a zniego mozesz robic n.p. serniki na zimno, uzywac do pieczenia np. muffinek lub podawac dzieciom z owocami.

    Poza tym mozesz zrobic twarozek (z okolo 5 litrow mleka wyjdzie Ci 1 kg twarogu!). Maslanka z twarogu jest rowniez bardzo smaczna i takze mozna ja uzywac do pieczenia w miejsce mleka lub jogurtu! Z twarogu polecam Ci knedelki z moich przepisow.

  • Autor: karolinaXXX Data: 2009-07-21 01:25:00

    Ja tez proponuje zrobienia sera bialego  tylko pozostaloscia po zrobieniu sera nie bedzie maslanka tylko serwatka i z niej nie da sie juz nic zrobic i do pieczenia bym jej nie dodawala.

  • Autor: Transylwania Data: 2009-07-21 09:52:44

    O tak... Przepraszam, pomieszalo mi sie - masz racje - wyjdzie serwatka. Mimo to, w smaku fajna, oswiezajaca i zdrowa. Ostatnio zuzylam ja do pieczenia muffinek - wyszly wysmienite no i niby niskokaloryczne bo serwatka juz prawie ze tluszczu nie ma :o)

  • Autor: Patrycja0 Data: 2009-07-21 08:25:34

    Bardzo dziekuję za rady:)  Transylwanio, mam pytanko do Ciebie, ponieważ zachęciłaś mnie do zrobienia jogurtu, chciałabym się dowiedzieć, czy naczynie, w którym przygotowujemy jogurt, trzymamy w lodówce czy nie?

  • Autor: Transylwania Data: 2009-07-21 10:00:46

    Tak jak juz napisalam: do cieplego mleka dodajesz jogurt, dobrze wymieszac. Pojemniczek (ja uzywam takie wiadereczka po jogurcie) szczelnie zamykasz. Aby sie zrobil jogurt, musi te mleko byc trzymane w cieple - awiec owijam ten pojemniczek w kocyk i odstawiam w kacik lub do szafki (na noc). Na drugi dzien jogurt wymieszac trzepaczka - zrobi sie wtedy kremowy - pyszny! Polecam Ci moj torcik z sadzonymi jajkami :o) Ten sie robi z jogurtem! Powodzenia!

  • Autor: as Data: 2009-07-21 09:45:29

    Wydaje mi się, że z tego mleka ser nie wyjdzie bo to chyba mleko UHT.

  • Autor: till Data: 2009-07-20 21:57:08

    http://wielkiezarcie.com/przepis13624.html nie jest to ciasto na okres letni... natomiast sam kajmak może doskonale się sprawdzić do posmarowania wafli... tyle, że musisz wyczekać, aż porządnie zgęstnieje...

    http://wielkiezarcie.com/przepis11471.html tutaj natomiast możesz śmiało nie przejmować się pogodą... ciasto lekkie, niezbyt słodkie, no i litr mleka z głowy ;)

  • Autor: Transylwania Data: 2009-07-20 22:10:51

    Till - mam pytanko, ktore juz od dluzszego czasu za mna chodzi: czy mozna kajamaka zamrozic???

  • Autor: till Data: 2009-07-21 15:56:17

    Niestety nie wiem... robię, zjadają i na tym koniec...

  • Autor: as Data: 2009-07-21 22:25:05

    Nigdy nie mroziłam ale wydaje mi się, że tak. Sprubuj 1 raz i zobaczysz i napiszesz nam jaki efekt. możesz zrobić mniejsza porcję na wszelki wypadek.

  • Autor: Patrycja0 Data: 2009-07-21 08:26:38

    Till, Twoje ciacho wygląda smakowicie, na pewno niebawem go wypróbuję:))

  • Autor: till Data: 2009-07-21 15:56:53

    :) smacznego!

  • Autor: Patrycja0 Data: 2009-07-21 08:26:05

    Dziękuję Wam Kochani

  • Autor: justine75 Data: 2009-07-21 09:17:01

    http://wielkiezarcie.com/przepis23851.html i litr mleka mniej...:)

  • Autor: Patrycja0 Data: 2009-07-21 09:21:28

    Też fajny przepis, dziękuję Ci bardzo:)))

  • Autor: as Data: 2009-07-21 09:44:34

    Przecież 12litrów mleka miesięcznie to bardzo mało. Wychodzi 400ml dziennie. Ja mam 3 dzieci i kupuje ponad 2 litry dziennie to mi na miesiąc wychodzi ponad 60litrów. Tylko jest to mleko prosto od krowy więc czasem zrobię ser. Z Twojego wydaje mi się, że Ci nie wyjdzie. Wystarczy, że codziennie zrobisz sobie na sniadanie kawę z mlekiem i po problemie. Mój tata, który nie mieszka z nami robi sobie kawę w garnuszku półlitrowym do śniadania. Kawę zalewa malutką ilością wody i uzupełnia do pełna mlekiem.

  • Autor: Patrycja0 Data: 2009-07-21 12:12:41

    Jeszcze raz baaaardzo Wam wszystkim dziekuję :) Bee próbować: zacznę od jogurtu i torcika kokosowego:)

  • Autor: as Data: 2009-07-21 13:01:43

    jeszcze normalny budyń możeż ugotować

  • Autor: grazka35 Data: 2009-07-21 19:01:54

    A ja Ci proponuję  zrobić deser, który u mnie nazywa się "Melba".A robi się tak: 1 litr mleka zagotować, 0,5 litra kwaśnej śmietany roztrzepać z 4 jajkami i wlać do gotującego mleka,chwilę pogotować. Zrobi się z tego taki serek, który trzeba odsączyć na sicie. Ostudzić. 1 margarynę utrzeć z 1 szkl. cukru pudru i dodawać po łyżce zimny serek , można dać rownież aromat dowolny. Podzielić na 2 części, do jednej dodac 2 łyżeczki kakao.Blaszkę wyłożyć herbatnikami, na to wyłożyć masę ciemną, znów herbatniki i masę jasną. Na wierzch można dać owoce i zalać galaretką. Polecam!

  • Autor: grazka35 Data: 2009-07-21 19:12:34

    Kurczę, chciałam pomóc ,a wyszło na to ,że podpięłam się pod już istniejący na WŻ przepis. Najpierw napisałam na forum , a później postanowiłam sprawdzić czy takiego przepisu juz nie ma. I rzeczywiście jest i na dodatek prawie taki sam. Przepraszam, ale nie to było moim zamiarem, a przepis na Melbę posiadam od baaaardzo dawna.http://wielkiezarcie.com/przepis33951.html a to link do wyżej wspomnianego przepisu.

  • Autor: Patrycja0 Data: 2009-07-22 07:29:23

    Dziekuję Grażko:)) Właśnie oglądam ten przepis...

Przejdź do pełnej wersji serwisu